Dierenrijk / Geschiedenis

Geschiedenis


Dierenpark Gulbergen zoals de werknaam van het nu bestaande Dierenrijk luidden, zou eigenlijk zijn deuren moeten openen in 2003. Het werd allemaal iets later en in het voorjaar van 2004 opende het park zijn deuren. Reden hiervoor was dat de bouw meer tijd kosten dan verwacht werd.
26 November 2003 was het eindelijk zo ver en werd de naam van het nieuwe dierenpark gelegen in het Brabantse Mierlo bekend gemaakt. De werknaam Gulbergen waarmee het park de afgelopen jaren mee werd aangekondigd is vervangen door de naam "Dierenrijk Europa". Het nieuwe dierenpark gerealiseerd op Landgoed Gulbergen in Mierlo is gefinancierd door de uitbater van Safaripark Beekse Bergen. Het park is de eerste dierentuin in Nederland met een geheel centraal thema: Europa. De bezoekers wandelen door het park wat opgedeeld is in zeven Europese gebieden en maakt hier kennis met de Europese diersoorten en planten.

Helaas heeft deze formule niet gewerkt en is het park van dit idee afgestapt. De diersoorten die in dit deel van de wereld voorkomen zijn niet de dieren waar mensen voor naar een dierentuin gaan. Door de naam af te schaffen kunnen andere exotische dieren worden toegevoegd.

De 7 Thema's die ''Dierenrijk Europa'' hanteerde bij de opening zijn:
1. Cultuurlandschap
2. Oerbos
3. Alpen
4. Het Hoge Noorden
5. Strand & Zee
6. Het Moeras
7. Het Mediterrane Zuiden

De thema's in Dierenrijk bestaan nog maar de indeling klopt niet meer. De nieuwe verblijven zijn als het ware tussen de oude gebouwd. De meeste nieuwe soorten zijn Aziatisch en passen niet in een Europees gebied.

Het Cultuurlandschap in Dierenrijk Europa bestaat onder andere uit een Brabantse hoeve en is voor bezoekers het vertrek en eindpunt van de reis door het park. Uiteraard wordt er ook aan de kinderen gedacht en is er buiten een grote boerderijspeeltuin te vinden. In de stallen worden ook nog een indoorspeeltuin en een filmzaal gerealiseerd.
Bij de opening, begin mei, was er op gerekend dat aan het einde van het jaar zo'n 85.000 tot 90.000 bezoekers. Immers in augustus kwam de 100.000 bezoeker naar het park.

De onverwacht grote toeloop bracht voor Dierenrijk  hooguit enkele luxeproblemen met zich mee. Zo moest het parkeerterrein worden uitgebreid van 350 naar circa 700 plaatsen. Dankzij de samenwerking met andere attractieparken van Libema, het bedrijf waar het dierenrijk deel van uitmaakt, kon flexibel met personeelsinzet worden omgegaan.

Sinds 2007 heeft Libema geinvesteerd in de uitbreiding van het aanbod dieren in Dierenrijk Europa. Ze zijn afgestapt van het Europa thema en verder gegaan onder de naam Dierenrijk. In dat jaar ziet eigenaar libema ook in dat Dierenrijk hogere bezoekersaantallen moet kunnen halen, en begint met grote verbouwingen. In dit jaar zijn de Siberische tijgers toegetreden tot het park. Andere nieuwe diersoorten waren de Oehoe's, sneewuilen, oerossen en pelikanen. Door het park zijn vele nieuwe infrastructuren aangelegd waardoor er meer uitkijkpunten ontstaan.

In 2008 kwam het grootste landdier naar Nuenen, de olifant. Uit 2 andere Nederlandse dierentuinen kwamen 3 Aziatische olifanten. Hiermee heeft Nederland haar eerst olifanten bullengroep, het zijn dus 3 mannen. De olifanten waren niet de enige nieuwkomers, een poolvos, kamelen en gibbons verijkten ook de collectie.