Geschiedenis van Zoosite

Geschiedenis van Zoosite


De meeste dierentuinen hebben een geschiedenis van heel wat jaren: velen hebben zelfs de tweede wereld oorlog meegemaakt en sommige zelfs nog de eerste wereldoorlog. De geschiedenis van de Zoosite gaat niet zo heel erg ver terug maar het is misschien wel leuk om te lezen hoe deze website tot stand is gekomen. Het begon allemaal in 2000, toen Mark du Floo zijn passie voor diergaarde Blijdorp wilde delen met anderen. Dit door middel van een simpele website, waar hij wat basis en achtergrond informatie over diergaarde Blijdorp plaatste.

In 2002 kreeg de website, inmiddels met de naam Zoeff Blijdorpsite, een face lift door middel van een geheel nieuwe layout. Hoogtepunt van die website was de interactieve plattegrond, waarbij je als bezoeker de diergaarde nog beter kon ontdekken. In 2003 kwam er, naast de Zoeff Blijdorpsite, de Zoospotlight. Dit was een simpele website waar in elke week een nieuwe dierentuin werd bijgevoegd en bevatte vooral veel achtergrond informatie. Rond deze periode kwam Davinia Bruggeman met haar eerste website, genaamd ZooPhotography, online. Op deze pagina toonde zij haar foto’s gemaakt in de Diergaarde van Blijdorp en andere dierentuinen.De Zoospotlight werd enorm gewaardeerd en Davinia wou met haar fotosite ook meer gaan doen. Daarom werd besloten om deze twee krachten te gaan bundelen tot een geheel nieuwe website en dit los van de Zoeff Blijdorpsite. De eerste Zoosite kwam al snel van de grond en met de informatie van de Zoospotlight en de foto’s van Davinia werd de site geopend voor publiek. De website zag er best leuk uit, alleen het onderhouden en het bijwerken van de website was hopeloos. (geen screenshot van deze layout). 
Al gauw werd deze layout dan ook vervangen door een nieuwe layout (bovenstaande afbeelding). Op deze website opende Davinia haar nieuwe rubriek, naast foto’s schreef zij ook bij diverse dieren een kort stukje tekst over het dier in kwestie. De Blijdorpmailinglist die onderdeel uitmaakte van de Zoeff Blijdorpsite werd ook toegevoegd aan de Zoosite, waardoor meer mensen via e-mail konden discussiëren over dierentuinen.Ondanks dat de Zoosite veel tijd vergde bleef de Zoeff Blijdorpsite bestaan. Die had inmiddels wederom een geheel nieuwe frisse layout gekregen. De interesse voor de Zoeff Blijdorpsite was nog steeds groeiende, maar de interesses voor de Blijdorpmailinglist nam af. De Zoo van Antwerpen was immers gekomen met een forum op hun website en daar werd druk gediscussieerd over dierentuinen. Het enige nadeel aan dat forum was het feit dat er totaal geen overzicht te vinden was en vaak van de hak op de tak werd gesprongen. De twee achter de Zoosite vonden dat het dan ook tijd werd voor een geheel eigen Nederlands Dierentuin forum en zo kwam er in 2004 een zeer primitief forum online. De belangstelling was groot, alleen heeft het project niet lang gedraaid. Het forum dat werd gebruikt had het beleid dat er alleen Engels gesproken mocht worden. Een Nederlandstalig forum paste niet binnen hun beleid en dus zaten wij opeens zonder forum. Aangezien, in die paar dagen dat het forum draaide, de interesse groot was, kwam er al heel snel een opvolger. Wederom werd de zoosite layout gewijzigd (onderstaande afbeelding). De layout van de Zoeff Blijdorpsite en Zoosite kregen beiden een ander kleurtje en zo werd er hard gewerkt aan een nieuw forum en aan een nieuwe website.Het forum bewees zijn dienst tot er, door een miscommunicatie met de webhost van het forum en de site, weer een forum crashde. Binnen een paar dagen, door hard werken van Davinia konden we met forum terug online! En inmiddels draait het forum al sinds 1 april 2005 geheel vlekkeloos (afkloppen!). Mark besloot om te gaan stoppen met de Zoeff Blijdorpsite, om zich zo geheel te kunnen storten op de Zoosite.

Het Zoosite team werd versterkt met 2 mensen die achter de schermen en op het forum graag wilde meehelpen. Vier mensen die aan één website werken, dat kan alleen vlekkeloos gaan als de website ook achter de schermen op orde is. Maar dat was niet echt het geval, omdat het voor de anderen vrij lastig was de website aan te passen. Vandaar dat Davinia de website grondig onder handen nam. Alles m.b.t. het forum en de website gebeurd op vrijwillige basis en door de drukte met werk, school, studies enz duurde het bijna 1 jaar voordat de nieuwe website op 31 oktober 2006 zijn deuren weer opende voor het publiek met een geheel frisse uitstralling en vooral voor de mensen achter de schermen, beter werkbare structuur.

 

Intussen zijn ZooSite en het forum is ook bij veel dierentuinliefhebbers niet meer weg te denken, zijn we door een technische storing enkele uren offline, dan vliegen de e-mails en smsjes de deur binnen met de vraag “waar is ons forum”. Als je door de dierentuin loopt met andere leden en er word toevallig gesproken over de site of het forum, dan hoor je ze praten met de term “ons” forum. We zijn best wel trots op het feit dat mensen zich zo betrokken voelen en het misschien wel zien als een stukje dagelijks leven. Ook het feit dat de diverse georganiseerde meetings gezellig en geslaagd bleken te zijn bewijst maar eens dat er best veel mensen met deze hobby zijn!


Het heden

En nu zijn we alweer toe aan een nieuwe verandering. De stap van een html-site naar een php-site met meer interactieve mogelijkheden en nog beter werkbare structuur voor grotere groepen editors.
Immers de site wordt almaar groter en groter en het up-to-date houden ervan is geen simpele baan meer. 
Het forum zal voorlopig hetzelfde blijven en daarom is de layout van deze website daar ook een beetje gespiegeld.