ZooSite Awards / ZooSite Awards 2011 / Leukste geboorte niet-zoogdier

Leukste geboorte niet-zoogdier


 

Artis - Driestreepdoosschildpad
Voor het eerst in de geschiedenis van Artis werd in 2010 een zeer zeldzame driestreepdoosschildpad geboren. Deze schildpadden worden in hun natuurlijk habitat, China, Laos en Vietnam, gebruikt voor consumptie door de mens waardoor er nog slechts enkele honderden over zijn.

 

Aquazoo Friesland - Chinese kraanvogels
Voor het eerst in de geschiedenis van AquaZoo werd bij de Chinese kraanvogels een jong grootgebracht. Dit ondanks de opschudding die ontstond doordat een tweede jong op mysterieuze wijze uit het park werd ontvreemd.

Avifauna - Australische boshoen
In Avifauna kwam in 2010 voor het eerst sinds lange tijd een Australische boshoen uit het ei. Het Australische boshoen maakt geen nest, maar begraaft haar eieren onder kilo’s aarde en bladeren. Het mannelijke boshoen houdt de temperatuur op peil door compost toe te voegen of weg te halen. Het broeien van deze compost hoop broed de eieren voor de vogels uit.

Diergaarde Blijdorp - Koeneusrog
In 2010 lukte het Diergaarde Blijdorp voor het eerst om een in het Oceanium geboren koeneusrog groot te brengen. Hiermee is Diergaarde Blijdorp de eerste Europese dierentuin waar ooit een koeneusrog geboren en grootgebracht is.

 

Pairi Daiza - Afrikaanse Pygmeevalk
Wereldwijd is Pairi Daiza één van de zeer weinige, succesvolle fokkers met deze allerkleinste, Afrikaanse roofvogel. In Europa zijn zij zelfs één van de zeer weinige dierentuinen die deze soort in zijn bestand heeft.