Giraf Jimiyu verhuist naar Spanje

Giraf Jimiyu verhuist naar Spanje


By Sven - Posted on 11 Maart 2013

Op 13 augustus 2010 werd giraffeman Jimiyu geboren in GaiaZOO, als eerste nakomeling van moeder Daphina. Bert van Marwijk ontfermde zich als ‘peetoom’ over de kleine langnek, en gaf hem de naam Jimiyu, dat ‘geboren tijdens het droge seizoen’ betekent. Tweeënhalf jaar later, op 11 maart 2013, is het voor Jimiyu tijd om op eigen benen te staan. Voor het eerst in zijn leven verlaat hij zijn geboortegroep en -plaats, op weg naar zijn nieuwe thuis in het Spaanse Almeria. Daar wacht een andere jonge giraffeman op zijn gezelschap.

Bedreigd
In GaiaZOO leeft de zeldzame Rothschild giraffe. Deze giraffensoort, die met uitsterven wordt bedreigd, komt voor in Oeganda en Kenia, waar nog maar zo’n 500 individuen leven. Daarom bestaat er binnen de Europese vereniging van dierentuinen een fokprogramma voor deze bijzondere diersoort, waar de giraffen in GaiaZOO uiteraard ook aan deelnemen. En met succes! In de afgelopen jaren werden al acht giraffen geboren in de Zuid-Limburgse dierentuin, waarvan in 2012 maar liefst drie het levenslicht zagen. Daardoor is inmiddels een mooie groep giraffen met verschillende leeftijden te zien in GaiaZOO.

De hoogste tijd
Maar kleine giraffen worden groot en vooral jonge mannen gaan op een leeftijd van zo’n twee jaar - als echte puber - steeds meer hun vader uitdagen via het voor giraffen kenmerkende ‘nekvechten’. De afgelopen maanden ontwikkelde Jimiyu dit gedrag ook duidelijk. Jimiyu is nu tweeënhalf jaar oud, in de natuur zou hij zijn geboortegroep op deze leeftijd al hebben verlaten. Bovendien werd het met al die jonge giraffen vooral in de wintermaanden, als de giraffen veel binnen in de stal moeten doorbrengen, wel erg vol in het binnenverblijf. Het was dan ook de hoogste tijd dat er voor hem een plek in een andere dierentuin werd gevonden. De coördinator van het fokprogramma vond eind vorig jaar een geschikte plek voor Jimuyu in de dierentuin van Tabernas, in het Spaanse Almeria. Maar eerst moest er in de Spaanse dierentuin nog een geschikt separatieverblijf worden gebouwd, dat nodig is voor de introductie van een nieuwe giraffe. Jimiyu’s vertrek liet dus nog een paar maanden op zich wachten.

Goeie reis Jimiyu!
Maar vanochtend begon Jimiyu dan toch aan een 24 uur durende reis naar zijn nieuwe thuis. Medewerkers van het Spaanse bedrijf ZooTrans arriveerden zondag al in Kerkrade met een speciale trailer, die enerzijds hoog genoeg is, maar anderzijds ook verlaagd kan worden als de route bijvoorbeeld onder een laag viaduct door gaat. Maandagochtend werd de brug tussen de giraffenstal en de savanneroute er met behulp van een hijskraan tijdelijk uit gehaald, zodat Jimiyu via een speciale separatiestal de trailer in kon lopen. Omdat giraffen erg gevoelig zijn voor veranderingen, hebben de dierverzorgers dit de afgelopen maanden vaak met hem geoefend. Desondanks vond Jimiyu het toch erg spannend om de trailer in te lopen. Toen hij na een klein uur dan toch aarzelend de trailer in durfde te stappen, kon de reis naar Spanje beginnen. Daar wacht een eenzame giraffeman op gezelschap. In het komende jaar zullen nog meer (jonge) giraffemannen afreizen naar de dierentuin van Tabernas.

Tags