ZooSite Awards 2009/2010

Voor de derde achtereenvolgende keer werd in 2010 de ZooSite Awards uitgereikt. Er is voor gekozen om het moment van stemmen te verplaatsen naar het begin van het dierentuin-seizoen op 1 april om zo alle dierentuinen een gelijke kans te geven om stemmen binnen te halen. 
Voor het eerst is aan de dierentuinen zelf gevraagd om zich te nomineren in drie van de vijf categorieën. De jaarlijkse wissel-categorie is vervangen door een nieuwe, vaste categorie. Vanaf nu maken ook de kleinere dierentuinen van Nederland en België kans op een ZooSite Award. 
De ontvangers van de awards voor mooiste dierentuin krijgen een jaar lang een ereplaats op www.mooistedierentuin.nl en www.mooistedierentuin.be

En de awards gaan naar:

Mooiste Grote Dierentuin 2009/2010: Gaiapark Kerkrade Zoo

Uitreiking award aan Rob Huppertz, Algemeen Directeur GaiaPark

Mooiste Kleine Dierentuin 2009/2010: Serpentarium Blankenberge

Uitreiking aan zaakvoerder van het Serpenentarium Marnick Croes

Meest Innovatieve Dierentuin 2009/2010: Diergaarde Blijdorp - o.a. Savannegebied, uitbreiding Arctica

Uitreiking aan hoofd Marketing en Communicatie Jan Klapwijk

Mooiste Nieuwe Verblijf 2009/2010: Dierenpark Amersfoort - Olifantenstal "het Rijk der Reuzen"

 Uitreiking award aan ontwerper Erik van Vliet en directeur Peter Kuipers

Leukste Geboorte 2009/2010: Stichting Apenheul - Kroonsifaka

 Uitreiking award aan directeur Coen de Ruiter

 

De genomineerden zijn: (klik op de categoriën voor meer uitleg)

LEUKSTE GEBOORTE 2009/2010

Vogelpark Avifauna - Geelwangneushoornvogel
Stichting Apenheul - Kroonsifaka
Burgers' Zoo - Adelaarsrog
Dierenpark Emmen - Sri-Lanka Panter
Dolfinarium Harderwijk - Bruinvis

MOOISTE NIEUWE VERBLIJF 2009/2010

Dierenpark Amersfoort - Olifantenstal "het Rijk der Reuzen"
AquaZoo Friesland - Zuid-Amerika Biotoop
Ouwehands Dierenpark - Pinguïnverblijf
Diergaarde Blijdorp - Savannegebied

MEEST INNOVATIEVE DIERENTUIN 2009/2010

Parc Paradisio - le Royaume de Ganesha
GaiaPark Kerkrade Zoo - DinoDome
Diergaarde Blijdorp - o.a. Savannegebied, uitbreiding Arctica

MOOISTE "KLEINE" DIERENTUIN

Serpentarium Blankenberge
Artisklas Haarlem
Taman Indonesia Kallenkote
Dierenpark de Oliemeulen Tilburg
Van Blanckendaell Park Tuitjenhorn

MOOISTE "GROTE" DIERENTUIN

Stichting Apenheul Apeldoorn
Burgers' Zoo Arnhem
Parc Paradisio Brugelette
GaiaPark Kerkrade Zoo
Diergaarde Blijdorp Rotterdam

Leukste geboorte 2009/2010

Avifauna Alphen a/d Rijn – Geelwangneushoornvogel
De uiterst zeldzame geelwangneushoornsvogels kregen in 2009 twee jongen. Een primeur, want nog nooit werden op het vaste land van Europa jongen gekipt van deze zeldzame soort. Extra bijzonder is dat het koppel dat de jongen kreeg dit jaar voor het eerst een koppel was. Wereldwijd zijn slechts zes dierentuinen bekend die deze soort in hun collectie hebben.
 

