ZooSite Awards / ZooSite Awards 2018 - de uitslag

ZooSite Awards 2018 - de uitslag


De vijf mooiste zoos van de BeNeLux.

Diergaarde Blijdorp mag zich voor het derde achtereenvolgende jaar de mooiste (EAZA) dierentuin van de BeNeLux noemen. De Rotterdamse zoo ontving 25,2% van de bijna tienduizend stemmen. In de categorie Leukste Geboorte van een Zoogdier sleepte de Diergaarde eveneens de meeste stemmen binnen, met 52,9% van de stemmen voor de geboorte van zwarte neushoorn Mara. Met deze twee awards komen de Rotterdammers op een totaal van zeventien awards in elf jaar tijd.

Gezien de grote diversiteit onder de dierentuinvergunninghouders zijn de parken niet lid van EAZA dit jaar onderverdeeld in vier categorieën. De mooiste dierentuin is, met 50,6% van de stemmen, Landgoed Hoenderdaell in het Noord-Hollandse Anna Paulowna. Het mooiste aquarium staat in Den Haag. Met 37,1% van de stemmen haalde Sea Life Scheveningen deze titel binnen. De Orchideeën Hoeve in Luttelgeest, Flevoland, ontving 39,3% van de stemmen en is daarmee de mooiste Indoor Zoo.

De vierde categorie was voor dierentuinvergunninghouders met een specialisatie zoals een opvangcentrum. 66,4% van de stemmen bracht de titel mooiste specialisatie dierentuin naar Stichting AAP uit Almere.


Nog meer winnaars
De komst van twee reuzenpanda’s naar Ouwehands dierenpark kan niemand zijn ontgaan, dat bleek uit 31,7% van de stemmen die de dierentuin uit Rhenen ontving voor deze Leukste Aanwinst.

Het Mooiste Nieuwe Verblijf werd gebouwd in Arnhem. Burgers’ Mangrove in Burgers’ Zoo ontving 28,5% van de stemmen.

De laatste ZooSite Award, voor de Leukste Geboorte van een niet Zoogdier, gaat naar het Limburgse Kerkrade voor de geboorte van een waldrapp ibis met 27,3% van de stemmen. GaiaZOO sleept hiermee voor de twaalfde keer een ZooSite Award in de wacht.


De eerste, de laatste
De ZooSite Awards werden voor het eerst uitgereikt in 2007 en werden in de tussenliggende elf jaar regelmatig gekopieerd. Commerciële bedrijven, pretparkfans en andere dierentuinfans volgden ons voorbeeld. Na 11 edities en bijna 100 trofeeën is de 2018 editie van de ZooSite Awards de laatste.
Wij bedanken alle dierentuinen en de tienduizenden stemmers voor hun enthousiaste deelname aan de ZooSite Awards.

Mooiste Dierentuin EAZA
Diergaarde Blijdorp

Leukste Geboorte 
Zwarte neushoorn - Diergaarde Blijdorp

Leukste Aanwinst
Reuzenpanda's - Ouwehands Dierenpark

Mooiste Nieuwe Verblijf
Burgers' Zoo - Burgers' Mangrove

 

Leukste Geboorte niet-zoogdier
Waldrapp ibis

 

Mooiste Dierentuin Algemeen 
Landgoed Hoenderdaell

Mooiste Indoor Zoo
De Orchideeën Hoeve

Mooiste Aquarium
Sea Life Scheveningen

Mooiste Specialisatie Zoo
Stichting AAP