ZooSite Awards / ZooSite Awards 2012 / Leukste Aanwinst EAZA

Leukste Aanwinst EAZA


Apenheul - Neusapen

Als enige dierentuin buiten Azië kreeg Apenheul in 2011 de eer om drie neusapen te mogen huisvesten. De drie broers zijn afkomstig uit de dierentuin van Singapore, waar zij al langere tijd samen leefden. Samen met deze dierentuin wil Apenheul in de toekomst een fokprogramma opzetten voor deze bijzondere langoeren.

Diergaarde Blijdorp - Slurfhondje

Diergaarde Blijdorp ontving in 2011 als eerste Europese dierentuin een steppeslurfhondje. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden gaat het hier niet om een hond, maar om een uit Tanzania en Kenia afkomstige springspitsmuis. Diergaarde Blijdorp hoopt in de nabije toekomst een aantal soortgenoten voor het huidige vrouwtje te ontvangen.

GaiaZOO - Boshondjes

Het Zuid-Amerika deel van de dierentuin van Kerkrade werd in 2011 uitgebreid met een groepje boshonden. Deze dieren, die nauw verwant zijn aan onder andere de manenwolf, staan bekend als een van de sociaalste dieren ter wereld en dat is aan hun gedrag in GaiaZOO ook goed af te lezen.

ZooParc Overloon - Afrikaanse Wilde Honden


In juli 2011 werd de collectie van het ZooParc uitgebreid met vijf Afrikaanse wilde honden, de grootste hondachtige van Afrika. De honden met het imago van wrede en sluwe jagers, zijn in werkelijkheid zeer intelligente en sociale dieren. Net als in het wild heeft de groep in Overloon een duidelijke rangorde, die na het betreden van het ruime buitenverblijf opnieuw door de groep werd vastgesteld. Ondergeschikten mogen in de grotere ruimte niet meer dicht bij de groepsleider komen en laten met ondergeschikt gedrag hun respect voor de leider duidelijk merken.

Planckendael - Kroeskoppelikanen

In het najaar van 2011 vertrokken vier koppels kroeskoppelikanen vanuit de zoo van Antwerpen naar Planckendael om daar het verblijf van de vier witte pelikanen verder op te vullen. Pelikanen zijn echte groepsdieren en broeden beter in grotere kolonies, inmiddels delen de 12 dieren probleemloos, en met succes, de nesten van het park.