ZooSite Awards 2011

Vijftien dagen lang konden de bezoekers van ZooSite.nl en ZooSite.be stemmen op de ZooSite Awards. In totaal bracht een record aantal mensen hun stem uit in een of meerdere van de in totaal tien categorieën.

Dit is de uitslag van de ZooSite awards 2011! 


In de categorie “Mooiste niet-EAZA dierentuin” streden zeven dierentuinen die geen lid zijn van EAZA (European Association for Zoos and Aquaria) om de titel. Na 15 spannende dagen waarin vrijwel dagelijks een andere dierentuin de leiding nam trok uiteindelijk Van Blanckendaell Park in het Noord-Hollandse Tuitjenhorn aan het langste eind. Op zaterdag 16 april ontvingen zij uit handen van ZooSite reeds hun award.

In de categorie “Mooiste EAZA dierentuin” streden eveneens zeven dierentuinen, dit keer wel lid van EAZA, om de titel. De eerste drie edities van de ZooSite Awards kende steeds dezelfde uitslag. Driemaal ging deze award naar het Limburgse GaiaPark in Kerkrade. Dit jaar viel de keuze van het publiek anders uit. Voor het eerst mag Dierenpark Emmen zich namens ZooSite een jaar lang de mooiste dierentuin van de Benelux noemen. Op maandag 18 april zal Dierenpark Emmen haar award in ontvangst nemen.

Naast het ontvangen van een trofee wordt op www.mooistedierentuin.nl en www.mooistedierentuin.be een jaar lang een link geplaatst naar zowel Van Blanckendaell Park als Dierenpark Emmen.

De ZooSite Awards zijn een beloning voor het harde werk dat alle medewerkers van de dierentuinen dagelijks verzetten om hun park voor hun bezoekers leuk, vernieuwend en interessant te houden. De ZooSite Awards kennen geen verliezers, de Benelux telt ongeveer honderd dierentuinen die jaarlijks gezamenlijk duizenden geboortes meemaken, honderden aanwinsten ontvangen en tientallen nieuwe verblijven bouwen. Het ontvangen van een nominatie is daarom al iets om trots op te zijn.
 

En de awards gaan naar:

Leukste Speellocatie in een EAZA dierentuin: Gaiapark - DinoDome

  

Leukste aanwinst in een niet -EAZA dierentuin:  Mondo Verde - wite leeuwen 

  

Leukste aanwinst in een EAZA dierentuin: Burgers' Zoo - Hamerhaaien

  

Mooiste nieuwe verblijf in een niet-EAZA dierentuin: Artisklas - Chinese rotseekhoorns

 

Mooiste nieuwe verblijf in een EAZA dierentuin: Apenheul - de St@art

  

Leukste geboorte  in een niet-EAZA dierentuin: Olmense Zoo - zwarte panter 'Lola'

  

Leukste niet-zoogdier geboorte in een EAZA dierentuin: Artis - driestreepdoosschildpad

 

Leukste zoogdier geboorte in een EAZA dierentuin: Planckendael - sneeuwpanter 'Laila'

  

Mooiste niet-EAZA dierentuin: Van Blanckendaell Park

 

Mooiste EAZA dierentuin: Dierenpark Emmen

  


 

Mooiste EAZA Dierentuin

De categorieën Mooiste EAZA Dierentuin en Mooiste niet-EAZA Dierentuin zijn bedoeld voor de dierentuinen die in de ogen van onze bezoekers het meest complete dagje dierentuin bieden. Hierbij gaat het niet alleen om hoe mooi de dierentuin is aangelegd. Juist het totaalpakket dat de dierentuin biedt is belangrijk. Van Horeca tot mooie verblijven, van botanische inrichting tot speellocaties, alles telt mee voor deze awards.  

