Burgers' Zoo verwacht geboorte pantermeerling

Burgers' Zoo verwacht geboorte pantermeerling


By Inge - Posted on 23 December 2017

Rond de jaarwisseling verwacht Koninklijke Burgers’ Zoo de geboorte van twee of meer Sri Lanka panters. De fok met deze bedreigde katachtige kent een succesvolle geschiedenis in het Arnhemse dierenpark. Wetenschappers schatten dat er minder dan duizend Sri Lanka panters in de natuur leven. De drachtige pantervrouw is bijna 8,5 jaar oud en werd geboren in het toenmalige Dierenpark Emmen. Op 28 november 2012 kwam ze naar Burgers’ Zoo, omdat ze genetisch gezien erg belangrijk is voor het Europese fokprogramma. Het mannetje is bijna 9,5 jaar oud en geboren in het Arnhemse dierenpark. Dit dier heeft echter een aantal jaren in de dierentuin van Saint-Martin-la-Plaine (Frankrijk) geleefd, alvorens op 11 april 2017 naar Arnhem terug te keren. Met het gewenste foksucces, zo is gebleken.

Meer dan één jong verwacht
Het vrouwtje heeft een erg dikke buik, waardoor biologen en dierverzorgers vermoeden dat het om twee of meer jongen gaat. Het betreft het eerste nest van deze relatief jonge pantervrouw, dus zij heeft nog geen ervaring met het grootbrengen van jongen. Zodra het drachtige pantervrouwtje het kraamverblijf opzoekt, zal ze vanaf dat moment via een live webcam 24/7 online te volgen zijn op de website van Burgers’ Zoo: www.burgerszoo.nl/panter.

Terug van weg geweest!
De Sri Lanka panterman die op 11 augustus 2008 in Burgers’ Zoo ter wereld kwam, verhuisde op ruim driejarige leeftijd naar de Franse dierentuin van Saint-Martin-la-Plaine. Destijds was zijn vader namelijk de fokman in Arnhem en was er geen onverwant vrouwtje in Burgers’ Zoo, waarmee dit jonge mannetje op termijn een fokstel zou mogen vormen. Inmiddels is de oude fokman echter overleden en in 2012 kon Burgers’ Zoo een genetisch onverwant vrouwtje van Dierenpark Emmen krijgen. Beide relatief jonge panters mogen hopelijk nieuwe pagina’s gaan toevoegen aan de succesvolle fokgeschiedenis in Arnhem met deze bedreigde ondersoort van de panter.

Niet zo typisch pantergedrag
Panters kennen een enorm verspreidingsgebied tot zich uitstrekt van Afrika tot grote delen van Azië. Meestal worden de dieren die in Afrika leven luipaarden genoemd en de dieren uit Azië panters. Panters staan erom bekend dat ze erg sterke nekspieren hebben en een prooi die groter is dan henzelf moeiteloos hoog in een boom kunnen tillen. Op Sri Lanka vertonen de panters dit typische gedrag echter veel minder. Een logische verklaring is dat op Sri Lanka belangrijke voedselconcurrenten zoals leeuwen of hyena’s ontbreken.



Foto Theo Kruse / Koninklijke Burgers' Zoo