ZooSite Awards

De ZooSite Awards zijn, sinds 2007, een jaarlijks terugkerend onderdeel van ZooSite en vormen een erkenning van, en beloning voor, het harde werk dat alle medewerkers van de dierentuinen van de Benelux jaarlijks verzetten om hun parken vernieuwend, leuk en interessant te houden voor alle bezoekers.

Depuis 2007, les ZooSite Awards font une partie fixe et annuelle de ZooSite. Ils sont une sorte de reconnaissance et récompense pour le labeur du personnel des zoos du BeNeLux. Chaque année ils font de leur mieux pour que leurs parcs restent innovatifs, amusants et interessants pour nous, les visiteurs.

Jaarlijks worden de ZooSite Awards uitgereikt in tien categorieën:
Chaque année les ZooSite Awards sont décerné dans 10 categories:

Op deze en de onderliggende pagina’s lees je alles over de ZooSite Awards van de toekomst en die uit het verleden. (Klik hiervoor op een van de jaartallen in het menu aan de linkerkant van de pagina).

Sur ces pages, vous trouvez tous sur les ZooSite Awards, futur et passé. Il faut juste cliquer sur une des années dans le menu à gauche.

 

 

ZooSite Awards 2018 - de uitslag

De vijf mooiste zoos van de BeNeLux.

Diergaarde Blijdorp mag zich voor het derde achtereenvolgende jaar de mooiste (EAZA) dierentuin van de BeNeLux noemen. De Rotterdamse zoo ontving 25,2% van de bijna tienduizend stemmen. In de categorie Leukste Geboorte van een Zoogdier sleepte de Diergaarde eveneens de meeste stemmen binnen, met 52,9% van de stemmen voor de geboorte van zwarte neushoorn Mara. Met deze twee awards komen de Rotterdammers op een totaal van zeventien awards in elf jaar tijd.

Gezien de grote diversiteit onder de dierentuinvergunninghouders zijn de parken niet lid van EAZA dit jaar onderverdeeld in vier categorieën. De mooiste dierentuin is, met 50,6% van de stemmen, Landgoed Hoenderdaell in het Noord-Hollandse Anna Paulowna. Het mooiste aquarium staat in Den Haag. Met 37,1% van de stemmen haalde Sea Life Scheveningen deze titel binnen. De Orchideeën Hoeve in Luttelgeest, Flevoland, ontving 39,3% van de stemmen en is daarmee de mooiste Indoor Zoo.

De vierde categorie was voor dierentuinvergunninghouders met een specialisatie zoals een opvangcentrum. 66,4% van de stemmen bracht de titel mooiste specialisatie dierentuin naar Stichting AAP uit Almere.


Nog meer winnaars
De komst van twee reuzenpanda’s naar Ouwehands dierenpark kan niemand zijn ontgaan, dat bleek uit 31,7% van de stemmen die de dierentuin uit Rhenen ontving voor deze Leukste Aanwinst.

Het Mooiste Nieuwe Verblijf werd gebouwd in Arnhem. Burgers’ Mangrove in Burgers’ Zoo ontving 28,5% van de stemmen.

De laatste ZooSite Award, voor de Leukste Geboorte van een niet Zoogdier, gaat naar het Limburgse Kerkrade voor de geboorte van een waldrapp ibis met 27,3% van de stemmen. GaiaZOO sleept hiermee voor de twaalfde keer een ZooSite Award in de wacht.


De eerste, de laatste
De ZooSite Awards werden voor het eerst uitgereikt in 2007 en werden in de tussenliggende elf jaar regelmatig gekopieerd. Commerciële bedrijven, pretparkfans en andere dierentuinfans volgden ons voorbeeld. Na 11 edities en bijna 100 trofeeën is de 2018 editie van de ZooSite Awards de laatste.
Wij bedanken alle dierentuinen en de tienduizenden stemmers voor hun enthousiaste deelname aan de ZooSite Awards.

Mooiste Dierentuin EAZA
Diergaarde Blijdorp

Leukste Geboorte 
Zwarte neushoorn - Diergaarde Blijdorp

Leukste Aanwinst
Reuzenpanda's - Ouwehands Dierenpark

Mooiste Nieuwe Verblijf
Burgers' Zoo - Burgers' Mangrove

 

Leukste Geboorte niet-zoogdier
Waldrapp ibis

 

Mooiste Dierentuin Algemeen 
Landgoed Hoenderdaell

Mooiste Indoor Zoo
De Orchideeën Hoeve

Mooiste Aquarium
Sea Life Scheveningen

Mooiste Specialisatie Zoo
Stichting AAP

 

Mooiste Dierentuin EAZA

De categorieën Mooiste EAZA Dierentuin en Mooiste niet-EAZA Dierentuin zijn bedoeld voor de dierentuinen die in de ogen van onze bezoekers het meest complete dagje dierentuin bieden. Hierbij gaat het niet alleen om hoe mooi de dierentuin is aangelegd. Juist het totaalpakket dat de dierentuin biedt is belangrijk. Van Horeca tot mooie verblijven, van botanische inrichting tot speellocaties, alles telt mee voor deze awards.

De genomineerden zijn gekozen door de leden van ons forum

Le but des catégories "plus beau zoo EAZA" et "plus beau zoo non-EAZA" est simple: Quel zoo offre une visite complète? Non seulement la beauté du parc est important, mais l'offre complète: Enclos, aires de jeux, restauration, ..., tout compte pour cet Award.


 

Dierenpark Amersfoort
Zoo Antwerpen
Apenheul
Burgers' Zoo
Pairi Daiza
Wildlands Adventure Zoo Emmen
Safaripark Beekse Bergen
GaiaZOO
Zoo Parc Overloon
Diergaarde Blijdorp

Mooiste Dierentuin algemeen - niet EAZA

De categorieën Mooiste EAZA Dierentuin en Mooiste niet-EAZA Dierentuin zijn bedoeld voor de dierentuinen die in de ogen van onze bezoekers het meest complete dagje dierentuin bieden. Hierbij gaat het niet alleen om hoe mooi de dierentuin is aangelegd. Juist het totaalpakket dat de dierentuin biedt is belangrijk. Van Horeca tot mooie verblijven, van botanische inrichting tot speellocaties, alles telt mee voor deze award.

De genomineerden zijn gekozen door de leden van ons forum


Le but des catégories "plus beau zoo EAZA" et "plus beau zoo non-EAZA" est simple: Quel zoo offre une visite complète? Non seulement la beauté du parc est important, mais l'offre complète: Enclos, aires de jeux, restauration, ..., tout compte pour cet Award.

 

Landgoed Hoenderdaell
Olmense Zoo
Best Zoo
Artisklas 
Dierenpark Zie-Zoo  

Mooiste Indoor Zoo - niet EAZA

De categorie Mooiste Indoor Zoo is voor niet EAZA dierentuinen waarvan het grootste gedeelte of alles van de dierentuin binnen is, bv in een kas.

De genomineerden zijn gekozen door de leden van ons forum


Almere Jungle
Berkenhof Tropical Zoo
De Orchideëenhoeve
Klein Costa Rica
Vlindorado

Mooiste Aquarium - niet EAZA

De categorie Mooiste Aquarium is voor niet EAZA dierentuinen waarvan de hele collectie of het grootste deel van de collectie bestaat uit dieren die in het water leven.

De genomineerden zijn gekozen door de leden van ons forum

Zee Aquarium Bergen aan Zee
Sea Life Blanckenberge
Ecomare
Aquazoo Leerdam
Sea Life Scheveningen

Mooiste Specialisatie Zoo - niet EAZA

De categorie Mooiste Specialisatie Zoo is voor niet EAZA dierentuinen die een bepaalde specialisatie uitoefenen, denk bv. aan reptielenzoos, vogelparken, opvangcentra, wildparken etc

De genomineerden zijn gekozen door de leden van ons forum.

Stichting AAP
Stichting Schildpaddencentrum Nederland
Serpentarium 
Reptielenhuis de Aarde
Vzw/stichting De Zonnegloed Sanctuary

Leukste Geboorte Zoogdier EAZA

Artis - Jaguars
Voor het eerst sinds 1975 zijn er jaguars geboren in Artis
GaiaZoo - Hartmanns Bergzebra
Er is voor het eerst een Hartmanns bergzebra geboren in GaiaZOO. GaiaZOO is de enige Nederlandse dierentuin met deze zebrasoort. Daarvoor was de laatste geboorte in Nederland in 1990.
Dierenrijk - Europese Lynx
Er is voor het eerst een Europese lynx geboren in Dierenrijk
Zoo Parc Overloon - Miereneter
Er is voor het eerst een miereneter geboren in ZooParc Overloon
Diergaarde Blijdorp - Zwarte Neushoorn
Eind december is er een zwarte neushoorn geboren in Diergaarde Blijdorp. De vorige keer was in 1957, dat was hiervoor ook de enige keer dat er een zwarte neushoorn in Nederland is geboren.


 

Leukste Geboorte niet Zoogdier EAZA

Avifauna - Wolnekooievaar drieling
Er zijn voor het eerst drie wolnekooievaars uit hety ei gekropen in Avifauna
Dierenpark Amersfoort - Helmkasuaris
Er is voor het eerst een helmkasuaris uit het ei gekropen in Dierenpark Amersfoort. Leuk weetje is dat bij kasuarissen de vader het kuiken groot brengt.
 
Zoo Antwerpen - Monniksgier
Monniksgier Sirius is geadopteerd door de 2 monniksgieren van Zoo Antwerpen. Hij was in z'n ei al verstoten door z'n ouders door en uitgebroed in een broedmachine. Na overleg met de coordinator van het fokprogramma is hij naar Zoo Antwerpen gebracht waar hij snel geaccepteerd werd door het ervaren koppel, na 5 minuten braakte de adoptiemoeder al voedsel voor het kuiken op. 
GaiaZOO - Waldrapp ibis
Bijzondere geboorte omdat het koppel pas een paar maanden samen was en ze in een gemengde voliere leven
Safaripark Beekse Bergen - Secretarisvogel drieling
Voor het derde jaar achter elkaar kropen er kuikens uit het ei bij de secretarisvogels in het safaripark. Bijzonder is dat het er wel drie stuks waren.
  

Leukste Aanwinst EAZA

Apenheul - Baardsaki's
Pairi Daiza - Kraagberen
Aqua Zoo Friesland - Nijlkrokodillen
Planckendael - Tasmaanse Duivels
Ouwehands Dierenpark - Reuzenpanda's
Diergaarde Blijdorp - Steurenexpositie 

Mooiste Nieuwe Verblijf EAZA

 
Dierenpark Amersfoort - Leeuwen verblijf  
 
Zoo Antwerpen - Mensapenvallei  
 
Burgers' Zoo - Burgers Mangrove  
 
Safaripark Beekse Bergen - Zeeleeuwen verblijf  
 
Zoo Parc Overloon - Giraffen/Brazzameerkatten verblijf  
 
Ouwehands Dierenpark - Pandasia   

ZooSite Awards 2017 - de Uitslag

Diergaarde Blijdorp en Olmense Zoo opnieuw Mooiste Dierentuinen.

Diergaarde Blijdorp is wederom de mooiste dierentuin van de Benelux volgens de bezoekers van ZooSite. Met 30,85% van de bijna 10.000 stemmen prolongeert de dierentuin haar titel uit 2016. Met dit resultaat liet de Rotterdamse diergaarde het Limburgse GaiaZOO, 29,81%, nipt achter zich.
De award voor leukste geboorte in een dierentuin lid van EAZA ging eveneens naar Diergaarde Blijdorp, voor de geboorte van een Maleise tapir, 37,16%.

De mooiste dierentuin, niet lid van EAZA (European Association of Zoos and Aquaria), werd voor de tweede keer de Olmense Zoo uit de Belgische provincie Antwerpen. De Olmense Zoo ontving dezelfde titel tijdens de ZooSite Awards 2014. Met 21,27% van het totaal aantal stemmen behaalde de Vlaamse dierentuin een kleine voorsprong op de winnaar van vorig jaar, Mondo Verde, 20,84%. Ook de Olmense Zoo mocht dit jaar twee trofeeën in ontvangst nemen, de aanwinst van twee fossa’s, het grootste roofdier van Madagaskar, haalde een duidelijke meerderheid, 35,42%, van de stemmen.

De ZooSite Awards werden dit jaar voor de tiende keer georganiseerd en, net als bij het eerste lustrum, werd daarom een bijzondere award uitgereikt. Speciaal voor het tienjarig bestaan van de ZooSite Awards was er een award voor de dierentuin die in die tien jaar zich het meest innovatief had getoond binnen de Benelux. Niet geheel onverwacht viel deze eer Wildlands Adventure Zoo in Emmen ten deel. Wie het dierenpark in Emmen van 2007 vergelijkt met dat van 2017 kan niet anders dan tot de conclusie komen dat letterlijk alles, inclusief de locatie, van de dierentuin vernieuwd is in die tussenliggende tien jaar.

De Zoo van Antwerpen ontving de award voor het mooiste nieuwe gebied voor haar savanne-volière met onder andere Kaapse buffels en vele vogelsoorten. Planckendael was de derde Vlaamse tuin die een award mocht ontvangen, zij in de categorie leukste geboorte van een niet-zoogdier voor de in 2016 uit het ei gekropen secretarisvogel.

In Nederland werden de overige awards voor EAZA leden verdeeld onder Artis, voor de aanwinst van de jaguars, en GaiaZOO voor het nieuwe verblijf voor rode panda’s en muntjaks. Bij de niet EAZA leden mochten Zie-Zoo, voor de geboorte van twee zwarte beren, en kasteelpark Born, voor de nieuwe verblijven voor uilen de laatste awards in ontvangst nemen.

De ZooSite Awards zijn, sinds 2007, een jaarlijks terugkerend onderdeel van ZooSite en vormen een erkenning van, en beloning voor, het harde werk dat alle medewerkers van de dierentuinen van de Benelux jaarlijks verzetten om hun parken vernieuwend, leuk en interessant te houden voor alle bezoekers. ZooSite is de grootste, onafhankelijke dierentuininformatiewebsite van de Benelux en trekt jaarlijks ruim 600.000 unieke bezoekers, goed voor meer dan 25 miljoen hits.

Mooiste Dierentuin EAZA - Diergaarde Blijdorp
Leukste Geboorte - Maleise tapir van Diergaarde Blijdorp

Mystery Award: Meest Innovatieve Dierentuin 2007-2017
Wildlands Adventure Zoo Emmen

Mooiste Nieuwe Gebied EAZA
De Savanne van Zoo Antwerpen

Mooiste Nieuwe Verblijf EAZA
Rode panda's van GaiaZOO

Foto volgt nog

Leukste Geboorte niet-zoogdier EAZA
Secretarisvogel van Planckendael

Leukste Aanwinst EAZA
De jaguars van Artis

Mooiste Dierentuin niet EAZA - Olmense Zoo 
Leukste Aanwinst niet EAZA - Fossa's Olmense Zoo

Leukste Geboorte niet-EAZA
Zwarte beren van Dierenpark Zie-zoo

 

Mooiste Nieuwe Verblijf niet-EAZA
7 uilenverblijven van Kasteelpark Born

 

 

 

Mooiste Dierentuin EAZA

De categorieën Mooiste EAZA Dierentuin en Mooiste niet-EAZA Dierentuin zijn bedoeld voor de dierentuinen die in de ogen van onze bezoekers het meest complete dagje dierentuin bieden. Hierbij gaat het niet alleen om hoe mooi de dierentuin is aangelegd. Juist het totaalpakket dat de dierentuin biedt is belangrijk. Van Horeca tot mooie verblijven, van botanische inrichting tot speellocaties, alles telt mee voor deze awards.

Klik op de onderstaande links om naar de fotoimpressies van de genomineerde dierentuinen te gaan (let op: je gaat dan wel uit het ZooSiteAwardsmenu)

Le but des catégories "plus beau zoo EAZA" et "plus beau zoo non-EAZA" est simple: Quel zoo offre une visite complète? Non seulement la beauté du parc est important, mais l'offre complète: Enclos, aires de jeux, restauration, ..., tout compte pour cet Award.

Cliquez les liens si-desous pour une impression photographique des zoos nominé (attention: vous quitterez le menu des ZooSite Awards)

Zoo Antwerpen
Apenheul
Burgers' Zoo
Pairi Daiza
Wildlands Adventure Zoo
GaiaZOO
Diergaarde Blijdorp

Mooiste Dierentuin niet-EAZA

De categorieën Mooiste EAZA Dierentuin en Mooiste niet-EAZA Dierentuin zijn bedoeld voor de dierentuinen die in de ogen van onze bezoekers het meest complete dagje dierentuin bieden. Hierbij gaat het niet alleen om hoe mooi de dierentuin is aangelegd. Juist het totaalpakket dat de dierentuin biedt is belangrijk. Van Horeca tot mooie verblijven, van botanische inrichting tot speellocaties, alles telt mee voor deze awards.

Klik op de onderstaande links om naar de fotoimpressies van de genomineerde dierentuinen te gaan (let op: je gaat dan wel uit het ZooSiteAwardsmenu)

Le but des catégories "plus beau zoo EAZA" et "plus beau zoo non-EAZA" est simple: Quel zoo offre une visite complète? Non seulement la beauté du parc est important, mais l'offre complète: Enclos, aires de jeux, restauration, ..., tout compte pour cet Award.

Cliquez les liens si-desous pour une impression photographique des zoos nominé (attention: vous quitterez le menu des ZooSite Awards)

 

Landgoed Hoenderdaell
Olmense Zoo
Best Zoo
Reptielenhuis de Aarde
Artisklas
Taman Indonesia
Berkenhof's Tropical Zoo
Mondo Verde
Orchideeën hoeve
Dierenpark Zie-Zoo

Mooiste Nieuwe Gebied EAZA

Mooiste Nieuwe Gebied in een Dierentuin lid van EAZA / nouvelle zone la plus belle

Dierenpark Amersfoort - het Woud
Met de opening van het Woud in juli 2016 is er weer een nieuw stukje Dierenpark Amersfoort gerealiseerd. In het woud vind je een verblijf voor Europese wolven, maar ook dassenfamilie in een dassenburcht. Via ondergrondse gangen kan de bezoeker hier een kijkje nemen en ondertussen ook eikelmuizen en rugstreeppadden ontdekken. 

Avifauna - Nuboso
In juni is er in Avifauna een nieuw doorloopgebied geopend met de naam Nuboso. Hier wordt een Zuid-Amerikaans nevelwoud nagebootst met 4 soorten apen (keizertamarins, rode titi's, witgezichtsaki's en witgezichtoeistities), wilde cavia's en vogelsoorten als kuifsierema's, nachthokko's en kuiftinamoes. Met koud of nat weer zijn de dieren in hun binnenverblijf te zien.

Zoo Antwerpen - savanne met kaapse buffels
In 2016 is er een nieuw savanne biotoop geopend in Zoo Antwerpen voor kaapse buffels en 250 vogels (koereigers, ibissen, toerako's etc). Voor de vogels is het gebied van 1,5 hectare m.b.v. 8 pylonen overdekt met een stalen net. Naast een zandvlakte is er voor de buffels ook een modderpoel. Er naast is een nieuw restaurant verrezen met panoramisch uitzicht op het gebied.

Diergaarde Blijdorp - koraalgebied
Diergaarde Blijdorp is begonnen aan vernieuwen van het oceanium, in 2016 is het eerste vernieuwde gebied geopend: een stukje Great Barrier reef. Tussen het kleurrijke (nep)koraal zwemmen al even kleurrijke vissen, waaronder 3 soorten murenen. Ook is er veel aandacht voor educatie d.m.v. projectie. 

GaiaZOO - Taiga voliere
In oktober heeft GaiaZOO een nieuw gebied in het Taiga deel van het park geopend op de plek waar voorheen de roofvogelpresentatie was. Er is een 1600m2 vrije vlucht volière van 12 meter hoog (met doorloop voor bezoekers) in de plaats gekomen met daarin twintig vogelsoorten van heel verschillende ‘pluimages’ (gieren, waadvogels, eenden, insecteneters) uit het het Europese en Aziatische noordelijke halfrond. 

 

Mooiste Nieuwe Verblijf EAZA

Mooiste Nieuwe Verblijf in een Dierentuin lid van EAZA / Plus beau nouvel enclos
 

Safaripark Beekse Bergen - lippenberen
In augustus is er een nieuw lippenberenverblijf geopend in het safaripark op de plek van het voormalige maleise berenverblijf. Safaripark wilde een verblijf voor de lippenberen maken dat ze meer zou prikkelen en waar de dieren dus ook zichtbaarder zouden zijn. Daarom is een spannend verblijf ontworpen voor zowel bezoekers als beren. Nieuw is de loopbrug, die dwars over het verblijf loopt en de dapperen onder de bezoekers net boven de beren laat wandelen. Er zit zelfs een voerautomaat verwerkt in de brug om de beren te stimuleren op zoek te blijven gaan naar voedsel. De 3 lippenberen wonen er samen met steppenvosjes.

Dierenpark Overloon - leeuwenOp koningsdag hebben zes mannelijke leeuwen, afkomstig uit Safaripark Beekse Bergen, hun intrek genomen in het speciaal voor hen gebouwde verblijf van bijna 2700 vierkante meter in een nieuw deel van Zoo Parc Overloon. De leeuwen zijn te vinden in het Ngorongoro deel van het park, waar ook quessant schapen, sikaherten, Indische antilopen, witnekkraanvogels, cheetahs, wilde honden, kamelen te vinden zijn.

GaiaZOO - rode panda's
In april opende GaiaZOO het rode panda verblijf in gebied ‘Taiga’. De rode panda’s delen hun verblijf met muntjaks. GaiaZOO huisvest een mannetjesgroep rode panda’s. De twee broers die nu in GaiaZOO leven, komen uit het Engelse Wingham Wildlife Park. In de tweede helft van het jaar arriveren nog twee mannetjes. Rode panda’s maken binnen dierentuinen deel uit van een fokprogramma (EEP) voor zeer bedreigde diersoorten.

Wildpark van Han - bruine beren
In 2016 is er een groot stuk gebied bij het berenverblijf van het wildpark van Han getrokken. De twee beren kunnen onder de blokhot naar hun nieuwe gebied lopen waar ze meer ruimte hebben om berendingen te doen. Bezoekers kunnen vanuit de blokhut ook naar de beren kijken. 

Pairi Daiza - gorilla's
In 2016 opende Pairi Daiza een verblijf voor gorilla.s. Twee nagebouwde vulkanen van 19m hoog herbergen de binnenverblijven. De buitenverblijven zijn tegen de hellingen opgebouwd en zijn opgebouwd als eilanden in een van de vijvers van het park. Binnen staan ook levende planten en de dieren hebben natuurlijk daglicht dat binnenstroomt langs de "kratermond" bovenin. bezoekers kunnen de dieren ook binnen bekijken. Pairi Daiza kan plaats bieden aan twee groepen (voorlopig mannengroepen). Eén van de eilanden wordt gedeeld met de colobusapen.

 

Mooiste Nieuwe Verblijf niet-EAZA

Mooiste Nieuwe Verblijf in een Dierentuin niet lid van EAZA / Plus beau nouvel enclos
 

Dierenpark Zie-Zoo - gevlekte hyena's
Vorig jaar is er een groot nieuw verblijf geopend voor de gevlekte hyena's in Zie-Zoo. Het heeft hoogteverschillen, verstopplekken zodat dieren elkaar uit de weg kunnen en water waar de dieren in kunnen. Binnen kunnen de dieren goed van elkaar gescheiden worden, indien nodig en er is buiten ook nog een separatieruimte. 

