ZooSite Awards 2012

De ZooSite Awards bestaan vijf jaar, ons eerste lustrum! Al vijf jaar lang zijn de ZooSite Awards de enige dierentuin prijzen voor alle dierentuinen van de Benelux.

De Uitslag:

Mooiste Dierentuin EAZA GaiaZOO
Meest Innovatieve Dierentuin EAZA GaiaZOO
Mooiste Nieuwe Verblijf EAZA Dierenpark Amersfoort - Honderdduizend Dierenhuis
Leukste Geboorte Zoogdier EAZA Dierenpark Amersfoort - Indische neushoorn Sunanda
Leukste Geboore niet-Zoogdier EAZA Blijdorp - Ezelspinguins
Leukste Aanwinst EAZA Apenheul - Neusapen
B.R.U.L. Dierenpark Emmen - Leeuwenverblijf
Mooiste Dierentuin niet-EAZA Artisklas
Mooiste Nieuwe Verblijf niet-EAZA SeaLife Scheveningen - Otterverblijf
Leukste Geboorte niet-EAZA Olmense Zoo - withandgibbon Mochito
Leukste Aanwinst niet-EAZA Dierenpark Zie-Zoo - zwarte beren

 

 

Onder alle stemmers verloten we kaarten van diverse dierentuinen. Deze kaarten worden mede mogelijk gemaakt door:

 
 
 
     

 

B.R.U.L. Award

De ZooSite Awards bestaan vijf jaar. Tijd voor een feestje. Speciaal voor dit eerste lustrum is de Bijzondere Redactieprijs voor een Uitbreiding met Leeuwen, ofwel B.R.U.L., award in het leven geroepen. Het logo van ZooSite, en dus ook de ZooSite Awards, is een brullende leeuw en het toeval wil dat in de afgelopen vijf jaar veel dierentuinen iets bijzonders deden met leeuwen.

Zoo Antwerpen – Nieuw leeuwenverblijf (2011)

De dierentuin van Antwerpen verbouwde in 2011 het oude panorama-terras tot een ongeveer duizend vierkante meter groot, nieuw leeuwenverblijf. Bijzonder aan het verblijf is dat de stokstaartjes en vosmangoesten, die eveneens een verblijf kregen tegen dat van de leeuwen aan, via tunnels bij de leeuwen op het perk kunnen komen.

Apenheul – Succesvolle operatie leeuwstaartmakaak-leider Billy (2007)

Billy, de leider van de leeuwstaartmakaken, onderging in 2007 een oogoperatie. Billy lijdt aan diabetes en was daardoor blind geworden, maar dat weerhield hem er niet van de leider van de groep te zijn. Toch moest er iets gebeuren en dus werd op 16 december Billy met succes geopereerd. Tot de dag van vandaag leidt hij de leeuwstaartmakakengroep van Apenheul en komt braaf zijn dagelijkse insuline spuitje halen bij de verzorgers.

Artisklas Haarlem – Nieuw mierenleeuwenverblijf en inwoners (2011)

In 2011 haalde Artisklas grote aandacht in de media door aan te kondigen dat het kleine park leeuwen zou gaan houden. Toegestroomde pers, driftig op zoek naar de gevaarlijke rovers, werden snel gewezen op het nieuwe verblijf voor de 80 mierenleeuwen. De larve van de mierenleeuw, een insect, vangt met behulp van een valkuil andere insecten, met name mieren.

Dierenpark Emmen - Nieuw leeuwenverblijf en drie inwoners (2011)

Na tientallen jaren zonder leeuwen bouwde in 2011 het dierenpark van Emmen een geheel nieuw verblijf. Ondanks de geplande verhuizing in 2015 blijft het park daarmee investeren in de huidige tuin om zo aantrekkelijk mogelijk te blijven voor haar bezoekers. De komst van drie leeuwen, een man en twee vrouwen, heeft daar zeker bij geholpen.

