Pairi Daiza

Inleiding: 

Pairi Daiza  is een dierentuin die oorspronkelijk als vogelpark is begonnen, maar sinds een aantal jaar zijn er ook redelijk wat andere dieren te vinden. Het park is gelegen op een voormalig abdij-domein dat uit de 12de eeuw stamt.  Deze tuin weet de combinatie natuur/historiek/nieuw perfect uit te spelen. Tussen de weelderige plantengroei gaan de oude ruines en de moderne verblijven naadloos in elkaar over.

In dit prachtige kader voelen de dieren zich perfect thuis. Reeds jarenlang is Pairi Daiza vermaard om zijn kweekresultaten met kraanvogels, maar ook de eerste in gevangenschap geboren schoenbekooievaar zag hier het levenslicht. Behalve de vogels doen ook de zoogdieren het erg goed in het park. Zo heeft het koppel rode panda's al meermaals voor jongen gezorgd.

Adres: 

Pairi Daiza
Domaine de Cambron 1
B-7940 Brugelette (België)

Telefoon: + 32 (0) 68 250 850
Website: http://www.pairidaiza.eu
E-mail: info@pairidaiza.eu

Highlights: 

- Het rijk van Ganesha: de eerste Indonesische tuin van Europa, compleet met 2 authentieke, gewijde tempels, olifantenbad en talloze dierverblijven voor otters, stekelvarkens, neushoornvogels, ...

- De Droom van Keizer Han Wu Di: de grootste chinese tuin van Europa.  Behalve de traditionele gebouwen en tuinarchitectuur zijn hier ook vele dieren te bewonderen: Koikarpers, muntjaks, rode panda's en de vele kraanvogels

- Het roofvogeldorp: Talloze gieren, arenden en andere soorten zijn hier te bewonderen in prachtig ingerichte volieres. De meeste van deze dieren zorgen ook regelmatig voor jongen.

- Mersus Emergo: Deze replica van het beroemde schip biedt onderdak aan de tentoonstelling "SOS Biodiversity". Daarnaast zijn er veel reptielen te ontdekken in ruime terraria. Rondom het schip leven tapirs, siamangs, nijlpaarden en schoenbekooievaars op natuurlijk ingerichte eilandjes.

Openingstijden: 

Klik hier voor de openingstijden

Toegangsprijzen: 

Volwassenen

€ 34,00

Kinderen (0-3 jaar)

gratis

Kinderen (3-11 jaar)

€ 29,00

Senioren (60+)

€ 32,00

 

Extra informatie: 

50 hectare
Dierenpark

Huisdieren zijn niet toegestaan

Rolstoeltoegankelijk. Rolstoelen zijn gratis verkrijgbaar bij de ingang (wel reserveren)

Er zijn diverse parkeerterreinen bij het park aanwezig. Parkeerkosten zijn € 7,00 per dag.

Er zijn diverse horecagelegenheden aanwezig in het park.

bezoekersaantallen: 
Ontvangen Awards 2015 Mooiste Dierentuin
2015 Leukste Aanwinst
2014 Mooiste Dierentuin
2014 Mooiste Nieuwe Verblijf
2008 Leukste Geboorte
 
Nominaties 2016 Mooiste Dierentuin
2015 Meest Innovatieve Dierentuin
2013 Meest Innovatieve Dierentuin
2013 Leukste Geboorte
2012 Mooiste Nieuwe Verblijf
2011 Mooiste Dierentuin
2011 Leukste Geboorte
2009/2010 Mooiste Dierentuin
2009/2010 Meest Innovatieve Dierentuin

 

Bijzondere dieren: 

- Schoenbekooievaar

- Reuzenpanda

- Tasmaanse duivel

- Gouden takin

- Sumatraanse olifant

 

Plattegrond

Fotoimpressie

Klik op de foto's voor een groter exemplaar:

 Reuzenpanda's  Grote voliere met diverse vogelsoorten en een wandelbrug
 Aquarium  De Mersus
 Een tempel in het Koninkrijk van Ganesha  Verblijven voor diverse Aziatische diersoorten
 Hyenaverblijf met daarachter leeuwenverblijf  De Chinese tuin

 

Geschiedenis

Het domein van het Park heeft een lange geschiedenis. In de 12e eeuw werd hier de cistertiën-abdij gesticht door Bernard de Clairvaux en 12 van zijn monniken. Door de eeuwen heen drukt de abdij zijn stempel op de omgeving. Het einde van de 17e eeuw leidt ook het einde van de Orde van Cambron in. Oorlogen, bezetting en belastingen betekenen het einde van de rijkdom van de abdij. in 1797 verlaten de laatste monniken de abdij van Cambron.

Hierna wordt het domein aangekocht door de graven van Val de Beaulieu. Zij bewonen het kasteel dat in 1854 op het domein werd gebouwd (in dit gebouw is nu de nautilus ondergebracht). Het domein blijft hun bezit tot het in 1993 wordt aangekocht door Paradisio. Vandaag nog zijn verschillende momumentale gebouwen te bezichtigen. Het kasteel, de toegangspoort, de torens, de grote tuintrap, ... zijn allemaal voorzien van geschiedenis-bordjes zodat de bezoeker een beeld krijgt van het vroegere leven op het domein.

Door de jaren heen drukt Paradisio steeds meer zijn eigen stempel op het domein. De monumenten worden uiteraard bewaard en zoveel mogelijk geintegreerd in het dierenpark. Zo wordt bijvoorbeeld het historische koetshuis een kinderboerderij en  bieden de catacomben onderdak aan vleermuizen en reptielen.

De nieuwe gebouwen en dierverblijven worden zo gebouwd dat ze het historische karakter en de typische park-sfeer niet of zo weinig mogelijk benadelen.

Routebeschrijving

WeerOnline.nl