Dierenpark Born - 7 uilenverblijven
In 2016 zijn er totaal 7 Uilenverblijven vernieuwd. De dieren zijn er flink op vooruit gegaan, ieder verbijf is 3x zo groot, waardoor de dieren nu ruimte hebben om te vliegen. Ook is er in elk verblijf een mooi nachthok en diverse roestplekken voor de uilen. 

Landgoed Hoenderdaell- Zuid-Amerikaanse verblijven
Er zijn 2 nieuwe eilanden gemaakt, ,de eerste is voor de Capibara’s en deze kunnen nu dan ook heerlijk door de sloten heen gaan en zo op het eiland komen van de Ringstaartmaki’s. Het tweede eiland is voor de Capucijnapen met diverse verwarmde binnen-verblijven,op dit eiland leven 6 Capucijn-apen en 3 Rode Neusberen.

Aquarium van Brussel -recief zeewater aquarium  met vissen uit Atlatische oceaan
Aquarium in polyester voorkant 180cm X breed100cm X hoogte 85cm
Lichten: sera deep sea T8 36W, sera blue sky royal T8 36W, aqua medic aqualine 10000 HQI 150W X 2; van 8 => 18.15u
Pompen: Tunze Nanostream 6045 4500 l/h 7 w X 3 + Tunze Stream 6080 8500 l/h 20 w x 2, interstreamer Tunze
Dieren: Amblygobius phalaena, Centropyge argi, Chromis retrofasciata, Gramma loreto, Labroïdes dimidiatus, Microspathodon chrysurus, Zebrasoma desjardinii, Astrea tecta, Euplica versicolor, Lysmata amboinensis, Muricea sp, Plexaurella, Pseudoplexaura, Pseudopterogorgia, Sinularia brassica, Tripneustes gratilla, Sinularia sp

Zee aquarium Bergen aan Zee - terraria, zeehonden bassin en nieuwe inkom
Na 4 maanden gesloten en ingrijpende verbouwing is Zee aquarium Bergen aan zee in mei weer opengegaan. Nieuw zijn o.a. de inkom en 12 terraria met vogelspinnen, boompythons, kraaghagedissen, gekko’s, een kameleon, een vliegend hert  etc. In september is daar nog een zeehondenbassin bijgekomen van 75 vierkante meter groot, 2 meter 20 diep en bevat 220.000 liter water. 

 

Leukste Geboorte Zoogdier

Leukste Geboorte van een Zoogdier in een Dierentuin lid van EAZA / Naissance la plus chouette d'un mammifère
 

Diergaarde Blijdorp - Maleise tapir
In augustus is er na 18 jaar weer een tapir geboren in de Diergaarde Het vorige tapirstel bleek geen gelukkige combinatie, want de zo gewenste nakomelingen bleven uit. Maleise tapirs zijn van nature solitair en niet zo makkelijk in de omgang met elkaar. Maar de huidige tapirs Pooh en Vazan lijken het ideale stelletje; zij voelden zich vanaf hun allereerste kennismaking in mei 2015 direct tot elkaar aangetrokken. Met als resultaat dit prachtige jong. 

Pairi Daiza - reuzenpanda
In juni werd er in Pairi Daiza een reuzenpanda geboren. Daarmee is Pairi Daiza de derde Europese dierentuin ooit waar een reuzenpanda is geboren.

Het diertje had eerst nog een roze huid. De eerste witte en zwarte haartjes zouden in de loop van de dagen na de geboorte. Na een maand weegt de panda twee kilogram. Vanaf zes maanden begint het dier bamboe te eten. Na een jaar heeft de panda in principe zijn moeder niet meer nodig, maar het dier zal wel bij zijn moeder blijven. De panda keert terug naar China als hij vier is, zo heeft het park afgesproken met China.

Safaripark Beekse Bergen - Afrikaanse olifant
Het duurde even, maar het was het wachten waard. Na een recorddracht van maar liefst 680 dagen beviel de Afrikaanse olifant Punda in mei in Safaripark Beekse Bergen van een kalf.
Het is de eerste levende geboorte van een Afrikaanse olifant ooit in de Benelux en sowieso van een olifantje in het Hilvarenbeekse park.
Met haar 680 dagen lange ‘zwangerschap’ vestigde Punda het record van de langste dracht van een levensvatbaar olifantenkalf ooit geregistreerd binnen het Europese EAZA-fokprogramma.

Bellewaerde - twee Amoerluipaarden
Sinds de komst van de Amoerluipaarden in 2014, neemt Bellewaerde deel aan het internationaal kweekprogramma in samenwerking met EAZA.
 Uit recente cijfers van het WWF en de IUCN Red List blijkt dat er slechts 70 Amoerluipaarden in het wild voorkomen. Wat hen de status van "Critically Endagered" of ernstig bedreigd geeft.
Na een zwangerschap van ongeveer 100 dagen, werden de welpjes van Amoerluipaarden Vlada en Kitan geboren. Het is de eerste geboorte voor het Amoerluipaard Vlada.
Het gaat tevens om een unieke geboorte voor Bellewaerde, dat als enige Belgische dierentuin met een kweekkoppel Amoerluipaarden deelneemt aan het internationaal kweekprogramma.

Burgers' Zoo - twee goudjakhalzen
In juni zijn er twe egoudjakhalzen geboren in Burgers' Zoo. Deze diersoort wordt verder niet gehouden in de dierentuinen van de Benelux en naar ons weten is dit deze geboorte dan ook een primeur.

De goudjakhals is een middelgrote hondachtige uit het geslacht Canis. Ondanks zijn naam is hij waarschijnlijk niet zeer nauw verwant aan de zadeljakhals en de gestreepte jakhals, maar staat hij dichter bij de coyote en de wolf. 

 

Leukste Geboorte niet-zoogdier

Leukste Geboorte van een Niet-Zoogdier in een Dierentuin lid van EAZA / Naissance la plus chouette d'autres animaux
 

Avifauna - reuzentoerako
In maart is er in Avifauna voor het eerst een reuzentoerako uitgevlogen, dit is een Nederlandse primeur! Vorig jaar was er ook een kuiken geboren, maar deze was helaas in het nest overleden. 

Planckendael - secretarisvogel
Een koppel secretarisvogels heeft in september voor het eerst een jong gekregen in Planckendael. Leuk feitje is dat de moeder ook in Planckendael is geboren. 

Wildlands - Humboldtpinguins
De kolonie pinguïns heeft de verhuizing naar Nortica, de ijzig koude wereld in Wildlands Adventure Zoo Emmen, heel goed doorstaan. Dat is onder andere op te maken uit het feit dat ze dit voorjaar massaal zijn gaan broeden. Er zijn dan ook diverse kuikens geboren.
 

Dierenpark Amersfoort - 2 Vale gieren
Vorig jaar zijn er 2 vale gieren uit het ei gekropen in Dierenpark Amersfoort. Bijzonder was dat je via een webcam live in de nesten van de gieren kon kijken. De vale gieren zijn geboren in Snavelrijk, een grote doorloopvoliere.

 

 

 

Leukste Geboorte niet-EAZA

Leukste Geboorte in een Dierentuin niet lid van EAZA / Naissance la plus chouette
 

Sea Life Scheveningen - Humboldtpinguins
Vorig jaar in mei zijn er voor het eerst twee pinguins uit het ei gekropen in Sea Life Schevingen. In juli waren ze voor het eerst voor het publiek te zien in het pinguinverblijf wat pas in 2015 is geopend.

Dierenpark Zie-Zoo - zwarte beren
In januari 2016 zijn er twee zwarte beren geboren in Dierenpark Zie-Zoo, een mannetje en een vrouwtje. Een bijzondere geboorte, want het was alweer 25 jaar geleden dat er zwarte beren in een Nederlandse dierentuin geboren waren. Vanaf eind april waren ze voor het eerst te zien voor het publiek. 

Artisklas - 50 geelbuikvuurpadden
In de zomer van 2016 zijn er zeker 50 geelbuikvuurpadden geboren in Artisklas. Geelbuikvuurpadden zijn zeldzame dieren in het wild, in Nederland zijn ze nog maar op enkele plaatsen te vinden en in België zijn ze nagenoeg uitgestorven.
Artisklas is de enige dierentuin in de BeNeLux die deze soort in de collectie heeft. Het zijn overigens kikkers, geen padden.

Dierenpark de Oliemeulen - Dwergkrokodillen
In september 2016 zijn er in Dierenpark de Oliemeulen dwergkrokodillen geboren. Daarvoor was het 30 jaar geleden dat er dwergkrokodillen in een dierenpark in Nederland geboren waren! Een zeer bijzondere geboorte dus! De jongen zullen dan ook gaan bijdragen aan het kweekprogramma in binnen (Europese) dierentuinen. 

 

 

 

Leukste Aanwinst EAZA

Leukste Aanwinst in een Dierentuin lid van EAZA / Arrivage la plus chouette
 

Apenheul - roodkruinmangabey
Roodkruinmangabeys zijn niet veel te zien in Europese dierentuinen, Apenheul is de enige dierentuin in de BeNeLux. Er zijn nu 3 vrouwen en een man, ze zijn te vinden in het voormalige neusapenverblijf wat is aangepast aan de behoeftes van de roodkruinmangabeys.

Aquazoo Friesland - ijsberen
In 2016 is er flink geinvesteerd in AquaZoo Friesland met de bouw van een groot ijsbeerverblijf. In de zomer zijn er 2 mannelijke ijsberen aangekomen, waarmee het park er een grote publiekstrekker erbij heeft gekregen.

Artis - jaguars
Het duurde even, maar vorig jaar december is eindelijk het nieuwe verblijf voor jaguars geopend.
Voor het verblijf zijn een koppel jaguars naar Artis gekomen, een gevlekte en een zwarte. De jaguars maken deel uit van een fokprogramma en Artis hoopt dan ook dat het koppel voor nageslacht zal gaan zorgen.

Dierenrijk - chimpansees
In 2016 is er in Dierenrijk een verblijf gebouwd voor chimpansees. In juni 2016 zijn er daarvoor 7 chimpansees naar Dierenrijk gekomen. In november werd er na een draagtijd van 7 maanden een chimpansee geboren.

Ouwehands Dierenpark - Maleise beren
In het voorjaar van 2016 zijn er 2 Maleise beren naar Ouwehand gekomen vanuit de dierentuin in Berlijn. Het verblijf was daar te klein. Ze zijn te zien in een afgezet deel van het berenbos.

 

Leukste Aanwinst niet-EAZA

Leukste Aanwinst in een Dierentuin niet lid van EAZA / Arrivage la plus chouette

Artisklas - 3 Amerikaanse nertsen

Artisklas is de enige dierentuin in de BeNeLux die Amerikaanse nertsen in de collectie heeft. 

De Amerikaanse nerts is een hoofdzakelijke nacht-actieve marterachtige en is familie van o.a. de bunzing, wezel en fret. De Amerikaanse nerts is een echt waterdier en een erg goede zwemmer en leeft in bossen en grasland in de buurt van water. Bij en in het water vinden zij hun meeste voedsel.

Olmense Zoo - 2 Fossa's

Vorig jaar zijn er 2 mannelijke fossa's naar de Olmense Zoo gekomen uit het EEP.


De  fossa is het grootste inheemse roofdier op het Afrikaanse eiland Madagaskar. Hoewel hij uiterlijk op een kat lijkt, behoort de fossatot een andere familie, de madagaskarcivetkatten.
Hij heeft een lang, slank lichaam, ronde oren en grote, naar voren gerichte ogen. 
 

Berkenhof's Tropical Zoo - Pinché aapjes

De Tropical Zoo krijgt steeds meer kleine zoogdieren in de collectie. Afgelopen jaar izijn er Pinché aapjes bijgekomen, zij hebben een verblijf gekregen in de Dino Expo.

Pinché aapjes zijn hele kleine aapjes die voorkomen in de bossen in het noorden van Colombia. Hun grootste bedreiging is de mens omdat deze hun leefgebied versnippert. Hierdoor heeft het aapje de status Kritiek. 


 

Parc Animalier de Bouillon  - Gaur

De gaur is een zeldzaamheid in dierentuinen, in de BeNeLux is Bouillon nu de enige.

De gaur is een Aziatische rundersoort. Hij komt voor in de bossen van India en Zuidoost-Azië.
De gaur is een grof rund met een grote kop en korte poten. Tussen de schouderbladen loopt een bult, die vooral bij de stier groot is. Van de kin tot de voorpoten loopt een halskwab. De korte vacht is donker gekleurd met lichtere, wittige poten. 

Landgoed Hoenderdaell - Maleise bonte marter

Eind 2016 is er een Maleise bonte marter aangekomen in Landgoed Hoenderdaell. 

De Maleise bonte marter is een middelgroot roofdier uit de familie der marterachtigen (Mustelidae)

Deze middelgrote carnivoor heeft een oranje-bruine vacht met een crèmekleurige keel. De Maleise bonte marter is een stuk groter dan een steenmarter. De staart is in tegenstelling tot die van de steenmarter niet borstelig. 

 

Mystery Award - Wildlands

De ZooSite Awards werden dit jaar voor de tiende keer georganiseerd en, net als bij het eerste lustrum, werd daarom een bijzondere award uitgereikt. Speciaal voor het tienjarig bestaan van de ZooSite Awards was er een award voor de dierentuin die in die tien jaar zich het meest innovatief had getoond binnen de Benelux. Niet geheel onverwacht viel deze eer Wildlands Adventure Zoo in Emmen ten deel. Wie het dierenpark in Emmen van 2007 vergelijkt met dat van 2017 kan niet anders dan tot de conclusie komen dat letterlijk alles, inclusief de locatie, van de dierentuin vernieuwd is in die tussenliggende tien jaar.

Op een mooie zonnige dag zijn we de award gaan uitreiken in Wildlands
 

 

 

ZooSite Awards 2016 - de uitslag

Diergaarde Blijdorp grote winnaar ZooSite Awards 2016.

De Rotterdamse diergaarde Blijdorp mag zich de grote winnaar van de ZooSite Awards 2016 noemen. Voor het eerst in het negenjarige bestaan van de ZooSite Awards gaat de dierentuin uit de havenstad er met de titel Mooiste Dierentuin van de Benelux vandoor, met 33,27% van de stemmen lieten zij onder andere tweevoudig winnaar Pairi Daiza (28,56%) en viervoudig winnaar GaiaZOO (18,78%) achter zich.

Mooiste Dierentuin van de Benelux is echter niet de enige award die op maandag 2 mei door directeur Marc Damen in ontvangst werd genomen. Ook de awards voor Meest Innovatieve Dierentuin, voor onder andere de nieuwe okapi- en leeuwenverblijven en de award voor de Leukste Aanwinst, voor de opvang, rehabilitatie en uitzetting van een dikkopschildpad, werden aan Diergaarde Blijdorp overhandigd.

Libéma parken goed voor drie awards.
Safaripark Beekse Bergen, lid van Libéma, ontvangt twee ZooSite Awards. De geboorte van een secretarisvogel werd verkozen tot de Leukste Geboorte van een Niet-Zoogdier en de nieuwe olifantenstal, inclusief bezoekersgedeelte, kon rekenen op het grootste aantal stemmen in de categorie Mooiste Nieuwe Verblijf.

Voor het eerst in de geschiedenis van de ZooSite Awards eindigden twee parken exact gelijk bij het sluiten van de stemming. Dierenrijk, eveneens onderdeel van Libéma, deelt de award voor Leukste Geboorte met GaiaZOO. Beide tuinen ontvingen exact hetzelfde aantal stemmen, 33,61%, respectievelijk voor de geboorte van twee ijsberen en de geboorte van twee kuifmangabeys.

Ook regionale dierentuinen in de prijzen.
Bij de dierentuinen niet lid van EAZA, de Europese dierentuin vereniging, werd Mondo Verde in Landgraaf uitgeroepen tot Mooiste Dierentuin. Het familiepark haalde 22,88% van de stemmen, en eindigde daarmee boven de winnaar van 2015, De Orchideeënhoeve (13,26%).

Kasteelpark Born ontving voor het eerst een ZooSite Award, die voor Leukste Aanwinst, voor de opvang van de twee Zandvoortse zilvervosjes, Plata en Zilar. De Leukste Geboorte in een dierentuin niet lid van EAZA vond plaats in Landgoed Hoenderdaell, waar begin 2015 twee bruine beren het levenslicht zagen. Ook Hoenderdaell won hiermee voor het eerst een ZooSite Award.

De award voor Mooiste Nieuwe Verblijf in een dierentuin niet lid van EAZA gaat voor het tweede achtereenvolgende jaar naar het Aquarium van Brussel voor hun nieuwe Amazonie-aquarium.

Meest succesvolle ZooSite Awards ooit.
De negende editie van de ZooSite Awards gaat de boeken in als de meest succesvolle editie ooit. Ruim 14.250 stemformulieren werden ingevuld, een flinke groei ten opzichte van de ruim 10.000 stemformulieren die ZooSite in 2014 en 2015 ingezonden kreeg. ZooSite is de grootste, onafhankelijke dierentuininformatiewebsite van de Benelux en trekt jaarlijks ruim 600.000 unieke bezoekers, goed voor meer dan 25 miljoen hits.

Mooiste Dierentuin (EAZA): Diergaarde Blijdorp
Meest Innovatieve Dierentuin: Diergaarde Blijdorp
Leukste Aanwinst (EAZA):
Diergaarde Blijdorp (opvang dikkopschildpad)

Mooiste Nieuwe Verblijf (EAZA) -
Safaripark Beekse Bergen
Leukste Geboorte niet zoogdier (EAZA) -
Safaripark Beekse Bergeb  

Leukste Geboorte zoogdier (EAZA) - GaiaZOO
(gedeelde eerste plaats met Dierenrijk)

Leukste Geboorte zoogdier (EAZA) - Dierenrijk
(gedeelde eerste plaats met GaiaZOO)

Mooiste Dierentuin (niet EAZA) - Mondo Verde

Leukste Geboorte (niet EAZA) -
Landgoed Hoenderdaell

Leukste Aanwinst (niet EAZA) - Kasteelpark Born

Mooiste Nieuwe Verblijf (niet EAZA) -
Aquarium van Brussel

 

 

 

  

Mooiste Dierentuin EAZA

De categorieën Mooiste EAZA Dierentuin en Mooiste niet-EAZA Dierentuin zijn bedoeld voor de dierentuinen die in de ogen van onze bezoekers het meest complete dagje dierentuin bieden. Hierbij gaat het niet alleen om hoe mooi de dierentuin is aangelegd. Juist het totaalpakket dat de dierentuin biedt is belangrijk. Van Horeca tot mooie verblijven, van botanische inrichting tot speellocaties, alles telt mee voor deze awards.

Klik op de onderstaande links om naar de fotoimpressies van de genomineerde dierentuinen te gaan (let op: je gaat dan wel uit het ZooSiteAwardsmenu)

Le but des catégories "plus beau zoo EAZA" et "plus beau zoo non-EAZA" est simple: Quel zoo offre une visite complète? Non seulement la beauté du parc est important, mais l'offre complète: Enclos, aires de jeux, restauration, ..., tout compte pour cet Award.

Cliquez les liens si-desous pour une impression photographique des zoos nominé (attention: vous quitterez le menu des ZooSite Awards)Dierenpark Amersfoort 
Apenheul 
Burgers' Zoo
Diergaarde Blijdorp
GaiaZoo 
Pairi Daiza
Safaripark Beekse Bergen
 
 

Mooiste Dierentuin niet-EAZA

De categorieën Mooiste EAZA Dierentuin en Mooiste niet-EAZA Dierentuin zijn bedoeld voor de dierentuinen die in de ogen van onze bezoekers het meest complete dagje dierentuin bieden. Hierbij gaat het niet alleen om hoe mooi de dierentuin is aangelegd. Juist het totaalpakket dat de dierentuin biedt is belangrijk. Van Horeca tot mooie verblijven, van botanische inrichting tot speellocaties, alles telt mee voor deze awards.

Klik op de onderstaande links om naar de fotoimpressies van de genomineerde dierentuinen te gaan (let op: je gaat dan wel uit het ZooSiteAwardsmenu)

Le but des catégories "plus beau zoo EAZA" et "plus beau zoo non-EAZA" est simple: Quel zoo offre une visite complète? Non seulement la beauté du parc est important, mais l'offre complète: Enclos, aires de jeux, restauration, ..., tout compte pour cet Award.

Cliquez les liens si-desous pour une impression photographique des zoos nominé (attention: vous quitterez le menu des ZooSite Awards)


 

Artisklas
Berkenhof's Tropical Zoo
Landgoed Hoederdaell 
Mondo Verde
Dierenpark De Oliemeulen
De Olmense Zoo
De Orchideeenhoeve  
Reptielenhuis De Aarde
Taman Indonesia
Dierenpark Zie Zoo

Meest Innovatieve Dierentuin

Meest Innovatieve Dierentuin lid van EAZA / Zoo le plus innovatif

Dierenpark Amersfoort
DierenPark Amersfoort is flink uitgebreid met de komst van de avontuurlijke Grote Wildernis. Door dit gebied loopt de 400 meter lang Expeditie-rivier die bezoekers per fietsboot kunnen verkennen. Vanaf het water kan er worden gespeurd naar giraffen, aapjes, zebra’s en nog meer dieren! Op het apeneiland kunnen bezoekers tussen de ringstaartmaki’s lopen terwijl zij uitkijken over de uitgestrekte Savanne. Eind vorig jaar werden de siamangs verrast met een compleet nieuw verblijf! Het oude verblijf uit de jaren tachtig is omgetoverd tot een heerlijk onderkomen waar de slingerapen naar hartenlust kunnen klimmen, klauteren en slingeren. (Tekst: Dierenpark Amersfoort)

Zoo Antwerpen
Zoo Antwerpen is druk bezig met vernieuwen. In 2015 is het nieuwe rifaquarium geopend. De Vlaamse tuin, een historisch gebouw, is omgetoverd voor een verblijf voor koala's en boomkangaroes. Het kasteeltje naast het koalagebouw, de Melkerij, werd ook gerenoveerd en kreeg een nieuwe bestemming: een restaurant. De voliere naast de nijlpaarden werd omgebouwd tot gierenvoliere met op verschillende hoogtes kijkplekken. Ook werden de buitenvolieres van het vogelhuis vernieuwd.

Diergaarde Blijdorp
In 2015 heeft Diergaarde Blijdorp het Congo biotoop geopend. Een binnen- en buitengebied voor okapi's en diverse tropische vogels en planten. Naast dit gebied is er ook een verblijf voor stokstaartjes geopend. De Aziatische leeuwen en Mhorrgazelles zijn verhuisd naar gloednieuwe verblijven. Ook is het restaurant Poort van Azië geopend. Zowel het leeuwenbinnenverblijf als het restaurant zijn Rijksmonumenten die compleet gerenoveerd en aangepast zijn aan de moderne tijd. Tot slot is er eind vorig jaar ook nog een nieuw verblijf voor rode panda's geopend.

GaiaZOO
GaiaZOO heeft ter ere van hun 10jarige bestaan 10 nieuwe diersoorten toegevoegd aan hun collectie. Uiteraard zijn hier ook nieuwe verblijven voor gebouwd. In het Rainforestgebied is een nieuw verblijf voor Reuzenmiereneters en Azara agouti's geopend. Ook is daar het Tapir-Terrarium geopend. Een vernieuwd binnenverblijf voor laaglandtapirs waar diverse terraria te vinden zijn voor o.a. anaconda's, gifkikkers, vogelspinnen en bladsnijdersmieren. Ook zijn de apeneilanden, het doodshoofdapenbos en de grote volière vernieuwd.


