ZooSite Awards / ZooSite Awards 2015 - de uitslag / Leukste Geboorte niet-EAZA

Leukste Geboorte niet-EAZA


Leukste Geboorte in een Dierentuin niet lid van EAZA / Naissance la plus chouette
 

Openbaar Aquarium van Brussel - vieroogvissen
Twee koppeltjes werden op 19/2/2014 in een kweekaquarium in de quarantaine geplaatst. Tijdens de maand oktober werd bij beide vrouwtjes zwangerschap vastgesteld. De mannetjes werden uit de kweekbak verwijderd. De moeilijkheden bij de kweek van deze soort zijn het feit dat ze snel bang zijn en dat de gonopode (sexorgaan) van de man ofwel naar links of naar rechts buigt en de genitale opening van de vrouw ook links of rechts georiënteerd is. Een compatibel koppel moet dus gevonden worden.

Berkenhof Tropical Zoo - roodoogmakikikkers
Hoewel kweken met veel kikkersoorten vaak relatief eenvoudig is, is deze soort daarop een uitzondering. Toch is het Berkenhof gelukt om nageslacht te krijgen van deze spectaculair gekleurde boomkikkers.

Dierenpark De Oliemeulen - mopskopleguanen
Eind September zijn er bij Dierenpark de Oliemeulen mopskopleguaantjes (Uranoscodon superciliosus) geboren.
De mopskopleguaan komt voor in delen van Noorderlijk Zuid-Amerika en wordt zelden gehouden in dierentuinen.

 

Olmense zoo - twee nevelpanters
Op 14 juli 2014 (de nationale feestdag van Frankrijk) werden 2 nevelpanters geboren die we de namen ‘Paris’ (voor het vrouwtje) en ‘Pepper' (voor het mannetje) hebben gegeven.  Ondertussen hebben beide pantertjes een vernieuwd verblijf gekregen en kunnen de bezoekers ze achter een glazen wand bewonderen.  Olmense zoo was eerder al trots op de komst van een koppel nevelpanters; met de geboorte van deze jongen is de fierheid nog een beetje groter.

 

Dierenpark Zie-Zoo - groene anaconda's
Vorig jaar zijn op de reptielenzolder van Dierenpark Zie-Zoo groene anaconda's geboren. Anaconda is een reuzenslang afkomstig iot Zuid-Amerika. Ze zijn niet de langste slangensoort van de wereld, maar door de omvang wel de grootste. Anaconda's zijn levendbarend en de jongen zijn al zo'n 60 cm als ze ter wereld komen.