Apenheul Apeldoorn – Kroonsifaka
Bij de Apeldoornse Kroonsifaka’s werd in 2009 een mannetje geboren, een primeur voor Apenheul. Daholo, zoals het jongetje genoemd is, moest met de fles worden grootgebracht aangezien zijn moeder niet in staat bleek hem te voeden. Met de geboorte van Daholo kwam het aantal Kroonsifaka’s in dierentuinen wereldwijd op 19, maar ook op het eiland Madagascar, waar de kroonsifaka van nature leeft, is deze diersoort zeer zeldzaam.

 

Burgers’ Zoo Arnhem – Adelaarsrog
De geboorte van een adelaarsrog betekende een Europese primeur. Na jaren van intensief werk, veel geduld en toewijding van biologen en dierverzorgers zijn we erin geslaagd met deze moeilijk te houden diersoort als eerste van Europa tot nageslacht te komen. Het succes werd enkele maanden later nog verder verstevigd toen er zelfs nog een tweeling werd geboren bij de adelaarsroggen! 
 

Dierenpark Emmen – Sri Lanka Panter
Na ruim 25 jaar werd in Dierenpark Emmen eindelijk weer een panter geboren. De geboorte van deze Sri Lanka panter was van groot belang voor het fokprogramma van deze zeer bedreigde panterondersoort, de moeder behoort namelijk tot een zeer belangrijke bloedlijn in het programma. Het pantertje is met succes door haar moeder grootgebracht en laat zich geregeld buiten zien.

Dolfinarium Harderwijk – Bruinvis
In het Dolfinarium vond in 2009 een bijzondere geboorte plaats. Bruinvis Amber beviel van een kleintje, Kwin. De bevalling is bijzonder, omdat het pas de tweede bruinvis was die wereldwijd in een dierenpark geboren is.

 

Mooiste nieuwe verblijf 2009/2010

 

 

Dierenpark Amersfoort – Het Rijk der Reuzen
De kudde olifanten van Dierenpark Amersfoort kon eind 2009 intrek nemen in hun grote, nieuwe stal die, zoals men mag verwachten, voldoet aan de modernste eisen op het gebied van olifanten houden. Zo moet een zandbodem in het groepsdeel van het verblijf voetproblemen helpen voorkomen. Dat het verblijf ook aan de verwachtingen van de olifanten voldoet bewees Indra, die in november haar dochter Kina in het nieuwe stallencomplex ter wereld bracht

 

AquaZoo Friesland Leeuwarden – Zuid-Amerika biotoop
Voor de voor AquaZoo Friesland nieuwe Zuid-Amerikaanse tapir en capibara’s is een volledig nieuwe, waterrijke biotoop aangelegd. De dieren hebben alle ruimte en de bezoeker kan via verschillende natuurlijke inkijkpunten de dieren in hun natuurlijke omgeving aanschouwen. Zowel de tapir als de capibara’s nemen regelmatig een duik in de grote waterpartij en zijn ook dan goed voor de bezoekers te zien.

Ouwehands Dierenpark Rhenen – Pinguïnverblijf
De Humboldt-pinguïns van Ouwehands Dierenpark konden in 2009 hun langverwachte nieuwe verblijf betreden. Het verblijf is aangekleed met honderden kleine en grote stenen, nesthokken en onderwaterzicht. De bezoeker kan zich, door middel van een tunnel die midden in het verblijf uitkomt in een koepel, onderdeel wanen van de pinguïnkolonie.
 

Diergaarde Blijdorp Rotterdam – Savannegebied
Na jarenlang gehuisvest te zijn geweest in de Rivierahal konden de giraffen van Diergaarde Blijdorp in 2009 verhuizen naar hun nieuwe verblijf langs de spoorlijn. De nieuwe stal biedt de mogelijkheid voor de man om niet alleen buiten tussen de kudde te lopen, maar ook in de stal onderdeel van de kudde te blijven. Tevens biedt de stal de dieren zelf de keuze om binnen of buiten op de eveneens nieuwe savanne te lopen. Een handige droge rivierbedding bezaait met stenen scheidt de giraffen, die niet tussen de stenen door durven te lopen, van de koedoes, die dat wel durven.. Bezoekers kunnen zowel op de savanne als in de stal de dieren op ooghoogte aanschouwen.