De winnaar van deze award krijgt een doorlink op www.mooistedierentuin.nl en www.mooistedierentuin.be

Klik op de onderstaande links om naar de fotoimpressies van de genomineerde dierentuinen te gaan (let op: je gaat dan wel uit het ZooSiteAwardsmenu)

Apenheul 
Burgers’ Zoo 
Dierenpark Amersfoort 
Dierenpark Emmen 
Diergaarde Blijdorp 
GaiaPark Kerkrade Zoo 
Pairi Daiza

Mooiste niet-EAZA Dierentuin

De categorieën Mooiste EAZA Dierentuin en Mooiste niet-EAZA Dierentuin zijn bedoeld voor de dierentuinen die in de ogen van onze bezoekers het meest complete dagje dierentuin bieden. Hierbij gaat het niet alleen om hoe mooi de dierentuin is aangelegd. Juist het totaalpakket dat de dierentuin biedt is belangrijk. Van Horeca tot mooie verblijven, van botanische inrichting tot speellocaties, alles telt mee voor deze awards.  

De winnaar van deze award krijgt een doorlink op www.mooistedierentuin.nl en www.mooistedierentuin.be

Klik op de onderstaande links om naar de fotoimpressies van de genomineerde dierentuinen te gaan (let op: je gaat dan wel uit het ZooSiteAwardsmenu)

Artisklas Haarlem 
Dierenpark de Oliemeulen 
Olmense Zoo 
Serpentarium Blankenberge 
Taman Indonesia 
Van Blanckendaell Park 
Wonderwereld ter Apel

 

 

Mooiste nieuwe verblijf EAZA

Apenheul - De St@art
Apenheul opende in 2010 geen nieuw verblijf voor hun dieren, maar wel voor hun medewerkers, bezoekers en zakenrelaties. De St@art is een inspiratiecentrum dat mensen stimuleert tot het maken van keuzes voor een betere, duurzame toekomst. 

Artis - Savanne
In 2010 werd de savanne van Artis geheel vernieuwd en vergroot. Het giraffenperk werd bij de savanne getrokken waardoor er niet alleen veel meer ruimte voor de dieren ontstond, maar de savanne nu ook bewoond wordt door giraffen, gnoes, zebra’s, springbokken en parelhoenders. 

Burgers' Zoo - Ringstaartmaki's
Het oude orang-oetan verblijf van Burgers’ Zoo werd in 2010 volledig omgebouwd tot een verblijf voor ringstaartmaki’s. De oude hal werd gesloopt en op de plek van de hal werd een groot buitenverblijf en twee binnenverblijven gebouwd voor deze halfapen.

 

Dierenpark Planckendael - Kinderboederij
De kinderboerderij van Dierenpark Planckendael werd in 2010 volledig onderhanden genomen en verbouwd tot heus westerndorp. Er is meer speelgelegenheid gekomen en om de kinderboerderij in en uit te komen moet heel wat klimwerk verricht worden.

Diergaarde Blijdorp - Afrikaanse gierenrots
De Vrienden van Blijdorp schonken de diergaarde in 2010 een nieuwe, grote doorloopvolière voor Afrikaanse gieren, maraboes en vele andere Afrikaanse vogels. Door de grote afmetingen van de volière kunnen al deze vogels eindelijk rondvliegen.

 

Mooiste nieuwe verblijf niet-EAZA

Artisklas - Chinese Rotseekhoorns
Gedurende 1,5 jaar bouwde een vrijwilliger van Artisklas in zijn eentje van 500 stoeptegels, 1700 kilo cement en vele vierkante meters gaas en glas een nieuw verblijf voor de Chinese Rotseekhoorns.


Kasteelpark Born - Insectarium
De dierenwereld is enorm groot, van vissen tot vogels en van reptielen tot zoogdieren. Kasteelpark Born gaf dit jaar de minst populaire dieren, de insecten, extra aandacht met de opening van een Insectarium.


