ZooSite Awards 2016 - de uitslag

Diergaarde Blijdorp grote winnaar ZooSite Awards 2016.

De Rotterdamse diergaarde Blijdorp mag zich de grote winnaar van de ZooSite Awards 2016 noemen. Voor het eerst in het negenjarige bestaan van de ZooSite Awards gaat de dierentuin uit de havenstad er met de titel Mooiste Dierentuin van de Benelux vandoor, met 33,27% van de stemmen lieten zij onder andere tweevoudig winnaar Pairi Daiza (28,56%) en viervoudig winnaar GaiaZOO (18,78%) achter zich.

Mooiste Dierentuin van de Benelux is echter niet de enige award die op maandag 2 mei door directeur Marc Damen in ontvangst werd genomen. Ook de awards voor Meest Innovatieve Dierentuin, voor onder andere de nieuwe okapi- en leeuwenverblijven en de award voor de Leukste Aanwinst, voor de opvang, rehabilitatie en uitzetting van een dikkopschildpad, werden aan Diergaarde Blijdorp overhandigd.

Libéma parken goed voor drie awards.
Safaripark Beekse Bergen, lid van Libéma, ontvangt twee ZooSite Awards. De geboorte van een secretarisvogel werd verkozen tot de Leukste Geboorte van een Niet-Zoogdier en de nieuwe olifantenstal, inclusief bezoekersgedeelte, kon rekenen op het grootste aantal stemmen in de categorie Mooiste Nieuwe Verblijf.

Voor het eerst in de geschiedenis van de ZooSite Awards eindigden twee parken exact gelijk bij het sluiten van de stemming. Dierenrijk, eveneens onderdeel van Libéma, deelt de award voor Leukste Geboorte met GaiaZOO. Beide tuinen ontvingen exact hetzelfde aantal stemmen, 33,61%, respectievelijk voor de geboorte van twee ijsberen en de geboorte van twee kuifmangabeys.

Ook regionale dierentuinen in de prijzen.
Bij de dierentuinen niet lid van EAZA, de Europese dierentuin vereniging, werd Mondo Verde in Landgraaf uitgeroepen tot Mooiste Dierentuin. Het familiepark haalde 22,88% van de stemmen, en eindigde daarmee boven de winnaar van 2015, De Orchideeënhoeve (13,26%).

Kasteelpark Born ontving voor het eerst een ZooSite Award, die voor Leukste Aanwinst, voor de opvang van de twee Zandvoortse zilvervosjes, Plata en Zilar. De Leukste Geboorte in een dierentuin niet lid van EAZA vond plaats in Landgoed Hoenderdaell, waar begin 2015 twee bruine beren het levenslicht zagen. Ook Hoenderdaell won hiermee voor het eerst een ZooSite Award.

De award voor Mooiste Nieuwe Verblijf in een dierentuin niet lid van EAZA gaat voor het tweede achtereenvolgende jaar naar het Aquarium van Brussel voor hun nieuwe Amazonie-aquarium.

Meest succesvolle ZooSite Awards ooit.
De negende editie van de ZooSite Awards gaat de boeken in als de meest succesvolle editie ooit. Ruim 14.250 stemformulieren werden ingevuld, een flinke groei ten opzichte van de ruim 10.000 stemformulieren die ZooSite in 2014 en 2015 ingezonden kreeg. ZooSite is de grootste, onafhankelijke dierentuininformatiewebsite van de Benelux en trekt jaarlijks ruim 600.000 unieke bezoekers, goed voor meer dan 25 miljoen hits.