 

Meest innovatieve dierentuin 2009/2010

 

Parc Paradisio
Het Waalse Parc Paradisio opende in 2009 officieel haar nieuwe gebied. Le Royaume de Ganesha is een verzameling authentieke Indonesische tempels afgewisseld met dierenverblijven en typische Indonesische aankleding. Onder andere Aziatische kleinklauwotters, Indische en Sumatraanse olifanten en onze eigen Spikey, het stekelvarken, met vrouw en nageslacht hebben in Le Royaume de Ganesha een nieuw tehuis gevonden.

GaiaPark Kerkrade Zoo
Met het DinoDome vergrootte GaiaPark in 2009 niet alleen haar aantrekkingskracht op kinderen die willen spelen in de met dinosaurussen en klimrekken bezaaide centrale hal, maar ook op de lokale en internationale zakenmarkt door de toevoeging van diverse vergaderzalen en een groot auditorium. Tevens werd een samenwerkingsverband aangegaan met het dichtbij gelegen Brughof hotel, wat voor de gelegenheid zijn naam veranderde in Zoo Hotel Brughof.

Diergaarde Blijdorp Rotterdam Zoo
Ook in 2009 opende Diergaarde Blijdorp, de winnaar van de innovatie award 2007 en 2008, vele nieuwe verblijven. Hoogtepunten waren onder andere een nieuwe stal voor de giraffenkudde, de aanleg van een bijbehorend buitenverblijf voor giraffen en koedoes en aansluitende hyenaperken. Arctica werd verder verrijkt met verblijven voor Steller zeearenden, poolvossen en sneeuwuilen. De vernieuwingen gingen zo ver dat zelfs de directeur vervangen werd, na 20 jaar nam Ton Dorresteyn afscheid en gaf het stokje met alle gekheid door aan Marc Damen.

 

Mooiste "kleine" dierentuin 2009/2010

De categorieën Mooiste Grote Dierentuin en Mooiste Kleine Dierentuin zijn bedoeld voor de dierentuinen die in de ogen van onze bezoekers het meest complete dagje dierentuin bieden. Hierbij gaat het niet alleen om hoe mooi de dierentuin is aangelegd. Juist het totaalpakket dat de dierentuin biedt is belangrijk. Van Horeca tot mooie verblijven, van botanische inrichting tot speellocaties, alles telt mee voor deze awards.

Nieuw dit jaar: De winnaar van deze award krijgt een doorlink op www.mooistedierentuin.nl en www.mooistedierentuin.be

KLIK HIER OM TE STEMMEN

Klik op de onderstaande links om naar de fotoimpressies van de genomineerde dierentuinen te gaan (let op: je gaat dan wel uit het ZooSiteAwardsmenu)

Serpentarium Blankenberge
Artisklas Haarlem
Taman Indonesia Kallenkote
Dierenpark de Oliemeulen Tilburg
Van Blanckendaell Park Tuitjenhorn
 

Mooiste "grote" dierentuin 2009/2010

De categorieën Mooiste Grote Dierentuin en Mooiste Kleine Dierentuin zijn bedoeld voor de dierentuinen die in de ogen van onze bezoekers het meest complete dagje dierentuin bieden. Hierbij gaat het niet alleen om hoe mooi de dierentuin is aangelegd. Juist het totaalpakket dat de dierentuin biedt is belangrijk. Van Horeca tot mooie verblijven, van botanische inrichting tot speellocaties, alles telt mee voor deze awards.

Nieuw dit jaar: De winnaar van deze award krijgt een doorlink op www.mooistedierentuin.nl en www.mooistedierentuin.be

KLIK HIER OM TE STEMMEN

Klik op de onderstaande links om naar de fotoimpressies van de genomineerde dierentuinen te gaan (let op: je gaat dan wel uit het ZooSiteAwardsmenu)

Stichting Apenheul Apeldoorn
Burgers' Zoo Arnhem
Parc Paradisio Brugelette
GaiaPark Kerkrade Zoo
Diergaarde Blijdorp Rotterdam