ZooSite Awards / ZooSite Awards 2017 - de Uitslag / Leukste Geboorte Zoogdier

Leukste Geboorte Zoogdier


Leukste Geboorte van een Zoogdier in een Dierentuin lid van EAZA / Naissance la plus chouette d'un mammifère
 

Diergaarde Blijdorp - Maleise tapir
In augustus is er na 18 jaar weer een tapir geboren in de Diergaarde Het vorige tapirstel bleek geen gelukkige combinatie, want de zo gewenste nakomelingen bleven uit. Maleise tapirs zijn van nature solitair en niet zo makkelijk in de omgang met elkaar. Maar de huidige tapirs Pooh en Vazan lijken het ideale stelletje; zij voelden zich vanaf hun allereerste kennismaking in mei 2015 direct tot elkaar aangetrokken. Met als resultaat dit prachtige jong. 

Pairi Daiza - reuzenpanda
In juni werd er in Pairi Daiza een reuzenpanda geboren. Daarmee is Pairi Daiza de derde Europese dierentuin ooit waar een reuzenpanda is geboren.

Het diertje had eerst nog een roze huid. De eerste witte en zwarte haartjes zouden in de loop van de dagen na de geboorte. Na een maand weegt de panda twee kilogram. Vanaf zes maanden begint het dier bamboe te eten. Na een jaar heeft de panda in principe zijn moeder niet meer nodig, maar het dier zal wel bij zijn moeder blijven. De panda keert terug naar China als hij vier is, zo heeft het park afgesproken met China.

Safaripark Beekse Bergen - Afrikaanse olifant
Het duurde even, maar het was het wachten waard. Na een recorddracht van maar liefst 680 dagen beviel de Afrikaanse olifant Punda in mei in Safaripark Beekse Bergen van een kalf.
Het is de eerste levende geboorte van een Afrikaanse olifant ooit in de Benelux en sowieso van een olifantje in het Hilvarenbeekse park.
Met haar 680 dagen lange ‘zwangerschap’ vestigde Punda het record van de langste dracht van een levensvatbaar olifantenkalf ooit geregistreerd binnen het Europese EAZA-fokprogramma.

Bellewaerde - twee Amoerluipaarden
Sinds de komst van de Amoerluipaarden in 2014, neemt Bellewaerde deel aan het internationaal kweekprogramma in samenwerking met EAZA.
 Uit recente cijfers van het WWF en de IUCN Red List blijkt dat er slechts 70 Amoerluipaarden in het wild voorkomen. Wat hen de status van "Critically Endagered" of ernstig bedreigd geeft.
Na een zwangerschap van ongeveer 100 dagen, werden de welpjes van Amoerluipaarden Vlada en Kitan geboren. Het is de eerste geboorte voor het Amoerluipaard Vlada.
Het gaat tevens om een unieke geboorte voor Bellewaerde, dat als enige Belgische dierentuin met een kweekkoppel Amoerluipaarden deelneemt aan het internationaal kweekprogramma.

Burgers' Zoo - twee goudjakhalzen
In juni zijn er twe egoudjakhalzen geboren in Burgers' Zoo. Deze diersoort wordt verder niet gehouden in de dierentuinen van de Benelux en naar ons weten is dit deze geboorte dan ook een primeur.

De goudjakhals is een middelgrote hondachtige uit het geslacht Canis. Ondanks zijn naam is hij waarschijnlijk niet zeer nauw verwant aan de zadeljakhals en de gestreepte jakhals, maar staat hij dichter bij de coyote en de wolf.