Zoo Parc Overloon
In 2015 heeft Libéma Zoo Parc Overloon overgenomen van het failiette Zodiac Zoos. Sindsdien is er bijna een miljoen euro geinvesteerd in de renovatie van bestaande verblijven en de realisatie van nieuwe dierenverblijven. Ook heeft het park een algehele opknapbeurt gekregen.  Zo zijn er nieuwe verblijven gemaakt voor witte tijgers en zwartvoetpinguins. En zijn er diverse verblijven vernieuwd voor ringstaartmaki's en kroonmaki's, rode panda's, stokstaartjes etc. 

-


 

Mooiste Nieuwe Verblijf EAZA

Mooiste Nieuwe Verblijf in een Dierentuin lid van EAZA / Plus beau nouvel enclos

AquaZoo Friesland - Zeehondensafari
Op 1 juli opende AquaZoo Friesland het grootste interactieve zeehondenverblijf van Europa. AquaZoo Friesland zet met de Zeehondensafari extra in op beleving bij en interactie met bezoekers. Zij kunnen rond de plas lopen en op verschillende punten uitkijken over het meer met daarin de zeehonden. Op weekend-, vakantie- en feestdagen nodigen de verzorgers meermaals een groepje bezoekers uit die mogen deelnemen aan de ‘Zeehondensafari’. Zij lopen dan langs het strand de steiger op en stappen samen met de dierenverzorger op de trekschuit.
(Tekst: AquaZoo Friesland)

Avifauna - Oosterse Tuin
Vorig jaar april heeft Avifauna de Oosterse Tuin geopend. Een verblijf voor o.a. rode panda's, Mantsjoerijse kraanvogels.
Met de komst van de rode panda's vervolgt het park zijn nieuwe koers om de diercollectie steeds meer uit te breiden met zoogdieren. 

Ouwehands Dierenpark - Sidderalen aquarium
In 2015 heeft Ouwehands Dierenpark het grootste sidderalenaquarium van Europa geopend.
Acht sidderalen zijn verhuisd naar hun nieuwe onderkomen. Het nieuwe aquarium is een Zuid-Amerikaans onderwaterpanorama van 7 meter lang, 5 meter breed en 1,40 meter diep met een inhoud van 45 m3. 
(Tekst: Ouwehands Dierenpark)

Planckendael - Ringstaartmaki's doorloopverblijf
Bezoekers wandelen via een hut in het Afrikadorp binnen in het gloednieuwe lemurenverblijf. Deze actieve publiekslievelingen vormen een absolute meerwaarde voor het park en haar bezoekers. De familie bestaat uit zeven ringstaartmaki’s en drie moormaki’s. De dieren kunnen naar hartenlust klimmen en klauteren in een grote, vrije ruimte van twaalf meter hoog.
(Tekst: Planckendael)
 

Safaripark Beekse Bergen - Olifantenstal
Vorig jaar april is de nieuw binnenverblijf voor Afrikaanse olifanten geopend. De stal bestaat uit separate boxen en een groepsstal waar de olifanten samen leven. Met een droge gracht worden de dieren gescheiden van de bezoekers van de educatieve bezoekersruimte. 
Het verblijf is voor de nieuwe Afrikaanse olifantengroep die vorig jaar uit Duitsland is aangekomen.

 


 

 

Mooiste Nieuwe Verblijf niet-EAZA

Mooiste Nieuwe Verblijf in een Dierentuin niet lid van EAZA / Plus beau nouvel enclos
 

Openbaar Aquarium van Brussel - Amazonie aquarium
Het nieuwe aquarium 27-28 huisvest Boulengerella maculata (Snoek tetra), Gymnogeophagus rhabdotus (Gestreepte aardvreter), Laetacara dorsigera (Rood laetacara), Megalechis thoracata, Mesonauta mirificus (Vlagcichlide), Scleromystax barbatus (Bebaarde Corydoras)... . Dit aquarium vervangt twee kleinere. de Ph is 6,5 de conductiviteit 310 microsiemens, de echte volume van het water zonder het decor, het zand, de zijkanten et het glas is ongeveer 2.000l voor 3,80 m lang X 0,82 m breed en 0,85 hoog. Het light is een mix met led 30w (6.500K)X8 en T8 36w (2.700k) X2 en T8 21w (2.700k) X1
(Tekst: Openbaar Aquarium van Brussel)

Familiepark Harry Malter - Rhesusapenverblijf
De familie rhesusapen bewoonde lange tijd een van de oudste verblijven van het park. Hoog tijd dus om ze te verhuizen naar een nieuw en modern onderkomen. Dit is meer dan dubbel zo groot als hun vroegere leefruimte en omvat klimrotsen en -touwen en een ruime waterpartij. De binnenhokken zijn zichtbaar en in de vorm van een tempelruïne. De omgeving is beplant met bamboe en andere exotisch uitziende planten om een echt oerwoudgevoel op te roepen.
 

 

Olmense Zoo - Hudsonwolvenverblijf + nieuwe luchtpad
Het berenbos (met beren en wolven) heeft een zusterverblijf gekregen met een andere ondersoort van wolf (Canis lupus hudsonicus).
Het principe van de brug die door het verblijf loopt is doorgetrokken vanuit het berenbos naar het nieuwe wolventerrein. Dit nieuwe ‘luchtpad’ verbindt het berenbos ook met de savanne.
 

Sea Life Scheveningen - Humboldt Pinguinverblijf Vorig jaar is een stuk van het terras tussen Sea Life en het naastgelegen restaurant Binky Beer verbouwd tot een natuurgetrouw buitenverblijf voor Humboldtpinguins met waterpartij, rotsen, watervallen, broedplaatsen en een onderwatergedeelte. Het verblijf is 150m2 verblijf en voldoet aan de strenge eisen van de Nederlandse en Europese dierentuincommissies.

Dierenpark ZieZoo - Kowariverblijf
In de reptielenzolder van Dierenpark ZieZoo is vorig jaar een nieuw verblijf voor kowari's gemaakt. De kowari is een buideldier afkomstig uit Australië. ZieZoo is de enige dierentuin in de BeNeLux die kowari's in de collectie heeft.

 

Leukste Geboorte Zoogdier

Leukste Geboorte van een Zoogdier in een Dierentuin lid van EAZA / Naissance la plus chouette d'un mammifère
 

Bellewaerde Park - Drie wisenten
In mei en juni 2015 zijn maar liefst drie Europese Bizons geboren in Bellewaerde. Na een dracht van elf maanden, werden alle drie de kalfjes gezond geboren. Het gaat om één vrouwelijk en twee mannelijke bizons. In totaal zijn er nu negen Europese Bizons te bewonderen in Bellewaerde. De geboortes van de bizons zijn heel belangrijk voor het park, dat actief deelneemt aan het internationaal kweekprogramma met als doel deze diersoort te herintroduceren in het wild.
(Tekst: Bellewaerde Park)

Dierenrijk - Twee ijsberen
Eind 2015 zijn er voor de tweede keer in Dierenrijk twee ijsberen geboren. De geboorte is belangrijk voor het ijsberenfokprogramma, er worden jaarlijks niet veel ijsberen geboren, bovendien komt moeder Frimas uit Canada en zorgt zo dus voor een nieuwe bloedlijn in de Europese ijsberenpopulatie.

GaiaZOO - Twee kuifmangabeys
In 2015 zijn er maar liefst twee kuifmangabeys geboren in GaiaZOO. Er zijn nog maar 46 kuifmangabeys in Europese dierentuinen en geboortes zijn schaars, dat maakt deze twee geboortes dubbel bijzonder.
 

Planckendael - Indische neushoorn
Op 12 december 2015 werd er een Indische neushoorn geboren in Planckendael. Het is het eerste jong voor moeder Kamarat. 
 

 

Leukste Geboorte niet-Zoogdier

Leukste Geboorte van een Niet-Zoogdier in een Dierentuin lid van EAZA / Naissance la plus chouette d'autres animaux
 

Dierenpark Amersfoort - Egyptische landschildpad
Vorig jaar zomer is er een Egyptische landschildpad uit het ei gekropen in DierenPark Amersfoort. Bijzonder: in dierentuinen wereldwijd maken slechts zo’n tweehonderd van deze landschildpadden deel uit van het fokprogramma. Deze bijzondere geboorte is dus erg zeldzaam.
(Tekst: Dierenpark Amersfoort)
 

Artis - Gordelstaarthagedissen
In 2015 zijn er voor het eerst sinds 1999 weer gordelstaarthagedissen (Smaug warreni depressus) geboren in Artis.

Avifauna - Grote jaarvogel
Eind 2014 werden het gestolen jaarvogelvrouwtje en haar in het vogelpark achtergebleven man emotioneel herenigd. Helaas had hun jong de diefstal niet overleefd. Zichtbaar enthousiast weer bij elkaar te zijn, startte het vrouwtje afgelopen april met broeden. In augustus vlogen moeder en jong uit. Het koppel is al 20 jaar samen in Avifauna en dit is het 9e jong. Zeer bijzonder, want dit jaar werden er in nog maar in één andere Europese dierentuin grote jaarvogels geboren.
(Tekst: Avifauna)
 

Safaripark Beekse Bergen - Secretarisvogel
In 2015 werd er voor het eerst een secretarisvogel geboren in Safaripark Beekse Bergen.

 

Leukste Geboorte niet-EAZA

Leukste Geboorte in een Dierentuin niet lid van EAZA / Naissance la plus chouette

Reptielenhuis de Aarde - Netpython
Vorig jaar is er een netpython geboren, de moeder is een 7 meter lange wildvang netpython.

Best Zoo - Europese ijsvogels
Vorig jaar zijn er tot 2 keer toe Europese ijsvogels geboren in Best Zoo. In de natuur proberen ijsvogels ook zoveel mogelijk jonge vogels groot te krijgen, dit vergroot hun overlevingskansen voor als het een strenge winter is.

Sea Life Blankenberge - Twee Humboldtpinguins
In april 2015 zijn er twee Humboldtpinguins geboren in Sea Life Blankenberge. Met de geboorte van deze 2 pinguins kwam de teller in Blankenberge op 33 pinguingeboortes!
Broer en zus hebben ondertussen ook al partners. Het vrouwtje is in Blankenberge gebleven. Het mannetje is naar Sea Life Scheveningen verhuisd.

Landgoed Hoenderdaell - Twee bruine beren
In april 2015 kwam bruine beer Boyana na een lange winterslaap weer uit haar hol tevoorschijn. Ze bleef echter steeds terugkeren naar haar hol en dat bleek niet zonder reden. Boyana had twee jongen gekregen.

Olmense Zoo - Chimpansee
Vorig jaar is er een chimpansee geboren in de Olmense Zoo. De ouders zijn Bieke en Jimmy. De kleine is een mannetje en heeft de naam Sam gekregen. 
 

 

Leukste Aanwinst EAZA

Leukste Aanwinst in een Dierentuin lid van EAZA / Arrivage la plus chouette

Zoo Antwerpen - Koala's
Er zijn slechts negen Europese dierentuinen die koala’s huisvesten. Tot nu was Planckendael de enige dierentuin in België. Met de komst van de koala’s naar ZOO Antwerpen is zij de tweede Belgische dierentuin met deze speciale dieren en de tiende in Europa. Koala’s zijn geen gemakkelijke gasten. Ze zijn schuchter, stressgevoelig en moeilijke eters. Koala’s eten uitsluitend eucalyptus en lusten maar honderd van de achthonderd soorten. Eucalyptus bevat veel vezels en stoffen die voor andere dieren giftig zijn. ZOO Antwerpen en Planckendael kweken hun eucalyptus zelf en beperken zo hun ecologische voetafdruk. (Tekst: Zoo Antwerpen)

Aquazoo Friesland - Reuzenotters
AquaZoo Friesland haakt met de komst van reuzenotters in op waar het voor de dierentuin in Leeuwarden ooit allemaal mee begon: het Otterpark. 
De reuzenotter is in Nederland alleen bij AquaZoo Friesland te zien. Leeuwarden heeft dus de primeur!
(Tekst: AquaZoo Friesland)
 

Diergaarde Blijdorp - Opvang, rehabilitatie en uitzetting dikkopschildpad
Op 11 januari  2015 werd er een aangespoelde dikkopschildpad gevonden op het strand bij Wassenaar. Het dier werd door de dierenambulance naar Blijdorp gebracht. Blijdorp is naast Burgers' Zoo de aangewezen instantie voor opvang van gestrande zeeschildpadden.
Nadat het dier helemaal was aangesterkt en opgeknapt, heeft het nog even in het oceanium rondgezwommen, voordat hij naar de Algarve in Portugal is verhuisd. Daar is hij uitgezet door de Portugese marine. 
De dikkopschildpad komt waarschijnlijk uit Florida (VS) waar een grote populatie nestelt. Jonge dieren maken een trip met de Golfstroom naar de Azoren en Kaapverdische Eilanden waarna ze teruggaan naar de kust van Amerika.
 

Dierenpark Emmen / Wildlands - IJsberen
In juli 2015 zijn er alvast twee ijsberen naar Emmen gekomen voor de in maart 2016 geopende Wildlands AIdventure Zoo Emmen. Zij hebben daar nu een prominente plek in in Northica in een verblijf van 7000m2. 

Wildpark van Han - Veelvraten
Het Domain van de grotten van Han is één van de weinige parken in Europa dat veelvraten heeft en in het wild zijn ze heel zeldzaam (ze komen van Noord Europa). De veelvraat is een carnivoor, maar hij is opportunistisch en eet ook regelmatig plantaardig voedsel. Hij staat bekend als een erg sterk en onbevreesd beest. Zo zal hij soms een vos, ree of schaap aanvallen. 
De veelvraat verblijft in een hol in een rotshelling in dichte struiken of tussen de rotsen. Hij is zowel overdag als 's nachts actief. Vermits het Domein van de Grotten van Han een natuurlijk wildpark is, waar de mens zo goed als niets heeft aangelegd, gelijkt ook het verblijf van de veelvraat heel erg op hoe hij in de natuur leeft.
(Tekst: grotten van Han)

 

 

Leukste Aanwinst niet-EAZA

Leukste Aanwinst in een Dierentuin niet lid van EAZA / Arrivage la plus chouette

Berkenhof's Tropical Zoo - Het Buitenspeelbos
Het buitenspeelbos is net zoals de indoor Kidsjungle een groene natuur speeltuin waar kinderen echt weer even kind kunnen zijn. Kliederen met water en zand, klimmen en klauteren, verstoppen tussen de grote bamboestruiken of keihard van de kabelbaan roetsjen. Het kan en mag allemaal!
Alle speeltoestellen zijn gemaakt van robuust acacia hout en passen perfect in de groene entourage. Volwassenen kunnen heerlijk neerstrijken in de zon op ons aangrenzende tuinterras en genieten van een hapje of drankje. 
(Tekst: Berkenhof Tropical Zoo)

Sea Life Blankenberge - Rocky's Klimparcours
Ontdek in SEA LIFE Blankenberge het grootste klimavontuur! Bereik de overkant via verschillende hindernissen. Zo moet je wandelen over bewegende balken en kan je als een koorddanser over een touw lopen. Glij naar beneden via de splinternieuwe glijbaan of kies voor het klimnet. Voor de allerkleinsten is er natuurlijk ook de mogelijkheid om langs de hindernis te lopen. Ben je een echte avonturier of verkies je liever een iets veiliger parcours? Rocky’s klimavontuur biedt voor elk wat wils. Ook ouders kunnen ten volle meegenieten. Rocky's klimavontuur is een echt avontuur en een leuke ervaring voor zowel jong als oud!
(Tekst: Sea Life Blankenberge)

Kasteelpark Born - Zilvervosjes
Woensdag 18 februari 2015 kreeg Kasteelpark Born twee nieuwe bewoners: twee zilvervosjes.
Op 26 november 2014 was in Hart van Nederland te zien hoe twee zilvervosjes een begraafplaats in Zandvoort terroriseerden. De bezoekers vonden het niet prettig dat deze speelse dieren hier los rondliepen. Stichting AAP heeft de dieren toen gevangen en meegenomen naar Almere. Na deze uitzending hebben we gelijk contact opgenomen met Stichting AAP. Voor onze zilvervos Foxy waren we al een tijdje op zoek naar een vriendje of vriendinnetje. De twee vosjes Plata en Zilar uit Zandvoort zijn daarom van harte welkom in het Kasteelpark.
(Tekst: Kasteelpark Born)
 

Landgoed Hoenderdaell - Oranjehalscasuarissen
In 2015 heeft Landgoed Hoenderdaell een koppel oranjehalscasuarissen ontvangen uit de UK.
Hoenderdaell is zover bekend de enige dierentuin met deze diersoort in zijn collectie.
De oranjehalskasuaris is een zeer grote loopvogel met een zwart verenkleed. Hij heeft een opvallende oranjerode nek en blauw geveerde kop. Verder heeft hij niet twee, maar slechts één roodgekleurde "lel" aan de nek.
De oranjehalskasuaris komt voor in de laaglanden van West-Papoea en op de eilanden Japen, Batana en Salawati (indonesië). Verder in Papoea-Nieuw-Guinea tot aan de rivier de Ramu in de provincie East Sepik. Ze zijn alleen te vinden langs de oevers of rivieren en kustgebieden, moerassige laaglanden en bosrijke gebieden.
(Deel tekst: Landgoed Hoenderdaell)

 

De Orchideeënhoeve - Roodbuiktamarins
Houd de ogen open in het Amazone Regenwoud! Sinds augustus 2015 kun je namelijk drie Roodbuiktamarins spotten. Deze mannelijke dwergaapjes zijn afkomstig uit Aqua Zoo in Leeuwarden en hebben, met hulp van Stichting AAP, een nieuw leefparadijs gevonden in de tropen van de Orchideeën Hoeve.
De Roodbuiktamarins leven oorspronkelijk in de regenwouden van Zuid-Amerika en zijn familie van de klauwaap. De speelse bewoners zijn te herkennen aan hun knalrode buik en de witte haren rondom neus en lippen.
(Tekst: De Orchideeënhoeve)

 

ZooSite Awards 2015 - de uitslag

Pairi Daiza en Orchideeën Hoeve mooiste dierentuinen van de Benelux.

Voor het tweede achtereenvolgende jaar mag het Waalse dierenpark Pairi Daiza zich de mooiste EAZA dierentuin van de Benelux noemen. Dat is het resultaat van de ruim 10.000 stemformulieren die tijdens de achtste editie van de ZooSite Awards werden ingezonden. Naast de Mooiste Dierentuin ontving Pairi Daiza ook de award voor Leukste Aanwinst voor de komst van de Reuzenpanda’s, met ruim 68% van de stemmen een niet onverwachte “landslide”.

Bij de dierentuinen die geen lid zijn van de Europese dierentuinvereniging EAZA ging de pas sinds april 2014 in het bezit van een dierentuinvergunning zijnde Orchideeën Hoeve aan de haal met de prijs voor Mooiste Dierentuin. De Orchideeën Hoeve, die reeds vier keer door de ANWB werd uitgeroepen tot leukste uitje van Flevoland, mag zich nu, dankzij een stemmerspercentage van 17.10%, een jaar lang ook de mooiste van de Benelux noemen.

De Rotterdamse Diergaarde Blijdorp ontving twee prijzen, die voor de leukste geboorte (ijsbeertweeling) en voor het mooiste nieuwe verblijf, het door de eigen fanclub “Vrienden van Blijdorp” gesponsorde Hart van Afrika. Met deze twee prijzen mag Diergaarde Blijdorp zich tevens de meest succesvolle dierentuin noemen in de geschiedenis van de ZooSite Awards, met in acht jaar tijd in totaal 10 ontvangen prijzen.

De Limburgse dierentuin GaiaZOO, die reeds vier keer werd uitgeroepen tot de mooiste dierentuin van de Benelux, mag zich tijdens haar tienjarig bestaan de Meest Innovatieve dierentuin noemen. Het jubilerende park opende afgelopen jaar diverse nieuwe verblijven die mensen kennis laat maken met uitheemse soorten die meer en meer ook in Nederland te vinden zijn, vanzelfsprekend met een educatief karakter.

Overige prijzen gingen naar het Aquarium van Brussel (Mooiste Nieuwe Verblijf in een niet EAZA dierentuin voor het nieuwe Centraal-Amerika aquarium), Planckendael (Leukste Geboorte voor de Humboldt pinguïns), Sea Life Scheveningen (Leukste Aanwinst Niet-EAZA voor de in de Benelux unieke zeedraakjes) en Olmense Zoo (Leukste Geboorte Niet-EAZA voor een tweeling bij de nevelpanters).

De ZooSite Awards worden sinds 2007 jaarlijks georganiseerd door ZooSite, de grootste, onafhankelijke dierentuin-informatie website van de Benelux. Jaarlijks vinden honderdduizenden unieke bezoekers hun weg naar www.zoosite.nl en .be en vinden daar informatie over alle officiële dierentuinen van de Benelux en omringende landen.

Mooiste Dierentuin (EAZA): Pairi Daiza
Leukste Aanwinst (EAZA): Pairi Daiza - reuzenpanda's

Mooiste Dierentuin (niet-EAZA): De Orchideeënhoeve

Meest Innovatieve Dierentuin: GaiaZOO

Leukste Geboorte (EAZA):
Diergaarde Blijdorp: ijsbeertweeling

Mooiste Nieuwe Verblijf (EAZA): 
Diergaarde Blijdorp - Hart van Afrika

Mooiste Nieuwe Verblijf (niet EAZA):
Aquarium van Brussel - Centraal Amerika Aquarium

Leukste Geboorte (niet EAZA):
Olmense Zoo - nevelpantertweeling

Leukste Aanwinst (niet EAZA)
Sea Life Scheveningen - zeedraakjes

 

Leukste Geboorte (EAZA):
Planckendael - Humboldtpinguins

 

 

Mooiste Dierentuin EAZA

De categorieën Mooiste EAZA Dierentuin en Mooiste niet-EAZA Dierentuin zijn bedoeld voor de dierentuinen die in de ogen van onze bezoekers het meest complete dagje dierentuin bieden. Hierbij gaat het niet alleen om hoe mooi de dierentuin is aangelegd. Juist het totaalpakket dat de dierentuin biedt is belangrijk. Van Horeca tot mooie verblijven, van botanische inrichting tot speellocaties, alles telt mee voor deze awards.

Klik op de onderstaande links om naar de fotoimpressies van de genomineerde dierentuinen te gaan (let op: je gaat dan wel uit het ZooSiteAwardsmenu)

Le but des catégories "plus beau zoo EAZA" et "plus beau zoo non-EAZA" est simple: Quel zoo offre une visite complète? Non seulement la beauté du parc est important, mais l'offre complète: Enclos, aires de jeux, restauration, ..., tout compte pour cet Award.

Cliquez les liens si-desous pour une impression photographique des zoos nominé (attention: vous quitterez le menu des ZooSite Awards)

Dierenpark Amersfoort
Zoo Antwerpen
Apenheul
Burgers' Zoo
Diergaarde Blijdorp
GaiaZOO
Pairi Daiza

Mooiste Dierentuin niet-EAZA

De categorieën Mooiste EAZA Dierentuin en Mooiste niet-EAZA Dierentuin zijn bedoeld voor de dierentuinen die in de ogen van onze bezoekers het meest complete dagje dierentuin bieden. Hierbij gaat het niet alleen om hoe mooi de dierentuin is aangelegd. Juist het totaalpakket dat de dierentuin biedt is belangrijk. Van Horeca tot mooie verblijven, van botanische inrichting tot speellocaties, alles telt mee voor deze awards.

