ZooSite Forum


Welkom op het grootste Nederlandstalige dierentuinforum

[fotoverslag] 26-09-2014 Higashiyama Zoo - Japan

[fotoverslag] 26-09-2014 Higashiyama Zoo - Japan

Berichtdoor Kaartje » vr dec 26, 2014 11:36 am

26-09-2014 Higashiyama Zoo

Openingsdatum: 01-04-1918
Grootte: 60 hectare, waarvan 32 voor de zoo, de rest botanische tuinen
Entreeprijs: 500 yen (640 yen inclusief een bezoek aan de skytower)
Bezoektijd: Vrijdag 9:00-17:00
Weer: Lichtbewolkt/zonnig, 29 graden

Afbeelding

Higashiyama zoo (in Nagoya) trekt jaarlijks tussen de 2 en 2,5 miljoen bezoekers en is daarmee na Ueno zoo het park met het hoogste bezoekersaantal. In 2013 is het aantal flink gestegen, waarschijnlijk door de opening van een nieuw olifantenverblijf.

Afbeelding

Na binnenkomst kom je eerst bij een vijver voor zwarte zwanen.
Afbeelding

Daarna blijkt dat je een Aziatische dikhuidenhoek in gestapt bent, niet dat het zo specifiek is aangekleed, maar de soorten waren er wel naar. Het eerste verblijf bestaat uit drie perken voor 2.1 Indische neushoorns.
Afbeelding

Aan de andere kant van het plein ligt een verblijf voor twee Maleise tapirs.
Afbeelding

Na het neushoornverblijf volgt een kaal gebied waar gewerkt werd. Hier heeft tot vorig jaar een olifantenverblijf gestaan, waar helaas niets meer van te zien was. Aan de andere kant van het pad is een nieuw olifantenverblijf gemaakt, dat geopend is op 28 september 2013. Er leven nu 1.3 olifanten, waarvan een vrouwtje in januari 2013 geboren is. Haar ouders zijn beide Sri-Lankaanse olifanten die in 2007 in het park zijn gearriveerd. Het andere vrouwtje is al sinds 1973 in het park en is dus ouder dan veertig jaar. Met 3350 vierkante meter is het nieuwe verblijf het grootste verblijf in Japan voor Aziatische olifanten. Het is 4,5 keer zo groot geworden als het vorige verblijf. Binnen zijn vier stallen voor vrouwtjes en twee bullenstallen. Je kijkt vanaf de zijkant, waarbij je de stallen voor de vrouwtjes vooraan ziet. Buiten zijn er drie perken; een apart bullenperk, een groot perk en waarschijnlijk een apart kraamperk of zoiets. Ze zijn voorzien van water, schaduwplekken, diverse grondsoorten, enzovoort.
Afbeelding

Afbeelding

Naast dit verblijf is een verblijf voor Aziatische kleinklauwotters gebouwd. Hun binnenverblijf ligt in het overdekte publieksgedeelte.
Afbeelding

Tegenover dit verblijf ligt een verblijf voor axisherten (eerste foto), gevolgd door verblijven voor Somalische wilde ezels en Chapmannzebra's (tweede foto).
Afbeelding

Afbeelding

Aan de andere kant naast de olifanten zijn twee verblijven voor vulkaankonijnen, kleine konijnen oorspronkelijk voorkomend in Mexico, gevolgd door een verblijf voor wombats.
Afbeelding

De rode reuzenkangoeroes hebben een soort van doorloopverblijf, maar dan wel met nog een afscheiding.
Afbeelding

Daarnaast liggen nog een aantal kooien op een rijtje voor Bennettwallabies, nog meer rode reuzenkangoeroes en twee verblijven voor emoes.
Afbeelding

Daarna kom je bij het 'small carnivore house'. Wij verwachten dan verblijven met kleine carnivoren, maar het bleek anders geïnterpreteerd te moeten worden, het was meer een small house voor carnivoren... Er waren twee verblijven voor jaguars, drie voor sneeuwpanters en eentje voor een Perzische panter. Die laatste soort wordt - mits ik het goed begrepen heb - maar in drie parken in Japan gehouden. Verder waren de bewoners gelukkig toch iets kleiner, zo waren er verder nog servals, wasberen, neusberen, Bengaalse tijgerkatten, vissende katten, manoels, caracals, zadeljakhalzen en honingdassen te zien.
Afbeelding