GaiaZOO – Nieuw leeuwenverblijf en drie inwoners (2011)

Het Afrika gebied van de Limburgse dierentuin GaiaZOO kreeg in 2011 een kroon met de komst van de leeuwen. In een ruim en groen verblijf zijn drie leeuwen, een man en twee vrouwen, losgelaten. Bijzonder aan het verblijf is dat er door een van de kijkruiten een jeep is heengereden. Kinderen kunnen spelen in de jeep, terwijl de leeuwen kunnen luieren op de motorkap…

Mondo Verde – Nieuw leeuwenverblijf en twee, witte, inwoners (2010)

De witte leeuwen Kato en Kenia ontvingen in 2010 al een ZooSite Award voor hun komst naar Mondo Verde. Vanzelfsprekend kunnen zij voor de B.R.U.L. award niet ontbreken. Naast de nieuwe leeuwen is ook het verblijf in Mondo Verde in 2010 opgeleverd.

Ouwehands Dierenpark – Vier nieuwe, witte leeuwen (2011)

Ouwehands dierenpark in Rhenen ontving in 2011 maar liefst vier nieuwe, witte leeuwen. De jonge man en zijn drie jonge dames mochten op 11 februari 2011 voor het eerst naar buiten. Inmiddels worden de dieren geslachtsrijp en dus is de hoop op nageslacht groot bij het park en vele bezoekers.

  

 

Mooiste EAZA Dierentuin

De categorieën Mooiste EAZA Dierentuin en Mooiste niet-EAZA Dierentuin zijn bedoeld voor de dierentuinen die in de ogen van onze bezoekers het meest complete dagje dierentuin bieden. Hierbij gaat het niet alleen om hoe mooi de dierentuin is aangelegd. Juist het totaalpakket dat de dierentuin biedt is belangrijk. Van Horeca tot mooie verblijven, van botanische inrichting tot speellocaties, alles telt mee voor deze awards.  

De winnaar van deze award krijgt een doorlink op www.mooistedierentuin.nl en www.mooistedierentuin.be

Klik op de onderstaande links om naar de fotoimpressies van de genomineerde dierentuinen te gaan (let op: je gaat dan wel uit het ZooSiteAwardsmenu)

Zoo Antwerpen
Apenheul
Artis
Diergaarde Blijdorp
Burgers' Zoo
Dierenpark Emmen
GaiaZOO

Mooiste niet-EAZA Dierentuin

De categorieën Mooiste EAZA Dierentuin en Mooiste niet-EAZA Dierentuin zijn bedoeld voor de dierentuinen die in de ogen van onze bezoekers het meest complete dagje dierentuin bieden. Hierbij gaat het niet alleen om hoe mooi de dierentuin is aangelegd. Juist het totaalpakket dat de dierentuin biedt is belangrijk. Van Horeca tot mooie verblijven, van botanische inrichting tot speellocaties, alles telt mee voor deze awards.

De winnaar van deze award krijgt een doorlink op www.mooistedierentuin.nl en www.mooistedierentuin.be 

Klik op de onderstaande links om naar de fotoimpressies van de genomineerde dierentuinen te gaan (let op: je gaat dan wel uit het ZooSiteAwardsmenu)

Artisklas
Van Blanckendaell Park
Mondo Verde
De Oliemeulen
Olmense Zoo
Sea Life Scheveningen
Taman Indonesia

Meest Innovatieve Dierentuin

Zoo Antwerpen – onder andere Leeuwen, Stokstaartjes, Vernieuwing Vriesland

De dierentuin van Antwerpen toverde in 2011 het oude panoramaperk om in een nieuw, 1000m2 groot, verblijf voor de koning der dieren, de leeuw. Ook de stokstaartjes en vosmangoesten kregen een nieuw verblijf, aan de rand van dat van de leeuwen met, heel spannend, de optie om ook het leeuwenperk te betreden. Daarnaast werd Vriesland op een groot aantal plaatsen verbouwd.

