Dierenpark Amersfoort / Geschiedenis

Geschiedenis


22 mei 1948 was een grote dag voor Amersfoort. Op deze dag kreeg Amersfoort namelijk een eigen dierentuin. Het dierenpark werd opgericht door de heren Tertoolen en Knoester oud medewerkers van Dierenpark Wassenaar. De twee heren begonnen het dierenpark bescheiden met een papegaai, een kameel, enkele pony's en ezeltjes. Voor ongeveer 30 euro cent kon bij een houten hokje een toegangskaartje gekocht worden. In de loop der jaren breide het bescheiden dierenpark steeds verder uit. Zo verscheen er een café-restaurant een berenrots en allerlei diersoorten, zoals buffels en herten. Na 6 jaar om precies te zijn in 1954 kwamen enkele panters en leeuwen naar het park. Dit waren de eerste roofdieren van het park. 2 jaar later in 1956 kwamen uit Thailand Indra en Rani de eerste olifanten van het dierenpark.

Bijna 20 jaar later behaalde dierenpark Amersfoort wereldnieuws met de geboorte van 2 spier witte leeuwtjes. Bij het opgroeien van de leeuwtjes werd de vacht uiteindelijk toch steeds donkerder. In 1980 werden voorbereidingen getroffen om te gaan fokken met jachtluipaarden. In 1982 behaalden het dierenpark hier zijn succes mee er kwamen 7 Jachtluipaarden te wereld. Een ander hoogte punt was de geboorte van 10 Chileense flamingo's in hetzelfde jaar. Begin jaren tachtig beschikten dierenpark Amersfoort over het grootse olifantenveld in de Benelux voor Indische olifanten. Iets totaal anders was de kinderboerderij van dierenpark Amersfoort deze werd heel belangrijk gevonden. Er prijkte een groot educatiebord, waar men nogal wat tijd en aandacht in had gestopt. De tekst luide als volgt: 'Het doel van de kinderboerderij in Dierenpark Amersfoort is op de eerste plaats kinderen echt in contact te laten komen met de dieren'. Enkele jaren later om precies te zijn in 1988 opende de Ark van Amersfoort de deuren voor publiek. De Ark van Amersfoort is een expositie ruimte waar diverse tentoonstellingen gehouden zijn. Naast de Ark van Amersfoort kwamen savanne dieren in een savannegebied te leven naast de Ark van Amersfoort, tevens werd er hier een waterpartij aangelegd pal naast de Ark van Amersfoort.

1991 was het jaar van vernieuwingen het park werd uitgebreid met een eigen parkrestaurant "De Olifant", een apeneiland en een grote kinderspeeltuin "Speel-o-Droom". Een nieuw hoogtepunt voor het dierenpark brak aan in 1995 toen bereikte het dierenpark de grens van 500.000 bezoekers in 1 seizoen. Om precies te zijn kwamen er in 1995 535.000 bezoekers door de poorten van het dierenpark. De stijgende bezoekersaantallen tussen de periode 1990 en 1995 was mede te danken door de uitbreiding van het park met het park restaurant en het apeneiland. Ook de renovatie en verfraaiing van het Dierenpark zorgden voor het stijgen van de bezoekersaantallen. Door uitbreiding van het parkeerterrein kwam 5000 kubieke meter zand vrij dit werd in het olifantenverblijf gestort om een natuurlijke heuvel van ongeveer 4 meter hoog te realiseren. Deze heuvel zorgde ervoor dat tijdens conflicten of eventuele behoeftes de olifanten uit het gezichtsveld van de andere olifanten kon verdwijnen.

Om de bezoekers groei erin te houden werden in 1995 de eerste voorzichtige stappen gemaakt voor een masterplan. In 1998 bestond Dierenpark Amersfoort 50 jaar de bezoekers kregen een Japanse tuin cadeau. Ondertussen werd er langzaam begonnen aan de bouw van een nieuw themagebied de stad der oudheid. Hiervan werd het eerste deel voor de bezoekers in 1999 geopend. De stad der Oudheid richt zich op de relatie tussen de mens en dier. In een thematische oosterse stad. Leven dieren die vroeger een belangrijke rol speelde in verschillende oosterse culturen. Inmiddels richt dierenpark Amersfoort zich op de dierentuin in te richten naar verschillende thema's. Nog een mijlpaal in 2009 is de geboorte van Aziatisch olifantje Indra. De moeder is in Blijdorp gedekt en drachtig naar Amersfoort gekomen. In 2003 werd een deel van de Ark van Amersfoort ingericht als "nachtkijkers". Een modern nachtdierenhuis waar de bezoekers kennismaken met het nachtleven van enkele diersoorten. Er gebeurde meer in 2003 namelijk de geboorte van de eerste Perzische panter in de Nederlandse dierentuinen. Om precies te zijn op 6 juli 2003 kwam het kleine kereltje ter wereld, een unieke geboorte omdat dierenpark Amersfoort de allereerste in Nederland is.

Omdat het olifantenverblijf aan de kleine kant word het in 2004 vergroot en uitgebreid. Olifantenbul Sammy krijgt een eigen stal en een perk. Diersoorten zoals de everzwijnen en servals verdwijnen uit de collectie. De flamingo's en pelikanen krijgen een nieuw onderkomen bij de Ark. Het verblijf krijgt een grote tribune waar publik de olifaten goed kan zien, een waterplas en een droge gracht. In 2005 opent Dierenpark Amersfoort het Doolhof der Dwergen, een plek midden in de dierentuin waar vooral kleinere dieren worden ondergebracht ,zoals Konijnuilen, stokstaartjes en klauwaapjes. Nieuw bij de pinguïns is een golfslagbad.
Dierenpark Amersfoort breid 6 hectare uit waarvan 3 ingevuld worden in de vorm van een Dinobos, zeer succesvol want de bezoekersaantallen stijgen in vergelijking met het vorige jaar met 60.000 bezoekers.

3 April is een zwarte dag voor Dierenpark Amersfoort. Olifant Indra is drachtig en verwacht een jong. Als het jong geboren in beginnen Moeder in spe en haar moeder tegen het jong aan te trappen, zij zien dit als iets wat ze niet kennen en willen dit stoppen. Het jong overlijd, terwijl dierenpark Amersfoort er zo naar had uitgekeken. In 2007 gaan ook de vergunningen voor het bouwen van een nieuw Chimpansee eiland niet door. De dieren afkomstig uit het testlaboratorium in Rijswijk blijven in Safaripark beekse Bergen.