ZooSite Awards / ZooSite Awards 2012 / Leukste Geboorte niet-Zoogdier

Leukste Geboorte niet-Zoogdier


Aquazoo Friesland - Drie Mangrovevaranen (wildbroed)

In juli 2011 werden in het verblijf van de mangrovevaranen drie jongen ontdekt. De dierverzorgers wisten niet dat er eieren gelegd waren. De dieren waren uit zichzelf in het verblijf uit de eieren gekropen die door hun moeder daar begraven waren. Voor AquaZoo was dit de eerste keer dat de mangrovevaranen zich hebben voortgepland, een primeur.

Avifauna - Vier Helmkasuarissen uit één nest

In oktober 2011 kwamen vier helmkasuarissen uit het ei. Helmkasuarissen planten zich in dierentuinen maar slecht voor, maar het koppel van Avifauna doet het al jaren erg goed. Vier jongen uit één nest was echter zelfs voor Avifauna, en dus de gehele dierentuinwereld, een primeur.

Diergaarde Blijdorp - Twee Ezelspinguins

Voor het eerst in de lange geschiedenis van de Rotterdamse Diergaarde werden in 2011 twee ezelspinguïns geboren. De ouder dieren bouwden in het Oceanium zelf een nest en broedden daar twee eieren uit. Diergaarde Blijdorp houdt als enige dierentuin van Nederland deze pinguïnsoort en de geboorte van deze twee dieren was dan ook voor heel Nederland een primeur.

Dierenpark Emmen - Vier Donkere Doosschildpadden

De uit Afrika afkomstige donkere doosschildpadden zorgden in 2011 maar liefst voor vier nakomelingen. Bijzonder aan de soort is dat deze leeft in rivieren die een deel van het jaar droogvallen, waardoor de dieren zich in holen of de modderbodem moeten verschuilen.

Dierenpark Wissel - Lori's van de Blauwe Bergen

Begin 2011 verhuisden de lori’s van de blauwe bergen naar een nieuw verblijf. Al snel werd door de dieren in hun nieuwe nesthokken een nest gebouwd en in juli 2011 was het eerste jong een feit. De eerste weken is het jong onherkenbaar ten opzichte van zijn kleurrijke ouders, hulpeloos, blind en bijna kaal. Aan het einde van de zomer vloog het jong echter uit in een prachtig verenkleed.