AquaZoo Friesland – onder andere Zeehonden met kijktunnel, Amazona gebied


In AquaZoo Friesland werd in 2011 een nieuw zeehondenverblijf inclusief onderwatertunnel opgeleverd. Hier kunnen bezoekers oog in oog komen te staan met de zwemmende zeehonden en vice versa. In het nieuwe Amazona kan de bezoeker tussen diverse kleinklauwaapjes door lopen in een nagebouwde jungle. Tevens werd een begin gemaakt aan de griezelgrot, waar binnenkort de ratten hun woonplaats zullen vinden…

Artis – onder andere Vogelhuis, Apenhuis, Fazanterie

De oudste dierentuin van de Benelux vernieuwde in 2011 er flink op los. Het oude apenhuis werd omgebouwd tot modern apenhuis waarin de bezoekers tussen de loslopende apen, maar ook enkele reptielen, kan lopen. Het oude vogelhuis onderging binnen een heuse gedaanteverandering en kreeg onder andere een water, een oerwoud en een woestijnbiotoop. De buitenzijde werd herstelt en toont de klassieke uitstraling van de stadsdierentuin. Ook de fazanterie werd volledig gerestaureerd en bevat nu een van de modernste vogelkeukens van Europa.

Diergaarde Blijdorp – onder andere Steller Zeearenden, Wasberen, Zandwallabies

Diergaarde Blijdorp geldt al jaren als een van de meest vernieuwende dierentuinen van de wereld. Geen jaar gaat voorbij zonder dat er meerdere nieuwe verblijven worden opgeleverd. In 2011 was dit niet anders, de Stellerzeearenden, wasberen, poolvossen en sneeuwuilen kregen een nieuw en groter onderkomen aan de Oceanium zijde. Aan de andere kant van de tuin werd een verblijf voor zandwallabies aangelegd, maar ook een voliere voor agapornissen en een voliere voor wevers, grondeekhoorns en parelhoenders gebouwd. Daarnaast herzag de Diergaarde de route door Azië en werden drie van de Rijksmonumenten gerestaureerd.

GaiaZOO – onder andere Leeuwen, Boshondjes, Kinderboerderij

Dat Limburgers hard kunnen werken kan niemand over twijfelen, maar dat een jonge dierentuin als GaiaZOO zoveel in een jaar zou gaan vernieuwen had niemand kunnen voorspellen. In elk van de vier gebieden dat het park kent werd iets nieuws gebouwd, een kinderboerderij in het Limburg gebied, een vogelshow arena in het Europa gebied, Boshondjes in Zuid-Amerika en Leeuwen, stokstaartjes en stekelvarkens in Afrika. Naast de nieuwe verblijven werd ook de naam van het park verandert van GaiaPark naar GaiaZOO, want ZOO is Gaia.

 

Mooiste Nieuwe Verblijf EAZA

Dierenpark Amersfoort – Honderdduizend Dierenhuis

In 2011 opende in Amersfoort in de dierentuin een gebouw dat aan zoveel dieren plaats biedt dat zelfs de naam “Honderdduizend Dierenhuis” het gebouw tekort doet. In het huis wonen bijzondere dieren als slangehalsschildpadden, kameleons en gilamonsters, maar ook een groep parasolmieren. Het grootste dierentransport qua aantal dieren ging hier aan vooraf, er werden 400.000 mieren naar het dierenpark gebracht en losgelaten in een buizensysteem dat door het hele gebouw loopt.

ZooParc Overloon – Zeehonden

In april 2011 kregen de, eveneens nieuwe, zeehonden van ZooParc Overloon een natuurlijk verblijf dat geheel naar hun wensen werd aangelegd. Naast een ruim waterbassin is er een zandstrand en een zandbank waarop de dieren kunnen luieren. Bezoekers hebben vanaf twee uitkijkpunten zicht op de dieren op het zand en in het water.

Pairi Daiza – Australië

De Waalse dierentuin Pairi Daiza opende in 2011 een nieuw Australië gebied. Naast de te verwachten kangoeroes, zijn in het gebied ook diverse Australische vogels en reptielen te vinden. Het gebied is aangekleed met een grote collectie boomvarens en grasbomen die de Australische uitstraling compleet maken.

