Leukste Aanwinst EAZA


Leukste Aanwinst in een Dierentuin lid van EAZA / Arrivage la plus chouette

Zoo Antwerpen - Koala's
Er zijn slechts negen Europese dierentuinen die koala’s huisvesten. Tot nu was Planckendael de enige dierentuin in België. Met de komst van de koala’s naar ZOO Antwerpen is zij de tweede Belgische dierentuin met deze speciale dieren en de tiende in Europa. Koala’s zijn geen gemakkelijke gasten. Ze zijn schuchter, stressgevoelig en moeilijke eters. Koala’s eten uitsluitend eucalyptus en lusten maar honderd van de achthonderd soorten. Eucalyptus bevat veel vezels en stoffen die voor andere dieren giftig zijn. ZOO Antwerpen en Planckendael kweken hun eucalyptus zelf en beperken zo hun ecologische voetafdruk. (Tekst: Zoo Antwerpen)

Aquazoo Friesland - Reuzenotters
AquaZoo Friesland haakt met de komst van reuzenotters in op waar het voor de dierentuin in Leeuwarden ooit allemaal mee begon: het Otterpark. 
De reuzenotter is in Nederland alleen bij AquaZoo Friesland te zien. Leeuwarden heeft dus de primeur!
(Tekst: AquaZoo Friesland)
 

Diergaarde Blijdorp - Opvang, rehabilitatie en uitzetting dikkopschildpad
Op 11 januari  2015 werd er een aangespoelde dikkopschildpad gevonden op het strand bij Wassenaar. Het dier werd door de dierenambulance naar Blijdorp gebracht. Blijdorp is naast Burgers' Zoo de aangewezen instantie voor opvang van gestrande zeeschildpadden.
Nadat het dier helemaal was aangesterkt en opgeknapt, heeft het nog even in het oceanium rondgezwommen, voordat hij naar de Algarve in Portugal is verhuisd. Daar is hij uitgezet door de Portugese marine. 
De dikkopschildpad komt waarschijnlijk uit Florida (VS) waar een grote populatie nestelt. Jonge dieren maken een trip met de Golfstroom naar de Azoren en Kaapverdische Eilanden waarna ze teruggaan naar de kust van Amerika.
 

Dierenpark Emmen / Wildlands - IJsberen
In juli 2015 zijn er alvast twee ijsberen naar Emmen gekomen voor de in maart 2016 geopende Wildlands AIdventure Zoo Emmen. Zij hebben daar nu een prominente plek in in Northica in een verblijf van 7000m2. 

Wildpark van Han - Veelvraten
Het Domain van de grotten van Han is één van de weinige parken in Europa dat veelvraten heeft en in het wild zijn ze heel zeldzaam (ze komen van Noord Europa). De veelvraat is een carnivoor, maar hij is opportunistisch en eet ook regelmatig plantaardig voedsel. Hij staat bekend als een erg sterk en onbevreesd beest. Zo zal hij soms een vos, ree of schaap aanvallen. 
De veelvraat verblijft in een hol in een rotshelling in dichte struiken of tussen de rotsen. Hij is zowel overdag als 's nachts actief. Vermits het Domein van de Grotten van Han een natuurlijk wildpark is, waar de mens zo goed als niets heeft aangelegd, gelijkt ook het verblijf van de veelvraat heel erg op hoe hij in de natuur leeft.
(Tekst: grotten van Han)