Mooiste Dierentuin (EAZA): Diergaarde Blijdorp
Meest Innovatieve Dierentuin: Diergaarde Blijdorp
Leukste Aanwinst (EAZA):
Diergaarde Blijdorp (opvang dikkopschildpad)

Mooiste Nieuwe Verblijf (EAZA) -
Safaripark Beekse Bergen
Leukste Geboorte niet zoogdier (EAZA) -
Safaripark Beekse Bergeb  

Leukste Geboorte zoogdier (EAZA) - GaiaZOO
(gedeelde eerste plaats met Dierenrijk)

Leukste Geboorte zoogdier (EAZA) - Dierenrijk
(gedeelde eerste plaats met GaiaZOO)

Mooiste Dierentuin (niet EAZA) - Mondo Verde

Leukste Geboorte (niet EAZA) -
Landgoed Hoenderdaell

Leukste Aanwinst (niet EAZA) - Kasteelpark Born

Mooiste Nieuwe Verblijf (niet EAZA) -
Aquarium van Brussel

 

 

 

  

Mooiste Dierentuin EAZA

De categorieën Mooiste EAZA Dierentuin en Mooiste niet-EAZA Dierentuin zijn bedoeld voor de dierentuinen die in de ogen van onze bezoekers het meest complete dagje dierentuin bieden. Hierbij gaat het niet alleen om hoe mooi de dierentuin is aangelegd. Juist het totaalpakket dat de dierentuin biedt is belangrijk. Van Horeca tot mooie verblijven, van botanische inrichting tot speellocaties, alles telt mee voor deze awards.

Klik op de onderstaande links om naar de fotoimpressies van de genomineerde dierentuinen te gaan (let op: je gaat dan wel uit het ZooSiteAwardsmenu)

Le but des catégories "plus beau zoo EAZA" et "plus beau zoo non-EAZA" est simple: Quel zoo offre une visite complète? Non seulement la beauté du parc est important, mais l'offre complète: Enclos, aires de jeux, restauration, ..., tout compte pour cet Award.

Cliquez les liens si-desous pour une impression photographique des zoos nominé (attention: vous quitterez le menu des ZooSite Awards)Dierenpark Amersfoort 
Apenheul 
Burgers' Zoo
Diergaarde Blijdorp
GaiaZoo 
Pairi Daiza
Safaripark Beekse Bergen
 
 

Mooiste Dierentuin niet-EAZA

De categorieën Mooiste EAZA Dierentuin en Mooiste niet-EAZA Dierentuin zijn bedoeld voor de dierentuinen die in de ogen van onze bezoekers het meest complete dagje dierentuin bieden. Hierbij gaat het niet alleen om hoe mooi de dierentuin is aangelegd. Juist het totaalpakket dat de dierentuin biedt is belangrijk. Van Horeca tot mooie verblijven, van botanische inrichting tot speellocaties, alles telt mee voor deze awards.

Klik op de onderstaande links om naar de fotoimpressies van de genomineerde dierentuinen te gaan (let op: je gaat dan wel uit het ZooSiteAwardsmenu)

Le but des catégories "plus beau zoo EAZA" et "plus beau zoo non-EAZA" est simple: Quel zoo offre une visite complète? Non seulement la beauté du parc est important, mais l'offre complète: Enclos, aires de jeux, restauration, ..., tout compte pour cet Award.

Cliquez les liens si-desous pour une impression photographique des zoos nominé (attention: vous quitterez le menu des ZooSite Awards)


 

Artisklas
Berkenhof's Tropical Zoo
Landgoed Hoederdaell 
Mondo Verde
Dierenpark De Oliemeulen
De Olmense Zoo
De Orchideeenhoeve  
Reptielenhuis De Aarde
Taman Indonesia
Dierenpark Zie Zoo

Meest Innovatieve Dierentuin

Meest Innovatieve Dierentuin lid van EAZA / Zoo le plus innovatif

Dierenpark Amersfoort
DierenPark Amersfoort is flink uitgebreid met de komst van de avontuurlijke Grote Wildernis. Door dit gebied loopt de 400 meter lang Expeditie-rivier die bezoekers per fietsboot kunnen verkennen. Vanaf het water kan er worden gespeurd naar giraffen, aapjes, zebra’s en nog meer dieren! Op het apeneiland kunnen bezoekers tussen de ringstaartmaki’s lopen terwijl zij uitkijken over de uitgestrekte Savanne. Eind vorig jaar werden de siamangs verrast met een compleet nieuw verblijf! Het oude verblijf uit de jaren tachtig is omgetoverd tot een heerlijk onderkomen waar de slingerapen naar hartenlust kunnen klimmen, klauteren en slingeren. (Tekst: Dierenpark Amersfoort)

