ZooSite Awards / ZooSite Awards 2012 / Meest Innovatieve Dierentuin

Meest Innovatieve Dierentuin


Zoo Antwerpen – onder andere Leeuwen, Stokstaartjes, Vernieuwing Vriesland

De dierentuin van Antwerpen toverde in 2011 het oude panoramaperk om in een nieuw, 1000m2 groot, verblijf voor de koning der dieren, de leeuw. Ook de stokstaartjes en vosmangoesten kregen een nieuw verblijf, aan de rand van dat van de leeuwen met, heel spannend, de optie om ook het leeuwenperk te betreden. Daarnaast werd Vriesland op een groot aantal plaatsen verbouwd.

AquaZoo Friesland – onder andere Zeehonden met kijktunnel, Amazona gebied


In AquaZoo Friesland werd in 2011 een nieuw zeehondenverblijf inclusief onderwatertunnel opgeleverd. Hier kunnen bezoekers oog in oog komen te staan met de zwemmende zeehonden en vice versa. In het nieuwe Amazona kan de bezoeker tussen diverse kleinklauwaapjes door lopen in een nagebouwde jungle. Tevens werd een begin gemaakt aan de griezelgrot, waar binnenkort de ratten hun woonplaats zullen vinden…

Artis – onder andere Vogelhuis, Apenhuis, Fazanterie

De oudste dierentuin van de Benelux vernieuwde in 2011 er flink op los. Het oude apenhuis werd omgebouwd tot modern apenhuis waarin de bezoekers tussen de loslopende apen, maar ook enkele reptielen, kan lopen. Het oude vogelhuis onderging binnen een heuse gedaanteverandering en kreeg onder andere een water, een oerwoud en een woestijnbiotoop. De buitenzijde werd herstelt en toont de klassieke uitstraling van de stadsdierentuin. Ook de fazanterie werd volledig gerestaureerd en bevat nu een van de modernste vogelkeukens van Europa.

Diergaarde Blijdorp – onder andere Steller Zeearenden, Wasberen, Zandwallabies

Diergaarde Blijdorp geldt al jaren als een van de meest vernieuwende dierentuinen van de wereld. Geen jaar gaat voorbij zonder dat er meerdere nieuwe verblijven worden opgeleverd. In 2011 was dit niet anders, de Stellerzeearenden, wasberen, poolvossen en sneeuwuilen kregen een nieuw en groter onderkomen aan de Oceanium zijde. Aan de andere kant van de tuin werd een verblijf voor zandwallabies aangelegd, maar ook een voliere voor agapornissen en een voliere voor wevers, grondeekhoorns en parelhoenders gebouwd. Daarnaast herzag de Diergaarde de route door Azië en werden drie van de Rijksmonumenten gerestaureerd.

GaiaZOO – onder andere Leeuwen, Boshondjes, Kinderboerderij

Dat Limburgers hard kunnen werken kan niemand over twijfelen, maar dat een jonge dierentuin als GaiaZOO zoveel in een jaar zou gaan vernieuwen had niemand kunnen voorspellen. In elk van de vier gebieden dat het park kent werd iets nieuws gebouwd, een kinderboerderij in het Limburg gebied, een vogelshow arena in het Europa gebied, Boshondjes in Zuid-Amerika en Leeuwen, stokstaartjes en stekelvarkens in Afrika. Naast de nieuwe verblijven werd ook de naam van het park verandert van GaiaPark naar GaiaZOO, want ZOO is Gaia.