B.R.U.L. Award


De ZooSite Awards bestaan vijf jaar. Tijd voor een feestje. Speciaal voor dit eerste lustrum is de Bijzondere Redactieprijs voor een Uitbreiding met Leeuwen, ofwel B.R.U.L., award in het leven geroepen. Het logo van ZooSite, en dus ook de ZooSite Awards, is een brullende leeuw en het toeval wil dat in de afgelopen vijf jaar veel dierentuinen iets bijzonders deden met leeuwen.

Zoo Antwerpen – Nieuw leeuwenverblijf (2011)

De dierentuin van Antwerpen verbouwde in 2011 het oude panorama-terras tot een ongeveer duizend vierkante meter groot, nieuw leeuwenverblijf. Bijzonder aan het verblijf is dat de stokstaartjes en vosmangoesten, die eveneens een verblijf kregen tegen dat van de leeuwen aan, via tunnels bij de leeuwen op het perk kunnen komen.

Apenheul – Succesvolle operatie leeuwstaartmakaak-leider Billy (2007)

Billy, de leider van de leeuwstaartmakaken, onderging in 2007 een oogoperatie. Billy lijdt aan diabetes en was daardoor blind geworden, maar dat weerhield hem er niet van de leider van de groep te zijn. Toch moest er iets gebeuren en dus werd op 16 december Billy met succes geopereerd. Tot de dag van vandaag leidt hij de leeuwstaartmakakengroep van Apenheul en komt braaf zijn dagelijkse insuline spuitje halen bij de verzorgers.

Artisklas Haarlem – Nieuw mierenleeuwenverblijf en inwoners (2011)

In 2011 haalde Artisklas grote aandacht in de media door aan te kondigen dat het kleine park leeuwen zou gaan houden. Toegestroomde pers, driftig op zoek naar de gevaarlijke rovers, werden snel gewezen op het nieuwe verblijf voor de 80 mierenleeuwen. De larve van de mierenleeuw, een insect, vangt met behulp van een valkuil andere insecten, met name mieren.

Dierenpark Emmen - Nieuw leeuwenverblijf en drie inwoners (2011)

Na tientallen jaren zonder leeuwen bouwde in 2011 het dierenpark van Emmen een geheel nieuw verblijf. Ondanks de geplande verhuizing in 2015 blijft het park daarmee investeren in de huidige tuin om zo aantrekkelijk mogelijk te blijven voor haar bezoekers. De komst van drie leeuwen, een man en twee vrouwen, heeft daar zeker bij geholpen.

GaiaZOO – Nieuw leeuwenverblijf en drie inwoners (2011)

Het Afrika gebied van de Limburgse dierentuin GaiaZOO kreeg in 2011 een kroon met de komst van de leeuwen. In een ruim en groen verblijf zijn drie leeuwen, een man en twee vrouwen, losgelaten. Bijzonder aan het verblijf is dat er door een van de kijkruiten een jeep is heengereden. Kinderen kunnen spelen in de jeep, terwijl de leeuwen kunnen luieren op de motorkap…

Mondo Verde – Nieuw leeuwenverblijf en twee, witte, inwoners (2010)

De witte leeuwen Kato en Kenia ontvingen in 2010 al een ZooSite Award voor hun komst naar Mondo Verde. Vanzelfsprekend kunnen zij voor de B.R.U.L. award niet ontbreken. Naast de nieuwe leeuwen is ook het verblijf in Mondo Verde in 2010 opgeleverd.

Ouwehands Dierenpark – Vier nieuwe, witte leeuwen (2011)

Ouwehands dierenpark in Rhenen ontving in 2011 maar liefst vier nieuwe, witte leeuwen. De jonge man en zijn drie jonge dames mochten op 11 februari 2011 voor het eerst naar buiten. Inmiddels worden de dieren geslachtsrijp en dus is de hoop op nageslacht groot bij het park en vele bezoekers.