Tapir geboren in Blijdorp

Tapir geboren in Blijdorp


By Inge - Posted on 19 Juli 2018

In de nacht van 19 juli is in Diergaarde Blijdorp een Maleise tapir geboren, na een dracht van 13 maanden. Het geslacht is nog onbekend. Begin deze week zagen de verzorgers de bloedwaardes (progesterongehalte) bij moeder Pooh dalen, een teken dat de bevalling naderde. Het jong is waarschijnlijk midden in de nacht geboren. Vanochtend was het helemaal schoongelikt en de nageboorte was door moeder opgegeten. De kleine heeft al gedronken en blijft achter de schermen tot het zijn moeder goed kan volgen. Binnenkort zijn zij voor publiek te zien in het binnen- of buitenverblijf. Op het filmpje dat verzorgster Krista heeft gemaakt, zijn de eerste wankele stapjes te zien. Moeder Pooh houdt haar jong nauwlettend in de gaten.

Jonge tapirs hebben een gestreepte vacht. In de loop van de tijd verandert hun vacht naar zwart-wit, zoals de volwassen dieren. Moeder Pooh en vader Vazan zijn een succesvol stel gebleken. Sinds mei 2015 waren de twee samen. Vanaf het eerste moment voelden zij zich tot elkaar aangetrokken. In augustus 2016 werd hun eerste jong, Penang genaamd, geboren. Inmiddels is hij verhuisd naar Stuttgart. Helaas overleed vader Vazan eind januari dit jaar. Dit jong is dus zijn laatste bijdrage aan Blijdorp en het internationale fokprogramma.

De Maleise tapir is een bedreigde diersoort. Door ontbossing van hun leefgebied, het regenwoud van zuidoost-Azië. Daarom maken de tapirs van Diergaarde Blijdorp deel uit van een internationaal fokprogramma (EEP).

Het filmpje vind je hier: https://www.diergaardeblijdorp.nl/tapir-geboren/

Tags