Aqua Zoo Friesland / Geschiedenis

Geschiedenis


Per 1 januari 2003 kwam het voormalige otterpark in recreatie gebied de Groene Ster in handen van Zodiac Zoos. Deze organisatie was toen ook de eigenaar van dierenpark Wissel in Epe en Zoo Parc in Overloon. Beide tuinen waren verlieslatend toen Zodiac Zoos zich erop stortte en draaien nu goed. De in Warnsveld gevestigde instantie zag daarom wel heil in het otterpark dat maar niet van de grond wilde komen.

Al vanaf het begin, in 1994, werd Otterpark Aqualutra achtervolgd door financiële problemen. Eind maart 2000 ging het zelfs failliet. In het voorjaar van 2001 nam de Libémagroep het park over en veranderde de naam in Otterpark Leeuwarden. De nieuwe eigenaar was van plan een groot park op te richten met dieren uit Noord-Europa. Omdat subsidie uitbleef, kon of wilde Libéma dit niet doorzetten.

Bij de overname hoopte Zodiac Zoos op vijftigduizend bezoekers, vijftienduizend meer dan het voorgaande jaar onder Libéma. Maar halverwege het openingsjaar heeft de organisatie de prognose bijgesteld. Tot 1 juli passeerden er al 35.000 de kassa. Dus moet, aldus Wagenaar, het totaal aantal bezoekers over heel 2003 wel op 75.000 kunnen uitkomen.

De komende jaren zal Aqua Zoo veranderen van een otterpark in een tuin met dieren die vooral voorkomen in waterrijke gebieden. Daarnaast zal het gaan om diersoorten die niet in een doorsnee dierentuin te bewonderen zijn, zoals wasbeerhonden, vosmangoesten en halfaapjes. Geregeld komt er een nieuwe soort bij.

Zodiac Zoos heeft al heel wat veranderd en verbouwd. In het entreegebouw het ''Naturama'' zijn kleinere verblijven gemaakt voor leguanen, krokodillen, muismaki's en andere kleine dieren. Het grootste maki-eiland staat nu in Aquazoo en ook een groot kangoeroe doorloopverblijf is geopend. Het park onderdeel Kids kingdom werd toegevoegd, een plek waar diersoorten zitten die populair zijn bij kinderen. Stokstaartjes, klauwaapjes en vosmangoesten zijn onder andere de bewoners. In 2007  werd een groot pinguinverblijf geopend.