Zoo Antwerpen
Zoo Antwerpen is druk bezig met vernieuwen. In 2015 is het nieuwe rifaquarium geopend. De Vlaamse tuin, een historisch gebouw, is omgetoverd voor een verblijf voor koala's en boomkangaroes. Het kasteeltje naast het koalagebouw, de Melkerij, werd ook gerenoveerd en kreeg een nieuwe bestemming: een restaurant. De voliere naast de nijlpaarden werd omgebouwd tot gierenvoliere met op verschillende hoogtes kijkplekken. Ook werden de buitenvolieres van het vogelhuis vernieuwd.

Diergaarde Blijdorp
In 2015 heeft Diergaarde Blijdorp het Congo biotoop geopend. Een binnen- en buitengebied voor okapi's en diverse tropische vogels en planten. Naast dit gebied is er ook een verblijf voor stokstaartjes geopend. De Aziatische leeuwen en Mhorrgazelles zijn verhuisd naar gloednieuwe verblijven. Ook is het restaurant Poort van Azië geopend. Zowel het leeuwenbinnenverblijf als het restaurant zijn Rijksmonumenten die compleet gerenoveerd en aangepast zijn aan de moderne tijd. Tot slot is er eind vorig jaar ook nog een nieuw verblijf voor rode panda's geopend.

GaiaZOO
GaiaZOO heeft ter ere van hun 10jarige bestaan 10 nieuwe diersoorten toegevoegd aan hun collectie. Uiteraard zijn hier ook nieuwe verblijven voor gebouwd. In het Rainforestgebied is een nieuw verblijf voor Reuzenmiereneters en Azara agouti's geopend. Ook is daar het Tapir-Terrarium geopend. Een vernieuwd binnenverblijf voor laaglandtapirs waar diverse terraria te vinden zijn voor o.a. anaconda's, gifkikkers, vogelspinnen en bladsnijdersmieren. Ook zijn de apeneilanden, het doodshoofdapenbos en de grote volière vernieuwd.


Zoo Parc Overloon
In 2015 heeft Libéma Zoo Parc Overloon overgenomen van het failiette Zodiac Zoos. Sindsdien is er bijna een miljoen euro geinvesteerd in de renovatie van bestaande verblijven en de realisatie van nieuwe dierenverblijven. Ook heeft het park een algehele opknapbeurt gekregen.  Zo zijn er nieuwe verblijven gemaakt voor witte tijgers en zwartvoetpinguins. En zijn er diverse verblijven vernieuwd voor ringstaartmaki's en kroonmaki's, rode panda's, stokstaartjes etc. 

-


 

Mooiste Nieuwe Verblijf EAZA

Mooiste Nieuwe Verblijf in een Dierentuin lid van EAZA / Plus beau nouvel enclos

AquaZoo Friesland - Zeehondensafari
Op 1 juli opende AquaZoo Friesland het grootste interactieve zeehondenverblijf van Europa. AquaZoo Friesland zet met de Zeehondensafari extra in op beleving bij en interactie met bezoekers. Zij kunnen rond de plas lopen en op verschillende punten uitkijken over het meer met daarin de zeehonden. Op weekend-, vakantie- en feestdagen nodigen de verzorgers meermaals een groepje bezoekers uit die mogen deelnemen aan de ‘Zeehondensafari’. Zij lopen dan langs het strand de steiger op en stappen samen met de dierenverzorger op de trekschuit.
(Tekst: AquaZoo Friesland)

Avifauna - Oosterse Tuin
Vorig jaar april heeft Avifauna de Oosterse Tuin geopend. Een verblijf voor o.a. rode panda's, Mantsjoerijse kraanvogels.
Met de komst van de rode panda's vervolgt het park zijn nieuwe koers om de diercollectie steeds meer uit te breiden met zoogdieren. 

