Neusberen in het kasteelpark

Neusberen in het kasteelpark


By Inge - Posted on 21 Juni 2013

Op donderdag 30 mei jl. zijn er nieuwe dieren in het Kasteelpark komen wonen: 6 neusberen. Deze vrolijk, speelse en nieuwsgierige dieren kunt u vinden tegenover het Kriebelhuis. Ziet u ze niet? Kijk dan ook eens of ze in de wijnvaten liggen te slapen.

De neusberen zijn afkomstig van Natuurhulpcentrum Opglabbeek. De Belgische overheid heeft deze dieren bij een particulier in beslag genomen. Bij het Natuurhulpcentrum wordt dan eerst gecheckt of de dieren gezond zijn en vervolgens wordt in dierenparken naar een nieuw thuis gezocht.

Rode neusbeer
Er zijn drie soorten neusberen: de witsnuit, rode en Nelson neusbeer. In het Kasteelpark ziet u de rode neusbeer. Deze dieren komen oorspronkelijk voor in Zuid en Midden Amerika. Ze trekken daar in groepen van 10 tot 20 dieren door het oerwoud. De neusbeer is te herkennen aan zijn rood- tot geelbruine vacht, lange neus en staart met ringen. Al krabbelend en snuffelend zijn ze op zoek naar lekkere hapjes, zoals vruchten, wortels en insecten. Met hun voorpootjes draaien ze iedere steen om op zoek naar lekkere hapjes. Als er gevaar dreigt, vluchten ze de bomen in.

Natuurlijke omgeving
In het Kasteelpark is de natuurlijke omgeving van de dieren zo veel mogelijk nagebootst. In het ruime verblijf staan dan ook meerdere bomen en struiken, zodat ze lekker kunnen struinen. Ook zorgen de dierverzorgers voor lekker hapjes die ze voor de neusberen verstoppen. Zo zijn ze een groot gedeelte van de dag lekker bezig en vervelen zich niet.