Klik op de onderstaande links om naar de fotoimpressies van de genomineerde dierentuinen te gaan (let op: je gaat dan wel uit het ZooSiteAwardsmenu)

Le but des catégories "plus beau zoo EAZA" et "plus beau zoo non-EAZA" est simple: Quel zoo offre une visite complète? Non seulement la beauté du parc est important, mais l'offre complète: Enclos, aires de jeux, restauration, ..., tout compte pour cet Award.

Cliquez les liens si-desous pour une impression photographique des zoos nominé (attention: vous quitterez le menu des ZooSite Awards)


Artisklas
Best Zoo
Berkenhof Tropical Zoo
Ecomare
Dierenpark de Oliemeulen
Olmense Zoo
De Orchideeënhoeve
Reptielenhuis de Aarde
Taman Indonesia
Dierenpark Zie Zoo   

Meest Innovatieve Dierentuin

Meest Innovatieve Dierentuin lid van EAZA / Zoo le plus innovatif

Artis
In Artis zijn in 2014 enkele vernieuwingen doorgevoerd, zoals de Hollandse Polder, een monumentale volière met daarin de grootste collectie lepelaars, liggend aan het artisplein. Maar ook het oudste deel van de monumentale fazanterie is gerestaureerd en heropend. Daarnaast werd Micropia geopend:’s werelds eerste museum waar de onzichtbare wereld van micro-organismen zichtbaar wordt gemaakt.

---

GaiaZOO
In 2014 heeft GaiaZOO het Taiga gebied voor een groot deel op de schop gegooid, hier is de WolvenVallei gebouwd een gebied bestaande uit: :  Vreemde Vogel Volière,  ParkietenParadijs, Wasberen en stinkdieren, Wolvenverblijf en de SchUILhut  

Pairi Daiza
Het meest memorabele van Pairi Daiza vorig jaar was de komst van de panda's, waarvoor twee grote nieuwe verblijven voor zijn gebouwd grenzend aan de Chinese tuin. Daarnaast zijn er in hetzelfde gebied ook nieuwe verblijven gemaakt voor sneeuwpanters en gouden takins.

Planckendael
In Planckendael is het hele Amerikagebied op de schop gegaan en vernieuwd, er is o.a. een nieuw doorloopverblijf voor Humboldtpinguins, chiliflamingo's en andere vogels geopend van 2600m2, een nieuw verblijf voor reuzenmiereneters, de nieuwe prairi voor bizons en wapiti's.

Safaripark Beekse Bergen
Vorig jaar is er in Beekse Bergen een lang verwacht verblijf geopend voor nijlpaarden. In het verwarmde binnenverblijf vind je ook nijlkrokodillen en vogels. Buiten delen de nijlpaarden hun verblijf met nijlantilopen en sitatoenga's. Daarnaast is er nog een nieuwe voliere voor goliathreigers gebouwd. 

 

Mooiste Nieuwe Verblijf EAZA

Mooiste Nieuwe Verblijf in een Dierentuin lid van EAZA / Plus beau nouvel enclos
 

Avifauna - Madagascargebied
Avifauba, oorspronkelijk een vogelpark, gaat zich naast vogels ook wat meer richten op andere diersoorten, daarom werd vorig jaar een ruim Madagascar doorloopgebied geopend. In dit gebied vind je drie soorten halfapen: ringstaartmaki's, rode varis en kroonmaki's.
 

Dierenpark Amersfoort - Snavelrijk
DierenPark Amersfoort heeft de grootste volière van Nederland geopend. In de indrukwekkende volière van 3000 m² lopen bezoekers tussen vale gieren, maraboes, zwarte ibissen en kroeskoppelikanen. De pelikanen hebben zich op het eiland in het water gesetteld, de gieren verzamelen nestmateriaal in de hoge rotswanden en de maraboes scharrelen tussen het publiek. Zo worden bezoekers echt omringd door tientallen bijzondere vogels.       

Bellewaerde - Amurpanterverblijf
In 2014 kreeg Bellewaerde drie Amurpanters in het kader van het Europese fokprogramma en hopelijk met hun dieren bij te dragen aan het voortebestaan van deze uiterst bedreigde grote kat. Voor de dieren zijn gloednieuwe, ruime verblijven gebouwd.
 

Diergaarde Blijdorp - Hart van Afrika
In 2014 heeft Blijdorp het eerste stukje Hart van Afrika geopend dankzij de steun van de Vereniging Vrienden van Blijdorp. Het betreft een nieuw verblijf voor de penseelzwijnen en bosbuffels, een nieuwe diersoort die nog niet eerder in Blijdorp was te zien.Het gebied is ingericht als een bosachtig biotoop met rotsen, een schuilhut en diverse bomen.  

Wildpark van Han - verblijf voor gewonde gieren
Het Wildpark heeft vorig jaar een open verblijf (zonder netten) gemaakt voor gewonde gieren. Het verblijf is gelegen op een natuurlijke kalksteenrots midden in het park. De (voorlopig) drie gieren die er wonen zijn in Spanje gewond geraakt door stropers en kunne nier meer vliegen. Hier kunnen ze in alle rust en veiligheid verder leven.

 

Mooiste Nieuwe Verblijf niet-EAZA

Mooiste Nieuwe Verblijf in een Dierentuin niet lid van EAZA / Plus beau nouvel enclos

Artisklas - Stinkdieren
Artisklas is met uitbreiding van de dierentuin bezig, het wordt 500m2 groter. Vorig jaar hebben de stinkdieren een nieuw verblijf gekregen.

Best Zoo - Stokstaartjes

Sinds mei 2014zijn er stokstaartjes te zien in Best Zoo! Er is een nieuw verblijf voor ze gemaakt. Door het verblijf loopt een tunnel speciaal voor kinderen, zodat zij net als de stokstaartjes echte tunnelspecialisten kunnen zijn. Onder de kindertunnel kunnen de stokstaartjes zelf weer doorkruipen..

Aquarium van Brussel - Centraal Amerika Aquarium
Het oude aquarium nr. 25 werd gemaakt door het team van het Aquarium van Brussel. Het was meer dan 10 jaar oud en gemaakt van hout. In het nieuwe aquarium is het hout vervangen door polyester. Het volledige interieur werd gerealiseerd door het personeel van het Aquarium en stelt een deel van Centraal-Amerika voor. In het Aquarium werden volgende soorten geplaatst: Archocentrus multispinosus (Cichlidé arc-en-ciel – Regenboogcichlide), Ilyodon xantusi (Goodea léopard - Ilyodon xantusi), Thorichthys meeki (Gorge de feu – Vuurkeelcichlide)

 

Taman Indonesia - Voliere met Blauwvleugelkookaburra’s, witwanggaailijsters, Javaanse boomeenden en maskerlelkieviten  
Vorig jaar is er een bijzondere voliere in Taman Indonesia geopend met een unieke combinatie van vogels, wat toch de expertise van het park is. Het heeft zelfs al nakweek van de lelkieviten opgeleverd. 

Dierenpark Zie-Zoo - Nevelpanters
De in 2013 aangekomen nevelpanters hebben in 2014 een nieuw groot verblijf gekregen, achter in het park. Nevelpanters zijn boombewoners, daarom is het een hoog verblijf waar ze lekker in kunnen klimmen. Voor de bezoekers zijn er ook een paar ramen in gemaakt.

 

Leukste Geboorte Zoogdier

Leukste Geboorte van een Zoogdier in een Dierentuin lid van EAZA / Naissance la plus chouette d'un mammifère
 

Dierenpark Amersfoort - Siberische tijgerdrieling
Op 20 juni 2014 werden de drie Siberische tijgerwelpjes geboren, zij zijn de eerste jongen van moeder Angara. De welpjes zijn sinds hun geboorte te bewonderen via de Welpcam, zo hebben duizenden mensen de kleintjes gevolgd. De drieling heeft ondertussen kennisgemaakt met hun vader Ilya en de hele tijgerfamilie is nu buiten te bewonderen in de Stad der Oudheid van DierenPark Amersfoort.  

Zoo Antwerpen - springhaas
In ZOO Antwerpen werd op 3 augustus een springhaasje geboren. Hoewel mama Mel een gezonde nieuwsgierigheid toonde voor haar eerste jong, bleek na enkele uren dat ze het jong niet zoogde. Omdat het eerste jong van het andere vrouwtje Herta om dezelfde reden niet overleefde, werd beslist om dit jong met de hand groot te brengen.

Diergaarde Blijdorp - ijsbeertweeling
Op 2 december 2014 is er een ijsbeertweeling geboren in Blijdorp. De laatste keer dat er een tweeling was geboren was in 1996. Twee maanden later overleed helaas vader Erik. De beertjes zijn sinds eind februari buiten te bewonderen voor het publiek die geniet van de dagelijkse capriolen vond de twee ontdekkers.

GaiaZOO - Afrikaanse leeuwendrieling
Op 12 november 2014 werd GaiaZOO verblijd met de geboorte van drie leeuwenwelpen. Het vorige nest wat in april was geboren, is helaas overleden, maar met deze drieling gaat alles heel goed. Eind december gingen ze voor het eerst naar buiten en inmiddels kan iedereen dagelijks genieten van de jonge leeuwtjes.

Safaripark Beekse Bergen - twee Kaapse buffels
In augustus vorig jaar is er in Beekse Bergen een Kaapse buffel geboren, een primeur voor het park. Een week later werd er nog een tweede geboren. Het zijn allebei vrouwtjes. Het safaripark is de enige dierentuin in Nederland dat Kaapse buffels heeft.

 

Leukste Geboorte niet-Zoogdier

Leukste Geboorte van een Niet-Zoogdier in een Dierentuin lid van EAZA / Naissance la plus chouette d'autres animaux
 

Artis - krokodilstaarthagedissen
Vorig jaar zijn er in Artis krokodilstaarthagedissen geboren. Deze hagedissensoort is afkomstig uit China en staat er om bekend dat hij uren, zelfs soms dagen bewegingsloos kan blijven, waardoor ze bijna niet opvallen.

Avifauna - drie blauwkroonmotmots
De geboorte van de drie blauwkroonmotmots zorgde voor een primeur voor Avifauna. Blauwkroonmotmots zijn schuwe bosvogels en komen oorspronkelijk in de dichte wouden van midden- en centraal Zuid- Amerika. De soort wordt in weinig dierentuinen gehouden.

Burgers' Zoo - blauwgevlekte pijlstaartrog
Burgers' Zoo is een succesvolle kweker met roggen en zo ook met de blauwgevlekte pijlstaartrog. 

Dierenpark Emmen - 5000 knoflookpadjes
Vorig jaar zijn er ruim 5000 knoflookpadjes geboren. De kweek van deze dieren vind plaats achter de schermen. Als de dieren groot genoeg zijn worden ze op verschillende natuurterreinen weer uitgezet  

Planckendael - Humboldtpinguins
Dat de Humboldtpinguins zich content voelen in hun gloednieuwe verblijf in Planckendael is wel duidelijk. In juni vorig jaar kropen de eerste kuikens uit het ei en stond de teller al snel op 10.

 

Leukste Geboorte niet-EAZA

Leukste Geboorte in een Dierentuin niet lid van EAZA / Naissance la plus chouette
 

Openbaar Aquarium van Brussel - vieroogvissen
Twee koppeltjes werden op 19/2/2014 in een kweekaquarium in de quarantaine geplaatst. Tijdens de maand oktober werd bij beide vrouwtjes zwangerschap vastgesteld. De mannetjes werden uit de kweekbak verwijderd. De moeilijkheden bij de kweek van deze soort zijn het feit dat ze snel bang zijn en dat de gonopode (sexorgaan) van de man ofwel naar links of naar rechts buigt en de genitale opening van de vrouw ook links of rechts georiënteerd is. Een compatibel koppel moet dus gevonden worden.

Berkenhof Tropical Zoo - roodoogmakikikkers
Hoewel kweken met veel kikkersoorten vaak relatief eenvoudig is, is deze soort daarop een uitzondering. Toch is het Berkenhof gelukt om nageslacht te krijgen van deze spectaculair gekleurde boomkikkers.

Dierenpark De Oliemeulen - mopskopleguanen
Eind September zijn er bij Dierenpark de Oliemeulen mopskopleguaantjes (Uranoscodon superciliosus) geboren.
De mopskopleguaan komt voor in delen van Noorderlijk Zuid-Amerika en wordt zelden gehouden in dierentuinen.

 

Olmense zoo - twee nevelpanters
Op 14 juli 2014 (de nationale feestdag van Frankrijk) werden 2 nevelpanters geboren die we de namen ‘Paris’ (voor het vrouwtje) en ‘Pepper' (voor het mannetje) hebben gegeven.  Ondertussen hebben beide pantertjes een vernieuwd verblijf gekregen en kunnen de bezoekers ze achter een glazen wand bewonderen.  Olmense zoo was eerder al trots op de komst van een koppel nevelpanters; met de geboorte van deze jongen is de fierheid nog een beetje groter.

 

Dierenpark Zie-Zoo - groene anaconda's
Vorig jaar zijn op de reptielenzolder van Dierenpark Zie-Zoo groene anaconda's geboren. Anaconda is een reuzenslang afkomstig iot Zuid-Amerika. Ze zijn niet de langste slangensoort van de wereld, maar door de omvang wel de grootste. Anaconda's zijn levendbarend en de jongen zijn al zo'n 60 cm als ze ter wereld komen.

 

Leukste Aanwinst EAZA

Leukste Aanwinst in een Dierentuin lid van EAZA / Arrivage la plus chouette

Apenheul - Hanuman langoeren
Sinds 2014 leven er Hanuman langoeren in Apenheul. Daarmee zijn het de grootste loslopende apen in dit apenpark! Hanuman langoeren zijn goede springers. Daarom leven ze in Apenheul in een volière. Zo kunnen ze niet naar de verblijven van de andere apen springen, maar wél gewoon tussen de bezoekers lopen.

Burgers' Zoo - goudbuikmangabeys
In 2014 hebben de gorilla's van Burgers' Zoo gezelschap gekregen van enkele goudbuikmangabeys. In het wild zijn deze dieren in Congo te vinden. In dierentuinen is het een zeldzaamheid, je kunt ze slechts in een handjevol Europese dierentuinen vinden. Burgers' Zoo is de enige in de BeNeLux.

Dierenpark Emmen - Chinese alligators
Vorig jaar zijn er Chinese alligators naar Emmen gekomen met het oog op Wildlands Adventure Zoo Emmen, het dierenpark wat in de lente van 2016 zal openen. Tot die tijd zijn de dieren in het Aziëhuis van het huidige park te bekijken.

Pairi Daiza - reuzenpanda's
Op 23 februari 2014 kwamen er twee reuzenpanda's aan in het Belgische Pairi Daiza en werd daarmee de enige dierentuin in de BeNeLux waar men reuzenpanda's kunt bekijken. Naast vele bezoekers en 250 journalisten, kwam zelfs de Chinese president Xi Jinping op bezoek in Pairi Daiza (dit was de eerste keer in de geschiedenis van China dat een president een bezoek brengt aan een dierentuin).

Ouwehands Dierenpark - roloway meerkat
In Gorilla Adventure, een verblijf voor Westelijke laaglandgorilla's, is sinds vorig jaar ook een Roloway meerkat te vinden. De Roloway meerkat wordt voornamelijk in Duitsland en Frankrijk in dierentuinen gehouden. Ouwehands dierenpark is de enige dierentuin in de BeNeLux.

 

Leukste Aanwinst niet-EAZA

Leukste Aanwinst in een Dierentuin niet lid van EAZA / Arrivage la plus chouette
 

Best Zoo - Maguari's
De maguari is een Zuid-Amerikaanse ooievaar met een hoogte van 97 tot 120 cm. Het verenkleed van de magoeari is zwart-wit. Volwassen dieren hebben een blauwgrijze snavel, een oranje huid rond de ogen en witte irissen. De maguari is een zeldzaam gehouden vogelsoort en is maar in 8 andere dierentuinen in Europa te vinden.

Familiepark Harry Malter - bruinbehaarde gordeldieren
Bruinbehaarde gordeldieren komen voor in woestijnachtige gebieden in het zuiden van Zuid-Amerika, met name in Argentinië, Bolivia en Paraguay. In het dierenpark wonen ze samen met witoorpenseelaapjes.

Parc Animalier de Bouillon - genetkat
De genetkat is een klein roofdier uit de familie der civetkatachtigen Het is een solitair nachtdier, die ook in de schemering actief is. Ze worden vooral door de wat onbekendere dierentuinen gehouden en zo ook sinds vorig jaar door Parc Animalier de Bouillon.

Orchideeënhoeve - witoorpenseelaapjes
In de Orchideeën Hoeve woont sinds november 2014 een gezinnetje witoorpenseelaapjes. De 3 aapjes vonden via Stichting AAP een nieuw thuis in het Amazone Regenwoud. De aapjes hebben een geheel nieuw(nacht)verblijf gekregen in de 2.000 m2 grote leefomgeving. Elke dag wordt het deurtje naar de tuin opengezet. De aapjes maken het zeer goed en laten zich elke dag zien buiten hun verblijf. 

Sea Life Scheveningen - zeedraakjes
Vorig jaar april zijn er vier zeedraakjes aangekomen, afkomstig uit de Sea Life in Melbourne. Zeedraakjes mogen niet meer in het wild worden gevangen en zijn moeilijk groot te brengen in een aquarium, daarom worden ze zelden gehouden in dierentuinen. In Scheveningen zwemmen nu twee mannetjes en twee vrouwtjes in een speciaal aquarium rond. Sea Life hoopt met de dieren te gaan kweken.

 

ZooSite Awards 2014

Uitslag zevende, meest succesvolle, ZooSite Awards bekend!

Belgische dierentuinen scoren opvallend goed.

Voor het zevende achtereenvolgende jaar werden door ZooSite de ZooSite Awards uitgereikt. In de periode van 5 tot en met 20 april konden bezoekers van ZooSite.nl en ZooSite.be hun stem uitbrengen op de in totaal 32 genomineerde dierentuinen in tien categorieën. Met in totaal ruim 10.000 ingezonden stemformulieren gaan de ZooSite Awards 2014 de boeken in als de meest succesvolle ooit.

De toevoeging van een Franstalig deel aan de ZooSite website, alsmede de groeiende populariteit van dierentuinen in België, zorgden ervoor dat voor het eerst meer ZooSite Awards naar Belgische dierentuinen gaan dan naar Nederlandse.

Pairi Daiza, in het Waalse Cambron, kreeg in twee categorieën de meeste stemmen. Hierdoor mag de dierentuin, die begin dit jaar een koppel reuzenpanda’s uit China ontving, zich als eerste Belgische tuin de “Mooiste Dierentuin van de Benelux” noemen. In totaal ontving het park 30,16% van de stemmen in deze categorie.

Ook in de categorie “Mooiste Nieuwe Verblijf” kreeg Pairi Daiza het grootste aantal stemmen, 33,57%. Het Paleis van Ani, vernoemd naar een eerder in het park overleden, hoogzwangere olifant, werd door de stemmers verkozen boven onder andere het Gorilla Adventure van Ouwehands Dierenpark in Rhenen, Nederland en het Noordzeegebied van het eveneens in Nederland gelegen Dolfinarium.

De Olmense zoo in Olmen-Balen, België, mag zich onder de dierentuinen die niet lid zijn van EAZA, de Europese dierentuinvereniging, de Mooiste van de Benelux noemen. Van de tien genomineerden haalde het Vlaamse park de meeste stemmen, 26,38%.

De dierentuinen van Antwerpen, beter bekend als de Zoo en Aquatopia blijven eveneens niet met lege handen achter. Aquatopia, geen lid van EAZA, kende met 31,93% van de stemmen de “Leukste Geboorte van 2014” met de vijftien gitaarroggen. De Zoo van Antwerpen ontvangt twee ZooSite Awards, Oberon, de kleine brilbeer, werd met 41,05% van de stemmen de “Leukste Geboorte van een Zoogdier”. De komst van twee De Bruijnpademelons, kleine en in dierentuinen zeer zeldzame kangoeroes, trok 33,99% van de stemmen, ruim voldoende voor de tweede award van de Zoo.

In Nederland gingen de prijzen naar Best Zoo, die het “Mooiste Nieuwe Verblijf” bouwde onder de niet leden van EAZA (19,54%), nauw gevolgd door het Madagaskar-aquarium van het openbaar aquarium van Brussel (19,52%) en het jaguarverblijf van Parc Animalier de Bouillon (19,47%). Dierenpark Zie-Zoo kreeg als eerste dierentuin van de Benelux de zeldzame nevelpanter in haar collectie goed voor de “Leukste Aanwinst” onder niet EAZA leden met 37,61% van de stemmen.

Diergaarde Blijdorp is de enige Nederlandse dierentuin die lid is van EAZA die dit jaar een ZooSite Award ontvangt, de Rotterdamse dierentuin ontving in twee categorieën de meeste stemmen en mag zich daarmee, samen met GaiaZOO, over een periode van zeven jaar de meest succesvolle dierentuin tijdens de ZooSite Awards noemen, met in totaal acht ontvangen ZooSite Awards.

De geboorte van stierkophaaien, een primeur voor de 157-jaar oude dierentuin, trok 49,71% van de stemmen in de categorie “Leukste Geboorte van een Niet-Zoogdier”, waarmee de diergaarde de concurrentie ver achter zich liet. Minstens even opvallend mag de 43,20% van de stemmen in de categorie “Meest Innovatieve Dierentuin” genoemd worden. In de zeven edities van de ZooSite Awards werd deze prijs zes keer uitgereikt, waarvan vijf keer aan de dierentuin van Rotterdam, in 2007, 2008, 2009/2010 en 2013 pakte Diergaarde Blijdorp ook al deze prijs.

De ZooSite Awards kent geen verliezers, met ruim honderd erkende dierentuinen in de Benelux die jaarlijks duizenden geboortes kennen, honderden nieuwe aanwinsten verwelkomen en tientallen nieuwe verblijven bouwen is het ontvangen van een nominatie in onze ogen al winnen.

ZooSite is de grootste dierentuin-informatie website van de Benelux met ruim 50.000 unieke bezoekers per maand

Mooiste Dierentuin EAZA - Pairi Daiza Mooiste Dierentuin niet-EAZA - Olmense Zoo
Mooiste nieuwe verblijf EAZA - Pairi Daiza Mooiste nieuwe verblijf niet-EAZA - Best Zoo
Leukste aanwinst EAZA - Zoo Antwerpen Leukste Aanwinst niet-EAZA - Dierenpark ZieZoo
Leukste geboorte zoogdier (EAZA) - Zoo Antwerpen Leukste geboorte niet-EAZA- Aquatopia
Leukste geboorte niet-zoogdier (EAZA)- Diergaarde Blijdorp Meest Innovatieve Dierentuin (EAZA)- Diergaarde Blijdorp

 

 

 

Mooiste Dierentuin EAZA

De categorieën Mooiste EAZA Dierentuin en Mooiste niet-EAZA Dierentuin zijn bedoeld voor de dierentuinen die in de ogen van onze bezoekers het meest complete dagje dierentuin bieden. Hierbij gaat het niet alleen om hoe mooi de dierentuin is aangelegd. Juist het totaalpakket dat de dierentuin biedt is belangrijk. Van Horeca tot mooie verblijven, van botanische inrichting tot speellocaties, alles telt mee voor deze awards.

Klik op de onderstaande links om naar de fotoimpressies van de genomineerde dierentuinen te gaan (let op: je gaat dan wel uit het ZooSiteAwardsmenu)

Le but des catégories "plus beau zoo EAZA" et "plus beau zoo non-EAZA" est simple: Quel zoo offre une visite complète? Non seulement la beauté du parc est important, mais l'offre complète: Enclos, aires de jeux, restauration, ..., tout compte pour cet Award.