Landgoed Hoenderdaell - Ringstaartmaki's doorloopverblijf
Van alle dierentuinen kreeg Landgoed Hoenderdaell het afgelopen jaar ongetwijfeld het grootste aantal nieuwe verblijven. Het doorloopverblijf voor ringstaartmaki’s, waar bezoekers zonder barrières naar de dieren kunnen kijken, is voor velen de leukste toevoeging aan het park.


Taman Indonesia - Indische varenen
In het restaurant van het park bouwde Taman Indonesia een verblijf voor de nieuw aan de collectie toegevoegde Indische Varanen. Het verblijf werd gemaakt van gerecyclede materialen, zoals kranten.


Van Blanckendaell Park - Ruppelsgieren
De nieuwe volière voor Rüppelsgieren die Van Blanckendaell Park dit jaar bouwde biedt de Afrikaanse aaseters de mogelijkheid hun vleugels te strekken.

 

Leukste geboorte zoogdier

 

Burgers' Zoo - Hartebeest
Hartebeesten zijn, ondanks dat ze in het wild niet ernstig bedreigd zijn, echte zeldzaamheden in Europese dierentuinen. Slechts twee dierentuinen in Europa huisvesten deze antilopen en dus is iedere geboorte een zeldzaamheid. De eerste geboorte van deze soort in Burgers’ Zoo had plaats in 2006.

 

Dierenpark Planckendael - Sneeuwpanter Laila
Op 4 april 2010 werd voor het eerst in Planckendael een sneeuwpanter geboren. De geboorte was niet alleen een primeur voor het park, maar voor heel België. Helaas overleed Laila’s moeder enkele weken na de geboorte waarna verzorgers de rol van pleegmoeder op zich namen en met succes.

Diergaarde Blijdorp - IJsbeer Vicks
Sinds 1996 werden er geen ijsberen meer geboren in de Rotterdamse diergaarde. Een grote actie, gevolgd door een grote donatie, van de Vrienden van Blijdorp haalde in 2008 de ijsberen terug naar Rotterdam, met de kleine Vicks, geboren op 6 december 2010, als eerste fokresultaat.

Gaiapark Kerkrade Zoo - Veelvraat Tapio
Terwijl de EAZA campagne voor de Europese roofdieren in volle gang was werd in GaiaPark een veelvraat geboren. Voor het Limburgse park was het de eerste keer dat een veelvraat succesvol werd grootgebracht en ook voor de BeNeLux was het vele jaren geleden dat een veelvraat geboren en grootgebracht werd.

 

Zooparc Overloon - Dwergnijlpaardje Asabi
Het dwergnijlpaard Asabi dat in november 2010 ter wereld kwam betekende een primeur voor ZooParc Overloon. Nooit eerder werd in het park een dwergnijlpaard geboren. Na vele verwoede paarpogingen en letterlijk vallen en opstaan lukte het vader Albert om moeder Bagatelle te bevruchten, met Asabi als resultaat.

 

Leukste geboorte niet-zoogdier

 

Artis - Driestreepdoosschildpad
Voor het eerst in de geschiedenis van Artis werd in 2010 een zeer zeldzame driestreepdoosschildpad geboren. Deze schildpadden worden in hun natuurlijk habitat, China, Laos en Vietnam, gebruikt voor consumptie door de mens waardoor er nog slechts enkele honderden over zijn.

 

Aquazoo Friesland - Chinese kraanvogels
Voor het eerst in de geschiedenis van AquaZoo werd bij de Chinese kraanvogels een jong grootgebracht. Dit ondanks de opschudding die ontstond doordat een tweede jong op mysterieuze wijze uit het park werd ontvreemd.

Avifauna - Australische boshoen
In Avifauna kwam in 2010 voor het eerst sinds lange tijd een Australische boshoen uit het ei. Het Australische boshoen maakt geen nest, maar begraaft haar eieren onder kilo’s aarde en bladeren. Het mannelijke boshoen houdt de temperatuur op peil door compost toe te voegen of weg te halen. Het broeien van deze compost hoop broed de eieren voor de vogels uit.

