Dolfinarium

Inleiding: 

Het enige zeezoogdierenpark in Nederland met verschillende shows en attracties en het grootste zeezoogdierenpark van Europa. Bekend is natuurlijk de dolfijnenshow, de attractie waar het allemaal mee begonnen is. Inmiddels is het park uitgegroeid tot een volwaardig dierenpark. 

Adres: 

Dolfinarium
Strandboulevard Oost 1
3841 AB Harderwijk

Telefoon: 0341 - 467467
Website: www.dolfinarium.nl 

Highlights: 

- Odiezee: een lagune met dolfijnen, walrussen en zeeleeuwen.

- Diverse shows met o.a dolfijnen, zeeleeuwen, walrussen

- Onderwaterzicht bij walrussen en dolfijnen.

Openingstijden: 

Kijk voor actuele openingstijden op de website: https://www.dolfinarium.nl/plan-je-bezoek/openingstijden/

Toegangsprijzen: 

Volwassenen

€ 27,50

Kinderen (0-2 jaar)

gratis

Kinderen (3-11 jaar)

€ 27,50

Senioren (65+)

€ 27,50

 

Extra informatie: 

Dolfinarium / Zeezoogdierenpark

Huisdieren zijn in het Dolfinarium niet toegestaan.


Voor de entree staan een beperkt aantal rolstoelen. U kunt die tegen inworp van € 1, - lenen (systeem winkelwagentjes supermarkt). Het is helaas niet mogelijk om vooraf een rolstoel te reserveren.

Een dagkaart kost € 8,50 en is niet bij de kassa's van het Dolfinarium te koop. Deze is alleen verkrijgbaar bij de parkeerautomaten op de parkeerterreinen, waar je kunt betalen met gepast muntgeld en pinpas (ook dip en go is mogelijk, betalen zonder je pincode).


In Dolfinarium zijn diverse horecagelegenheden aanwezig met diverse maaltijden en snacks.

bezoekersaantallen: 
Nominaties 2014 Mooiste Nieuwe Verblijf
2013 Leukste Geboorte
2012 Leukste Geboorte
2009/2010 Leukste Geboorte

 

Bijzondere dieren: 

- Steller zeeleeuw

- Bruinvis

- Pacifische Walrus

- Tuimelaardolfijn

- Grijze zeehond

Plattegrond

Fotoimpressie

Klik op de foto's voor een groter exemplaar.

   
De Odiezee Steller zeeleeuwen verblijf
Walrussenwal Onderwaterzicht bij de dolfijnen
   

 

Geschiedenis

Het prille begin van het dolfinarium was een nevenactiviteit van de heer Frits den Herder. Samen met zijn broer exploiteerde hij een speeltuin en een rederij genaamd de "verenigde toeristische bedrijven". Frits den Herder had een enorme belangstelling voor zeezoogdieren. Vanaf 1955 is begonnen met het houden van een collectie zeezoogdieren. In 1956 waren de "Verenigde Toeristische Bedrijven" in het bezit van zeven Californische zeeleeuwen en een Zuid-Amerikaanse Manenrob. De eerste stappen tot de bouw van het Dolfinarium dateren uit 1963. Tussen 1963 en 1965 haalde Frits den Herder een collectie zeezoogdieren naar Harderwijk. Voor deze dieren realiseerde hij een winterverblijf met winterbassin en een zomerverblijf. In 1965 stelden de heer Frits den Herder de buitenbassins tegen betaling open voor publiek. Na een aantal maanden van intensieve training met de dolfijnen konden er in de openlucht shows worden gegeven. Met het Nederlandse weer wat niet altijd even gunstig is, was de exploitatie van het kleine park erg onzeker. Het idee werd gelanceerd om een overdekt gebouw te bouwen waar zo'n 2.500 mensen van een voorstelling kunnen genieten. In 1969 begon de bouw van de "Koepel" zoals het project genoemd werd. In het jaar dat de Koepel geopend werd kwamen er naar het Dolfinarium ruim 1 miljoen bezoekers. In de zeventiger jaren ging het goed met het park. Het Dolfinarium breidde haar collectie uit en bouwde verblijven voor walrussen, zeeleeuwen en zeehonden. In 1976 kwam Gudrun naar het park, een IJslandse orka. Eind jaren zeventig werden er ook vestigingen in het buitenland opgericht. De inkomsten uit het buitenland haalden niet de verwachtingen. De verliezen met de uitbreidingen in het buitenland stapelden zich steeds meer op, met het resultaat dat het Dolfinarium Harderwijk in 1982 failliet ging.

Om het Dolfinarium Harderwijk te behouden voor Harderwijk, werd op initiatief van de toenmalig burgemeester een stichting opgericht. Die als aandeelhouder van het nieuwe Zeedierenpark Harderwijk functioneerde. In 1984 werd het aandelenbezit door verkocht aan een nieuwe eigenaar. In de jaren die daarna volgden zijn er vooral veel infrastructurele verbeteringen in het park tot stand gekomen. en werd de bouw van het zeeleeuwentheater gerealiseerd. In 1987 verliet de orka Gudrun het Dolfinarium en werd overgebracht naar Seaworld Florida. Gudrun was namelijk op de leeftijd gekomen dat orka's meer behoefte hebben aan groepsvorming. In 1989 werd het Dolfinarium Harderwijk weer overgenomen door een nieuwe eigenaar die er voor zorgden dat er jaarlijks uitgepakt kon worden met een nieuwe attractie voor bezoekers. Zoals een filmtheater, het roggenrif en het dolfijnen opvang en onderzoekcentrum. In 1992 werd het restaurant "De parel" geopend hiermee kon het Dolfinarium zich richten op de markt voor feesten en partijen. In 1993 werd het naast gelegen recreatiepark het Veluwe strand overgenomen door het Dolfinarium Harderwijk. Door de overname kon het park zich in de toekomst blijven uitbreiden. Ook nieuw in 1993 was de S.O.S Barracuda. Deze attractie een soort van 3D film neemt de bezoeker mee op avontuur door de oceaan. In de zomer van 1997 opende Dolfinarium Harderwijk een uniek natuurlijk leefgebied voor verschillende zeedieren: De Lagune. Na een bouwperiode van anderhalf jaar. Met de komst van De Lagune voegde Dolfinarium Harderwijk een wereldprimeur toe aan het park. Met een kostprijs van rond de 12 miljoen euro. In 1999 werd de 3D film vervangen door een nieuwe film met het thema "Piraten". Deze 3d film biedt multi-dimensionale effecten. Ook de tribune van de Zeeleeuwenshow werd overdekt. In 2005 kregen de walrussen een plekje in de lagune, met onderwaterzicht. Hierna konden de bruinvissen in het oude walrussenverblijf dat werd gemoderniseerd. Het hele park kreeg in 2005 een nieuwe uitstraling ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan.In dat jaar werden er 4 dolfijnen geboren, waaronder Spetter, door KI ter wereld gekomen. In 2006 maakte de kinderzender Nickelodeon een serie over Dolfijn spetter, dat zorgde voor extra veel publiek.
 

Routebeschrijving


WeerOnline.nl