   
   

 

Mooiste Nieuwe verblijf niet-EAZA

Artisklas Haarlem – Muurhagedissen en Vuurbuikpadden

De vrijwilligers van Artisklas bouwden in 2011 een combi-verblijf voor de zeldzaamste amfibie en de zeldzaamste reptiel van Nederland. Het hele verblijf werd door hen zelf bedacht, opgetekend en neergezet.

Aquarium Brussel – Amfibieën Overwinterkwartier

Achter de schermen van het Aquarium van Brussel werd een wijnkoeler omgebouwd tot een overwinteringplaats voor de amfibieën van het aquarium. In de grote kast kunnen de dieren voortaan de winter veilig doorkomen om in de lente weer aan het publiek getoond te kunnen worden.

Ecomare – Zeehonden

Het grote buitengebied van Ecomare kreeg in 2011 drie bassins voor de zeehonden van het park. Als eerste werd het bassin voor de grijze zeehonden opgeleverd. Deze zeehonden zijn groter dan de gewone zeehond en hebben daarom een dieper en groter bassin gekregen. In december werden ook de twee nieuwe bassins voor de gewone zeehonden in gebruik genomen zodat alle zeehonden nu in hun nieuwe verblijven kunnen rondzwemmen.

Olmense Zoo – Savanne

De savanne van de Olmense zoo kreeg in 2011 een complete facelift. Niet alleen het buitengebied werd aangepakt, ook werden er nieuwe stallen gebouwd. Op de savanne is nu niet alleen plaats voor diverse vogels en antilopen, maar ook voor giraffen en in de toekomst waarschijnlijk zelfs olifanten.

Sea Life Scheveningen – Aziatische Kleinklauwotters

De voorgevel van Sea Life werd in 2011 geheel vernieuwd met een polderlandschap, een ecologisch verantwoord dak met beplanting en een verblijf voor twee Aziatische kleinklauwotters. De otterdames kregen met dit nieuwe verblijf een luxe appartement met uitzicht op zee.

 

Leukste Geboorte Zoogdier

Dierenpark Amersfoort - Indische Neushoorn

Na jarenlang proberen werd er in 2011 voor het eerst een Indische neushoorn geboren in Dierenpark Amersfoort. Dankzij een in het verblijf opgehangen webcam waren 15.000 mensen live getuige van deze primeur voor het park. Het jong werd Sunanda gedoopt en is regelmatig met haar moeder op het buitenperk te vinden.

Apenheul - Vijf Gorilla's in 1 jaar 

Voor de meeste dierentuinen is de geboorte van één gorilla al heel bijzonder, Apenheul brak in 2011 echter alle records door de geboorte van vijf gorilla’s. Nooit eerder werden op de wereld (in gevangenschap) in één gorilla-groep zoveel jongen binnen een jaar geboren, een wereldrecord voor Nederlands eigen primatenpark dus!

Dolfinarium Harderwijk - Drie Dolfijnen in 4 weken

In de herfst van 2011 werden binnen vier weken dire babydolfijnen op de wereld gezet! Nog nooit werden er in het Dolfinarium in zo’n korte tijd drie babydolfijnen geboren. De drie jonge dolfijnen Makai, Sting en Storm groeien inmiddels als kool en gaan steeds vaker ook even zonder hun moeders op ontdekkingstocht.

Ouwehands Dierenpark - IJsberentweeling

Al voor de tweede wereldoorlog wist het dierenpark uit Rhenen voort te planten met ijsberen. De traditie wordt inmiddels vrijwel jaarlijks voortgezet en zo kwamen ook eind 2011 twee piepkleine ijsbeertjes, met een gewicht van nog geen 800 gram per stuk, ter wereld. Inmiddels zijn de beertjes groot en sterk genoeg om dagelijks met hun moeder te ravotten in een van de drie ijsberenverblijven van Ouwehands dierenpark.