Ouwehands Dierenpark - Sidderalen aquarium
In 2015 heeft Ouwehands Dierenpark het grootste sidderalenaquarium van Europa geopend.
Acht sidderalen zijn verhuisd naar hun nieuwe onderkomen. Het nieuwe aquarium is een Zuid-Amerikaans onderwaterpanorama van 7 meter lang, 5 meter breed en 1,40 meter diep met een inhoud van 45 m3. 
(Tekst: Ouwehands Dierenpark)

Planckendael - Ringstaartmaki's doorloopverblijf
Bezoekers wandelen via een hut in het Afrikadorp binnen in het gloednieuwe lemurenverblijf. Deze actieve publiekslievelingen vormen een absolute meerwaarde voor het park en haar bezoekers. De familie bestaat uit zeven ringstaartmaki’s en drie moormaki’s. De dieren kunnen naar hartenlust klimmen en klauteren in een grote, vrije ruimte van twaalf meter hoog.
(Tekst: Planckendael)
 

Safaripark Beekse Bergen - Olifantenstal
Vorig jaar april is de nieuw binnenverblijf voor Afrikaanse olifanten geopend. De stal bestaat uit separate boxen en een groepsstal waar de olifanten samen leven. Met een droge gracht worden de dieren gescheiden van de bezoekers van de educatieve bezoekersruimte. 
Het verblijf is voor de nieuwe Afrikaanse olifantengroep die vorig jaar uit Duitsland is aangekomen.

 


 

 

Mooiste Nieuwe Verblijf niet-EAZA

Mooiste Nieuwe Verblijf in een Dierentuin niet lid van EAZA / Plus beau nouvel enclos
 

Openbaar Aquarium van Brussel - Amazonie aquarium
Het nieuwe aquarium 27-28 huisvest Boulengerella maculata (Snoek tetra), Gymnogeophagus rhabdotus (Gestreepte aardvreter), Laetacara dorsigera (Rood laetacara), Megalechis thoracata, Mesonauta mirificus (Vlagcichlide), Scleromystax barbatus (Bebaarde Corydoras)... . Dit aquarium vervangt twee kleinere. de Ph is 6,5 de conductiviteit 310 microsiemens, de echte volume van het water zonder het decor, het zand, de zijkanten et het glas is ongeveer 2.000l voor 3,80 m lang X 0,82 m breed en 0,85 hoog. Het light is een mix met led 30w (6.500K)X8 en T8 36w (2.700k) X2 en T8 21w (2.700k) X1
(Tekst: Openbaar Aquarium van Brussel)

Familiepark Harry Malter - Rhesusapenverblijf
De familie rhesusapen bewoonde lange tijd een van de oudste verblijven van het park. Hoog tijd dus om ze te verhuizen naar een nieuw en modern onderkomen. Dit is meer dan dubbel zo groot als hun vroegere leefruimte en omvat klimrotsen en -touwen en een ruime waterpartij. De binnenhokken zijn zichtbaar en in de vorm van een tempelruïne. De omgeving is beplant met bamboe en andere exotisch uitziende planten om een echt oerwoudgevoel op te roepen.
 

 

Olmense Zoo - Hudsonwolvenverblijf + nieuwe luchtpad
Het berenbos (met beren en wolven) heeft een zusterverblijf gekregen met een andere ondersoort van wolf (Canis lupus hudsonicus).
Het principe van de brug die door het verblijf loopt is doorgetrokken vanuit het berenbos naar het nieuwe wolventerrein. Dit nieuwe ‘luchtpad’ verbindt het berenbos ook met de savanne.
 

Sea Life Scheveningen - Humboldt Pinguinverblijf Vorig jaar is een stuk van het terras tussen Sea Life en het naastgelegen restaurant Binky Beer verbouwd tot een natuurgetrouw buitenverblijf voor Humboldtpinguins met waterpartij, rotsen, watervallen, broedplaatsen en een onderwatergedeelte. Het verblijf is 150m2 verblijf en voldoet aan de strenge eisen van de Nederlandse en Europese dierentuincommissies.

Dierenpark ZieZoo - Kowariverblijf
In de reptielenzolder van Dierenpark ZieZoo is vorig jaar een nieuw verblijf voor kowari's gemaakt. De kowari is een buideldier afkomstig uit Australië. ZieZoo is de enige dierentuin in de BeNeLux die kowari's in de collectie heeft.

