Campagne 2011 - Ape campaign

Campagne 2011 - Ape campaign


Zoals ieder jaar voert EAZA, de vereniging van Europese dierentuinen, ook in 2011 weer campagne voor een door haar gekozen groep dieren. Voor 2011 is dit de APE Campaign geworden, ofwel een campagne voor de mensapen van de wereld. Natuurlijk doet ZooSite wederom mee aan deze campagne en zal ons campagne team weer in diverse dierentuinen in Nederland en België te vinden zijn om geld in te zamelen voor de mensapen.

In totaal leven er 23 soorten mensapen op de Aarde. Voor 22 van deze soorten voeren de Europese dierentuinen en ZooSite campagne. De 23e mensaap soort valt buiten de boot, vooral omdat deze soort de hoofdreden is dat de meesten van de andere 22 soorten ernstig bedreigd zijn. Homo Sapiens, ofwel de mens, is qua intelligentie en ontwikkeling volgens velen de meest geavanceerde soort, helaas blijkt daar uit de acties van de mensheid richting de andere mensapen weinig van.

De 22 mensaapsoorten die wel onderdeel van de campagne zijn, zijn onder te verdelen in twee families, Hylobatidae (gibbons) en de Hominidae (mensapen). De gibbon-familie kent 16 verschillende soorten, waarvan er 15 door de IUCN, de internationale unie voor de bescherming van de natuur, als bedreigd of ernstig bedreigd zijn bestempeld. De 16 gibbonsoorten zijn onder te verdelen in vier geslachten, elk met hun eigen soorten.

Het geslacht Hoolock kent de volgende soorten:

• Westelijke Hoelok (Hoolock hoolock), bedreigd volgens de rode lijst van de IUCN, is in geen enkele Europese dierentuin gehuisvest.
• Oostelijke Hoelok (Hoolock leuconedys), kwetsbaar volgens de rode lijst van de IUCN, is in geen enkele Europese dierentuin gehuisvest.

Het geslacht Hylobates kent de volgende soorten:

 • Oenka (Hylobates agilis), bedreigd volgens de rode lijst van de IUCN, is in geen enkele BeNeLux dierentuin gehuisvest.
 • Witbaard Gibbon (Hylobates albibarbis), bedreigd volgens de rode lijst van de IUCN, is in geen enkele Europese dierentuin gehuisvest.
 • Dwerg Siamang (Hylobates klossii), bedreigd volgens de rode lijst van de IUCN, is in geen enkele Europese dierentuin gehuisvest.
 • Withand Gibbon (Hylobates lar), bedreigd volgens de rode lijst van de IUCN, is te zien in Monde Sauvage (B), Dierenpark Emmen (NL), Safaripark Beekse Bergen (NL), Ouwehands Dierenpark (NL) en Diergaarde Blijdorp (NL).
 • Zilver Gibbon (Hylobates moloch), bedreigd volgens de rode lijst van de IUCN, is in geen enkele BeNeLux dierentuin gehuisvest.
 • Borneo Gibbon (Hylobates muelleri), bedreigd volgens de rode lijst van de IUCN, is in geen enkele BeNeLux dierentuin gehuisvest.
 • Zwartkop Lar (Hylobates pileatus), bedreigd volgens de rode lijst van de IUCN, is in geen enkele BeNeLux dierentuin gehuisvest.

Het geslacht Nomascus kent de volgende soorten:

 • Ruif Gibbon (Nomascus concolor), ernstig begreigd volgens de rode lijst van de IUCN, is in geen enkele BeNeLux dierentuin gehuisvest.
 • Goudwang Gibbon (Nomascus gabriellae), bedreigd volgens de rode lijst van de IUCN, is te zien in Artis (NL) en Burgers’ Zoo (NL).
 • Hainan Gibbon (Nomascus hainanus), ernstig begreigd volgens de rode lijst van de IUCN, is in geen enkele BeNeLux dierentuin gehuisvest.
 • Witwang Gibbon (Nomascus leucogenys), ernstig begreigd volgens de rode lijst van de IUCN, is te zien in Apenheul (NL), Safaripark Beekse Bergen (NL), ZooParc Overloon (NL) en Dierenpark Planckendael (B).
 • Cao-Vit Gibbon (Nomascus nasutus), ernstig begreigd volgens de rode lijst van de IUCN, is in geen enkele dierentuin gehuisvest.
 • Zuidelijke Witwang Gibbon (Nomascus siki), bedreigd volgens de rode lijst van de IUCN, is in geen enkele BeNeLux dierentuin gehuisvest.

Het geslacht Symphalangus kent de volgende soort:

 • Siamang (Symphalangus syndactylus), bedreigd volgens de rode lijst van de IUCN, is te zien in Dierenpark Amersfoort (NL), Zoo Antwerpen (B), Burgers’ Zoo (NL) en Pairi Daiza (B).

In September 2010 werd bekend gemaakt dat in de bergen van Vietnam, Laos en Cambodja een nieuwe soort gibbon is ontdekt. De Noordelijke geelwang gibbon, of Nomascus annamensis, werd tot dat moment gezien als onderdeel van de Zuidelijke witwang gibbon, Nomascus siki. Aangezien op dit moment onduidelijk is of alle in dierentuinen levende Zuidelijke witwang gibbons daadwerkelijk tot die soort behoren is niet te zeggen of de Noordelijke geelwang gibbon in een Europese dierentuin te bezichtigen is.

De mensapen-familie kent zeven soorten, eveneens verdeeld over vier geslachten. De mens, Homo sapiens, komt uit het geslacht Homo met Homo sapiens als enige nog levende soort. De overige geslachten kennen allen twee nog levende soorten.

Het geslacht Gorilla kent de volgende soorten:

 • Oostelijke Gorilla (Gorilla berengei), bedreigd volgens de rode lijst van de IUCN, is te zien in Zoo Antwerpen (B).
 • Westelijke Gorilla (Gorilla gorilla), ernstig bedreigd volgens de rode lijst van de IUCN, is te zien in Artis (NL), Zoo Antwerpen (B), Apenheul (NL), Burgers’ Zoo (NL), Safaripark Beekse Bergen (NL), GaiaPark Kerkrade Zoo (NL) en Diergaarde Blijdorp (NL).

Het geslacht Pan kent de volgende soorten:

 • Bonobo (Pan paniscus), bedreigd volgens de rode lijst van de IUCN, is te zien in Apenheul (NL) en Dierenpark Planckendael (B).
 • Chimpansee (Pan troglodytes), bedreigd volgens de rode lijst van de IUCN, is te zien in Dierenpark Amersfoort (NL), Artis (NL), Zoo Antwerpen (B), Burgers’ Zoo (NL), Monde Sauvage (B) en Safaripark Beekse Bergen (NL).

Het geslacht Pongo kent de volgende soorten:

 • Sumatraanse Orang-Oetan (Pongo abelii), ernstig bedreigd volgens de rode lijst van de IUCN, is te zien in Monde Sauvage (B).
 • Borneo Orang-Oetan (Pongo pygmaeus), bedreigd volgens de rode lijst van de IUCN, is te zien in Apenheul (NL) en Ouwehands Dierenpark (NL).