ZooSite Forum


Welkom op het grootste Nederlandstalige dierentuinforum

[Fotoverslag] Orang-oetan rehabilitatiecentra, Borneo

[Fotoverslag] Orang-oetan rehabilitatiecentra, Borneo

Berichtdoor markvanvos » zo aug 09, 2015 12:59 pm

Er zijn 3 orang-oetan rehabilitatiecentra in de wereld, 2 op Borneo en 1 op Sumatra. Ik heb het Semenggoh Wildlife en Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre op Borneo bezocht. In deze centra worden voornamelijk jonge Borneose orang-oetans opgevangen. Deze dieren zijn wees, illegaal als huisdier gehouden of kunnen op een andere manier niet meer voor zichzelf zorgen. De centra hebben als doel om dieren weer terug in het wild te plaatsen.

Het Semenggoh Wildlife Centre ligt in de provincie Sarawak op 30 minuten rijden buiten Kuching.
Eigenlijk is dit centrum alleen te bezoeken wanneer de dieren gevoerd worden (2x per dag), anders weet je zeker dat er niets te zien is.
De entree bedraagt omgerekend € 2,30 en bij de ingang verteld iemand wat er wel en vooral wat er niet mag.
Afbeelding

Hierna moet je een stuk door de jungle lopen om bij het voerderplatform te komen. Hier is een tribune gebouwd van waar je alles goed kunt zien.
Afbeelding
Hier legt iemand wat fruit klaar en rammelt met de etensbak en dan is het afwachten of er dieren komen. Rond de bossen van dit centrum leven 26 semi wilde orang-oetans.
Vlak nadat het eten is neergelegd komt er een moeder met kind aan, dit dier pakt wat eten en is daarna snel weer in de bossen verdwenen.
Afbeelding

Bij een ander platform zijn 2 dieren die het wat rustiger aan doen en een behoorlijke tijd blijven rondhangen.
Afbeelding
Afbeelding

Verder is er bij dit centrum een ruimte waarin wat informatie over orang-oetans en het proces van herintroductie te vinden is.
Afbeelding
Afbeelding
Ook liggen hier foto’s waarop verwondingen te zien zijn die rangers opgelopen hebben, bijvoorbeeld afgebeten vingers en andere bijtwonden.

Dit centrum is vergelijking met het Sepilok centrum niet heel toeristisch en er wordt vooral aandacht besteed aan de dieren (niet aan toeristen). Van te voren wordt er verteld dat je minimaal 3 meter afstand moet houden tot de dieren (ze komen soms ook naar de tribune toe). Nu zijn er soms toeristen die zich hier niet aan houden en deze worden letterlijk weg geslagen door de rangers. Dit is wel anders bij het andere centrum (later hier meer over).


Het Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre ligt in de provincie Sabah vlakbij de stad Sandakan. Je kan voordat je naar binnen gaat een film bekijken over het rehabilitatieproces en naar de souvenirshop. De entree voor dit centrum bedraagt omgerekend € 7,- en wanneer je je camera mee wilt nemen komt er € 2,30 bij.
Je mag behalve je camera helemaal niets mee naar binnen nemen (tassen, drinken enz.) en voordat je naar het voederplatform loopt moet je eerst je schoenen en handen ontsmetten.
Je loopt over vlonders naar het platform en onderweg kom je wat educatie tegen.
Afbeelding

De tribune is wat groter dan bij het andere centrum, dat is ook wel nodig want tijdens het voeren stond deze helemaal vol. Voordat het voeren begon waren hier al wat jonge dieren aan het wachten.
Afbeelding
Afbeelding
De rangers bleven hier tijdens het voeren op het platform.
Afbeelding

Later kwam er nog een moeder met jong, deze heeft er een poosje zitten eten.
Afbeelding
Afbeelding

Wanneer je klaar bent met kijken bij het voederplatform kun je doorlopen naar de kinderopvang. Dit kan alleen wanneer er geen orang-oetan op de balustrade loopt en de doorgang verspert.
Afbeelding

De kinderopvang kun je bekijken vanachter glas, hier wordt ook nog wat meer informatie gegeven over wat er gebeurd.
Afbeelding
Er leven hier 25 jonge dieren en deze kunnen tot ze 7 jaar zijn blijven. De jonge dieren krijgen hier een ouder maatje, waarna het de bedoeling is dat ze van elkaar leren. Wanneer ze genoeg geleerd hebben (vooral klimmen en klauteren) mogen ze naar het bos en kunnen ze wanneer ze het nodig vinden wat te eten halen bij het voederplatform. Sommige dieren worden nooit weer gezien en andere komen soms nog wat halen.

Hierna ben ik weer terug gelopen naar het voederplatform, waar het wat rustiger was.
Afbeelding

Hier was hetzelfde jonge dier als van voor het voeren nog aan het rondhangen. Deze klom later ook op de balustrade en blokkeerde de doorgang. Over dit dier werd verteld dat het zeer ondeugend was en wel eens camera’s van mensen afpakte. Toen het te lang duurde werd het dier van de balustrade de boom in gejaagd, waarna alle wachtenden op 1 meter langs het dier konden lopen om een foto te maken.
Afbeelding

Ik denk dat in deze centra goed werk wordt verricht en het is leuk om orang-oetans in hun (semi) natuurlijke omgeving te zien, maar het is nog mooier om ze in het wild te zien.

12 mensen liken deze post.
markvanvos
Zoo Groentje
Zoo Groentje
 
Berichten: 24
Likes: 0 post
Liked in: 27 posts
Geregistreerd: zo jan 17, 2010 11:13 am

Re: [Fotoverslag] Orang-oetan rehabilitatiecentra, Borneo

Berichtdoor Jo kuyken » do sep 24, 2015 6:49 pm

Heel leuk verslag ;)
Er is duidelijk te merken aan alle kinderen dat er goed gefokt wordt en dat het goed met de dieren gaat. Dat is wel heel belangrijk ;)
Avatar gebruiker
Jo kuyken
Zoo Fanatiekeling
Zoo Fanatiekeling
 
Berichten: 812
Likes: 94 posts
Liked in: 213 posts
Geregistreerd: za maart 07, 2015 11:45 am
Woonplaats: Overpelt - Limburg


Keer terug naar Verslagen over de Wereld

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 5 gasten