 

Leukste Geboorte Zoogdier

Leukste Geboorte van een Zoogdier in een Dierentuin lid van EAZA / Naissance la plus chouette d'un mammifère
 

Bellewaerde Park - Drie wisenten
In mei en juni 2015 zijn maar liefst drie Europese Bizons geboren in Bellewaerde. Na een dracht van elf maanden, werden alle drie de kalfjes gezond geboren. Het gaat om één vrouwelijk en twee mannelijke bizons. In totaal zijn er nu negen Europese Bizons te bewonderen in Bellewaerde. De geboortes van de bizons zijn heel belangrijk voor het park, dat actief deelneemt aan het internationaal kweekprogramma met als doel deze diersoort te herintroduceren in het wild.
(Tekst: Bellewaerde Park)

Dierenrijk - Twee ijsberen
Eind 2015 zijn er voor de tweede keer in Dierenrijk twee ijsberen geboren. De geboorte is belangrijk voor het ijsberenfokprogramma, er worden jaarlijks niet veel ijsberen geboren, bovendien komt moeder Frimas uit Canada en zorgt zo dus voor een nieuwe bloedlijn in de Europese ijsberenpopulatie.

GaiaZOO - Twee kuifmangabeys
In 2015 zijn er maar liefst twee kuifmangabeys geboren in GaiaZOO. Er zijn nog maar 46 kuifmangabeys in Europese dierentuinen en geboortes zijn schaars, dat maakt deze twee geboortes dubbel bijzonder.
 

Planckendael - Indische neushoorn
Op 12 december 2015 werd er een Indische neushoorn geboren in Planckendael. Het is het eerste jong voor moeder Kamarat. 
 

 

Leukste Geboorte niet-Zoogdier

Leukste Geboorte van een Niet-Zoogdier in een Dierentuin lid van EAZA / Naissance la plus chouette d'autres animaux
 

Dierenpark Amersfoort - Egyptische landschildpad
Vorig jaar zomer is er een Egyptische landschildpad uit het ei gekropen in DierenPark Amersfoort. Bijzonder: in dierentuinen wereldwijd maken slechts zo’n tweehonderd van deze landschildpadden deel uit van het fokprogramma. Deze bijzondere geboorte is dus erg zeldzaam.
(Tekst: Dierenpark Amersfoort)
 

Artis - Gordelstaarthagedissen
In 2015 zijn er voor het eerst sinds 1999 weer gordelstaarthagedissen (Smaug warreni depressus) geboren in Artis.

Avifauna - Grote jaarvogel
Eind 2014 werden het gestolen jaarvogelvrouwtje en haar in het vogelpark achtergebleven man emotioneel herenigd. Helaas had hun jong de diefstal niet overleefd. Zichtbaar enthousiast weer bij elkaar te zijn, startte het vrouwtje afgelopen april met broeden. In augustus vlogen moeder en jong uit. Het koppel is al 20 jaar samen in Avifauna en dit is het 9e jong. Zeer bijzonder, want dit jaar werden er in nog maar in één andere Europese dierentuin grote jaarvogels geboren.
(Tekst: Avifauna)
 

Safaripark Beekse Bergen - Secretarisvogel
In 2015 werd er voor het eerst een secretarisvogel geboren in Safaripark Beekse Bergen.

 

Leukste Geboorte niet-EAZA

Leukste Geboorte in een Dierentuin niet lid van EAZA / Naissance la plus chouette

Reptielenhuis de Aarde - Netpython
Vorig jaar is er een netpython geboren, de moeder is een 7 meter lange wildvang netpython.

Best Zoo - Europese ijsvogels
Vorig jaar zijn er tot 2 keer toe Europese ijsvogels geboren in Best Zoo. In de natuur proberen ijsvogels ook zoveel mogelijk jonge vogels groot te krijgen, dit vergroot hun overlevingskansen voor als het een strenge winter is.

Sea Life Blankenberge - Twee Humboldtpinguins
In april 2015 zijn er twee Humboldtpinguins geboren in Sea Life Blankenberge. Met de geboorte van deze 2 pinguins kwam de teller in Blankenberge op 33 pinguingeboortes!
Broer en zus hebben ondertussen ook al partners. Het vrouwtje is in Blankenberge gebleven. Het mannetje is naar Sea Life Scheveningen verhuisd.

