Apenheul

Inleiding: 


Lekker los in Apenheul!
Voor een uniek dagje uit kom je naar Apenheul. In het prachtige, groene dierenpark vind je bijna 300 apen. Daarvan loopt meer dan de helft gewoon los tussen de bezoekers! In het grote bos kan je ze overal vinden. Hoog in de bomen, op de grond, achter takken en struiken… Spot ze allemaal! Voor kinderen is er de gratis loslopende apen spotkaart met handige zoektips. Zo hoef je geen aap te missen!

Herken jezelf
Natuurlijk is er nog veel meer te beleven in Apenheul. Ontmoet de slimme orang-oetans, speelse bonobo’s en mis ook zeker de gorillapresentatie niet. Gegarandeerd een hoogtepunt van je bezoek! Kinderen kunnen door het hele park klimmen en klauteren. Nieuw dit jaar is het Na-aaphuis waar je zelf ontdekt hoeveel jij op een aap lijkt. En heb je onze biologische frietjes al geproefd? Onze liefde voor natuur zie én proef je namelijk ook terug in ons horeca-assortiment.
 

Tekst: Apenheul

 

Adres: 

Apenheul
J.C. Wilslaan 21
7313 HK Apeldoorn

Telefoon: 055 3 57 57 00
Website: www.apenheul.nl
Email: office@apenheul.nl

 

 

Highlights: 

- Madagaskargebied: waan je zelf op het Afrikaanse eiland Madagaskar, met de even grappige als fascinerende halfapen. De meeste halfapen lopen los tussen het publiek.

- Berberapengebied: ontmoet de loslopende berberapen en kaalkopibissen in het Noord-Afrikaanse berggebied.
- Doodshoofdaapjesgebied: bij de populaire en razendsnelle doodshoofdaapjes ga je in het Zuid-Amerikaanse bos op ware expeditie tussen de loslopende aapjes.
- Loslopende apen: waag je zelf tussen de honderden loslopende apen van Apenheul; zoals doodshoofdaapjes, gouden leeuwaapjes, witgezichtsaki’s, rode titi’s, goudkop leeuwaapjes, maki's, vari’s en berberapen.
- Mensapen: De gorilla’s, bonobo’s en orang oetans leven op grote natuurlijke eilanden. Tijdens de voederpresentaties ontmoet u ze van dichtbij!
Openingstijden: 

van vrijdag 30 maart t/m maandag 2 april (Paasweekend);
op zaterdag 7 en zondag 8 april;
van zaterdag 14 april t/m zondag 4 november.

Het park is geopend van 10.00 tot 17.00 uur.
Van 14 juli t/m 26 augustus geopend van 9.00 tot 18.00 uur.
Het Doodshoofdapenbos en Berberapengebied gaan een uur voor sluitingstijd dicht.

Toegangsprijzen: 

Volwassenen

€ 22,50

Kinderen (3-12 jaar)

€ 19,50

Kinderen t/m 2 jaar

gratis

 

Extra informatie: 

13 hectare
Gespecialiseerd in apensoorten

In Apenheul zijn honden en andere huisdieren vanwege de vrijlopende apen niet toegestaan.


Apenheul is goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers en er zijn invalidentoiletten. Bij de ingang van Park Berg en Bos zijn rolstoelen te leen. Voor het gebruik betaal je €1,00 borg die je na inlevering weer terug krijgt. Het is niet mogelijk om rolstoelen te reserveren.

Er is parkeergelegenheid aanwezig waar je kunt parkeren tegen gemeentelijk tarief. Parkeerkaarten zijn ook  verkrijgbaar aan de kassa van Apenheul. Bij extreme drukte wordt begeleid geparkeerd buiten de centrale parkeerplaats. 