Cliquez les liens si-desous pour une impression photographique des zoos nominé (attention: vous quitterez le menu des ZooSite Awards)


Artis
Zoo Antwerpen
Apenheul
Burgers' Zoo
Pairi Daiza
GaiaZOO
Diergaarde Blijdorp

Mooiste Dierentuin niet-EAZA

De categorieën Mooiste EAZA Dierentuin en Mooiste niet-EAZA Dierentuin zijn bedoeld voor de dierentuinen die in de ogen van onze bezoekers het meest complete dagje dierentuin bieden. Hierbij gaat het niet alleen om hoe mooi de dierentuin is aangelegd. Juist het totaalpakket dat de dierentuin biedt is belangrijk. Van Horeca tot mooie verblijven, van botanische inrichting tot speellocaties, alles telt mee voor deze awards.

Klik op de onderstaande links om naar de fotoimpressies van de genomineerde dierentuinen te gaan (let op: je gaat dan wel uit het ZooSiteAwardsmenu)

Le but des catégories "plus beau zoo EAZA" et "plus beau zoo non-EAZA" est simple: Quel zoo offre une visite complète? Non seulement la beauté du parc est important, mais l'offre complète: Enclos, aires de jeux, restauration, ..., tout compte pour cet Award.

Cliquez les liens si-desous pour une impression photographique des zoos nominé (attention: vous quitterez le menu des ZooSite Awards)


Best Zoo
Reptielenhuis de Aarde
Ecomare
Artisklas Haarlem
Taman Indonesia
Berkenhof's Tropical Zoo
Olmense Zoo
De Zonnegloed
Dierenpark de Oliemeulen
Dierenpark Zie-Zoo

Meest Innovatieve Dierentuin

Meest Innovatieve Dierentuin lid van EAZA / Zoo le plus innovatif

Zoo Antwerpen
De oudste dierentuin van België vernieuwde in 2013 een groot aantal verblijven. Opvallend daarbij waren met name de verbouwing van het binnenste van het vogelhuis, de toevoeging van beverratten aan Hippotopia, het nijlpaardenverblijf, en de aanleg van nieuwe verblijven voor lemuren en wallaby’s.

Hippotopia: beverrattenverblijf Vogelhuis binnen wallabyverblijf

Artis
In Amsterdam, Nederlands oudste dierentuin, wordt al jaren flink vernieuwd. 2013 was daarop geen uitzondering met onder andere de verbouwing van het onechte gavialenverblijf, de volledige wederopbouw van het wolvenverblijf en de ombouw van het oude nijlpaardenverblijf naar een modern verblijf voor reuzenschildpadden. 

Onechte gavialen verbllijf Schildpaddenverblijf Wolvenverblijf in heropbouw

Diergaarde Blijdorp
In Rotterdam weten ze van aanpakken, geen woorden maar daden is niet voor niets al jaren het motto onder vele Rotterdammers. Zoals ieder jaar vernieuwde en bouwde Diergaarde Blijdorp ook dit jaar weer vele verblijven, waaronder de aanleg van de grootste vlindertuin van Europa, Amazonica. Ook de monumentale dikhuidenvleugel werd geheel vernieuwd en teruggebracht in zijn oude glorie, inclusief twee nieuwe bewoners, de zwarte neushoorns. De monumentale zebrastal werd volledig opnieuw ingericht en ook de grote Aziatische volière werd heropend met nieuwe route en bewoners.

Amazonica zwarte neushoorns en dwergnijlpaarden buitenverblijf Azie voliere


 

Mooiste Nieuwe Verblijf EAZA

Mooiste Nieuwe Verblijf in een Dierentuin lid van EAZA / Plus beau nouvel enclos

Schildpaddenkas

Dierenpark Amersfoort – Aldabra reuzenschildpadden / tortue géante des Seychelles

In het Dinobos van Dierenpark Amersfoort wonen sinds 2013 dieren uit een orde die al voor de dinosauriërs op Aarde voorkwam. Speciaal voor de komst van de Aldabra reuzenschildpadden werd middenin het Nederlandse bos een tropisch verblijf neergezet.

Paleis van Ani

Pairi Daiza – paleis van Ani / palais d’Ani

Pairi Daiza opende in 2013 een nieuw olifanten gebied, gebaseerd op de koninklijke stallen uit India. Het paleis werd “paleis van Ani” gedoopt, vernoemd naar een olifant die enkele maanden eerder in het park tijdens een bevalling om het leven kwam. 

Rendierenverblijf

Grotten van Han – rendieren / renne

In 2013 verhuisden de rendieren van het Domein naar een nieuw gebied aan het begin van het wildpark. Het kalkgras dat in het verblijf groeit geeft het verblijf een uiterlijk dat sterk lijkt op het gebied waar de rendieren in het wild voorkomen. Tevens trekt deze unieke biotoop veel wilde dieren uit de omgeving aan. 

Noordzeegebied

Dolfinarium – Noordzeegebied / zone de la mer du Nord

Het Dolfinarium heeft sinds 2013 twee nieuwe aquaria met Noordzee-bewoners. De twee aquaria tonen het leven in de Noordzee in de zomer en in de winter, waardoor het publiek een beeld krijgt van het verschil tussen de seizoenen onder water. Daarnaast is er een Noordzee laboratorium waar onder andere wordt getoond wat afval doet met de zee.

Gorilla Adventure

Ouwehands Dierenpark – Gorilla Adventure / gorille de l'Ouest

Al ver voor de komst van de gorilla’s naar Rhenen begon de bouw van wat met recht het meest bijzondere gorilla-verblijf van de Benelux mag heten. Een enorme kooi met grote hoogteverschillen en diverse, eveneens enorme, binnenverblijven is middenin Ouwehands Dierenpark opgerezen. Opvallend is dat niet alleen de zes gorilla’s in het gebouw wonen, ook de eigenaar van Ouwehands dierenpark liet zijn kantoor bovenop de constructie bouwen.

 

Mooiste Nieuwe Verblijf niet-EAZA

Mooiste Nieuwe Verblijf in een Dierentuin niet lid van EAZA / Plus beau nouvel enclos

Aziatische Kleinklauwotter verblijf

Best Zoo – Aziatische kleinklauwotters / loutre cendrée

De kleinklauwotters zijn na een tijdje afwezigheid weer terug in Best, in een geheel nieuw verblijf waar de dieren in kunnen spelen en zwemmen.

Kasteelpark Born

Kasteelpark Born – papagaaien / perroquet De Pappegey,

De nieuwe volieres voor papegaaien in het Limburgse Born, werd begin 2013 door de sjtadsprins van de Marotte Zitterd geopend. 

Madagscar Aquarium

Aquarium de Bruxelles - Madagascar Aquarium

In het aquarium van de Belgische hoofdstad Brussel werd in 2013 een nieuw aquarium voor diverse soorten vissen uit Madagascar opgeleverd.

Onderdeel van nieuwe jaguar en primaten verblijven: franjeapen

Parc Animalier de Bouillon – Jaguar en primaten / Jaguar et signes

In Bouillon werd in 2013 een verzameling verblijven opgeleverd die onder andere jaguars en diverse apen, waaronder lemuren, franjeapen en nachtapen, huisvest.

Jan van Gentenverblijf en vogelopvang

Ecomare – Jan van Genten

De Jan van Genten van Ecomare kwamen in 2013 weer terug naar Texel na een logeerpartij in Artis. Reden van de logeerpartij en hun aansluitende terugkeer was de verbouwing van hun verblijf die in 2013 werd afgerond. 

Päiperleksgaart Gréiwemaacher

Jardin des Papillons Grevenmacher

De vlindertuin van Grevenmacher, een van de slechts drie dierentuinen die Luxemburg rijk is, werd in 2013 volledig verbouwd en is sinds de verbouwing 100% rolstoel-toegankelijk.

   

Leukste Geboorte Zoogdier

Leukste Geboorte van een Zoogdier in een Dierentuin lid van EAZA / Naissance la plus chouette d'un mammifère

Brilbeer

Zoo Antwerpen – brilbeer / ours à lunettes

Voor het eerste in de geschiedenis van de Zoo van Antwerpen, maar ook voor het eerst in België, werd er in 2013 een brilbeer geboren. 

rode brulaap

Apenheul – rode brulaap / hurleur roux

Nadat in 2012 de rode brulapen arriveerden in Apenheul, waarvoor het park een ZooSite Award ontving, lieten de dieren er geen gras over groeien. In 2013 werden twee rode brulapen geboren, een primeur voor Apenheul en Nederland.

Laagland Tapir

Burgers’ Zoo – laagland tapir / tapir du Brésil

In Burgers’ Zoo, de mooiste dierentuin 2013, werd tijdens de uitreiking van de ZooSite Awards een tapir geboren. Het jong ademde niet, maar dankzij ingrijpen van een verzorgster, die mond-op-slurf beademing toepaste, redde de tapir het. 

Europese bizon

Grotten van Han – Europese bizon / bison d'Europe

In april 2010 werden de eerste Europese bizons geherintroduceerd in het Duitse Rothaargebirge. In 2013 wordt het succes van de uitzetting duidelijk wanneer een van de vrouwen, afkomstig uit het Domein van de Grotten van Han, het eerste in het wild geboren bizon-kalf sinds 400 jaar werpt.

Grant zebra

Bellewaerde Park – Grant zebra / zèbre de Grant

Het Belgische pretpark Bellewaerde is sinds enkele jaren druk bezig met het toevoegen van dieren aan haar collectie. De geboorte van een Grant zebra was in 2013 dan ook een primeur voor het park.

 

Leukste Geboorte niet-Zoogdier

Leukste Geboorte van een Niet-Zoogdier in een Dierentuin lid van EAZA / Naissance la plus chouette d'autres animaux

Secretarisvogel (stockfoto)

Vogelpark Avifauna – secretarisvogel / messager sagittaire

Voor het eerst in tien jaar tijd kwam er in Avifauna in 2013 een secretarisvogel uit het ei. Bijzonder, want deze vogels komen in vrijwel geen enkele dierentuin tot voortplanting. 

Miljoenpoten

Dierenpark Amersfoort – miljoenpoot / diplopoda

De geboorte van elf miljoenpoten in Dierenpark Amersfoort mag zeker bijzonder genoemd worden, de omstandigheden in het verblijf moeten perfect zijn willen de eitjes uitkomen. 

Kuifhoenderkoeten

Dierenpark Emmen – kuifhoenderkoet / kamichi à collier

Op en rond het eiland van de Emmense slingerapen kwamen in 2013 vier kuifhoenderkoeten uit het ei en werden daar ook succesvol grootgebracht. 

Dierenrijk – kaalkopibis / ibis chauve

De in 2011 gearriveerde kaalkopibissen van Dierenrijk ontvingen in 2012 een broedwand. Voor het eerst in de geschiedenis van het park werd deze wand in 2013 succesvol gebruikt en kwamen meerdere kaalkopibissen uit het ei. 

Stierkophaai

Diergaarde Blijdorp – stierkophaai / requin dormeur cornu

De stierkophaaien van Blijdorp leggen al jaren eieren, maar toen de verzorgers in 2012 bevruchtte eieren aantroffen was de verrassing groot. In 2013 kropen uit de eieren drie kleine haaitjes, een primeur voor de Rotterdamse diergaarde.

 

Leukste Geboorte niet-EAZA

Leukste Geboorte in een Dierentuin niet lid van EAZA / Naissance la plus chouette

Gitaarroggen

Aquatopia – gitaarrog / rhinobatos

Het was een grote verrassing voor Aquatopia toen de pas aangekomen, vrouwelijke gitaarrog zes jongen op de wereld zette. De tweede vrouw kreeg later het jaar ook nog jongen wat het totaal op 15 bracht.

Tamandua

Best Zoo – tamandua

Een Nederlandse primeur voor Best Zoo, de geboorte van een vrouwelijke tamandua of boommiereneter.

roodsnavelkitta

Taman Indonesia – roodsnavelkitta / pirolle à bec rouge

Voor het eerst kreeg het koppeltje roodsnavelkitta’s van Taman Indonesia jongen, met succes.

Zuidelijke hoornraaf

Olmense Zoo – Zuidelijke hoornraaf / bucorve du Sud

Zuidelijke hoornraven planten zich maar weinig voort in dierentuin, te meer reden voor de zoo van Olmen om het ei dat door de ouders in de steek werd gelaten zelf uit te broeden en het jong, Ozzy, met de hand groot te brengen.

 

Dierenpark Zie-Zoo – tayra / martre à tête grise

Eind 2013 werden bij Zie-Zoo jonge tayra’s, een marterachtige, geboren. Bijzonder want Zie-Zoo is de enige dierentuin in de Benelux met deze leuke, actieve soort.


 

   

Leukste Aanwinst EAZA

Leukste Aanwinst in een Dierentuin lid van EAZA / Arrivage la plus chouette

reuzentoerako

Vogelpark Avifauna – reuzentoerako / touraco géant

In 2013 ontving Avifauna vier reuzentoerako’s, als enige dierentuin in Nederland. Een zeldzaamheid in Europese dierentuinen die tevens slecht tot voortplanting komt. Met de kennis van Avifauna hoopt men hun koppels snel tot voortplanting te krijgen. 

De Bruijnpademelon

Zoo Antwerpen – De Bruijnpademelon / pademelon à queue courte

De twee pademelons, kleine kangoeroes uit Nieuw-Guinea, die de Antwerpse zoo in 2013 ontving, maakt van de zoo pas de derde dierentuin met deze soort in Europa en enige in de Benelux. 

Gorilla

Ouwehands Dierenpark – gorilla / gorille 

Sinds 2013 wonen op de Grebbeberg in Rhenen gorilla’s. De groep mannen, jonge vrijgezellen, zijn afkomstig uit een Engelse dierentuin. Ondanks dat de dieren niet allemaal dezelfde vader hebben gedijt de groep van zes goed. 

Okapi

Safaripark Beekse Bergen – okapi

De Afrikaanse collectie van Safaripark Beekse Bergen werd in 2013 uitgebreid met een wel heel bijzondere soort, de zeldzame okapi of bosgiraf. Het safaripark is de enige dierentuin in Nederland met dit prachtige hoefdier. 

Diergaarde Blijdorp – Olli

De noodlijdende Rotterdamse dierentuin Blijdorp kreeg in 2013 steun uit onverwachte hoek. ASR, al jaren de hoofdsponsor van de eveneens Rotterdamse voetbalclub Feyenoord, schonk de diergaarde een half jaar reclame op de shirts van de voetbalclub. Voor de actie werd een mascotte ontworpen, een knuffelolifant met de naam Olli die, mede door een goede reclame-campagne op TV, in korte tijd razend populair werd en inmiddels niet meer is weg te denken uit het beeld van de dierentuin en menig (kinder)kamer.

 

Leukste Aanwinst niet-EAZA

Leukste Aanwinst in een Dierentuin niet lid van EAZA / Arrivage la plus chouette

Bruine beren

Landgoed Hoenderdaell – bruine beer / ours brun

Na de leeuwen en tijgers van 2012 werd in 2013 het grootste roofdier van Europa toegevoegd aan de collectie van Hoenderdaell, de bruine beer.

Kidsjungle

Berkenhof’s Tropical Zoo – kidsjungle / jungle pour les enfants

De Zeeuwse, tropische dierentuin, opende in 2013 een grote binnenspeeltuin voor kinderen, waar naar hartenlust kan worden geklommen, gesprongen, gekropen en gekliederd. 

Nevelpanter

Olmense Zoo – nevelpanter / panthère nébuleuse

Als enige dierentuin in België ontving de zoo van Olmen in 2013 nevelpanters, een van de meest bedreigde katachtigen ter wereld.

bruinbehaard gordeldier

Dierenpark de Oliemeulen – bruinbehaarde gordeldieren / grand tatou velu

De zoogdierencollectie van de Oliemeulen werd in 2013 verder uitgebreid met de komst van de Zuid-Amerikaanse bruinbehaarde gordeldieren.

nevelpanter (stockfoto)

Dierenpark Zie-Zoo – nevelpanters / panthère nébuleuse

Een van de jongste, officiële dierentuin van Nederland verraste in 2013 vriend en vijand door als eerste dierentuin in de Benelux nevelpanters in de collectie te hebben.

  

ZooSite Awards 2013

De uitslag van de zesde editie van de ZooSite Awards:

Leukste Geboorte zoogdier (EAZA) 

Dierenrijk

Leukste Geboorte niet-zoogdier (EAZA)

Safaripark Beekse Bergen

Leukste Geboorte (niet-EAZA)

Sea Life Scheveningen

Mooiste Nieuwe Verblijf (EAZA)

GaiaZOO

Mooiste Nieuwe Verblijf (niet EAZA)

Olmense Zoo

Leukste Aanwinst (EAZA)

Apenheul

Leukste Aanwinst (niet EAZA)

Berkenhof Tropical Zoo

Meest Innovatieve Dierentuin

Diergaarde Blijdorp

Mooiste Dierentuin (EAZA)

Burgers' Zoo

Mooiste Dierentuin (niet EAZA)

Artisklas

 

Mooiste Dierentuin EAZA

De categorieën Mooiste EAZA Dierentuin en Mooiste niet-EAZA Dierentuin zijn bedoeld voor de dierentuinen die in de ogen van onze bezoekers het meest complete dagje dierentuin bieden. Hierbij gaat het niet alleen om hoe mooi de dierentuin is aangelegd. Juist het totaalpakket dat de dierentuin biedt is belangrijk. Van Horeca tot mooie verblijven, van botanische inrichting tot speellocaties, alles telt mee voor deze awards.  

De winnaar van deze award krijgt een doorlink op www.mooistedierentuin.nl en www.mooistedierentuin.be

Klik op de onderstaande links om naar de fotoimpressies van de genomineerde dierentuinen te gaan (let op: je gaat dan wel uit het ZooSiteAwardsmenu)

Le but des catégories "plus beau zoo EAZA" et "plus beau zoo non-EAZA" est simple: Quel zoo offre une visite complète? Non seulement la beauté du parc est important, mais l'offre complète: Enclos, aires de jeux, restauration, ..., tout compte pour cet Award.

Le gagnant de cet Award reçoit un lien sur www.mooistedierentuin.nl et www.mooistedierentuin.be

Cliquez les liens si-desous pour une impression photographique des zoos nominé (attention: vous quitterez le menu des ZooSite Awards)

Artis
Zoo Antwerpen
Apenheul
Burgers’ Zoo
Dierenpark Emmen
GaiaZoo
Diergaarde Blijdorp

Mooiste Dierentuin niet-EAZA

De categorieën Mooiste EAZA Dierentuin en Mooiste niet-EAZA Dierentuin zijn bedoeld voor de dierentuinen die in de ogen van onze bezoekers het meest complete dagje dierentuin bieden. Hierbij gaat het niet alleen om hoe mooi de dierentuin is aangelegd. Juist het totaalpakket dat de dierentuin biedt is belangrijk. Van Horeca tot mooie verblijven, van botanische inrichting tot speellocaties, alles telt mee voor deze awards.

De winnaar van deze award krijgt een doorlink op www.mooistedierentuin.nl en www.mooistedierentuin.be

Klik op de onderstaande links om naar de fotoimpressies van de genomineerde dierentuinen te gaan (let op: je gaat dan wel uit het ZooSiteAwardsmenu)

Le but des catégories "plus beau zoo EAZA" et "plus beau zoo non-EAZA" est simple: Quel zoo offre une visite complète? Non seulement la beauté du parc est important, mais l'offre complète: Enclos, aires de jeux, restauration, ..., tout compte pour cet Award.

Le gagnant de cet Award reçoit un lien sur www.mooistedierentuin.nl et www.mooistedierentuin.be

Cliquez les liens si-desous pour une impression photographique des zoos nominé (attention: vous quitterez le menu des ZooSite Awards)

Aquatopia
Best Zoo
Serpentarium
Reptielenhuis de Aarde
Artisklas
Taman Indonesia
Berkenhof’s Tropical Zoo
Olmense Zoo
Dierenpark de Oliemeulen
Dierenpark Zie-Zoo

Meest Innovatieve Dierentuin

Meest Innovatieve Dierentuin lid van EAZA / Zoo le plus innovatif

Dierenpark Amersfoort – klim-alles-route, verblijf voor helmkasuaris / les parcours d’escalade, enclos pour le casoar à casque

In Dierenpark Amersfoort werd in 2012 begonnen aan een geheel nieuwe, en in dierentuinen tot nu toe unieke, route door het park. Via diverse klimstellingen kunnen bezoekers voortaan de dieren ook van bovenaf bekijken. Daarnaast werd het eerste levende dier, de helmkasuaris, toegevoegd aan het dinobos van het park, vanzelfsprekend met een eigen verblijf.

Dierenpark Amersfoort a creé une nouvelle route, unique aux zoos, en 2012. Un parcours d'escalade mène les visiteur au dessus les animaux. Leur forêt des dinosaurs a aussi acceuilli son premier habitant vivant: le casoar, bien sûr dans son propre enclos.

Pairi Daiza – de tuin van de oorsprong / la terre des origines

Na de afgelopen jaren met name de nadruk op Azië te hebben gelegd opende Pairi Daiza, de grootste zoo van België, in 2012 het Afrika gebied. Onder de naam “de tuin van de oorsprong” kan de bezoeker voortaan oog in oog komen te staan met onder andere luipaarden, leeuwen, Afrikaanse olifanten, breedlip neushoorns en vele, vele andere, Afrikaanse landdieren.

Les dernières années, leur focus etait l'Azie, mais en 2012 Pairi Daiza a ouvert sa zone africaine. La "Terre des Origines" héberge entre autres des leopards, lions, éléphants d'Africains, rhinoceros et beaucoup d'autres mammifères.

Safaripark Beekse Bergen – verblijven voor tijgers, Zuid-Amerikaans tapirs, wevervogels / enclos pour tigres, tapirs du Brésil, volière des tisserins

Het Noord-Brabantse Safaripark Beekse Bergen opende in 2012 nieuwe verblijven voor zowel hun “oude” als een aantal nieuwe tijgers. Een van de Maleise beren verblijven werd omgebouwd tot verblijf voor Zuid-Amerikaanse tapirs en een volière voor wevervogels, Afrikaanse familie van de huismus, zorgde voor vernieuwing in het vogelbestand.

En 2012, le parc safari Beekse Bergen à construit de nouvels enclos pour leur paire de tigres, ils ont également acceuilli quelques nouveaux tigres. Un des anciens espaces des ours est aménagé pour des tapirs sud-americains et une volière est construit pour les tisserins, une nouvelle espèce de oiseau pour le parc.

Diergaarde Blijdorp – verbouwing Aziëhuis, verbouwing Aziëmoeras / reconstitution maison d’Asie, reconstitution marais d’Asie

De noodlijdende Rotterdamse Diergaarde Blijdorp kon in 2012 dankzij diverse giften haar Azië gebied, voorheen al een van de paradepaardjes van de tuin, volledig renoveren. Het Aziëmoeras kreeg een opknapbeurt en vernieuwde route, maar het Aziëhuis werd zelfs volledig opnieuw ingericht. De vaak leegstaande stallen voor Indische antilopen, prins Alfredherten en Visaya wrattenzwijnen werden omgebouwd tot verblijven voor onder andere Komodo varanen, cobra’s en balispreeuwen.

Grace aux plusieurs donations, le zoo de Rotterdam, Blijdorp a peu renouveller sa zone Asiatique. Entre autres une nouvelle route dans le marais d'Asie, mais la plus grande changement c'est la maison Asiatique ou sont construit plusieurs terrariums pour varans de Komodo, cobras, ...