Landgoed Hoenderdaell - Twee bruine beren
In april 2015 kwam bruine beer Boyana na een lange winterslaap weer uit haar hol tevoorschijn. Ze bleef echter steeds terugkeren naar haar hol en dat bleek niet zonder reden. Boyana had twee jongen gekregen.

Olmense Zoo - Chimpansee
Vorig jaar is er een chimpansee geboren in de Olmense Zoo. De ouders zijn Bieke en Jimmy. De kleine is een mannetje en heeft de naam Sam gekregen. 
 

 

Leukste Aanwinst EAZA

Leukste Aanwinst in een Dierentuin lid van EAZA / Arrivage la plus chouette

Zoo Antwerpen - Koala's
Er zijn slechts negen Europese dierentuinen die koala’s huisvesten. Tot nu was Planckendael de enige dierentuin in België. Met de komst van de koala’s naar ZOO Antwerpen is zij de tweede Belgische dierentuin met deze speciale dieren en de tiende in Europa. Koala’s zijn geen gemakkelijke gasten. Ze zijn schuchter, stressgevoelig en moeilijke eters. Koala’s eten uitsluitend eucalyptus en lusten maar honderd van de achthonderd soorten. Eucalyptus bevat veel vezels en stoffen die voor andere dieren giftig zijn. ZOO Antwerpen en Planckendael kweken hun eucalyptus zelf en beperken zo hun ecologische voetafdruk. (Tekst: Zoo Antwerpen)

Aquazoo Friesland - Reuzenotters
AquaZoo Friesland haakt met de komst van reuzenotters in op waar het voor de dierentuin in Leeuwarden ooit allemaal mee begon: het Otterpark. 
De reuzenotter is in Nederland alleen bij AquaZoo Friesland te zien. Leeuwarden heeft dus de primeur!
(Tekst: AquaZoo Friesland)
 

Diergaarde Blijdorp - Opvang, rehabilitatie en uitzetting dikkopschildpad
Op 11 januari  2015 werd er een aangespoelde dikkopschildpad gevonden op het strand bij Wassenaar. Het dier werd door de dierenambulance naar Blijdorp gebracht. Blijdorp is naast Burgers' Zoo de aangewezen instantie voor opvang van gestrande zeeschildpadden.
Nadat het dier helemaal was aangesterkt en opgeknapt, heeft het nog even in het oceanium rondgezwommen, voordat hij naar de Algarve in Portugal is verhuisd. Daar is hij uitgezet door de Portugese marine. 
De dikkopschildpad komt waarschijnlijk uit Florida (VS) waar een grote populatie nestelt. Jonge dieren maken een trip met de Golfstroom naar de Azoren en Kaapverdische Eilanden waarna ze teruggaan naar de kust van Amerika.
 

Dierenpark Emmen / Wildlands - IJsberen
In juli 2015 zijn er alvast twee ijsberen naar Emmen gekomen voor de in maart 2016 geopende Wildlands AIdventure Zoo Emmen. Zij hebben daar nu een prominente plek in in Northica in een verblijf van 7000m2. 

Wildpark van Han - Veelvraten
Het Domain van de grotten van Han is één van de weinige parken in Europa dat veelvraten heeft en in het wild zijn ze heel zeldzaam (ze komen van Noord Europa). De veelvraat is een carnivoor, maar hij is opportunistisch en eet ook regelmatig plantaardig voedsel. Hij staat bekend als een erg sterk en onbevreesd beest. Zo zal hij soms een vos, ree of schaap aanvallen. 
De veelvraat verblijft in een hol in een rotshelling in dichte struiken of tussen de rotsen. Hij is zowel overdag als 's nachts actief. Vermits het Domein van de Grotten van Han een natuurlijk wildpark is, waar de mens zo goed als niets heeft aangelegd, gelijkt ook het verblijf van de veelvraat heel erg op hoe hij in de natuur leeft.
(Tekst: grotten van Han)

 

 