Apenheul beschikt over drie horecagelegenheden. Restaurant Bigfood met een uigebreid assortiment aan eten en drinken. Jambo's Place voor vesr belegde broodjes en bij Café Lazy Monkey voor bijvoorbeeld een High-coffee.

bezoekersaantallen: 
Ontvangen Awards 2013 Leukste Aanwinst
2012 Leukste Aanwinst
2011 Mooiste Nieuwe Verblijf
2009/2010 Leukste Geboorte
 
Nominaties 2016 Mooiste Dierentuin
2015 Mooiste Dierentuin
2015 Leukste Aanwinst
2014 Mooiste Dierentuin
2014 Leukste Geboorte
2013 Mooiste Dierentuin
2013 Mooiste Nieuwe Verblijf
2012 Mooiste Dierentuin
2012 B.R.U.L. Award
2012 Leukste Geboorte
2011 Mooiste Dierentuin
2009/2010 Mooiste Dierentuin

 

Bijzondere dieren: 

- Baardsaki's

- Bonobo's

- Rode Brulapen

- Kroonsifaka's

- l'Hoest meerkatten

- Blauwoogmaki's

Foto-impressie

Klik op de foto's voor een groter exemplaar.
 

Kroonsifaka's Madagascargebied
Bonobo eiland Orang utan verblijf
Neusapen Gorilla eiland
Hanuman langoeren Rode titi's, goudkopleeuwaapjes, mantelaapjes, zwartoor oestiti's

 

 

Geschiedenis

In de jaren 60 had de Rotterdamse fotograaf Wim Mager enkele penseelaapjes en wolpapen thuis als hobby. Destijds waren deze dieren net zo makkelijk te koop in de dierenwinkel als nu Cavia's en konijnen. Toen de penseelaapjes jongen kregen was de hobby van Wim Mager helemaal niet meer te stoppen. Hij ging naar verschillende dierentuinen in Nederland, want hij wilde zoveel mogelijk leren over de verzorging van apen. Wim Mager leerde een heleboel van de verschillende dierentuinen maar hij zag ook dat de apen in veel gevallen beter gehuisvest moesten worden. Als de verblijven anders gebouwd zouden worden en de inrichting verbeterde zouden de bezoekers met andere ogen naar de apensoorten kijken. Met de gedachten die Wim Mager had kreeg hij het idee om een speciaal apenpark  op te richten waar de apen vrij tussen de bezoekers liepen. De apen zouden in het park in grote mate van vrijheid leven en een natuurlijk gedrag kunnen vertonen.

De Apenheul is een schuilplaats voor verschillende apensoorten. "Heul" betekend dan ook Schuilplaats of Toevluchtsoord. In 1969 had Wim Mager zijn ideeën voor de Apenheul rond en kon hij op zoek gaan naar een goede locatie om zijn plannen waar te kunnen maken. Het park Berg en Bos had rond 1970 dringend de behoefte aan een nieuwe publiekstrekker om de bezoekers weer warm te maken voor Berg en Bos. Het duurde nog wel tot 1971 voordat het park gerealiseerd kon worden er waren namelijk enkele instellingen tegen het park. Zij waren bang dat "amateur" Wim Mager niet goed voor de apen kon zorgen en dat het gevaarlijk was om de apen los te laten tussen de bezoekers. In 1971 kon de Apenheul dan toch open gaan. Door de kritiek moest het parkje bescheiden blijven en konden er maar enkele soorten getoond worden aan de bezoekers. De apenheul bestond uit wolapen, dwergaapjes en enkele slingerapen rond een houten blokhut in het park Berg en Bos. Het bescheiden apenpark bleek een succes en de kritiek die bij voorbaat geuit was bleek niet terecht. Wim Mager had goed nagedacht over zijn park. De apen bleven gezond en kregen zelfs jongen, de bezoekers werden ook niet gebeten door de apen. De bezoekers kwamen zelfs in steeds grotere aantallen naar het park. Om het park was geen afrastering aangelegd en de apen konden zich vrij door het park Berg en Bos begeven. De meeste apen bleven wel in de buurt van de houten blokhut de apen beschouwden dit toch wel als een soort van thuis. De pinché aapjes maakten soms wel uitstapjes van 3 tot 4 kilometer buiten de Apenheul. Maar toch kwamen deze aapjes iedere avond netjes terug. De mannelijke wolapen, de leiders van de groep, werden van bezoekers gescheiden omdat deze soms gevaarlijk zouden kunnen zijn. De vrouwelijke wolapen bleven hierdoor ook in de buurt van de Apenheul. De gemeente Apeldoorn gaf groen licht om de Apenheul te laten uitbreiden. Zo kon de Apenheul verder uitbreiden en ging steeds meer lijken op de daadwerkelijke plannen die Wim Mager in zijn hoofd had.

