ZooSite Awards / ZooSite Awards 2016 - de uitslag / Meest Innovatieve Dierentuin

Meest Innovatieve Dierentuin


Meest Innovatieve Dierentuin lid van EAZA / Zoo le plus innovatif

Dierenpark Amersfoort
DierenPark Amersfoort is flink uitgebreid met de komst van de avontuurlijke Grote Wildernis. Door dit gebied loopt de 400 meter lang Expeditie-rivier die bezoekers per fietsboot kunnen verkennen. Vanaf het water kan er worden gespeurd naar giraffen, aapjes, zebra’s en nog meer dieren! Op het apeneiland kunnen bezoekers tussen de ringstaartmaki’s lopen terwijl zij uitkijken over de uitgestrekte Savanne. Eind vorig jaar werden de siamangs verrast met een compleet nieuw verblijf! Het oude verblijf uit de jaren tachtig is omgetoverd tot een heerlijk onderkomen waar de slingerapen naar hartenlust kunnen klimmen, klauteren en slingeren. (Tekst: Dierenpark Amersfoort)

Zoo Antwerpen
Zoo Antwerpen is druk bezig met vernieuwen. In 2015 is het nieuwe rifaquarium geopend. De Vlaamse tuin, een historisch gebouw, is omgetoverd voor een verblijf voor koala's en boomkangaroes. Het kasteeltje naast het koalagebouw, de Melkerij, werd ook gerenoveerd en kreeg een nieuwe bestemming: een restaurant. De voliere naast de nijlpaarden werd omgebouwd tot gierenvoliere met op verschillende hoogtes kijkplekken. Ook werden de buitenvolieres van het vogelhuis vernieuwd.

Diergaarde Blijdorp
In 2015 heeft Diergaarde Blijdorp het Congo biotoop geopend. Een binnen- en buitengebied voor okapi's en diverse tropische vogels en planten. Naast dit gebied is er ook een verblijf voor stokstaartjes geopend. De Aziatische leeuwen en Mhorrgazelles zijn verhuisd naar gloednieuwe verblijven. Ook is het restaurant Poort van Azië geopend. Zowel het leeuwenbinnenverblijf als het restaurant zijn Rijksmonumenten die compleet gerenoveerd en aangepast zijn aan de moderne tijd. Tot slot is er eind vorig jaar ook nog een nieuw verblijf voor rode panda's geopend.

GaiaZOO
GaiaZOO heeft ter ere van hun 10jarige bestaan 10 nieuwe diersoorten toegevoegd aan hun collectie. Uiteraard zijn hier ook nieuwe verblijven voor gebouwd. In het Rainforestgebied is een nieuw verblijf voor Reuzenmiereneters en Azara agouti's geopend. Ook is daar het Tapir-Terrarium geopend. Een vernieuwd binnenverblijf voor laaglandtapirs waar diverse terraria te vinden zijn voor o.a. anaconda's, gifkikkers, vogelspinnen en bladsnijdersmieren. Ook zijn de apeneilanden, het doodshoofdapenbos en de grote volière vernieuwd.


Zoo Parc Overloon
In 2015 heeft Libéma Zoo Parc Overloon overgenomen van het failiette Zodiac Zoos. Sindsdien is er bijna een miljoen euro geinvesteerd in de renovatie van bestaande verblijven en de realisatie van nieuwe dierenverblijven. Ook heeft het park een algehele opknapbeurt gekregen.  Zo zijn er nieuwe verblijven gemaakt voor witte tijgers en zwartvoetpinguins. En zijn er diverse verblijven vernieuwd voor ringstaartmaki's en kroonmaki's, rode panda's, stokstaartjes etc. 

-