Leukste Aanwinst niet-EAZA

Leukste Aanwinst in een Dierentuin niet lid van EAZA / Arrivage la plus chouette

Berkenhof's Tropical Zoo - Het Buitenspeelbos
Het buitenspeelbos is net zoals de indoor Kidsjungle een groene natuur speeltuin waar kinderen echt weer even kind kunnen zijn. Kliederen met water en zand, klimmen en klauteren, verstoppen tussen de grote bamboestruiken of keihard van de kabelbaan roetsjen. Het kan en mag allemaal!
Alle speeltoestellen zijn gemaakt van robuust acacia hout en passen perfect in de groene entourage. Volwassenen kunnen heerlijk neerstrijken in de zon op ons aangrenzende tuinterras en genieten van een hapje of drankje. 
(Tekst: Berkenhof Tropical Zoo)

Sea Life Blankenberge - Rocky's Klimparcours
Ontdek in SEA LIFE Blankenberge het grootste klimavontuur! Bereik de overkant via verschillende hindernissen. Zo moet je wandelen over bewegende balken en kan je als een koorddanser over een touw lopen. Glij naar beneden via de splinternieuwe glijbaan of kies voor het klimnet. Voor de allerkleinsten is er natuurlijk ook de mogelijkheid om langs de hindernis te lopen. Ben je een echte avonturier of verkies je liever een iets veiliger parcours? Rocky’s klimavontuur biedt voor elk wat wils. Ook ouders kunnen ten volle meegenieten. Rocky's klimavontuur is een echt avontuur en een leuke ervaring voor zowel jong als oud!
(Tekst: Sea Life Blankenberge)

Kasteelpark Born - Zilvervosjes
Woensdag 18 februari 2015 kreeg Kasteelpark Born twee nieuwe bewoners: twee zilvervosjes.
Op 26 november 2014 was in Hart van Nederland te zien hoe twee zilvervosjes een begraafplaats in Zandvoort terroriseerden. De bezoekers vonden het niet prettig dat deze speelse dieren hier los rondliepen. Stichting AAP heeft de dieren toen gevangen en meegenomen naar Almere. Na deze uitzending hebben we gelijk contact opgenomen met Stichting AAP. Voor onze zilvervos Foxy waren we al een tijdje op zoek naar een vriendje of vriendinnetje. De twee vosjes Plata en Zilar uit Zandvoort zijn daarom van harte welkom in het Kasteelpark.
(Tekst: Kasteelpark Born)
 

Landgoed Hoenderdaell - Oranjehalscasuarissen
In 2015 heeft Landgoed Hoenderdaell een koppel oranjehalscasuarissen ontvangen uit de UK.
Hoenderdaell is zover bekend de enige dierentuin met deze diersoort in zijn collectie.
De oranjehalskasuaris is een zeer grote loopvogel met een zwart verenkleed. Hij heeft een opvallende oranjerode nek en blauw geveerde kop. Verder heeft hij niet twee, maar slechts één roodgekleurde "lel" aan de nek.
De oranjehalskasuaris komt voor in de laaglanden van West-Papoea en op de eilanden Japen, Batana en Salawati (indonesië). Verder in Papoea-Nieuw-Guinea tot aan de rivier de Ramu in de provincie East Sepik. Ze zijn alleen te vinden langs de oevers of rivieren en kustgebieden, moerassige laaglanden en bosrijke gebieden.
(Deel tekst: Landgoed Hoenderdaell)

 

De Orchideeënhoeve - Roodbuiktamarins
Houd de ogen open in het Amazone Regenwoud! Sinds augustus 2015 kun je namelijk drie Roodbuiktamarins spotten. Deze mannelijke dwergaapjes zijn afkomstig uit Aqua Zoo in Leeuwarden en hebben, met hulp van Stichting AAP, een nieuw leefparadijs gevonden in de tropen van de Orchideeën Hoeve.
De Roodbuiktamarins leven oorspronkelijk in de regenwouden van Zuid-Amerika en zijn familie van de klauwaap. De speelse bewoners zijn te herkennen aan hun knalrode buik en de witte haren rondom neus en lippen.
(Tekst: De Orchideeënhoeve)