In 1976 kwam een droom van Wim Mager uit er kwam een groep van 8 gorilla's naar de Apenheul. Voor de gorilla's werd een groot eiland aangelegd met bomen en struiken. Een gracht met water moest ervoor zorgen dat de gorilla's niet van het eiland afkonden. Er was nog nergens anders op de wereld ervaring met gorilla's huisvesten op een eiland. Zo was al binnen zes weken bijna het gehele eiland verbouwd door de gorilla's. Van de bomen maakte de gorilla's steeds nieuwe slaapnesten, na die zes weken hadden de Gorilla's zo'n 150 slaapnesten gebouwd.  Een paar jaar later, in 1980, ging het met het vrij rond laten lopen van de apen niet meer goed. Een groep doodshoofdaapjes ging er vandoor. Op 4 apen na kon de groep teruggevonden worden. De wolapen gingen ook zwerven, overdag zaten de apen te snoepen van etenswaren bij het restaurant en kwamen dan vaak 's avonds ziek terug. Om er voor te zorgen dat de apen niet meer bij het restaurant konden komen werd er een speciaal apenvrij hek om het hele terrein aangelegd. Immers over gewone hekken konden de apen alsnog ontsnappen. Terwijl er hard gewerkt werd aan de afrastering om het terrein, brandde op 24 Maart 1981 de houten apenhal totaal af. De meeste apen vluchtten het gebouw uit. Helaas vluchtten sommige apen juist het gebouw in, de dierenverzorgers konden nog enkele apen uit de brandende hal redden. Jammer genoeg stierven er toch nog 38 dwergaapjes en 8 slingerapen. Na de brand werd het park weer met volle moed herbouwd. Er kwam een nieuw hoofdgebouw en het park werd zelfs verbeterd. Wim Mager besloot de Apenheul onder te verdelen in een paar aparte gebieden waarin de verschillende apen die het goed met elkaar konden vinden kwamen te wonen. Door extra bomen, planten en struiken te planten en een enkele nieuwe apensoort zoals gibbons, berberapen en leeuwaapjes werd het park een stuk aantrekkelijker.

In 1986 werd het privé-bedrijf de Apenheul omgezet in een stichting, met als doelstellingen natuureducatie en natuurbehoud. Vanaf 1995 werkt de Apenheul aan een masterplan om het park te vernieuwen. Uiteraard om de apenverblijven te vernieuwen maar ook om het landschappelijk karakter van de Apenheul te verbeteren. Bijvoorbeeld met watervalletjes, kronkelpaden en verschillende uitzichtpunten. In de afgelopen jaren is het park al flink onder de schop genomen. Er zijn al verschillende vernieuwde apengebieden bijgekomen net als een restaurant, en een souvenirshop. Naast de vernieuwingen zijn er ook een enkele nieuwe apensoorten naar de Apenheul gekomen zoals de bonobo's, de wanderoes, de blauwoog-maki's en orang-oetans. De orang-oetans kwamen in 1999 naar de Apenheul toe. In Maart 2002 brandde voor de tweede keer in de geschiedenis van de Apenheul een gebouw af.

In 2005 overleed een icoon van de Apenheul, gorilla Bongo. Bongo was de zilverrug van het gorilla-eiland. Hij overleed aan een Stretokokbacterie. Bongo heeft de jaren dat hij leider was van de Apenheulse groep niet stil gezeten, hij heeft 27 kinderen verwekt in zijn 33 jaar durende leven.

In 2006 voegde Apenheul een unieke soort toe aan de collectie, de Kroonsifaka die tot dan nergens in de Benelux te zien was. Apenheul bouwde voorzichtig door volgens het masterplan. I

n 2004 kwam er een nieuwe tribune bij de gorillavoedering en in 2006 een totaal vernieuwd berberapen gebergte.

In 2008 volgde een nieuwe brug tussen de de eilanden van de bonobo's en de slingerapen. Een klimparcour voor kinderen, een vogelvoliere en een draaimolen met dierfiguren maakt het compleet. Helaas overleed oprichter Wim Mager in 2008.

In het Jubileumjaar 2011 kwamen er 3 mannelijk neusapen uit Singapore Zoo. Deze dieren worden nergens anders gehouden in Europa.

Routebeschijving


WeerOnline.nl