Afbeelding

Na de zebra's kun je ook de andere kant op, richting leeuwen. De leeuwen leven op een eiland met een gracht, maar om de mensen toch dichtbij de leeuwen te kunnen laten komen, is er een bruggetje naar het eiland gemaakt, waar je de leeuwen door een glazen afscheiding kunt zien. Er werd een wisselsysteem gehanteerd. 's Ochtends mochten moeder met 1.1 jongvolwassen jongen naar buiten en 's middags was hun vader te zien.
Afbeelding

Hierna volgt een perk voor Japanse serows.
Afbeelding

Vervolgens is er een verblijf voor Sumatraanse tijgers.
Afbeelding

Achter een soort vijver loop je weer naar beneden. Deze vijver lag naast het zebraverblijf en was bewoond door Caribische flamingo's en diverse eendensoorten. Er zaten in deze buurt ook roze pelikanen. Hierna kwamen we bij het voormalige verblijf van Amerikaanse bevers.
Afbeelding

Zo kom je bij de berenhoek, met een rijtje met vijf berenkuilen voor Maleise beren, Japanse kraagberen, brilberen en Hokkaido bruine beren, die je van boven en beneden kunt bekijken.
Afbeelding

Daarnaast leven drie ijsberen. Eentje zat binnen, eentje in een klein buitenverblijf en de derde in een ruim buitenverblijf. In dat laatste verblijf stond een apparaat dat op willekeurige tijden vis in het verblijf kan schieten (met als gevolg dat wij de ijsbeer alleen in de buurt van het apparaat hebben gezien).
Afbeelding

Hiervoor liggen nog een aantal verblijven voor zeedieren. Voor elf dieren, waaronder twee jongen van dit jaar, was het weliswaar leuke Californische zeeleeuwenverblijf wel aan de kleine kant.
Afbeelding

Misschien krijgen ze het naastliggende verblijf er bij, als de laatste larghazeehond er niet meer is.
Afbeelding
Larghazeehondverblijf met op de achtergrond ijsberenverblijf

Daarnaast was een pinguïnverblijf met Humboldtpinguïns, twee zuidelijke rotspinguïns en een koningspinguïn! Overdag stonden er sproeiertjes aan met hopelijk koud water, maar tegen sluitingstijd stonden die uit en was het nog steeds warm weer...
Afbeelding

Achter het ijsberenverblijf is een rijtje met vogelkooitjes (kaketoe, kapparkiet, dwergara, palmkaketoe, etc.).
Afbeelding

Aan de andere kant is een soort savanne voor in ieder geval vier netgiraffen. Een aantal struisvogels stonden in een (wellicht tijdelijk) afgezet stuk.
Afbeelding

Als je verder loopt kom je bij een koalahuis (voor een stuk of vijf dieren). De buitenverblijven daar achter waren niet in gebruik. In 1985 kwamen de eerste zes koala's aan in Japan en Higashiyama Zoo was één van de drie parken die toen koala's ontving. In 1986 waren ze het eerste park om met deze soort te fokken. De koala's zijn ambassadeurs voor de vriendschap tussen Higashiyama zoo en Taronga zoo. Taronga is één van de drie zusterparken, Los Angeles en Chapultepec (Mexico) zijn de andere twee.
Afbeelding

Daarnaast was een doorloop-vogelhal met ervoor enkele kooitjes voor hyacinth- en geelvleugelara's.
Afbeelding

Binnen zaten gierparelhoenders, pauwen, mandarijneenden, Indische vlekbekeenden, kleine zilverreigers, rode ibissen, Afrikaanse lepelaars, Amerikaanse steltkluten, Oosterse tortels en kroonkraanvogels.
Afbeelding

Hierachter lagen nog enkele verblijven, waaronder voor damherten, welke nu niet meer in gebruik waren. Als je langs een meertje verder loopt, passeer je een verblijf met lelkraanvogels.
Afbeelding

Via een brug ga je naar een deel van het park dat aan de andere kant van een openbare weg ligt. Hier zijn het botanische park en het kinderdeel te vinden. Het 'kinderpark' begint met een kuil voor Japanse wasbeerhonden.
Afbeelding

Vervolgens kom je bij twee hutjes, die ieder uit twee zichtbare binnen- en buitenverblijven bestaan. Het eerste hutje had twee verblijven voor nog meer wasbeerhonden. Bij het tweede hutje zaten witsnorpalmrollers en Japanse vossen.
Afbeelding
Hutjes linksonder op de foto, volière komt straks nog voorbij.