Diergaarde Blijdorp - Koeneusrog
In 2010 lukte het Diergaarde Blijdorp voor het eerst om een in het Oceanium geboren koeneusrog groot te brengen. Hiermee is Diergaarde Blijdorp de eerste Europese dierentuin waar ooit een koeneusrog geboren en grootgebracht is.

 

Pairi Daiza - Afrikaanse Pygmeevalk
Wereldwijd is Pairi Daiza één van de zeer weinige, succesvolle fokkers met deze allerkleinste, Afrikaanse roofvogel. In Europa zijn zij zelfs één van de zeer weinige dierentuinen die deze soort in zijn bestand heeft.

 

Leukste geboorte niet-EAZA

 

Dierenpark de Oliemeulen - Aardbeikikker
Op 20 januari 2010 werd in de Oliemeulen een acht millimeter grote aardbeikikker geboren. Het diertje had zich gedurende drie maanden gevoed met onbevruchte eieren van zijn moeder, om zich van kikkervisje te ontwikkelen tot kikker.

Forestia - Bruine beer "Kinder"
Sinds 2002 werd aangenomen dat de bruine beren van Forestia al voor hun aankomst in het park gesteriliseerd waren. Kinder bewees op 10 januari 2010 het tegendeel.

Olmense Zoo - Zwarte panter "Lola"
Zwarte panters Angel en Malik kregen in februari 2010 hun eerste jong, Lola. Onervaren moeder Angel wist waarschijnlijk niet goed hoe om te gaan met het welpje en dus werd Lola door haar verzorgster opgevoed.

Vogelpark Ruinen - Kuifhoenderkoeten
In 2010 kwamen in Vogelpark Ruinen in totaal zeven kuifhoenderkoeten uit het ei. Kuifhoenderkoeten planten zich in dierentuinen zelden voort, daarom is de “geboorte” van zeven van deze dieren in één jaar extra bijzonder.

 

Wonderwereld ter Apel - Steller zeearenden
De Steller Zeearenden van Wonderwereld waren het afgelopen jaar één van de weinige, succesvolle koppels van deze vogels in gevangenschap. Zij legden twee eieren en broedden ze uit.

 

Leukste aanwinst EAZA

 

Aquazoo Friesland - Rode brulapen
In september 2010 arriveerde een koppel Rode Brulapen in Leeuwarden. AquaZoo is de zesde dierentuin ter wereld, en enige in de BeNeLux, waar deze bijzondere en zeldzame soort gehouden wordt.

Burgers' Zoo - Geschulpte hamerhaaien
De geschulpte hamerhaaien die eind 2010 aankwamen in Arnhem hebben een nieuw thuis gevonden in het grote haaienbassin van Burgers’ Ocean. Burgers’ Zoo is de tweede Europese dierentuin die grote hamerhaaien toont. 

 

Dierenpark Wissel - Gordelvari's
Gordelvari’s, een ondersoort van de zwart-wit vari, zijn, met 45 exemplaren, niet alleen zeldzaam in Europese dierentuinen, maar ook op het eiland Madagascar waar zij oorspronkelijk vandaan komen. 

Safaripark Beekse Bergen - Kaapse buffels
De komst van de Kaapse buffels naar Hilvarenbeek maakte de bekende Big Five, de vijf bekendste, Afrikaanse soorten, compleet. Dat het Safaripark de enige dierentuin in Nederland met de Kaapse buffel is maakt de aanwinst nog meer bijzonder. 

Zoo Antwerpen - Storytrip in de Zoo
StoryTrip in de Zoo is een verzameling van 13 verhalen over en uit de Zoo van Antwerpen die met behulp van gsm, smart-phone of mp3-speler beluisterd kunnen worden. De geluidsfragmenten handelen over alle aspecten van de Zoo van de olifanten tot het reptielengebouw. Zoo Antwerpen is wereldwijd de eerste dierentuin die dit concept voor haar bezoekers heeft ontwikkeld.