ZooParc Overloon - Vier Cheetah's

Op 11-11-11 werd twee jaar proberen eindelijk beloond, een van de cheetah’s schonk het leven aan vier welpen. Moeder Xavannah besloot die dag alle voorbereidingen van de verzorgers te negeren en beviel buiten op haar perk van haar kroost. De verzorgers besloten om de jongen te verplaatsen naar het warme binnenverblijf waar moeder haar rol goed opnam en op 14 maart kon zij, met haar jongen, weer het perk op onder toeziend oog van toegestroomd publiek en trotste verzorgers.

 

Leukste Geboorte niet-Zoogdier

Aquazoo Friesland - Drie Mangrovevaranen (wildbroed)

In juli 2011 werden in het verblijf van de mangrovevaranen drie jongen ontdekt. De dierverzorgers wisten niet dat er eieren gelegd waren. De dieren waren uit zichzelf in het verblijf uit de eieren gekropen die door hun moeder daar begraven waren. Voor AquaZoo was dit de eerste keer dat de mangrovevaranen zich hebben voortgepland, een primeur.

Avifauna - Vier Helmkasuarissen uit één nest

In oktober 2011 kwamen vier helmkasuarissen uit het ei. Helmkasuarissen planten zich in dierentuinen maar slecht voor, maar het koppel van Avifauna doet het al jaren erg goed. Vier jongen uit één nest was echter zelfs voor Avifauna, en dus de gehele dierentuinwereld, een primeur.

Diergaarde Blijdorp - Twee Ezelspinguins

Voor het eerst in de lange geschiedenis van de Rotterdamse Diergaarde werden in 2011 twee ezelspinguïns geboren. De ouder dieren bouwden in het Oceanium zelf een nest en broedden daar twee eieren uit. Diergaarde Blijdorp houdt als enige dierentuin van Nederland deze pinguïnsoort en de geboorte van deze twee dieren was dan ook voor heel Nederland een primeur.

Dierenpark Emmen - Vier Donkere Doosschildpadden

De uit Afrika afkomstige donkere doosschildpadden zorgden in 2011 maar liefst voor vier nakomelingen. Bijzonder aan de soort is dat deze leeft in rivieren die een deel van het jaar droogvallen, waardoor de dieren zich in holen of de modderbodem moeten verschuilen.

Dierenpark Wissel - Lori's van de Blauwe Bergen

Begin 2011 verhuisden de lori’s van de blauwe bergen naar een nieuw verblijf. Al snel werd door de dieren in hun nieuwe nesthokken een nest gebouwd en in juli 2011 was het eerste jong een feit. De eerste weken is het jong onherkenbaar ten opzichte van zijn kleurrijke ouders, hulpeloos, blind en bijna kaal. Aan het einde van de zomer vloog het jong echter uit in een prachtig verenkleed.

 

Leukste Geboorte niet-EAZA

Artisklas Haarlem – Vier geelbuikvuurpadden

In de kleinste dierentuin van Nederland kwamen in 2011 vier geelbuikvuurpadden ter wereld, de geelbuikvuurpad is de zeldzaamste, in Nederland voorkomende, amfibie.

 

Aquarium van Brussel – Griekse killivis

Achter de schermen van het aquarium van Brussel wordt druk gekweekt met de Griekse killivis, deze bedreigde soort wordt door het aquarium gekweekt voor een hetuitzetingsproject.

 

Mondo Verde – Rode ibissen

Midden in de overwegend groene omgeving bouwden de opvallende rode ibissen in augustus een nest, met resultaat. De jonge dieren hebben hun plekje in het ruime verblijf inmiddels ingenomen.

 

Olmense Zoo – Withandgibbon

Bij de withandgibbons van de Olmense zoo werd in 2011 een jong geboren. Deze mensaap wordt in zijn voortbestaan bedreigd en dus was de komst van Mochito, want zo heet het jong, extra belangrijk.

 

Dierenpark Zie-Zoo – Vijf raven

Dierenpark Zie-Zoo, al vele jaren actief als particulier fokstation van bedreigde dieren, kreeg in 2011 eindelijk een dierentuinvergunning. In het zelfde jaar fokte het park vijf raven, de eerste erkende Nederlandse nakweek B.E.C. (Belangenbehartiging Europese Cultuurvogel).

