Dierenrijk

Inleiding: 

Libéma, o.a eigenaar van Safaripark Beekse Bergen realiseerde op het Landgoed Gulbergen in Mierlo een nieuw Nederlands dierenpark. Dit park  is ooit begonnen met alleen maar Europese dieren, maar na de komst van Siberische tijgers en zelfs Aziatische olifanten is de naam veranderd in Dierenrijk. De bedoeling is om een completere dierenwereld te laten zien en uit te groeien naar een een middelgrote dierentuin.


 

Adres: 

Postadres (niet voor navigatie gebruiken):
Dierenrijk
Heiderschoor 24
5731 RG Mierlo

Telefoon: 0492-668240
Website: www.dierenrijk.nl 

 

 

Highlights: 

- Aziatische olifanten

- Groot aantal Europese dieren.

- Vogelrijk: één van de grootste doorloopvoliéres van Europa met meer dan honderd vogels.

Openingstijden: 

1 januari t/m 30 april 10.00 – 17.00
1 mei t/m 31 oktober 09.30 – 17.30
1 november t/m 31 december 10.00 – 17.00  

Toegangsprijzen: 

Volwassenen

€ 19,50

Kinderen (0-2 jaar)

gratis

Kinderen (3-11 jaar)

€ 19,50

 

Extra informatie: 

15 hectare
Dierenpark (vroeger voornamelijk Europese dieren)

Huisdieren zijn niet toegestaan in het park


Dierenrijk is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Men kan echter een enkele helling tegenkomen omdat het landschap is aangepast aan de leefomgeving van het dier. Medewerkers van Dierenrijk zijn altijd bereid u te helpen. Dierenrijk beschikt over enkele rolstoelen, vooraf telefonisch reserveren. Een rolstoeltoilet bevindt zich in het entreegebouw.  

Parkeren op eigen terrein. Kosten € 6,00


Dierenrijk beschikt over twee horecapunten. Het restaurant is gelegen bij het hoofdgebouw. Hier zijn diverse warme en koude gerechten verkrijgbaar. De kiosk is te vinden bij de speeltuin halverwege het park.

bezoekersaantallen: 
Ontvangen Awards 2016 Leukste Geboorte
2013 Leukste Geboorte
 
Nominaties 2014 Leukste Geboorte
2011 Leukste Speellocatie

 

Bijzondere dieren: 

- Wasbeerhond

- Kraagbeer 

- Goliathreiger

- Java aap

- Aziatische olifant

- IJsbeer

 

Plattegrond

Foto-impressie

Klik op de foto's voor een groter exemplaar.

Kraagberen Leeuwenverblijf
Doorloopvoliere Steenbokken
Berberapen  Olifantenverblijf
 tijgerverblijf Vogelrijk

 

Geschiedenis

Dierenpark Gulbergen zoals de werknaam van het nu bestaande Dierenrijk luidden, zou eigenlijk zijn deuren moeten openen in 2003. Het werd allemaal iets later en in het voorjaar van 2004 opende het park zijn deuren. Reden hiervoor was dat de bouw meer tijd kosten dan verwacht werd.
26 November 2003 was het eindelijk zo ver en werd de naam van het nieuwe dierenpark gelegen in het Brabantse Mierlo bekend gemaakt. De werknaam Gulbergen waarmee het park de afgelopen jaren mee werd aangekondigd is vervangen door de naam "Dierenrijk Europa". Het nieuwe dierenpark gerealiseerd op Landgoed Gulbergen in Mierlo is gefinancierd door de uitbater van Safaripark Beekse Bergen. Het park is de eerste dierentuin in Nederland met een geheel centraal thema: Europa. De bezoekers wandelen door het park wat opgedeeld is in zeven Europese gebieden en maakt hier kennis met de Europese diersoorten en planten.

Helaas heeft deze formule niet gewerkt en is het park van dit idee afgestapt. De diersoorten die in dit deel van de wereld voorkomen zijn niet de dieren waar mensen voor naar een dierentuin gaan. Door de naam af te schaffen kunnen andere exotische dieren worden toegevoegd.

De 7 Thema's die ''Dierenrijk Europa'' hanteerde bij de opening zijn:
1. Cultuurlandschap
2. Oerbos
3. Alpen
4. Het Hoge Noorden
5. Strand & Zee
6. Het Moeras
7. Het Mediterrane Zuiden

De thema's in Dierenrijk bestaan nog maar de indeling klopt niet meer. De nieuwe verblijven zijn als het ware tussen de oude gebouwd. De meeste nieuwe soorten zijn Aziatisch en passen niet in een Europees gebied.

Het Cultuurlandschap in Dierenrijk Europa bestaat onder andere uit een Brabantse hoeve en is voor bezoekers het vertrek en eindpunt van de reis door het park. Uiteraard wordt er ook aan de kinderen gedacht en is er buiten een grote boerderijspeeltuin te vinden. In de stallen worden ook nog een indoorspeeltuin en een filmzaal gerealiseerd.
Bij de opening, begin mei, was er op gerekend dat aan het einde van het jaar zo'n 85.000 tot 90.000 bezoekers. Immers in augustus kwam de 100.000 bezoeker naar het park.

De onverwacht grote toeloop bracht voor Dierenrijk  hooguit enkele luxeproblemen met zich mee. Zo moest het parkeerterrein worden uitgebreid van 350 naar circa 700 plaatsen. Dankzij de samenwerking met andere attractieparken van Libema, het bedrijf waar het dierenrijk deel van uitmaakt, kon flexibel met personeelsinzet worden omgegaan.

Sinds 2007 heeft Libema geinvesteerd in de uitbreiding van het aanbod dieren in Dierenrijk Europa. Ze zijn afgestapt van het Europa thema en verder gegaan onder de naam Dierenrijk. In dat jaar ziet eigenaar libema ook in dat Dierenrijk hogere bezoekersaantallen moet kunnen halen, en begint met grote verbouwingen. In dit jaar zijn de Siberische tijgers toegetreden tot het park. Andere nieuwe diersoorten waren de Oehoe's, sneewuilen, oerossen en pelikanen. Door het park zijn vele nieuwe infrastructuren aangelegd waardoor er meer uitkijkpunten ontstaan.

In 2008 kwam het grootste landdier naar Nuenen, de olifant. Uit 2 andere Nederlandse dierentuinen kwamen 3 Aziatische olifanten. Hiermee heeft Nederland haar eerst olifanten bullengroep, het zijn dus 3 mannen. De olifanten waren niet de enige nieuwkomers, een poolvos, kamelen en gibbons verijkten ook de collectie.

Routebeschrijving

Uw browser kan de <a data-cke-saved-href="http://www.gofalk.com/routenplaner/routeplanner.jsp" href="http://www.gofalk.com/routenplaner/routeplanner.jsp" title="Routenplaner Falk">Routeplanner Falk</a> jammer genoeg niet weergeven.


WeerOnline.nl