Verrassende uitslag ZooSite Awards 2013

Verrassende uitslag ZooSite Awards 2013


By Rutger - Posted on 17 April 2013

Jubilerend Burgers’ Zoo Mooiste Dierentuin van de Benelux

Delft, woensdag 17 april 2013. In de eerste twee weken van april konden bezoekers van zoosite.nl, zoals ieder jaar, stemmen op de ZooSite Awards. In totaal brachten 5373 bezoekers hun stem uit.

Het honderd jaar jonge Burgers’ Zoo, sinds enkele weken in bezit van het stempel koninklijk, ontving in de categorie “mooiste dierentuin lid van EAZA” 23,84% van de stemmen en mag zich het komende jaar de mooiste dierentuin van de Benelux noemen. Dat deze uitslag als verrassing mag gelden blijkt wel uit het feit dat in de vorige vijf edities deze titel tot vier keer toe naar GaiaZOO in Kerkrade, Limburg, ging.

De Limburgse dierentuin blijft echter niet met lege handen achter. In de categorie “mooiste nieuwe verblijf in een dierentuin lid van EAZA” wist GaiaZOO bijna 35% van de stemmen te behalen. Het nieuwe lynxenverblijf valt dus goed in de smaak bij de bezoekers van het park en van ZooSite. GaiaZOO is met het ontvangen van deze award nog altijd de enige dierentuin die tijdens elke editie van de ZooSite Awards tenminste één award in ontvangst mocht nemen.

De leukste geboortes van het afgelopen jaar hadden plaats in de beide parken van Libéma. In Safaripark Beekse Bergen werden twee goliathreigers geboren, met 29,11% van de stemmen verkozen tot “leukste geboorte van een niet-zoogdier”. In het zusterpark, Dierenrijk, kwamen eind 2012 twee ijsbeertjes ter wereld, een primeur voor het park. Met 42,64% van de stemmen mag duidelijk zijn dat ook de bezoekers die hun stem uitbrachten deze “leukste geboorte van een zoogdier” zeer konden waarderen.

Lang leek Safaripark Beekse Bergen met een tweede award aan de haal te gaan. Vanaf de start van de stemming op donderdag 27 maart was het stuivertje wisselen tussen het safaripark en de dierentuin van Rotterdam, Diergaarde Blijdorp, in de categorie “meest innovatieve dierentuin”. De 33,15% van het safaripark moesten het echter bij de sluiting van de stemming toch afleggen tegen de 33,26% van Diergaarde Blijdorp, een verschil van slechts zes stemmen!

De “leukste aanwinst in een dierentuin lid van EAZA” ging wederom naar Apenheul, die in 2012 deze award ontving voor de komst van de neusapen. Dit jaar bleken, na een lange strijd met de brilberen van Dierenpark Emmen, de rode brulapen de populairste aanwinst, 30,08%.

Bij de dierentuinen die niet lid zijn van EAZA, de Europese dierentuinvereniging, mag Artisklas, een van de kleinste dierentuinen van Nederland, zich voor het tweede achtereenvolgende jaar de mooiste noemen. 27,63% van de stemmers lieten hun keuze op de Haarlemse mini-dierentuin die volledig draait op vrijwilligers vallen.

De “leukste geboorte” had plaats in Scheveningen bij Sea Life, daar kwam een zwartpuntrifhaai ter wereld, 32,88%.

Het “mooiste nieuwe verblijf” werd opgeleverd in het Belgische Olmen waar de Olmense Zoo een tropenhal opende, goed voor 30,55% van de stemmen.

De spannendste categorie was die voor “leukste nieuwe aanwinst” die uiteindelijk met 21,02% van de stemmen naar Berkenhof’s Tropical Zoo in het Zeeuwse Kwadendamme gaat. Vrijwel ieder uur kende deze categorie een andere leider, in de eindstand staan de vijf genomineerden dan ook binnen 2% verschil in stemmen van elkaar.

De ZooSite Awards zijn in 2007 in het leven geroepen als jaarlijkse prijs om de dierentuinen van de Benelux in het zonnetje te zetten, een beloning voor het harde werk dat alle medewerkers van de dierentuinen dagelijks verzetten om hun dierentuin vernieuwend, leuk en interessant te houden voor hun bezoekers. De awards gelden als een onafhankelijke prijs van vaste dierentuinbezoekers aan de dierentuinen.
De ZooSite Awards kent geen winnaars of verliezers, met ruim 100 dierentuinen in de Benelux, die jaarlijks duizenden geboortes kennen, honderden aanwinsten hebben en tientallen nieuwe verblijven opleveren is het krijgen van een nominatie al een prestatie op zich.
ZooSite is de grootste, onafhankelijke, dierentuininformatie site van de Benelux en ontvangt jaarlijks ruim 650.000 unieke bezoekers.