ZooSite Awards / ZooSite Awards 2014

ZooSite Awards 2014

strict warning: Only variables should be passed by reference in /home/zoo/domains/zoosite.nl/public_html/site/modules/book/book.module on line 559.

Uitslag zevende, meest succesvolle, ZooSite Awards bekend!

Belgische dierentuinen scoren opvallend goed.

Voor het zevende achtereenvolgende jaar werden door ZooSite de ZooSite Awards uitgereikt. In de periode van 5 tot en met 20 april konden bezoekers van ZooSite.nl en ZooSite.be hun stem uitbrengen op de in totaal 32 genomineerde dierentuinen in tien categorieën. Met in totaal ruim 10.000 ingezonden stemformulieren gaan de ZooSite Awards 2014 de boeken in als de meest succesvolle ooit.

De toevoeging van een Franstalig deel aan de ZooSite website, alsmede de groeiende populariteit van dierentuinen in België, zorgden ervoor dat voor het eerst meer ZooSite Awards naar Belgische dierentuinen gaan dan naar Nederlandse.

Pairi Daiza, in het Waalse Cambron, kreeg in twee categorieën de meeste stemmen. Hierdoor mag de dierentuin, die begin dit jaar een koppel reuzenpanda’s uit China ontving, zich als eerste Belgische tuin de “Mooiste Dierentuin van de Benelux” noemen. In totaal ontving het park 30,16% van de stemmen in deze categorie.

Ook in de categorie “Mooiste Nieuwe Verblijf” kreeg Pairi Daiza het grootste aantal stemmen, 33,57%. Het Paleis van Ani, vernoemd naar een eerder in het park overleden, hoogzwangere olifant, werd door de stemmers verkozen boven onder andere het Gorilla Adventure van Ouwehands Dierenpark in Rhenen, Nederland en het Noordzeegebied van het eveneens in Nederland gelegen Dolfinarium.

De Olmense zoo in Olmen-Balen, België, mag zich onder de dierentuinen die niet lid zijn van EAZA, de Europese dierentuinvereniging, de Mooiste van de Benelux noemen. Van de tien genomineerden haalde het Vlaamse park de meeste stemmen, 26,38%.

De dierentuinen van Antwerpen, beter bekend als de Zoo en Aquatopia blijven eveneens niet met lege handen achter. Aquatopia, geen lid van EAZA, kende met 31,93% van de stemmen de “Leukste Geboorte van 2014” met de vijftien gitaarroggen. De Zoo van Antwerpen ontvangt twee ZooSite Awards, Oberon, de kleine brilbeer, werd met 41,05% van de stemmen de “Leukste Geboorte van een Zoogdier”. De komst van twee De Bruijnpademelons, kleine en in dierentuinen zeer zeldzame kangoeroes, trok 33,99% van de stemmen, ruim voldoende voor de tweede award van de Zoo.

In Nederland gingen de prijzen naar Best Zoo, die het “Mooiste Nieuwe Verblijf” bouwde onder de niet leden van EAZA (19,54%), nauw gevolgd door het Madagaskar-aquarium van het openbaar aquarium van Brussel (19,52%) en het jaguarverblijf van Parc Animalier de Bouillon (19,47%). Dierenpark Zie-Zoo kreeg als eerste dierentuin van de Benelux de zeldzame nevelpanter in haar collectie goed voor de “Leukste Aanwinst” onder niet EAZA leden met 37,61% van de stemmen.

Diergaarde Blijdorp is de enige Nederlandse dierentuin die lid is van EAZA die dit jaar een ZooSite Award ontvangt, de Rotterdamse dierentuin ontving in twee categorieën de meeste stemmen en mag zich daarmee, samen met GaiaZOO, over een periode van zeven jaar de meest succesvolle dierentuin tijdens de ZooSite Awards noemen, met in totaal acht ontvangen ZooSite Awards.

De geboorte van stierkophaaien, een primeur voor de 157-jaar oude dierentuin, trok 49,71% van de stemmen in de categorie “Leukste Geboorte van een Niet-Zoogdier”, waarmee de diergaarde de concurrentie ver achter zich liet. Minstens even opvallend mag de 43,20% van de stemmen in de categorie “Meest Innovatieve Dierentuin” genoemd worden. In de zeven edities van de ZooSite Awards werd deze prijs zes keer uitgereikt, waarvan vijf keer aan de dierentuin van Rotterdam, in 2007, 2008, 2009/2010 en 2013 pakte Diergaarde Blijdorp ook al deze prijs.

De ZooSite Awards kent geen verliezers, met ruim honderd erkende dierentuinen in de Benelux die jaarlijks duizenden geboortes kennen, honderden nieuwe aanwinsten verwelkomen en tientallen nieuwe verblijven bouwen is het ontvangen van een nominatie in onze ogen al winnen.

ZooSite is de grootste dierentuin-informatie website van de Benelux met ruim 50.000 unieke bezoekers per maand

Mooiste Dierentuin EAZA - Pairi Daiza Mooiste Dierentuin niet-EAZA - Olmense Zoo
Mooiste nieuwe verblijf EAZA - Pairi Daiza Mooiste nieuwe verblijf niet-EAZA - Best Zoo
Leukste aanwinst EAZA - Zoo Antwerpen Leukste Aanwinst niet-EAZA - Dierenpark ZieZoo
Leukste geboorte zoogdier (EAZA) - Zoo Antwerpen Leukste geboorte niet-EAZA- Aquatopia
Leukste geboorte niet-zoogdier (EAZA)- Diergaarde Blijdorp Meest Innovatieve Dierentuin (EAZA)- Diergaarde Blijdorp