Aquarium Dubuisson

Inleiding: 

Het aquarium van Luik bevindt zich in het natuurhistorisch museum. Beide zijn verbonden aan de Universiteit van Luik.
De aquariumzaal werd officieel geopend in 1962. De bouwstijl doet erg denken aan de aquaria van zoo's als Antwerpen en Artis, welke uit dezelfde periode dateren.

In enkele nieuwe zalen zijn modernere aquaria gebouwd welke koralen en haaien huisvesten. In Totaal huisvest het aquarium niet minder dan 2500 vissen en ongewervelden in alle soorten en maten.

Adres: 

Aquarium Dubuisson
Quai Van Beneden 22
4020 Luik

Telefoon: +32 (0)4 366 50 21
Website: http://aquarium-museum.uliege.be/nl/
E-mail:

Highlights: 

- Zaal van haaien en koralen: in deze nieuwe zaal ontdekt de bezoeker een ruim aquarium met verschillende zwartpunt rifhaaien. even verderop zijn enkele prachtige koraalriffen te bewonderen.

- Aquaterrarium met kaaimannen en schildpadden. Een van de nieuwste aanwinsten in het aquarium, zijn deze dieren te bewonderen in de grote zaal.

- Zaal "eaux dormantes": gewijd aan de stilstaande wateren van meertjes, billabongs, ... ontdek je hier de typische bewoners van deze gebieden.

Openingstijden: 

Klik hier voor de openingstijden

Toegangsprijzen: 

Volwassenen

€ 7,50

Kinderen (3- 5 jaar)

€ 1,00

Kinderen (6-12 jaar)

€5,00

Kinderen (13-18 jaar)

€ 6,20

Senioren (65+)

€ 6,20

 

Extra informatie: 

Aquarium: 46 aquaria, in totaal 160 000 liter water

 Onbekend

Rolstoeltoegankelijk. 

Er zijn parkeerplaatsen in de buurt

In de ingangshal van het Aquarium-Museum bevinden zich verschillende drank- en snackautomaten.

 

bezoekersaantallen: 

Deze dierentuin heeft nog geen nominaties ontvangen voor de ZooSite Awards.

Bijzondere dieren: 

- Brilkaaiman

- Zwartpuntrifhaai
 

Plattegrond

Geschiedenis

De oorsprong van het Aquarium van Luik gaat terug tot 1888. Dan wordt immers het Zoölogisch instituut van de universiteit van Luik opgericht door Edouard Van Beneden. Het betekent niet de gelijktijdige bouw van het aquarium, maar reeds toen was er een uitgesproken interesse in marine biologie en aanverwante vakken.

Uiteindelijk zal het in 1962 zijn dat het Aquarium officieel geopend wordt. Voor die tijd is er erg veel baanbrekend werk geweest om dit project te verwezelijken. Vier aparte systemen ondersteunen 27 publieksaquaria en nog eens 21 aquaria achter de schermen die dienen voor quarantaine en waar wetenschappelijk onderzoek wordt verricht.

Sinds de beginjaren heeft het aquarium 3 doelstellingen nagestreefd: het ondersteunen van wetenschappelijk onderzoek, het illustreren van het univeritaire lessenpakket en het grote publiek bekend maken met de onderwaterwereld.

Ondanks een financiële crisis in de jaren '80 en begin jaren '90, werkt het aquarium nog steeds verder aan die doelstellingen en staat vandaag de dag sterker dan ooit.

Routebeschrijving

WeerOnline.nl