ZooSite Awards / ZooSite Awards 2011 / Leukste geboorte zoogdier

Leukste geboorte zoogdier


 

Burgers' Zoo - Hartebeest
Hartebeesten zijn, ondanks dat ze in het wild niet ernstig bedreigd zijn, echte zeldzaamheden in Europese dierentuinen. Slechts twee dierentuinen in Europa huisvesten deze antilopen en dus is iedere geboorte een zeldzaamheid. De eerste geboorte van deze soort in Burgers’ Zoo had plaats in 2006.

 

Dierenpark Planckendael - Sneeuwpanter Laila
Op 4 april 2010 werd voor het eerst in Planckendael een sneeuwpanter geboren. De geboorte was niet alleen een primeur voor het park, maar voor heel België. Helaas overleed Laila’s moeder enkele weken na de geboorte waarna verzorgers de rol van pleegmoeder op zich namen en met succes.

Diergaarde Blijdorp - IJsbeer Vicks
Sinds 1996 werden er geen ijsberen meer geboren in de Rotterdamse diergaarde. Een grote actie, gevolgd door een grote donatie, van de Vrienden van Blijdorp haalde in 2008 de ijsberen terug naar Rotterdam, met de kleine Vicks, geboren op 6 december 2010, als eerste fokresultaat.

Gaiapark Kerkrade Zoo - Veelvraat Tapio
Terwijl de EAZA campagne voor de Europese roofdieren in volle gang was werd in GaiaPark een veelvraat geboren. Voor het Limburgse park was het de eerste keer dat een veelvraat succesvol werd grootgebracht en ook voor de BeNeLux was het vele jaren geleden dat een veelvraat geboren en grootgebracht werd.

 

Zooparc Overloon - Dwergnijlpaardje Asabi
Het dwergnijlpaard Asabi dat in november 2010 ter wereld kwam betekende een primeur voor ZooParc Overloon. Nooit eerder werd in het park een dwergnijlpaard geboren. Na vele verwoede paarpogingen en letterlijk vallen en opstaan lukte het vader Albert om moeder Bagatelle te bevruchten, met Asabi als resultaat.