Afbeelding

De Children's zoo blijkt nog meer inheemse soorten te huisvesten, want hiernaast zaten Japanse makaken, amoerkatten en Tsushima bosmuizen.
Afbeelding

Afbeelding

Een grote doorloopvolière blijkt niet alleen vogels (oeraluil, mandarijneend, Chinese bamboepatrijs, Japanse brilvogel, Japanse koolmees, spiegelroodstaart, etc.) te huisvesten, maar ook Japanse eekhoorns. Deze laatste waren, net als de oeraluilen, zowel vrij rondlopend als in aparte verblijven te zien.
Afbeelding

Afbeelding

Verder was er in the Children's zoo uiteraard ook nog een kinderboerderij. Vanuit het andere parkdeel kun je op twee plaatsen een oversteek, wederom over een openbare weg, maken naar weer een ander parkdeel. Als je achter de roofdiergalerij oversteekt, kom je bij een Afrikaanse dikhuidenhoek, te beginnen met twee verblijven voor dwergnijlpaarden.
Afbeelding

Daarnaast hebben 1.1 zwarte neushoorns elk de beschikking over een eigen buitenverblijf.
Afbeelding

De grote nijlpaarden hadden best een ruim buitenverblijf, alleen jammer dat één van de twee dieren niet naar buiten kon tijdens ons bezoek.
Afbeelding

Hierna kun je twee kanten op. Als je onderlangs gaat, kom je langs een rijtje kleine en saaie apenkooien (voor Müllersgibbon, mutslangoer, zwartwitte vari, ringstaartmaki, geoffrey’s slingeraap, mandrils en drie satansaki’s die het rijtje ondanks de verblijven toch iets minder saai maakten).
Afbeelding

Afbeelding

Er tegenover ligt een volière voor andescondors.
Afbeelding

Als je nog iets omhoog loopt, kom je bij een volgend rijtje apenkooien (wanderoe, kuifmakaak, colobusaap, groene meerkat, debrazza meerkat en nogmaals zwartwitte vari). Op dit moment is dit rijtje gesloten voor een renovatie.
Afbeelding

De siamangs hebben een groter en leuker ingericht verblijf.
Afbeelding

Hier schuin tegenover is een verblijf voor één Afrikaanse olifant. Als je het pad daarnaast vervolgt, kom je weer bij de nijlpaarden.
Afbeelding

Aan de andere kant naast de olifanten, tegenover de siamangs en andere apen, is een mensapengebouw. We hebben zowel in het buiten- als binnenverblijf één orang-oetan gezien. In het binnenverblijf daarnaast, waarschijnlijk een voormalig orang-binnenverblijf, zat een Müllersgibbon.
Afbeelding

In het volgende verblijf leven vijf gorilla's; een zilverrug en twee moeders met een jong. Eén moeder en jong zaten apart in een binnenverblijf naast het andere binnenverblijf.
Afbeelding

Als laatste leeft er een groep chimpansees. Bij hun buitenverblijf stond een 'verrijkingsapparaat', waarbij het ons niet geheel duidelijk was hoe het zou werken.
Afbeelding

Hier tegenover was een rijtje voor gieren en uilen (kerkuil, zwarte gier, kalkoengier en koningsgier).
Afbeelding

Na een verblijf voor bateleurs volgt een rijtje fazanten, bruine hokko's en kookaburra's, gevolgd door kraanvogels (juffer-, Euraziatische, Mantsjoerijse).
Afbeelding

Zo kom je bij een wat nieuwer gedeelte, wat Amerikaans is ingericht. Het begint met een prairiehondjesverblijf. Via een buis kunnen ze over je heen lopen en zo zaten ze dus verspreid over twee delen. Daarachter ligt een bizonverblijf.
Afbeelding

Afbeelding

Links naast het pad is een langgerekt timberwolvenverblijf.
Afbeelding

Hierna passeer je een verblijf voor Noord-Amerikaanse boomstekelvarkens. Daarnaast is een verblijf voor rendieren.
Afbeelding

Afbeelding

In een nieuwe, grote volière zaten Amerikaanse zeearenden. Daarachter is sinds dit jaar een beververblijf. Tot vorig jaar was op deze plek een verblijf voor Dalls-schapen, waarvan de laatste vorig jaar is overleden. Deze soort wordt/werd maar een enkele keer gehouden in Japan.
Afbeelding

Afbeelding

Hierna kom je bij een ouder gedeelte met een rijtje verblijven voor achtereenvolgens Zuid-Amerikaanse tapirs, capibara's, miereneters en boshondjes.
Afbeelding

Afbeelding

Hier tegenover ligt een gebouw genaamd 'medaka', vernoemd naar Japanse rijstvisjes. Deze vissen waren hier binnen dan ook te vinden, met in de eerste ruimte nog veel meer inheemse zoetwatervis, zoals Japanse meerval en Japanse rivierdonderpadden.
Afbeelding