 

 

Mooiste Nieuwe Verblijf EAZA

Mooiste Nieuwe Verblijf in een Dierentuin lid van EAZA / Plus beau nouvel enclos

Vogelpark Avifauna – Pantanal / Pantanal

De Pantanal is het grootste moerasgebied ter wereld waar heel wat bijzondere planten en dieren leven. Het bevindt zich in Zuid Amerika maar de vogels van de Pantanal, zoals de reuzentoekan, zonneral, braziliaanse dwergral, roodkuifkardinaal en rode tangara, zijn sinds juli 2012 ook in Avifauna te zien.

Le Pantanal d'Amerique du Sud est le plus grand marais du monde avec une grande diversité de plantes et oiseaux. Depuis 2012 on peut voire les oiseaux du Pantanal comme le toucan, caurale et tangara à Avifauna aux Pays-Bas

nog in aanbouw

Apenheul – nachtapenverblijf / enclos pour douroucoulis

Apenheul is al ruim 40 jaar een mekka voor apenliefhebbers, maar een verblijf voor nachtactieve apen was er nog niet. Op het apenboompad is sinds 2012 een donker doorloopverblijf voor doeroecoeli’s (nachtapen) gebouwd waar de dieren vooral te horen en te ruiken zijn…

Plus que 40 ans, Apenheul acceuille une grande varieté de singes, mais les espèces nocturnes manquaient toujours. Depuis 2012 une zone nocturne, accessible au public hebèrge des douroucoulis.

Nog in aanbouw

Monde Sauvage – lemuren eiland / île des lemuriens

De lemuren, afkomstig van het eiland Madagascar, kregen in 2012 nieuwe eilanden om te bewonen in Monde Sauvage. Bezoekers kunnen via speciale bruggen tot aan de binnenverblijven van de populaire halfapen komen.

En 2012, les lemuriens, originaires de Madagascar, recevaient de nouvelles îles à Monde Sauvage. Via des ponts speciaux, les visiteurs peuvent se promener jusque les enclos de nuits des animaux.

GaiaZoo – Europese lynxenverblijf / enclos pour lynx boréal

Na jarenlang tegenover de Iberische wolven te hebben gewoond kregen de Europese lynxen van GaiaZoo in 2012 een nieuw verblijf op een prominente plaats in de tuin. Vanaf de ingang zijn de lynxen voortaan een van de eerste dieren die de bezoeker op zijn weg door het Limburgse park tegenkomt.

Depuis des années, les lynxes vivaient à coté  des loups à Gaiazoo. Mais en 2012 ils recevaient une nouvelle territoire tout près de l'entrée du parc.

Planckendael – Aziatische olifantentempel / temple pour éléphants d’Asie

Voor de komst van de Antwerpse olifantenkudde naar Planckendael moest natuurlijk eerst een geschikt verblijf gebouwd worden. De olifanten kregen in Mechelen maar liefst 12.000m2 ruimte tot hun beschikking, maar ook het gedeelte voor bezoekers werd flink in Aziatische stijl ingericht.

Avant que les éléphants du zoo d'Anvers puissent venir, il fallait construire un enclos. à Malines, ils ont 12 000m² à leurs disposition et un temple en style asiatique.


 

Mooiste Nieuwe Verblijf niet-EAZA

Mooiste Nieuwe Verblijf in een Dierentuin niet lid van EAZA / Plus beau nouvel enclos

Landgoed Hoenderdaell – roofdierencomplex / maison des carnivores

Reptielenhuis de Aarde – verblijf voor groene leguanen, zwarte leguaan en kolenbrander schildpad / enclos pour iguanes communs, iguane noir et tortue charbonnière à pattes rouges

Taman Indonesia – Maleise bosuilen volière / Volière pour chouettes leptogrammes

Familiepark Mondo Verde – ringstaartmaki doorloopverblijf / enclos accessible pour lémur catta

Olmense Zoo – tropenhal / maison tropicale 

Leukste geboorte Zoogdier

Leukste Geboorte van een Zoogdier in een Dierentuin lid van EAZA / Naissance la plus chouette d'un mammifère

Antwerpen – aardvarken / oryctérope (cochon de terre)

De geboorte van een aardvarken is, helaas, in dierentuinen nog altijd een zeldzaamheid. Dat een jong opgroeit en niet overlijd in de eerste weken na zijn geboorte is echter nog zeldzamer. De zoo van Antwerpen verwelkomde begin 2012 een aardvarkentje dat blaakt van gezondheid.

Malheureusement, la naissance d’un oryctèrope est un événement plutôt rare aux zoos. Et la mortalité chez les nouveau-nés est grande. Le petit né début 2012 au zoo d’Anvers est en excellente santé.

Burgers’ Zoo – brillangoer / semnopithèque obscur

Voor het eerst in 30 jaar werd in november 2012 in Nederland, en wel in Burgers’ Zoo, een brillangoer geboren. Een bijzondere gebeurtenis, want in Europa zijn slecht 4 dierentuinen te vinden die deze mooie bladapen in hun collectie hebben.

En novembre 2012 un petit semnopithèque obcur est né à Burgers’ Zoo, le premier au Pays-Bas depuis 30 ans. Un événement exceptional car en Europe, il n’y a que 4 zoos qui presentent cette espèce de singe.

Pairi Daiza – twee gevlekte hyena’s / deux hyènes tachetées

In 2012 opende de Waalse dierentuin Pairi Daiza het nieuwe Afrika deel met de naam “de tuin van de oorsprong”. Nog binnen hetzelfde jaar verwelkomde de in dit gebied wonende gevlekte hyena’s hun eerste nest.

En 2012, le parc animalier Pairi Daiza a ouvert sa zone africaine, “la terre des origines”. Quelques mois après ouverture, les hyènes tachetées ont eu leur première portée.

Dolfinarium – drie bruinvissen / trois marsouins communs

Een aantal jaar geleden wist Dolfinarium als tweede dierentuin ter wereld tot voortplanting te komen met de bruinvis. In 2012 vergrootte Dolfinarium dat succes door zelfs drie nakomelingen bij deze, ook in Nederlandse zee voorkomende, kleine dolfijn te krijgen.

Il y a quelques années, le Dolfinarium était le deuxième zoo du monde à reproduire les marsouins communs. En 2012, il y n’avait pas moins que 3 petits chez cette petite espèce de dauphin.

Dierenrijk – twee ijsberen / deux ours polaires

Voor het eerst in de geschiedenis van Dierenrijk werden in november 2012 twee ijsbeertjes geboren. Moeder Frimas en haar tweeling Noordje en Pixel zijn, na maanden in hun kraamhol gelegen te hebben, inmiddels dagelijks voor publiek te zien.  

En novembre 2012, 2 oursons polaires sont né à Dierenrijk, une première pour le parc. Entretemps, la mère Frimas et les jumeaux Noordje et Pixel sont visible au public 

Leukste geboorte niet-Zoogdier

Leukste Geboorte van een Niet-Zoogdier in een Dierentuin lid van EAZA / Naissance la plus chouette d'autres animaux

Vogelpark Avifauna – Rüppells gier / vautour de Rüppell

In 2012 hebben de Rüppels gieren van Vogelpark Avifauna voor het eerst een jong groot gebracht. Extra bijzonder is dat de jonge gier werd gevoed en verzorgd door beide ouders en dus niet door mensen met de hand grootgebracht hoefde te worden.

en 2012 les vautours de Rüppel se sont reproduit à Avifauna. Cette naissance n’est pas seulement une première pour le parc, mais le petit vautour est aussi élevé par les parents.

Dierenpark Amersfoort – twee Chileense flamingo’s / deux flamants du Chili

Voor het eerst in tien jaar kregen de Chileense flamingo’s in Dierenpark Amersfoort weer een kuiken, twee zelfs. De aanpassingen die aan het verblijf werden gedaan wierpen dan ook direct hun vruchten af.

Pour la première fois en 10 ans, 2 flamants du Chili sont né à Amersfoort. Les changements qu’on a fait dans l’enclos étaient apparement beneficiel pour la reproduction.

Dierenpark Emmen – zwartpuntrifhaai / requin à pointes noires

Op 11 februari 2012 werden in Emmen twee jonge zwartpuntrifhaaitjes ontdekt in het aquarium. Een bijzondere gebeurtenis aangezien deze soort zelden tot voortplanting komt in dierentuinen. Verzorgers wisten de jonge haaitjes uit het verblijf te halen zodat de diertjes geen gevaar van hun ouders liepen.

11 fevrier 2012 deux petits requins à pointes noires étaient découvert dans l’aquarium. Un evenement special parce que cette espèce se reproduit très rarement en captivité. Les aquaristes ont repris les petits du bassin pour éviter toute risque d’un attaque des autres requins.

Safaripark Beekse Bergen – goliathreiger / héron goliath

Na meer dan 100 jaar werd in 2012 weer een goliathreiger geboren in een Nederlandse dierentuin. Safaripark Beekse Bergen had met deze geboorte 2 van de wereldwijd slecht zes geboren goliathreigers in huis.

Les hérons goliath nés en 2012 à Beekse Bergen étaient les premiers en 100 ans dans un zoo néerlandais. les petits du parc safari sont 2 des 6 né dans le monde entier cette année.

AquaZoo Leeuwarden – roze pelikaan / pélican Blanc

Voor het eerst in het bestaan van AquaZoo kwam op 1 mei 2012 een roze pelikaan uit het ei. De ouders van het jong verzorgden het kuiken met succes zelf, want AquaZoo wil zich zo min mogelijk bemoeien met de opvoeding van hun vogels.


Pour la première fois dans son histoire, Aquazoo a eu un petit chez les pelicans blancs. Le petit est élevé par ses parents. 

 

Leukste geboorte niet-EAZA

Leukste Geboorte in een Dierentuin niet lid van EAZA / Naissance la plus chouette

Aquarium Public de Bruxelles – zwaardstaartsalamander / salamandre Cynops à queue d'epee

Ecomare – stekelstaartrog / pastenague commune

Familiepark Harry Malter – ringstaartmaki / lémur catta

Plaswijckpark – albino bennettwallaby / wallaby de bennett albinos

Sea Life Scheveningen – zwartpuntrifhaai / requin à pointes noires
    

Leukste Aanwinst EAZA

Leukste Aanwinst in een Dierentuin lid van EAZA / Arrivage la plus chouette

Zoo Antwerpen – Hartmanns bergzebra / zèbre de Hartmann

Dat een zebra geen zebra is bewijzen de nieuwe zebra’s van zoo Antwerpen. De Hartmanns bergzebra’s hebben natuurlijk wel de karakteristieke zwart/witte strepen, maar met name hun keel verschilt behoorlijk met de andere zebra’s van de zoo. Voor 2012 was deze zebrasoort nog nergens in de Benelux te bezichtigen.

Les nouveaux zèbres du zoo d'Anvers preuvent que pas tous les zèbres sont les mêmes. Ils sont blanc et noir, bien sûr, mais les zèbres de Hartmann ont un gorge tout à fait differente. Avant 2012, cette espèce de zèbre ne vivait pais aux zoos du BeNeLux.

Apenheul – rode brulaap / hurleur roux

Op het apenboompad van Apenheul werden in 2012 drie bijzondere dieren toegevoegd. De drie rode brulapen lopen, net als de vele kleine klauwaapjes, los tussen het publiek dat het pad beklimt.

Les petits singes dans la zone accessible ont de nouveaux voisins. depuis 2012, 3 singes hurleurs vivent en liberté dans le parc.

Monde Sauvage – breedlipneushoorn / rhinocéros Blanc

De savanne van Monde Sauvage werd in 2012 verder gecompleteerd met de toevoeging van uit Zuid-Afrika afkomstige breedlipneushoorns. De dieren zijn een welkome aanvulling voor het fokprogramma.

en 2012, des rhinocéros blancs sont venu d'Afrique. Ils complètent la savanne de Monde Sauvage et font partie du programme d'élévage.

Dierenpark Emmen – brilbeer / ours à lunettes

Het berenverblijf van dierenpark Emmen ontving in 2012 twee nieuwe bewoners, brilberen. Vrijwel direct waren de attractieve, speelse en actieve beren een favoriet van de bezoekers van het dierenpark.

Les ours à lunettes sont les nouveaux pensionnaires du zoo de Emmen. Ces animaux vifs, actifs et attractifs sont devenu les favoris des visiteurs.

Planckendael – Aziatische olifant / éléphant d’Asie

Een grote verhuizing door België had plaats in 2012. De olifantenkudde van zoo Antwerpen verhuisde naar Planckendael in Mechelen, waar een volledig nieuwe tempel met groot buitenperk voortaan plaats biedt aan Kai Mook en haar familie.

Une des plus grands déménagements de 2012. La famille des éléphants du zoo d'Anvers sont parti vers Planckendael à Malines. Là, Kai-Mook et sa famille habitent dans un nouveau temple avec une grande espace exterieure.


 

Leukste Aanwinst niet-EAZA

Leukste Aanwinst in een Dierentuin niet lid van EAZA / Arrivage la plus chouette 

Kasteelpark Born – kamelen / chameaux

Ecomare – bruinvissen / marsouins commun

Berkenhof’s Tropical Zoo – fossielenmijn en Afrika expositie / mine des fossiles et exposition d’Afrique

Sea Life Scheveningen – Kemps schildpad Flip / tortue de Kemp Flip

Dierenpark de Oliemeulen – roodgestippelde graafkikker / grenouille Leptodactylus laticeps
 

ZooSite Awards 2012

De ZooSite Awards bestaan vijf jaar, ons eerste lustrum! Al vijf jaar lang zijn de ZooSite Awards de enige dierentuin prijzen voor alle dierentuinen van de Benelux.

De Uitslag:

Mooiste Dierentuin EAZA GaiaZOO
Meest Innovatieve Dierentuin EAZA GaiaZOO
Mooiste Nieuwe Verblijf EAZA Dierenpark Amersfoort - Honderdduizend Dierenhuis
Leukste Geboorte Zoogdier EAZA Dierenpark Amersfoort - Indische neushoorn Sunanda
Leukste Geboore niet-Zoogdier EAZA Blijdorp - Ezelspinguins
Leukste Aanwinst EAZA Apenheul - Neusapen
B.R.U.L. Dierenpark Emmen - Leeuwenverblijf
Mooiste Dierentuin niet-EAZA Artisklas
Mooiste Nieuwe Verblijf niet-EAZA SeaLife Scheveningen - Otterverblijf
Leukste Geboorte niet-EAZA Olmense Zoo - withandgibbon Mochito
Leukste Aanwinst niet-EAZA Dierenpark Zie-Zoo - zwarte beren

 

 

Onder alle stemmers verloten we kaarten van diverse dierentuinen. Deze kaarten worden mede mogelijk gemaakt door:

 
 
 
     

 

B.R.U.L. Award

De ZooSite Awards bestaan vijf jaar. Tijd voor een feestje. Speciaal voor dit eerste lustrum is de Bijzondere Redactieprijs voor een Uitbreiding met Leeuwen, ofwel B.R.U.L., award in het leven geroepen. Het logo van ZooSite, en dus ook de ZooSite Awards, is een brullende leeuw en het toeval wil dat in de afgelopen vijf jaar veel dierentuinen iets bijzonders deden met leeuwen.

Zoo Antwerpen – Nieuw leeuwenverblijf (2011)

De dierentuin van Antwerpen verbouwde in 2011 het oude panorama-terras tot een ongeveer duizend vierkante meter groot, nieuw leeuwenverblijf. Bijzonder aan het verblijf is dat de stokstaartjes en vosmangoesten, die eveneens een verblijf kregen tegen dat van de leeuwen aan, via tunnels bij de leeuwen op het perk kunnen komen.

Apenheul – Succesvolle operatie leeuwstaartmakaak-leider Billy (2007)

Billy, de leider van de leeuwstaartmakaken, onderging in 2007 een oogoperatie. Billy lijdt aan diabetes en was daardoor blind geworden, maar dat weerhield hem er niet van de leider van de groep te zijn. Toch moest er iets gebeuren en dus werd op 16 december Billy met succes geopereerd. Tot de dag van vandaag leidt hij de leeuwstaartmakakengroep van Apenheul en komt braaf zijn dagelijkse insuline spuitje halen bij de verzorgers.

Artisklas Haarlem – Nieuw mierenleeuwenverblijf en inwoners (2011)

In 2011 haalde Artisklas grote aandacht in de media door aan te kondigen dat het kleine park leeuwen zou gaan houden. Toegestroomde pers, driftig op zoek naar de gevaarlijke rovers, werden snel gewezen op het nieuwe verblijf voor de 80 mierenleeuwen. De larve van de mierenleeuw, een insect, vangt met behulp van een valkuil andere insecten, met name mieren.

Dierenpark Emmen - Nieuw leeuwenverblijf en drie inwoners (2011)

Na tientallen jaren zonder leeuwen bouwde in 2011 het dierenpark van Emmen een geheel nieuw verblijf. Ondanks de geplande verhuizing in 2015 blijft het park daarmee investeren in de huidige tuin om zo aantrekkelijk mogelijk te blijven voor haar bezoekers. De komst van drie leeuwen, een man en twee vrouwen, heeft daar zeker bij geholpen.

GaiaZOO – Nieuw leeuwenverblijf en drie inwoners (2011)

Het Afrika gebied van de Limburgse dierentuin GaiaZOO kreeg in 2011 een kroon met de komst van de leeuwen. In een ruim en groen verblijf zijn drie leeuwen, een man en twee vrouwen, losgelaten. Bijzonder aan het verblijf is dat er door een van de kijkruiten een jeep is heengereden. Kinderen kunnen spelen in de jeep, terwijl de leeuwen kunnen luieren op de motorkap…

Mondo Verde – Nieuw leeuwenverblijf en twee, witte, inwoners (2010)

De witte leeuwen Kato en Kenia ontvingen in 2010 al een ZooSite Award voor hun komst naar Mondo Verde. Vanzelfsprekend kunnen zij voor de B.R.U.L. award niet ontbreken. Naast de nieuwe leeuwen is ook het verblijf in Mondo Verde in 2010 opgeleverd.

Ouwehands Dierenpark – Vier nieuwe, witte leeuwen (2011)

Ouwehands dierenpark in Rhenen ontving in 2011 maar liefst vier nieuwe, witte leeuwen. De jonge man en zijn drie jonge dames mochten op 11 februari 2011 voor het eerst naar buiten. Inmiddels worden de dieren geslachtsrijp en dus is de hoop op nageslacht groot bij het park en vele bezoekers.

  

 

Mooiste EAZA Dierentuin

De categorieën Mooiste EAZA Dierentuin en Mooiste niet-EAZA Dierentuin zijn bedoeld voor de dierentuinen die in de ogen van onze bezoekers het meest complete dagje dierentuin bieden. Hierbij gaat het niet alleen om hoe mooi de dierentuin is aangelegd. Juist het totaalpakket dat de dierentuin biedt is belangrijk. Van Horeca tot mooie verblijven, van botanische inrichting tot speellocaties, alles telt mee voor deze awards.  

De winnaar van deze award krijgt een doorlink op www.mooistedierentuin.nl en www.mooistedierentuin.be

Klik op de onderstaande links om naar de fotoimpressies van de genomineerde dierentuinen te gaan (let op: je gaat dan wel uit het ZooSiteAwardsmenu)

Zoo Antwerpen
Apenheul
Artis
Diergaarde Blijdorp
Burgers' Zoo
Dierenpark Emmen
GaiaZOO

Mooiste niet-EAZA Dierentuin

De categorieën Mooiste EAZA Dierentuin en Mooiste niet-EAZA Dierentuin zijn bedoeld voor de dierentuinen die in de ogen van onze bezoekers het meest complete dagje dierentuin bieden. Hierbij gaat het niet alleen om hoe mooi de dierentuin is aangelegd. Juist het totaalpakket dat de dierentuin biedt is belangrijk. Van Horeca tot mooie verblijven, van botanische inrichting tot speellocaties, alles telt mee voor deze awards.

De winnaar van deze award krijgt een doorlink op www.mooistedierentuin.nl en www.mooistedierentuin.be 

Klik op de onderstaande links om naar de fotoimpressies van de genomineerde dierentuinen te gaan (let op: je gaat dan wel uit het ZooSiteAwardsmenu)

Artisklas
Van Blanckendaell Park
Mondo Verde
De Oliemeulen
Olmense Zoo
Sea Life Scheveningen
Taman Indonesia

Meest Innovatieve Dierentuin

Zoo Antwerpen – onder andere Leeuwen, Stokstaartjes, Vernieuwing Vriesland

De dierentuin van Antwerpen toverde in 2011 het oude panoramaperk om in een nieuw, 1000m2 groot, verblijf voor de koning der dieren, de leeuw. Ook de stokstaartjes en vosmangoesten kregen een nieuw verblijf, aan de rand van dat van de leeuwen met, heel spannend, de optie om ook het leeuwenperk te betreden. Daarnaast werd Vriesland op een groot aantal plaatsen verbouwd.

AquaZoo Friesland – onder andere Zeehonden met kijktunnel, Amazona gebied


In AquaZoo Friesland werd in 2011 een nieuw zeehondenverblijf inclusief onderwatertunnel opgeleverd. Hier kunnen bezoekers oog in oog komen te staan met de zwemmende zeehonden en vice versa. In het nieuwe Amazona kan de bezoeker tussen diverse kleinklauwaapjes door lopen in een nagebouwde jungle. Tevens werd een begin gemaakt aan de griezelgrot, waar binnenkort de ratten hun woonplaats zullen vinden…

Artis – onder andere Vogelhuis, Apenhuis, Fazanterie

De oudste dierentuin van de Benelux vernieuwde in 2011 er flink op los. Het oude apenhuis werd omgebouwd tot modern apenhuis waarin de bezoekers tussen de loslopende apen, maar ook enkele reptielen, kan lopen. Het oude vogelhuis onderging binnen een heuse gedaanteverandering en kreeg onder andere een water, een oerwoud en een woestijnbiotoop. De buitenzijde werd herstelt en toont de klassieke uitstraling van de stadsdierentuin. Ook de fazanterie werd volledig gerestaureerd en bevat nu een van de modernste vogelkeukens van Europa.

Diergaarde Blijdorp – onder andere Steller Zeearenden, Wasberen, Zandwallabies

Diergaarde Blijdorp geldt al jaren als een van de meest vernieuwende dierentuinen van de wereld. Geen jaar gaat voorbij zonder dat er meerdere nieuwe verblijven worden opgeleverd. In 2011 was dit niet anders, de Stellerzeearenden, wasberen, poolvossen en sneeuwuilen kregen een nieuw en groter onderkomen aan de Oceanium zijde. Aan de andere kant van de tuin werd een verblijf voor zandwallabies aangelegd, maar ook een voliere voor agapornissen en een voliere voor wevers, grondeekhoorns en parelhoenders gebouwd. Daarnaast herzag de Diergaarde de route door Azië en werden drie van de Rijksmonumenten gerestaureerd.

GaiaZOO – onder andere Leeuwen, Boshondjes, Kinderboerderij

Dat Limburgers hard kunnen werken kan niemand over twijfelen, maar dat een jonge dierentuin als GaiaZOO zoveel in een jaar zou gaan vernieuwen had niemand kunnen voorspellen. In elk van de vier gebieden dat het park kent werd iets nieuws gebouwd, een kinderboerderij in het Limburg gebied, een vogelshow arena in het Europa gebied, Boshondjes in Zuid-Amerika en Leeuwen, stokstaartjes en stekelvarkens in Afrika. Naast de nieuwe verblijven werd ook de naam van het park verandert van GaiaPark naar GaiaZOO, want ZOO is Gaia.