 

Leukste aanwinst niet-EAZA

 

 

Landgoed Hoenderdaell - Waterbok
De collectie van Landgoed Hoenderdaell werd in 2010 uitgebreid met tientallen dieren in ruim tien, voor het park nieuwe, soorten. De waterbok is één van de bijzondere dieren die nieuw aankwam in het park.

Sealife Blankenberge - Gitaarhaai
De onderwaterwereld van Sea Life Blankenberge werd in 2010 uitgebreid met een mannelijke Gitaarhaai. De Gitaarhaai lijkt een kruising tussen een rog en een haai en kan tot drie meter lang en 140 kilogram zwaar worden.

Sealife Scheveningen - Japanse reuzenspinkrab
Sea Life Scheveningen ontving in 2010 een ongeveer 40-jaar oude Japanse reuzenspinkrab, die geheel in stijl “Crabzilla” werd genoemd. De krab met een spanwijdte van vier meter is de grootste die ooit in een Europese dierentuin gehouden werd.

Uilenpark de Paay - Grisons
Uilenspecialist De Paay breidde in 2010 de collectie kleine zoogdieren verder uit met de komst van de grisons. Grisons zijn marterachtigen uit Zuid-Amerika en zijn wereldwijd een zeer zelden in dierentuinen gehouden soort.

Wereldtuinen Mondo Verde - Witte leeuwen
Mondo Verde maakte in 2010 haar dierengedeelte nog aantrekkelijker door de toevoeging van twee witte leeuwen. De ontstane controverse rondom de komst van Kato en Kenia kan de pret voor de bezoekers dan ook niet drukken.

 

Leukste speellocatie

 

Bellewaerde Park - Pretpark
Bellewaerde Park is naast een dierentuin ook een pretpark met een piratenboot, een palendorp, een wildwaterbaan, achtbanen en vele andere, spannende rides. Het pretpark en dierenpark komen samen in de Bengal Express, een passagierstrein die letterlijk door de verblijven van de leeuwen en de tijgers rijdt.

Dierenrijk - Pico's speelpaleis
In één van de stalgebouwen van Dierenrijk vind je geen dieren maar een grote indoor speeltuin, Pico’s speelpaleis. Pico’s speelpaleis is gevuld met vele, voornamelijk houten, speeltoestellen waar kinderen naar hartenlust op kunnen klimmen, glijden en klauteren. In een aantal van de elementen zijn zelfs tv-schermen verstopt.

Dierenpark Emmen - Yucatan
Yucatan is een grote overdekte speeltuin met een Zuid-Amerikaans thema. Boomhutten, een piramidetempel en een scheepswrak bieden kinderen de kans om te spelen, klimmen, glijden en varen. Naast speeltuigen zijn er ook nog spannende en wonderlijke dieren als slangen en vogelspinnen te vinden in Speelexpeditie Yucatan.

Gaiapark Kerkrade Zoo - Dinodome
DinoDome is de grootste, overdekte dino-speeltuin van Europa. Via metershoge torens en wiebelende touwbruggen kan de bezoeker oog in oog komen met de prehistorische dinosaurussen. Met kleine bootjes kan over de bekendste dinosaurus van Limburg, de Mosasaurus, gevaren worden en voor de allerkleinsten zijn er zelfs dino-wipkippen.

Ouwehands Dierenpark - RavotAapia
RavotAapia is een 4000m2 grote en 12 meter hoge, overdekte speeltuin waar kinderen echt de beest uit kunnen hangen. Je vindt er een gestrand piratenschip, een grot vol vliegende honden en een monkey-rail die je door het park voert. Naast vliegende honden wonen er ook otters, doodshoofdaapjes en andere dieren in RavotAapia.