Afbeelding

Hierna volgen ook andere zoetwatervissen, zoals ook vieroogvissen (achterin op de foto).
Afbeelding

Verder leek het echt een verzamel-hobby, met bijvoorbeeld 19 soorten Aphyosemion op een rijtje.
Afbeelding

Tegenover dit gebouw was nog een tweede (en derde, een separatiestuk was ook in gebruik) wolvenverblijf. Hier loop je langs naar boven en zo kom je bij de skytower. Deze toren is een aparte attractie, maar je kunt ook combitickets voor het park en de toren kopen (voor 140 yen extra). Vanaf de toren heb je niet alleen mooi zicht over Nagoya, maar ook over het park natuurlijk.
Afbeelding

Afbeelding
Nieuwe olifantenverblijf, daarachter het platgegooide oude olifantenverblijf, daarnaast het Indische neushoornverblijf

Afbeelding
Koalahuis, giraffenverblijf, ijsberenverblijf, berenverblijven, vinpotigen, pinguïns en klein-zoogdierenhuis

Na de toren kom je bij een laatste gebouw. Daarvoor is aan de ene kant van de ingang een verblijf voor seychellenreuzenschildpadden, en aan de andere kant een buitenverblijf voor een Japanse reuzensalamander.
Afbeelding

Afbeelding

Het gebouw staat op de plattegrond vermeld als vivarium, maar de onderste verdieping bleek een nachtdierengedeelte te zijn. Hier zaten een hoop verschillende soorten kleine zoogdieren, waaronder typische dieren van nachtdierenhuizen, maar ook dieren die je ook wel in buitenverblijven tegen komt. De bijzonderste soort was de rassé (Small Indian Civet). Verder zaten er tijdens ons bezoek Aziatische kleinklauwotter, Noord-Amerikaanse katfret, kinkajou, bettong, Senegalgalago, nachtaap, bintoerong, tamandoea, kogelgordeldier, luiaard, aardvarken, suikereekhoorn, grote plompe lori, witbuikegel, fennek, grootoorvos, witkelige vliegende eekhoorn, nijlroezet, chincilla en mierenegel. Geen enkele soort werd gecombineerd. Ook enkele mollen, muizen en ratten waren aanwezig. Sommige soorten bewoonden twee verblijven en er waren enkele leegstaande verblijven, dus vroeger zullen er nog meer soorten hebben gezeten. Tot 2012 hebben er in ieder geval ook Chinese schubbendieren gezeten.
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
Bruine rat

Afbeelding

Via een kas met diverse verblijven voor krokodilachtigen (nijlkrokodil (eerste foto), gaviaal (tweede foto), breedvoorhoofdkrokodil en Amerikaanse alligator) en schildpadden (bruine landschildpad met kolenbranderschildpad, derde foto), loop je naar de bovenste verdieping.
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Deze was onderverdeeld in twee stukken, met respectievelijk amfibieën en reptielen.
Afbeelding

Bij het deel voor amfibieën waren zowel Japanse (vooraan op de foto) als Chinese (achteraan op de foto) reuzensalamanders te zien. Verder zaten hier o.a. grote sirenes, tijgersalamander, axolotl (midden op de foto)...
Afbeelding

...en vooral heel veel soorten kikkers en padden. Er was aparte aandacht voor inheemse soorten.
Afbeelding

De grootste pad/kikker in Japan is de Japanse pad, welke tot 15 cm kan worden. Daarnaast waren ook opvallende soorten van over heel de wereld hier te zien, waaronder prachthoornkikkers en Afrikaanse stierkikkers. Vreemde eend in de bijt in deze hoek waren pinchéaapjes, die het verblijf met reuzenpadden deelden (tweede van links op de foto).
Afbeelding

De reptielenhoek begint langs de ene kant met verblijven voor Chinese alligators, breedvoorhoofdkrokodillen en watervaranen. Aan de andere kant zijn kleinere verblijven voor madagascardaggekko's en goudstofdaggekko.
Afbeelding

In de slangenhoek zaten o.a. eieretende slang, melkslang, boa constrictor, groene anaconda (tweede foto), rotspython, kortstaartpython en koningspython.
Afbeelding

Afbeelding

In de hagedissenhoek zijn verblijven voor groene leguaan, tokeh, kroonbasilisk, chinese wateragame, gebandeerde reuzenteju, gilamonster, savannemonitor, blauwe rotsleguaan, Jemenkameleon, blauwtongskink, kaaimanleguaan, Webers zeilhagedis (derde foto) en witkeelvaraan.
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

