Leukste geboorte 2009/2010

Avifauna Alphen a/d Rijn – Geelwangneushoornvogel
De uiterst zeldzame geelwangneushoornsvogels kregen in 2009 twee jongen. Een primeur, want nog nooit werden op het vaste land van Europa jongen gekipt van deze zeldzame soort. Extra bijzonder is dat het koppel dat de jongen kreeg dit jaar voor het eerst een koppel was. Wereldwijd zijn slechts zes dierentuinen bekend die deze soort in hun collectie hebben.
 

Apenheul Apeldoorn – Kroonsifaka
Bij de Apeldoornse Kroonsifaka’s werd in 2009 een mannetje geboren, een primeur voor Apenheul. Daholo, zoals het jongetje genoemd is, moest met de fles worden grootgebracht aangezien zijn moeder niet in staat bleek hem te voeden. Met de geboorte van Daholo kwam het aantal Kroonsifaka’s in dierentuinen wereldwijd op 19, maar ook op het eiland Madagascar, waar de kroonsifaka van nature leeft, is deze diersoort zeer zeldzaam.

 

Burgers’ Zoo Arnhem – Adelaarsrog
De geboorte van een adelaarsrog betekende een Europese primeur. Na jaren van intensief werk, veel geduld en toewijding van biologen en dierverzorgers zijn we erin geslaagd met deze moeilijk te houden diersoort als eerste van Europa tot nageslacht te komen. Het succes werd enkele maanden later nog verder verstevigd toen er zelfs nog een tweeling werd geboren bij de adelaarsroggen! 
 

Dierenpark Emmen – Sri Lanka Panter
Na ruim 25 jaar werd in Dierenpark Emmen eindelijk weer een panter geboren. De geboorte van deze Sri Lanka panter was van groot belang voor het fokprogramma van deze zeer bedreigde panterondersoort, de moeder behoort namelijk tot een zeer belangrijke bloedlijn in het programma. Het pantertje is met succes door haar moeder grootgebracht en laat zich geregeld buiten zien.

Dolfinarium Harderwijk – Bruinvis
In het Dolfinarium vond in 2009 een bijzondere geboorte plaats. Bruinvis Amber beviel van een kleintje, Kwin. De bevalling is bijzonder, omdat het pas de tweede bruinvis was die wereldwijd in een dierenpark geboren is.