 

Mooiste Nieuwe Verblijf EAZA

Dierenpark Amersfoort – Honderdduizend Dierenhuis

In 2011 opende in Amersfoort in de dierentuin een gebouw dat aan zoveel dieren plaats biedt dat zelfs de naam “Honderdduizend Dierenhuis” het gebouw tekort doet. In het huis wonen bijzondere dieren als slangehalsschildpadden, kameleons en gilamonsters, maar ook een groep parasolmieren. Het grootste dierentransport qua aantal dieren ging hier aan vooraf, er werden 400.000 mieren naar het dierenpark gebracht en losgelaten in een buizensysteem dat door het hele gebouw loopt.

ZooParc Overloon – Zeehonden

In april 2011 kregen de, eveneens nieuwe, zeehonden van ZooParc Overloon een natuurlijk verblijf dat geheel naar hun wensen werd aangelegd. Naast een ruim waterbassin is er een zandstrand en een zandbank waarop de dieren kunnen luieren. Bezoekers hebben vanaf twee uitkijkpunten zicht op de dieren op het zand en in het water.

Pairi Daiza – Australië

De Waalse dierentuin Pairi Daiza opende in 2011 een nieuw Australië gebied. Naast de te verwachten kangoeroes, zijn in het gebied ook diverse Australische vogels en reptielen te vinden. Het gebied is aangekleed met een grote collectie boomvarens en grasbomen die de Australische uitstraling compleet maken.

   
   

 

Mooiste Nieuwe verblijf niet-EAZA

Artisklas Haarlem – Muurhagedissen en Vuurbuikpadden

De vrijwilligers van Artisklas bouwden in 2011 een combi-verblijf voor de zeldzaamste amfibie en de zeldzaamste reptiel van Nederland. Het hele verblijf werd door hen zelf bedacht, opgetekend en neergezet.

Aquarium Brussel – Amfibieën Overwinterkwartier

Achter de schermen van het Aquarium van Brussel werd een wijnkoeler omgebouwd tot een overwinteringplaats voor de amfibieën van het aquarium. In de grote kast kunnen de dieren voortaan de winter veilig doorkomen om in de lente weer aan het publiek getoond te kunnen worden.

Ecomare – Zeehonden

Het grote buitengebied van Ecomare kreeg in 2011 drie bassins voor de zeehonden van het park. Als eerste werd het bassin voor de grijze zeehonden opgeleverd. Deze zeehonden zijn groter dan de gewone zeehond en hebben daarom een dieper en groter bassin gekregen. In december werden ook de twee nieuwe bassins voor de gewone zeehonden in gebruik genomen zodat alle zeehonden nu in hun nieuwe verblijven kunnen rondzwemmen.

Olmense Zoo – Savanne

De savanne van de Olmense zoo kreeg in 2011 een complete facelift. Niet alleen het buitengebied werd aangepakt, ook werden er nieuwe stallen gebouwd. Op de savanne is nu niet alleen plaats voor diverse vogels en antilopen, maar ook voor giraffen en in de toekomst waarschijnlijk zelfs olifanten.

Sea Life Scheveningen – Aziatische Kleinklauwotters

De voorgevel van Sea Life werd in 2011 geheel vernieuwd met een polderlandschap, een ecologisch verantwoord dak met beplanting en een verblijf voor twee Aziatische kleinklauwotters. De otterdames kregen met dit nieuwe verblijf een luxe appartement met uitzicht op zee.

 

Leukste Geboorte Zoogdier

Dierenpark Amersfoort - Indische Neushoorn

Na jarenlang proberen werd er in 2011 voor het eerst een Indische neushoorn geboren in Dierenpark Amersfoort. Dankzij een in het verblijf opgehangen webcam waren 15.000 mensen live getuige van deze primeur voor het park. Het jong werd Sunanda gedoopt en is regelmatig met haar moeder op het buitenperk te vinden.

Apenheul - Vijf Gorilla's in 1 jaar 

Voor de meeste dierentuinen is de geboorte van één gorilla al heel bijzonder, Apenheul brak in 2011 echter alle records door de geboorte van vijf gorilla’s. Nooit eerder werden op de wereld (in gevangenschap) in één gorilla-groep zoveel jongen binnen een jaar geboren, een wereldrecord voor Nederlands eigen primatenpark dus!

Dolfinarium Harderwijk - Drie Dolfijnen in 4 weken

In de herfst van 2011 werden binnen vier weken dire babydolfijnen op de wereld gezet! Nog nooit werden er in het Dolfinarium in zo’n korte tijd drie babydolfijnen geboren. De drie jonge dolfijnen Makai, Sting en Storm groeien inmiddels als kool en gaan steeds vaker ook even zonder hun moeders op ontdekkingstocht.

Ouwehands Dierenpark - IJsberentweeling

Al voor de tweede wereldoorlog wist het dierenpark uit Rhenen voort te planten met ijsberen. De traditie wordt inmiddels vrijwel jaarlijks voortgezet en zo kwamen ook eind 2011 twee piepkleine ijsbeertjes, met een gewicht van nog geen 800 gram per stuk, ter wereld. Inmiddels zijn de beertjes groot en sterk genoeg om dagelijks met hun moeder te ravotten in een van de drie ijsberenverblijven van Ouwehands dierenpark.

ZooParc Overloon - Vier Cheetah's

Op 11-11-11 werd twee jaar proberen eindelijk beloond, een van de cheetah’s schonk het leven aan vier welpen. Moeder Xavannah besloot die dag alle voorbereidingen van de verzorgers te negeren en beviel buiten op haar perk van haar kroost. De verzorgers besloten om de jongen te verplaatsen naar het warme binnenverblijf waar moeder haar rol goed opnam en op 14 maart kon zij, met haar jongen, weer het perk op onder toeziend oog van toegestroomd publiek en trotste verzorgers.

 

Leukste Geboorte niet-Zoogdier

Aquazoo Friesland - Drie Mangrovevaranen (wildbroed)

In juli 2011 werden in het verblijf van de mangrovevaranen drie jongen ontdekt. De dierverzorgers wisten niet dat er eieren gelegd waren. De dieren waren uit zichzelf in het verblijf uit de eieren gekropen die door hun moeder daar begraven waren. Voor AquaZoo was dit de eerste keer dat de mangrovevaranen zich hebben voortgepland, een primeur.

Avifauna - Vier Helmkasuarissen uit één nest

In oktober 2011 kwamen vier helmkasuarissen uit het ei. Helmkasuarissen planten zich in dierentuinen maar slecht voor, maar het koppel van Avifauna doet het al jaren erg goed. Vier jongen uit één nest was echter zelfs voor Avifauna, en dus de gehele dierentuinwereld, een primeur.

Diergaarde Blijdorp - Twee Ezelspinguins

Voor het eerst in de lange geschiedenis van de Rotterdamse Diergaarde werden in 2011 twee ezelspinguïns geboren. De ouder dieren bouwden in het Oceanium zelf een nest en broedden daar twee eieren uit. Diergaarde Blijdorp houdt als enige dierentuin van Nederland deze pinguïnsoort en de geboorte van deze twee dieren was dan ook voor heel Nederland een primeur.

Dierenpark Emmen - Vier Donkere Doosschildpadden

De uit Afrika afkomstige donkere doosschildpadden zorgden in 2011 maar liefst voor vier nakomelingen. Bijzonder aan de soort is dat deze leeft in rivieren die een deel van het jaar droogvallen, waardoor de dieren zich in holen of de modderbodem moeten verschuilen.

Dierenpark Wissel - Lori's van de Blauwe Bergen

Begin 2011 verhuisden de lori’s van de blauwe bergen naar een nieuw verblijf. Al snel werd door de dieren in hun nieuwe nesthokken een nest gebouwd en in juli 2011 was het eerste jong een feit. De eerste weken is het jong onherkenbaar ten opzichte van zijn kleurrijke ouders, hulpeloos, blind en bijna kaal. Aan het einde van de zomer vloog het jong echter uit in een prachtig verenkleed.

 

Leukste Geboorte niet-EAZA

Artisklas Haarlem – Vier geelbuikvuurpadden

In de kleinste dierentuin van Nederland kwamen in 2011 vier geelbuikvuurpadden ter wereld, de geelbuikvuurpad is de zeldzaamste, in Nederland voorkomende, amfibie.

 

Aquarium van Brussel – Griekse killivis

Achter de schermen van het aquarium van Brussel wordt druk gekweekt met de Griekse killivis, deze bedreigde soort wordt door het aquarium gekweekt voor een hetuitzetingsproject.

 

Mondo Verde – Rode ibissen

Midden in de overwegend groene omgeving bouwden de opvallende rode ibissen in augustus een nest, met resultaat. De jonge dieren hebben hun plekje in het ruime verblijf inmiddels ingenomen.

 

Olmense Zoo – Withandgibbon

Bij de withandgibbons van de Olmense zoo werd in 2011 een jong geboren. Deze mensaap wordt in zijn voortbestaan bedreigd en dus was de komst van Mochito, want zo heet het jong, extra belangrijk.

 

Dierenpark Zie-Zoo – Vijf raven

Dierenpark Zie-Zoo, al vele jaren actief als particulier fokstation van bedreigde dieren, kreeg in 2011 eindelijk een dierentuinvergunning. In het zelfde jaar fokte het park vijf raven, de eerste erkende Nederlandse nakweek B.E.C. (Belangenbehartiging Europese Cultuurvogel).

 

Leukste Aanwinst EAZA

Apenheul - Neusapen

Als enige dierentuin buiten Azië kreeg Apenheul in 2011 de eer om drie neusapen te mogen huisvesten. De drie broers zijn afkomstig uit de dierentuin van Singapore, waar zij al langere tijd samen leefden. Samen met deze dierentuin wil Apenheul in de toekomst een fokprogramma opzetten voor deze bijzondere langoeren.

Diergaarde Blijdorp - Slurfhondje

Diergaarde Blijdorp ontving in 2011 als eerste Europese dierentuin een steppeslurfhondje. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden gaat het hier niet om een hond, maar om een uit Tanzania en Kenia afkomstige springspitsmuis. Diergaarde Blijdorp hoopt in de nabije toekomst een aantal soortgenoten voor het huidige vrouwtje te ontvangen.

GaiaZOO - Boshondjes

Het Zuid-Amerika deel van de dierentuin van Kerkrade werd in 2011 uitgebreid met een groepje boshonden. Deze dieren, die nauw verwant zijn aan onder andere de manenwolf, staan bekend als een van de sociaalste dieren ter wereld en dat is aan hun gedrag in GaiaZOO ook goed af te lezen.

ZooParc Overloon - Afrikaanse Wilde Honden


In juli 2011 werd de collectie van het ZooParc uitgebreid met vijf Afrikaanse wilde honden, de grootste hondachtige van Afrika. De honden met het imago van wrede en sluwe jagers, zijn in werkelijkheid zeer intelligente en sociale dieren. Net als in het wild heeft de groep in Overloon een duidelijke rangorde, die na het betreden van het ruime buitenverblijf opnieuw door de groep werd vastgesteld. Ondergeschikten mogen in de grotere ruimte niet meer dicht bij de groepsleider komen en laten met ondergeschikt gedrag hun respect voor de leider duidelijk merken.

Planckendael - Kroeskoppelikanen

In het najaar van 2011 vertrokken vier koppels kroeskoppelikanen vanuit de zoo van Antwerpen naar Planckendael om daar het verblijf van de vier witte pelikanen verder op te vullen. Pelikanen zijn echte groepsdieren en broeden beter in grotere kolonies, inmiddels delen de 12 dieren probleemloos, en met succes, de nesten van het park.

 

Leukste Aanwinst niet-EAZA

 

Aquatopia – Zeeschildpadden

De dierencollectie van Aquatopia in Antwerpen werd in 2011 uitgebreid met twee zeeschildpadden. De dieren zijn opgevangen nadat zij door vishaken ernstig zijn verwondt, hun onderkaak moest worden geamputeerd. Aquatopia geeft de dieren nu alsnog de kans op een lang leven.

Kasteelpark Born – Stinkdieren

Kasteelpark Born ontving in 2011 twee jonge stinkdieren in hun collectie. De diertjes danken hun naam aan hun verdedigingsmechanisme, zij spuiten hun aanvaller onder met een sterk stinkende vloeistof.

 

Olmense Zoo – Giraffen

Op de vernieuwde savanne van de Olmense zoo kwamen in 2011 voor het eerst giraffen te lopen. De Olmense zoo kreeg uit een aantal Nederlandse dierentuinen mannetjes om zo een mannengroep voor het fokprogramma te gaan houden.

 

Taman Indonesia – Vissende Katten

In de kop van Overijssel zijn sinds 2011 de bijzondere vissende katten te vinden. Bijzonder, want de vissende katten zijn niet zoals andere katten bang voor water, maar vangen juist hun voedsel uit het water. Ook kan deze kat uitstekend zwemmen.

 

Dierenpark Zie-Zoo – Zwarte beren

De jongste dierentuin van Nederland ontving in 2011 een diersoort die nergens anders in Nederland te zien is, de Amerikaanse zwarte beer. Het is de bedoeling van het park om met de twee beren te gaan voortplanten.

 

ZooSite Awards 2011

Vijftien dagen lang konden de bezoekers van ZooSite.nl en ZooSite.be stemmen op de ZooSite Awards. In totaal bracht een record aantal mensen hun stem uit in een of meerdere van de in totaal tien categorieën.

Dit is de uitslag van de ZooSite awards 2011! 


In de categorie “Mooiste niet-EAZA dierentuin” streden zeven dierentuinen die geen lid zijn van EAZA (European Association for Zoos and Aquaria) om de titel. Na 15 spannende dagen waarin vrijwel dagelijks een andere dierentuin de leiding nam trok uiteindelijk Van Blanckendaell Park in het Noord-Hollandse Tuitjenhorn aan het langste eind. Op zaterdag 16 april ontvingen zij uit handen van ZooSite reeds hun award.

In de categorie “Mooiste EAZA dierentuin” streden eveneens zeven dierentuinen, dit keer wel lid van EAZA, om de titel. De eerste drie edities van de ZooSite Awards kende steeds dezelfde uitslag. Driemaal ging deze award naar het Limburgse GaiaPark in Kerkrade. Dit jaar viel de keuze van het publiek anders uit. Voor het eerst mag Dierenpark Emmen zich namens ZooSite een jaar lang de mooiste dierentuin van de Benelux noemen. Op maandag 18 april zal Dierenpark Emmen haar award in ontvangst nemen.

Naast het ontvangen van een trofee wordt op www.mooistedierentuin.nl en www.mooistedierentuin.be een jaar lang een link geplaatst naar zowel Van Blanckendaell Park als Dierenpark Emmen.

De ZooSite Awards zijn een beloning voor het harde werk dat alle medewerkers van de dierentuinen dagelijks verzetten om hun park voor hun bezoekers leuk, vernieuwend en interessant te houden. De ZooSite Awards kennen geen verliezers, de Benelux telt ongeveer honderd dierentuinen die jaarlijks gezamenlijk duizenden geboortes meemaken, honderden aanwinsten ontvangen en tientallen nieuwe verblijven bouwen. Het ontvangen van een nominatie is daarom al iets om trots op te zijn.
 

En de awards gaan naar:

Leukste Speellocatie in een EAZA dierentuin: Gaiapark - DinoDome

  

Leukste aanwinst in een niet -EAZA dierentuin:  Mondo Verde - wite leeuwen 

  

Leukste aanwinst in een EAZA dierentuin: Burgers' Zoo - Hamerhaaien

  

Mooiste nieuwe verblijf in een niet-EAZA dierentuin: Artisklas - Chinese rotseekhoorns

 

Mooiste nieuwe verblijf in een EAZA dierentuin: Apenheul - de St@art

  

Leukste geboorte  in een niet-EAZA dierentuin: Olmense Zoo - zwarte panter 'Lola'

  

Leukste niet-zoogdier geboorte in een EAZA dierentuin: Artis - driestreepdoosschildpad

 

Leukste zoogdier geboorte in een EAZA dierentuin: Planckendael - sneeuwpanter 'Laila'

  

Mooiste niet-EAZA dierentuin: Van Blanckendaell Park

 

Mooiste EAZA dierentuin: Dierenpark Emmen

  


 

Mooiste EAZA Dierentuin

De categorieën Mooiste EAZA Dierentuin en Mooiste niet-EAZA Dierentuin zijn bedoeld voor de dierentuinen die in de ogen van onze bezoekers het meest complete dagje dierentuin bieden. Hierbij gaat het niet alleen om hoe mooi de dierentuin is aangelegd. Juist het totaalpakket dat de dierentuin biedt is belangrijk. Van Horeca tot mooie verblijven, van botanische inrichting tot speellocaties, alles telt mee voor deze awards.  

De winnaar van deze award krijgt een doorlink op www.mooistedierentuin.nl en www.mooistedierentuin.be

Klik op de onderstaande links om naar de fotoimpressies van de genomineerde dierentuinen te gaan (let op: je gaat dan wel uit het ZooSiteAwardsmenu)

Apenheul 
Burgers’ Zoo 
Dierenpark Amersfoort 
Dierenpark Emmen 
Diergaarde Blijdorp 
GaiaPark Kerkrade Zoo 
Pairi Daiza

Mooiste niet-EAZA Dierentuin

De categorieën Mooiste EAZA Dierentuin en Mooiste niet-EAZA Dierentuin zijn bedoeld voor de dierentuinen die in de ogen van onze bezoekers het meest complete dagje dierentuin bieden. Hierbij gaat het niet alleen om hoe mooi de dierentuin is aangelegd. Juist het totaalpakket dat de dierentuin biedt is belangrijk. Van Horeca tot mooie verblijven, van botanische inrichting tot speellocaties, alles telt mee voor deze awards.  

De winnaar van deze award krijgt een doorlink op www.mooistedierentuin.nl en www.mooistedierentuin.be

Klik op de onderstaande links om naar de fotoimpressies van de genomineerde dierentuinen te gaan (let op: je gaat dan wel uit het ZooSiteAwardsmenu)

Artisklas Haarlem 
Dierenpark de Oliemeulen 
Olmense Zoo 
Serpentarium Blankenberge 
Taman Indonesia 
Van Blanckendaell Park 
Wonderwereld ter Apel

 

 

Mooiste nieuwe verblijf EAZA

Apenheul - De St@art
Apenheul opende in 2010 geen nieuw verblijf voor hun dieren, maar wel voor hun medewerkers, bezoekers en zakenrelaties. De St@art is een inspiratiecentrum dat mensen stimuleert tot het maken van keuzes voor een betere, duurzame toekomst. 

Artis - Savanne
In 2010 werd de savanne van Artis geheel vernieuwd en vergroot. Het giraffenperk werd bij de savanne getrokken waardoor er niet alleen veel meer ruimte voor de dieren ontstond, maar de savanne nu ook bewoond wordt door giraffen, gnoes, zebra’s, springbokken en parelhoenders. 

Burgers' Zoo - Ringstaartmaki's
Het oude orang-oetan verblijf van Burgers’ Zoo werd in 2010 volledig omgebouwd tot een verblijf voor ringstaartmaki’s. De oude hal werd gesloopt en op de plek van de hal werd een groot buitenverblijf en twee binnenverblijven gebouwd voor deze halfapen.

 

Dierenpark Planckendael - Kinderboederij
De kinderboerderij van Dierenpark Planckendael werd in 2010 volledig onderhanden genomen en verbouwd tot heus westerndorp. Er is meer speelgelegenheid gekomen en om de kinderboerderij in en uit te komen moet heel wat klimwerk verricht worden.

Diergaarde Blijdorp - Afrikaanse gierenrots
De Vrienden van Blijdorp schonken de diergaarde in 2010 een nieuwe, grote doorloopvolière voor Afrikaanse gieren, maraboes en vele andere Afrikaanse vogels. Door de grote afmetingen van de volière kunnen al deze vogels eindelijk rondvliegen.

 

Mooiste nieuwe verblijf niet-EAZA

Artisklas - Chinese Rotseekhoorns
Gedurende 1,5 jaar bouwde een vrijwilliger van Artisklas in zijn eentje van 500 stoeptegels, 1700 kilo cement en vele vierkante meters gaas en glas een nieuw verblijf voor de Chinese Rotseekhoorns.


Kasteelpark Born - Insectarium
De dierenwereld is enorm groot, van vissen tot vogels en van reptielen tot zoogdieren. Kasteelpark Born gaf dit jaar de minst populaire dieren, de insecten, extra aandacht met de opening van een Insectarium.


Landgoed Hoenderdaell - Ringstaartmaki's doorloopverblijf
Van alle dierentuinen kreeg Landgoed Hoenderdaell het afgelopen jaar ongetwijfeld het grootste aantal nieuwe verblijven. Het doorloopverblijf voor ringstaartmaki’s, waar bezoekers zonder barrières naar de dieren kunnen kijken, is voor velen de leukste toevoeging aan het park.


Taman Indonesia - Indische varenen
In het restaurant van het park bouwde Taman Indonesia een verblijf voor de nieuw aan de collectie toegevoegde Indische Varanen. Het verblijf werd gemaakt van gerecyclede materialen, zoals kranten.


Van Blanckendaell Park - Ruppelsgieren
De nieuwe volière voor Rüppelsgieren die Van Blanckendaell Park dit jaar bouwde biedt de Afrikaanse aaseters de mogelijkheid hun vleugels te strekken.

 

Leukste geboorte zoogdier

 

Burgers' Zoo - Hartebeest
Hartebeesten zijn, ondanks dat ze in het wild niet ernstig bedreigd zijn, echte zeldzaamheden in Europese dierentuinen. Slechts twee dierentuinen in Europa huisvesten deze antilopen en dus is iedere geboorte een zeldzaamheid. De eerste geboorte van deze soort in Burgers’ Zoo had plaats in 2006.

 

Dierenpark Planckendael - Sneeuwpanter Laila
Op 4 april 2010 werd voor het eerst in Planckendael een sneeuwpanter geboren. De geboorte was niet alleen een primeur voor het park, maar voor heel België. Helaas overleed Laila’s moeder enkele weken na de geboorte waarna verzorgers de rol van pleegmoeder op zich namen en met succes.

Diergaarde Blijdorp - IJsbeer Vicks
Sinds 1996 werden er geen ijsberen meer geboren in de Rotterdamse diergaarde. Een grote actie, gevolgd door een grote donatie, van de Vrienden van Blijdorp haalde in 2008 de ijsberen terug naar Rotterdam, met de kleine Vicks, geboren op 6 december 2010, als eerste fokresultaat.

Gaiapark Kerkrade Zoo - Veelvraat Tapio
Terwijl de EAZA campagne voor de Europese roofdieren in volle gang was werd in GaiaPark een veelvraat geboren. Voor het Limburgse park was het de eerste keer dat een veelvraat succesvol werd grootgebracht en ook voor de BeNeLux was het vele jaren geleden dat een veelvraat geboren en grootgebracht werd.

 

Zooparc Overloon - Dwergnijlpaardje Asabi
Het dwergnijlpaard Asabi dat in november 2010 ter wereld kwam betekende een primeur voor ZooParc Overloon. Nooit eerder werd in het park een dwergnijlpaard geboren. Na vele verwoede paarpogingen en letterlijk vallen en opstaan lukte het vader Albert om moeder Bagatelle te bevruchten, met Asabi als resultaat.