De schildpadden worden vertegenwoordigd door o.a. Braziliaanse reuzenschildpad, pannenkoekschildpad, sporenschildpad, stralenschildpad, mata mata (foto), Nieuw-guinese tweeklauwschildpad (foto 2 - links), alligatorbijtschildpad (foto 2 - midden), bijtschildpad (foto 2 - rechts), Salvin's modderschildpad, Japanse rivierschildpad en Chinese drieklauw.
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Wij hebben de hele dag nodig gehad om dit park met z'n uitgebreide collectie te bezoeken. Het park lijkt bezig met vernieuwingen, wat op sommige plekken hard nodig is.
In the end we will conserve only what we love.
We will love only what we understand.
We will understand only what we are taught.

12 mensen liken deze post.
Avatar gebruiker
Kaartje
BBB Controleur
BBB Controleur
 
Berichten: 804
Likes: 304 posts
Liked in: 823 posts
Geregistreerd: di apr 03, 2007 8:50 pm

Re: [fotoverslag] 26-09-2014 Higashiyama Zoo - Japan

Berichtdoor john » vr dec 26, 2014 3:49 pm

Gaaf verslag.
Zijn er vijf of zes gorilla's? En hebben ze dat reislustige mannetje dat in zijn jonge jaren Holland ooit bezocht?
john
Zoo Fanatiekeling
Zoo Fanatiekeling
 
Berichten: 500
Likes: 0 post
Liked in: 2 posts
Geregistreerd: di apr 03, 2007 9:07 pm

Re: [fotoverslag] 26-09-2014 Higashiyama Zoo - Japan

Berichtdoor Kaartje » za dec 27, 2014 7:23 pm

Bedankt.
john schreef:Zijn er vijf of zes gorilla's?
Kaartje schreef:In het volgende verblijf leven vijf gorilla's.


john schreef:En hebben ze dat reislustige mannetje dat in zijn jonge jaren Holland ooit bezocht?
Dat na enkele maanden Holland ontvluchtte zul je bedoelen. ;) Nagoya heeft inderdaad, net als Ueno, een fokman die ooit in Apenheul is geboren en via Taronga naar Japan is gegaan.
In the end we will conserve only what we love.
We will love only what we understand.
We will understand only what we are taught.
Avatar gebruiker
Kaartje
BBB Controleur
BBB Controleur
 
Berichten: 804
Likes: 304 posts
Liked in: 823 posts
Geregistreerd: di apr 03, 2007 8:50 pm

Re: [fotoverslag] 26-09-2014 Higashiyama Zoo - Japan

Berichtdoor john » za dec 27, 2014 8:51 pm

"In het volgende verblijf leven vijf gorilla's; een zilverrug en twee moeders met een jong. Eén moeder en jong zaten apart in een binnenverblijf naast het andere binnenverblijf."

Het zullen er vijf zijn, maar er wordt niet actief geëxcludeerd dat het er zes zijn. Derhalve.
john
Zoo Fanatiekeling
Zoo Fanatiekeling
 
Berichten: 500
Likes: 0 post
Liked in: 2 posts
Geregistreerd: di apr 03, 2007 9:07 pm

Re: [fotoverslag] 26-09-2014 Higashiyama Zoo - Japan

Berichtdoor arnoldbalk » do jan 22, 2015 8:48 pm

Hier hebben jullie in dit soortenrijke park je dag zeker nodig gehad om alles te bekijken. Zo'n tuin is wel smullen zeg.
arnoldbalk
Zoo Liefhebber
Zoo Liefhebber
 
Berichten: 136
Likes: 0 post
Liked in: 24 posts
Geregistreerd: wo jan 23, 2008 10:09 pm
Woonplaats: sneek

Re: [fotoverslag] 26-09-2014 Higashiyama Zoo - Japan

Berichtdoor Dainuwainu » wo dec 27, 2017 7:28 pm

Waw!Mooie zoo maar waarop ik echt niet kan kijken,zijn op die roofdierkooien waar oa jakhalzen, caracals,servals, jaguars,Sumatraanse tijgers,honingdassen en wasberen zaten.Ze hebben plaats zat voor die roofdieren een nieuwe plaats te geven.
Dainuwainu
Zoo Groentje
Zoo Groentje
 
Berichten: 3
Likes: 0 post
Liked in: 0 post
Geregistreerd: vr dec 15, 2017 4:43 pm


Keer terug naar Verslagen over de Wereld

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 4 gasten