 

Leukste Aanwinst EAZA

Apenheul - Neusapen

Als enige dierentuin buiten Azië kreeg Apenheul in 2011 de eer om drie neusapen te mogen huisvesten. De drie broers zijn afkomstig uit de dierentuin van Singapore, waar zij al langere tijd samen leefden. Samen met deze dierentuin wil Apenheul in de toekomst een fokprogramma opzetten voor deze bijzondere langoeren.

Diergaarde Blijdorp - Slurfhondje

Diergaarde Blijdorp ontving in 2011 als eerste Europese dierentuin een steppeslurfhondje. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden gaat het hier niet om een hond, maar om een uit Tanzania en Kenia afkomstige springspitsmuis. Diergaarde Blijdorp hoopt in de nabije toekomst een aantal soortgenoten voor het huidige vrouwtje te ontvangen.

GaiaZOO - Boshondjes

Het Zuid-Amerika deel van de dierentuin van Kerkrade werd in 2011 uitgebreid met een groepje boshonden. Deze dieren, die nauw verwant zijn aan onder andere de manenwolf, staan bekend als een van de sociaalste dieren ter wereld en dat is aan hun gedrag in GaiaZOO ook goed af te lezen.

ZooParc Overloon - Afrikaanse Wilde Honden


In juli 2011 werd de collectie van het ZooParc uitgebreid met vijf Afrikaanse wilde honden, de grootste hondachtige van Afrika. De honden met het imago van wrede en sluwe jagers, zijn in werkelijkheid zeer intelligente en sociale dieren. Net als in het wild heeft de groep in Overloon een duidelijke rangorde, die na het betreden van het ruime buitenverblijf opnieuw door de groep werd vastgesteld. Ondergeschikten mogen in de grotere ruimte niet meer dicht bij de groepsleider komen en laten met ondergeschikt gedrag hun respect voor de leider duidelijk merken.

Planckendael - Kroeskoppelikanen

In het najaar van 2011 vertrokken vier koppels kroeskoppelikanen vanuit de zoo van Antwerpen naar Planckendael om daar het verblijf van de vier witte pelikanen verder op te vullen. Pelikanen zijn echte groepsdieren en broeden beter in grotere kolonies, inmiddels delen de 12 dieren probleemloos, en met succes, de nesten van het park.

 

Leukste Aanwinst niet-EAZA

 

Aquatopia – Zeeschildpadden

De dierencollectie van Aquatopia in Antwerpen werd in 2011 uitgebreid met twee zeeschildpadden. De dieren zijn opgevangen nadat zij door vishaken ernstig zijn verwondt, hun onderkaak moest worden geamputeerd. Aquatopia geeft de dieren nu alsnog de kans op een lang leven.

Kasteelpark Born – Stinkdieren

Kasteelpark Born ontving in 2011 twee jonge stinkdieren in hun collectie. De diertjes danken hun naam aan hun verdedigingsmechanisme, zij spuiten hun aanvaller onder met een sterk stinkende vloeistof.

 

Olmense Zoo – Giraffen

Op de vernieuwde savanne van de Olmense zoo kwamen in 2011 voor het eerst giraffen te lopen. De Olmense zoo kreeg uit een aantal Nederlandse dierentuinen mannetjes om zo een mannengroep voor het fokprogramma te gaan houden.

 

Taman Indonesia – Vissende Katten

In de kop van Overijssel zijn sinds 2011 de bijzondere vissende katten te vinden. Bijzonder, want de vissende katten zijn niet zoals andere katten bang voor water, maar vangen juist hun voedsel uit het water. Ook kan deze kat uitstekend zwemmen.

 

Dierenpark Zie-Zoo – Zwarte beren

De jongste dierentuin van Nederland ontving in 2011 een diersoort die nergens anders in Nederland te zien is, de Amerikaanse zwarte beer. Het is de bedoeling van het park om met de twee beren te gaan voortplanten.