 

Leukste geboorte niet-zoogdier

 

Artis - Driestreepdoosschildpad
Voor het eerst in de geschiedenis van Artis werd in 2010 een zeer zeldzame driestreepdoosschildpad geboren. Deze schildpadden worden in hun natuurlijk habitat, China, Laos en Vietnam, gebruikt voor consumptie door de mens waardoor er nog slechts enkele honderden over zijn.

 

Aquazoo Friesland - Chinese kraanvogels
Voor het eerst in de geschiedenis van AquaZoo werd bij de Chinese kraanvogels een jong grootgebracht. Dit ondanks de opschudding die ontstond doordat een tweede jong op mysterieuze wijze uit het park werd ontvreemd.

Avifauna - Australische boshoen
In Avifauna kwam in 2010 voor het eerst sinds lange tijd een Australische boshoen uit het ei. Het Australische boshoen maakt geen nest, maar begraaft haar eieren onder kilo’s aarde en bladeren. Het mannelijke boshoen houdt de temperatuur op peil door compost toe te voegen of weg te halen. Het broeien van deze compost hoop broed de eieren voor de vogels uit.

Diergaarde Blijdorp - Koeneusrog
In 2010 lukte het Diergaarde Blijdorp voor het eerst om een in het Oceanium geboren koeneusrog groot te brengen. Hiermee is Diergaarde Blijdorp de eerste Europese dierentuin waar ooit een koeneusrog geboren en grootgebracht is.

 

Pairi Daiza - Afrikaanse Pygmeevalk
Wereldwijd is Pairi Daiza één van de zeer weinige, succesvolle fokkers met deze allerkleinste, Afrikaanse roofvogel. In Europa zijn zij zelfs één van de zeer weinige dierentuinen die deze soort in zijn bestand heeft.

 

Leukste geboorte niet-EAZA

 

Dierenpark de Oliemeulen - Aardbeikikker
Op 20 januari 2010 werd in de Oliemeulen een acht millimeter grote aardbeikikker geboren. Het diertje had zich gedurende drie maanden gevoed met onbevruchte eieren van zijn moeder, om zich van kikkervisje te ontwikkelen tot kikker.

Forestia - Bruine beer "Kinder"
Sinds 2002 werd aangenomen dat de bruine beren van Forestia al voor hun aankomst in het park gesteriliseerd waren. Kinder bewees op 10 januari 2010 het tegendeel.

Olmense Zoo - Zwarte panter "Lola"
Zwarte panters Angel en Malik kregen in februari 2010 hun eerste jong, Lola. Onervaren moeder Angel wist waarschijnlijk niet goed hoe om te gaan met het welpje en dus werd Lola door haar verzorgster opgevoed.

Vogelpark Ruinen - Kuifhoenderkoeten
In 2010 kwamen in Vogelpark Ruinen in totaal zeven kuifhoenderkoeten uit het ei. Kuifhoenderkoeten planten zich in dierentuinen zelden voort, daarom is de “geboorte” van zeven van deze dieren in één jaar extra bijzonder.

 

Wonderwereld ter Apel - Steller zeearenden
De Steller Zeearenden van Wonderwereld waren het afgelopen jaar één van de weinige, succesvolle koppels van deze vogels in gevangenschap. Zij legden twee eieren en broedden ze uit.

 

Leukste aanwinst EAZA

 

Aquazoo Friesland - Rode brulapen
In september 2010 arriveerde een koppel Rode Brulapen in Leeuwarden. AquaZoo is de zesde dierentuin ter wereld, en enige in de BeNeLux, waar deze bijzondere en zeldzame soort gehouden wordt.

Burgers' Zoo - Geschulpte hamerhaaien
De geschulpte hamerhaaien die eind 2010 aankwamen in Arnhem hebben een nieuw thuis gevonden in het grote haaienbassin van Burgers’ Ocean. Burgers’ Zoo is de tweede Europese dierentuin die grote hamerhaaien toont. 

 

Dierenpark Wissel - Gordelvari's
Gordelvari’s, een ondersoort van de zwart-wit vari, zijn, met 45 exemplaren, niet alleen zeldzaam in Europese dierentuinen, maar ook op het eiland Madagascar waar zij oorspronkelijk vandaan komen. 

Safaripark Beekse Bergen - Kaapse buffels
De komst van de Kaapse buffels naar Hilvarenbeek maakte de bekende Big Five, de vijf bekendste, Afrikaanse soorten, compleet. Dat het Safaripark de enige dierentuin in Nederland met de Kaapse buffel is maakt de aanwinst nog meer bijzonder. 

Zoo Antwerpen - Storytrip in de Zoo
StoryTrip in de Zoo is een verzameling van 13 verhalen over en uit de Zoo van Antwerpen die met behulp van gsm, smart-phone of mp3-speler beluisterd kunnen worden. De geluidsfragmenten handelen over alle aspecten van de Zoo van de olifanten tot het reptielengebouw. Zoo Antwerpen is wereldwijd de eerste dierentuin die dit concept voor haar bezoekers heeft ontwikkeld.

 

Leukste aanwinst niet-EAZA

 

 

Landgoed Hoenderdaell - Waterbok
De collectie van Landgoed Hoenderdaell werd in 2010 uitgebreid met tientallen dieren in ruim tien, voor het park nieuwe, soorten. De waterbok is één van de bijzondere dieren die nieuw aankwam in het park.

Sealife Blankenberge - Gitaarhaai
De onderwaterwereld van Sea Life Blankenberge werd in 2010 uitgebreid met een mannelijke Gitaarhaai. De Gitaarhaai lijkt een kruising tussen een rog en een haai en kan tot drie meter lang en 140 kilogram zwaar worden.

Sealife Scheveningen - Japanse reuzenspinkrab
Sea Life Scheveningen ontving in 2010 een ongeveer 40-jaar oude Japanse reuzenspinkrab, die geheel in stijl “Crabzilla” werd genoemd. De krab met een spanwijdte van vier meter is de grootste die ooit in een Europese dierentuin gehouden werd.

Uilenpark de Paay - Grisons
Uilenspecialist De Paay breidde in 2010 de collectie kleine zoogdieren verder uit met de komst van de grisons. Grisons zijn marterachtigen uit Zuid-Amerika en zijn wereldwijd een zeer zelden in dierentuinen gehouden soort.

Wereldtuinen Mondo Verde - Witte leeuwen
Mondo Verde maakte in 2010 haar dierengedeelte nog aantrekkelijker door de toevoeging van twee witte leeuwen. De ontstane controverse rondom de komst van Kato en Kenia kan de pret voor de bezoekers dan ook niet drukken.

 

Leukste speellocatie

 

Bellewaerde Park - Pretpark
Bellewaerde Park is naast een dierentuin ook een pretpark met een piratenboot, een palendorp, een wildwaterbaan, achtbanen en vele andere, spannende rides. Het pretpark en dierenpark komen samen in de Bengal Express, een passagierstrein die letterlijk door de verblijven van de leeuwen en de tijgers rijdt.

Dierenrijk - Pico's speelpaleis
In één van de stalgebouwen van Dierenrijk vind je geen dieren maar een grote indoor speeltuin, Pico’s speelpaleis. Pico’s speelpaleis is gevuld met vele, voornamelijk houten, speeltoestellen waar kinderen naar hartenlust op kunnen klimmen, glijden en klauteren. In een aantal van de elementen zijn zelfs tv-schermen verstopt.

Dierenpark Emmen - Yucatan
Yucatan is een grote overdekte speeltuin met een Zuid-Amerikaans thema. Boomhutten, een piramidetempel en een scheepswrak bieden kinderen de kans om te spelen, klimmen, glijden en varen. Naast speeltuigen zijn er ook nog spannende en wonderlijke dieren als slangen en vogelspinnen te vinden in Speelexpeditie Yucatan.

Gaiapark Kerkrade Zoo - Dinodome
DinoDome is de grootste, overdekte dino-speeltuin van Europa. Via metershoge torens en wiebelende touwbruggen kan de bezoeker oog in oog komen met de prehistorische dinosaurussen. Met kleine bootjes kan over de bekendste dinosaurus van Limburg, de Mosasaurus, gevaren worden en voor de allerkleinsten zijn er zelfs dino-wipkippen.

Ouwehands Dierenpark - RavotAapia
RavotAapia is een 4000m2 grote en 12 meter hoge, overdekte speeltuin waar kinderen echt de beest uit kunnen hangen. Je vindt er een gestrand piratenschip, een grot vol vliegende honden en een monkey-rail die je door het park voert. Naast vliegende honden wonen er ook otters, doodshoofdaapjes en andere dieren in RavotAapia.

 

ZooSite Awards 2009/2010

Voor de derde achtereenvolgende keer werd in 2010 de ZooSite Awards uitgereikt. Er is voor gekozen om het moment van stemmen te verplaatsen naar het begin van het dierentuin-seizoen op 1 april om zo alle dierentuinen een gelijke kans te geven om stemmen binnen te halen. 
Voor het eerst is aan de dierentuinen zelf gevraagd om zich te nomineren in drie van de vijf categorieën. De jaarlijkse wissel-categorie is vervangen door een nieuwe, vaste categorie. Vanaf nu maken ook de kleinere dierentuinen van Nederland en België kans op een ZooSite Award. 
De ontvangers van de awards voor mooiste dierentuin krijgen een jaar lang een ereplaats op www.mooistedierentuin.nl en www.mooistedierentuin.be

En de awards gaan naar:

Mooiste Grote Dierentuin 2009/2010: Gaiapark Kerkrade Zoo

Uitreiking award aan Rob Huppertz, Algemeen Directeur GaiaPark

Mooiste Kleine Dierentuin 2009/2010: Serpentarium Blankenberge

Uitreiking aan zaakvoerder van het Serpenentarium Marnick Croes

Meest Innovatieve Dierentuin 2009/2010: Diergaarde Blijdorp - o.a. Savannegebied, uitbreiding Arctica

Uitreiking aan hoofd Marketing en Communicatie Jan Klapwijk

Mooiste Nieuwe Verblijf 2009/2010: Dierenpark Amersfoort - Olifantenstal "het Rijk der Reuzen"

 Uitreiking award aan ontwerper Erik van Vliet en directeur Peter Kuipers

Leukste Geboorte 2009/2010: Stichting Apenheul - Kroonsifaka

 Uitreiking award aan directeur Coen de Ruiter

 

De genomineerden zijn: (klik op de categoriën voor meer uitleg)

LEUKSTE GEBOORTE 2009/2010

Vogelpark Avifauna - Geelwangneushoornvogel
Stichting Apenheul - Kroonsifaka
Burgers' Zoo - Adelaarsrog
Dierenpark Emmen - Sri-Lanka Panter
Dolfinarium Harderwijk - Bruinvis

MOOISTE NIEUWE VERBLIJF 2009/2010

Dierenpark Amersfoort - Olifantenstal "het Rijk der Reuzen"
AquaZoo Friesland - Zuid-Amerika Biotoop
Ouwehands Dierenpark - Pinguïnverblijf
Diergaarde Blijdorp - Savannegebied

MEEST INNOVATIEVE DIERENTUIN 2009/2010

Parc Paradisio - le Royaume de Ganesha
GaiaPark Kerkrade Zoo - DinoDome
Diergaarde Blijdorp - o.a. Savannegebied, uitbreiding Arctica

MOOISTE "KLEINE" DIERENTUIN

Serpentarium Blankenberge
Artisklas Haarlem
Taman Indonesia Kallenkote
Dierenpark de Oliemeulen Tilburg
Van Blanckendaell Park Tuitjenhorn

MOOISTE "GROTE" DIERENTUIN

Stichting Apenheul Apeldoorn
Burgers' Zoo Arnhem
Parc Paradisio Brugelette
GaiaPark Kerkrade Zoo
Diergaarde Blijdorp Rotterdam

Leukste geboorte 2009/2010

Avifauna Alphen a/d Rijn – Geelwangneushoornvogel
De uiterst zeldzame geelwangneushoornsvogels kregen in 2009 twee jongen. Een primeur, want nog nooit werden op het vaste land van Europa jongen gekipt van deze zeldzame soort. Extra bijzonder is dat het koppel dat de jongen kreeg dit jaar voor het eerst een koppel was. Wereldwijd zijn slechts zes dierentuinen bekend die deze soort in hun collectie hebben.
 

Apenheul Apeldoorn – Kroonsifaka
Bij de Apeldoornse Kroonsifaka’s werd in 2009 een mannetje geboren, een primeur voor Apenheul. Daholo, zoals het jongetje genoemd is, moest met de fles worden grootgebracht aangezien zijn moeder niet in staat bleek hem te voeden. Met de geboorte van Daholo kwam het aantal Kroonsifaka’s in dierentuinen wereldwijd op 19, maar ook op het eiland Madagascar, waar de kroonsifaka van nature leeft, is deze diersoort zeer zeldzaam.

 

Burgers’ Zoo Arnhem – Adelaarsrog
De geboorte van een adelaarsrog betekende een Europese primeur. Na jaren van intensief werk, veel geduld en toewijding van biologen en dierverzorgers zijn we erin geslaagd met deze moeilijk te houden diersoort als eerste van Europa tot nageslacht te komen. Het succes werd enkele maanden later nog verder verstevigd toen er zelfs nog een tweeling werd geboren bij de adelaarsroggen! 
 

Dierenpark Emmen – Sri Lanka Panter
Na ruim 25 jaar werd in Dierenpark Emmen eindelijk weer een panter geboren. De geboorte van deze Sri Lanka panter was van groot belang voor het fokprogramma van deze zeer bedreigde panterondersoort, de moeder behoort namelijk tot een zeer belangrijke bloedlijn in het programma. Het pantertje is met succes door haar moeder grootgebracht en laat zich geregeld buiten zien.

Dolfinarium Harderwijk – Bruinvis
In het Dolfinarium vond in 2009 een bijzondere geboorte plaats. Bruinvis Amber beviel van een kleintje, Kwin. De bevalling is bijzonder, omdat het pas de tweede bruinvis was die wereldwijd in een dierenpark geboren is.

 

Mooiste nieuwe verblijf 2009/2010

 

 

Dierenpark Amersfoort – Het Rijk der Reuzen
De kudde olifanten van Dierenpark Amersfoort kon eind 2009 intrek nemen in hun grote, nieuwe stal die, zoals men mag verwachten, voldoet aan de modernste eisen op het gebied van olifanten houden. Zo moet een zandbodem in het groepsdeel van het verblijf voetproblemen helpen voorkomen. Dat het verblijf ook aan de verwachtingen van de olifanten voldoet bewees Indra, die in november haar dochter Kina in het nieuwe stallencomplex ter wereld bracht

 

AquaZoo Friesland Leeuwarden – Zuid-Amerika biotoop
Voor de voor AquaZoo Friesland nieuwe Zuid-Amerikaanse tapir en capibara’s is een volledig nieuwe, waterrijke biotoop aangelegd. De dieren hebben alle ruimte en de bezoeker kan via verschillende natuurlijke inkijkpunten de dieren in hun natuurlijke omgeving aanschouwen. Zowel de tapir als de capibara’s nemen regelmatig een duik in de grote waterpartij en zijn ook dan goed voor de bezoekers te zien.

Ouwehands Dierenpark Rhenen – Pinguïnverblijf
De Humboldt-pinguïns van Ouwehands Dierenpark konden in 2009 hun langverwachte nieuwe verblijf betreden. Het verblijf is aangekleed met honderden kleine en grote stenen, nesthokken en onderwaterzicht. De bezoeker kan zich, door middel van een tunnel die midden in het verblijf uitkomt in een koepel, onderdeel wanen van de pinguïnkolonie.
 

Diergaarde Blijdorp Rotterdam – Savannegebied
Na jarenlang gehuisvest te zijn geweest in de Rivierahal konden de giraffen van Diergaarde Blijdorp in 2009 verhuizen naar hun nieuwe verblijf langs de spoorlijn. De nieuwe stal biedt de mogelijkheid voor de man om niet alleen buiten tussen de kudde te lopen, maar ook in de stal onderdeel van de kudde te blijven. Tevens biedt de stal de dieren zelf de keuze om binnen of buiten op de eveneens nieuwe savanne te lopen. Een handige droge rivierbedding bezaait met stenen scheidt de giraffen, die niet tussen de stenen door durven te lopen, van de koedoes, die dat wel durven.. Bezoekers kunnen zowel op de savanne als in de stal de dieren op ooghoogte aanschouwen.

 

Meest innovatieve dierentuin 2009/2010

 

Parc Paradisio
Het Waalse Parc Paradisio opende in 2009 officieel haar nieuwe gebied. Le Royaume de Ganesha is een verzameling authentieke Indonesische tempels afgewisseld met dierenverblijven en typische Indonesische aankleding. Onder andere Aziatische kleinklauwotters, Indische en Sumatraanse olifanten en onze eigen Spikey, het stekelvarken, met vrouw en nageslacht hebben in Le Royaume de Ganesha een nieuw tehuis gevonden.

GaiaPark Kerkrade Zoo
Met het DinoDome vergrootte GaiaPark in 2009 niet alleen haar aantrekkingskracht op kinderen die willen spelen in de met dinosaurussen en klimrekken bezaaide centrale hal, maar ook op de lokale en internationale zakenmarkt door de toevoeging van diverse vergaderzalen en een groot auditorium. Tevens werd een samenwerkingsverband aangegaan met het dichtbij gelegen Brughof hotel, wat voor de gelegenheid zijn naam veranderde in Zoo Hotel Brughof.

Diergaarde Blijdorp Rotterdam Zoo
Ook in 2009 opende Diergaarde Blijdorp, de winnaar van de innovatie award 2007 en 2008, vele nieuwe verblijven. Hoogtepunten waren onder andere een nieuwe stal voor de giraffenkudde, de aanleg van een bijbehorend buitenverblijf voor giraffen en koedoes en aansluitende hyenaperken. Arctica werd verder verrijkt met verblijven voor Steller zeearenden, poolvossen en sneeuwuilen. De vernieuwingen gingen zo ver dat zelfs de directeur vervangen werd, na 20 jaar nam Ton Dorresteyn afscheid en gaf het stokje met alle gekheid door aan Marc Damen.

 

Mooiste "kleine" dierentuin 2009/2010

De categorieën Mooiste Grote Dierentuin en Mooiste Kleine Dierentuin zijn bedoeld voor de dierentuinen die in de ogen van onze bezoekers het meest complete dagje dierentuin bieden. Hierbij gaat het niet alleen om hoe mooi de dierentuin is aangelegd. Juist het totaalpakket dat de dierentuin biedt is belangrijk. Van Horeca tot mooie verblijven, van botanische inrichting tot speellocaties, alles telt mee voor deze awards.

Nieuw dit jaar: De winnaar van deze award krijgt een doorlink op www.mooistedierentuin.nl en www.mooistedierentuin.be

KLIK HIER OM TE STEMMEN

Klik op de onderstaande links om naar de fotoimpressies van de genomineerde dierentuinen te gaan (let op: je gaat dan wel uit het ZooSiteAwardsmenu)

Serpentarium Blankenberge
Artisklas Haarlem
Taman Indonesia Kallenkote
Dierenpark de Oliemeulen Tilburg
Van Blanckendaell Park Tuitjenhorn
 

Mooiste "grote" dierentuin 2009/2010

De categorieën Mooiste Grote Dierentuin en Mooiste Kleine Dierentuin zijn bedoeld voor de dierentuinen die in de ogen van onze bezoekers het meest complete dagje dierentuin bieden. Hierbij gaat het niet alleen om hoe mooi de dierentuin is aangelegd. Juist het totaalpakket dat de dierentuin biedt is belangrijk. Van Horeca tot mooie verblijven, van botanische inrichting tot speellocaties, alles telt mee voor deze awards.

Nieuw dit jaar: De winnaar van deze award krijgt een doorlink op www.mooistedierentuin.nl en www.mooistedierentuin.be

KLIK HIER OM TE STEMMEN

Klik op de onderstaande links om naar de fotoimpressies van de genomineerde dierentuinen te gaan (let op: je gaat dan wel uit het ZooSiteAwardsmenu)

Stichting Apenheul Apeldoorn
Burgers' Zoo Arnhem
Parc Paradisio Brugelette
GaiaPark Kerkrade Zoo
Diergaarde Blijdorp Rotterdam

ZooSite Awards 2008

De tweede keer dat ZooSite Awards werden uitgereikt, ditmaal voor het jaar 2008. Voor het eerst konden ook de grote dierentuinen van België meedingen naar een award. De oorkondes werden vervangen door heuze awards van glas met daarop het ZooSite Awards-logo, de naam van de categorie en het bijbehorende jaartal. 

Voor de ZooSite Awards 2008 brachten ruim 1500 dierentuinliefhebbers uit Nederland en België hun stem uit. De stemmen werden geteld, en dit is het resultaat:

Mooiste Zoo 2008
1e plaats: GaiaPark
2e plaats: Diergaarde Blijdorp
3e plaats: Bellewaerde Park

Meest Vernieuwende Tuin 2008
1e plaats: Diergaarde Blijdorp
2e plaats: Apenheul
3e plaats: Zoo Antwerpen

Mooiste Nieuwe Verblijf 2008
1e plaats: GaiaPark – Neushoorns
2e plaats: Diergaarde Blijdorp – IJsberen
3e plaats: Bellewaerde Park - Savanne

Meest Bijzondere Geboorte 2008
1e plaats: Parc Paradisio – Schoenbekooievaars
2e plaats: Olmense Zoo - Witte leeuwen
3e plaats: Safaripark Beekse Bergen - Tijgers

Beste educatie
1e plaats: Diergaarde Blijdorp
2e plaats: GaiaPark
3e plaats: Bellewaerde Park

ZooSite feliciteert alle winnaars en bedankt de deelnemers en stemmers voor hun hulp tijdens deze verkiezing.

Foto's van de uitreiking:
 

De award van 2008 Directeur Wim Verberkmoes nam de awards in ontvangst voor mooiste zoo en mooiste nieuwe verblijf voor Gaiapark
Robert van Herk, hoofd Educatieve Dienst van Blijdorp, ontving de awards voor meest vernieuwende tuin en beste educatie Directeur Bert de Boer ontving in Apenheul een oorkonde voor meest vernieuwende tuin
Parc Paradisio kreeg de award voor meest bijzondere geboorte, deze werd uitgereikt aan directeur Eric Domb Anke Vanheirreweghe, PR & Promotions Manager voor Bellewaerde ontving de oorkondes voor mooiste zoo, beste educatie en mooiste nieuwe verblijf
Olmense zoo ontving een oorkonde voor meest bijzondere geboorte Commercieel directeur Anja Stas van Zoo Antwerpen ontving een oorkonde voor meest vernieuwende tuin

 

ZooSite Awards 2007

Voor het jaar 2007 werden de eerste ZooSite Awards uitgereikt. Aangezien er vrij weinig voorbereidingstijd was werd er toen voor gekozen alleen de grote dierentuinen van Nederland mee te laten dingen naar de awards. Van echte awards was eveneens nog geen sprake, de winnaar ontving een oorkonde waarop de winst vermeld werd. Hieronder vind je een overzicht van de vijf categorieën en de bijbehorende winnaars van de ZooSite Awards 2007.

Mooiste Nieuwe Verblijf 
Safaripark Beekse Bergen - Chimpansees

Meest Vernieuwende Tuin 
Diergaarde Blijdorp

Meest Bijzondere Geboorte 
Artis - Gorilla's

Beste Dierentuin 
GaiaPark Kerkrade Zoo

Beste Website 
Zodiac Zoos

Foto's van de uitreiking:
 

Directeur Wim Verberkmoes neemt de oorkonde voor mooiste dierentuin in ontvangst voor Gaiapark In Safaripark Beekse Bergen werd de prijs in ontvangst genomen door Matthieu de sevaux