ZooSite Forum


Welkom op het grootste Nederlandstalige dierentuinforum

[fotoverslag] 16-09-2014 Kamogawa Seaworld - Japan

[fotoverslag] 16-09-2014 Kamogawa Seaworld - Japan

Berichtdoor Kaartje » di nov 18, 2014 8:48 pm

16-09-2014 Kamogawa Seaworld

Openingsdatum: 01-10-1970
Grootte: 22.699 vierkante meter
Entreeprijs: 2800 yen
Bezoektijd: Dinsdag 9:00-17:00
Weer: Lichtbewolkt, 29 graden

Op het station zie je meteen dat je in ieder geval bij het juiste station bent uitgestapt. ;) Er zijn ook verschillende posters e.d. te zien en de gratis shuttlebus is ook helemaal gedecoreerd met Seaworld-foto's.
Afbeelding

Kamogawa Seaworld haalde in 2009 nog bijna een miljoen bezoekers, maar daalde in 2011 tot 730.000 bezoekers. In 2013 was dit aantal weer iets gestegen.
Afbeelding

Afbeelding

Na binnenkomst kun je door een gebouw met leuk aangeklede aquaria lopen. Het begint met zoetwater-verblijven en zo ga je steeds verder richting zee.
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
Links Tokyo bitterling

Afbeelding
O.a. Japanse reuzenkrab, Japanse kreeft, snipvis en Hilgendorf saucord.

Een 'wave impression zone' bestaat uit verschillende verblijven die verschillende gebieden representeren (zoals bijvoorbeeld ground swell, rock breaker, bursting water).
Afbeelding

Afbeelding
Rock breaker met o.a. Japanse dennenappelvissen, maankoraalduivels en kidako-murenes.

Afbeelding
Ground swell met o.a. zeeschildpadden, rode pijlstaartroggen, pitted stingrays (ook een witte variant), witpuntrifhaaien en bandluipaardhaaien.

Hierna was er een verblijf met één maanvis.
Afbeelding

Daar tegenover was een hoek met kwallenverblijven.
Afbeelding

Als je buitenom parallel aan dit aquarium loopt, passeer je een verblijf voor zeeschildpadden met daarachter uitzicht op zee.
Afbeelding

Na de aquaria en een souvenirshop tref je in dit eerste gebouw het eerste zeezoogdier-verblijf. Toen we 's ochtends aankwamen zaten er twee beloega's voor de schermen en konden we nog een beloega en een bruinvis in het achter-de-schermen-verblijf zien zwemmen, door het hek wat dat bassin met het showbassin verbindt.
De bruinvis is in 2007 gestrand in Kamogawa en opgevangen in het park. Ze zouden de vrouwelijke bruinvis graag naar Otaru aquarium verhuizen, waar soortgenoten leven, maar het verhuizen van (zulke) dieren is gedoe in Japan... Huh? Ja...
Kamogawa SeaWorld was het eerste park in Japan dat in 1976 beloega's hield.
Afbeelding

De show heeft echt indruk op ons gemaakt, heel origineel (voor Europese begrippen) en educatief. Er kwam een scherm naar beneden waarmee één en ander werd uitgelegd. Waar je anders wel leest dat beloega's ook wel 'de kanaries van de zee' worden genoemd, werd dat hier mooi gedemonstreerd. Ze kunnen niet alleen 'zingen', maar ook de geluiden/woorden die een kindje zegt, napraten! De werking van sonar werd ook getoond (eerst op het scherm, daarna met de dieren). Eerst werd een dier geblindeerd (met cupjes over de ogen) en daarna toonde het dier dat hij nog steeds door een hoepel kon zwemmen. Vervolgens werd één van beide dieren geblindeerd. Het niet-geblindeerde dier kreeg een signaal om ergens naar toe te zwemmen of rondjes te draaien ofzo en het geblindeerde dier deed bijna direct hetzelfde.

Als je hier weer naar buiten loopt, kom je bij het showbassin van de dolfijnen. Het bestaat uit drie delen. Tijdens ons bezoek zaten in de zijbassins drie tuimelaars aan de ene kant en drie witgestreepte dolfijnen aan de andere kant. In het midden, waar de shows werden gedaan, zaten van beide soorten twee dieren. Na deze show kon je voor enkele euro's een tuimelaar aaien.
Afbeelding

In het gebouw hierachter, Tropical Island genaamd, waren diverse aquaria te vinden. Het begint met een aquarium met een aflopende zandbodem, waar je zelf langs naar beneden loopt. Het zag er echt mooi uit. In het verblijf leven onder andere vliegende vissen en veel andere kleine soorten tropische vissen.
Afbeelding

Afbeelding

In de muur aan de andere kant zijn getijdepoel-verblijven met bijvoorbeeld zeekomkommers en anemoonvissen.
Afbeelding

Hierna ga je 'de diepte in'. Er zijn al enkele kijkgaten bij het verblijf waarbij je later bij een groter raam zult komen. Hier tegenover zijn in een rotsmuur diverse 'grot-verblijven' aangelegd, voor bewoners als nautilussen met Japanse dennenappelvissen en verschillende kreeften (waaronder aesop slipper lobster).
Afbeelding

Afbeelding

In het grote bassin zaten gevlekte adelaarsroggen, zwartpuntrifhaaien, gladde hamerhaai, koperhaai, geelbruine verpleegstershaai, zebrahaai, Japanse bakerhaai, sikkelvincitroenhaai, koeneusroggen, reticulate whipray, karetschildpad, Napoleonvissen en veel verschillende kleine vissoorten.
Afbeelding

Hier tegenover waren zes cilindervormige verblijven, voor heel veel driebandanemoonvissen, diverse soorten anemoonvissen, buisalen, enzovoort.
Afbeelding

Afbeelding

Als je verder naar boven loopt, is er een verblijf met Indische glasvissen.
Afbeelding

Verderop zijn er twee kijkgaten in verblijven boven je hoofd. Eén van beide zal waarschijnlijk in het eerste grote verblijf zijn geweest en misschien geldt dat voor allebei, maar dan wel achter rotsen, want van bovenaf waren deze bollen niet te zien.
Afbeelding

Voor je weer naar buiten stapt, is er nog een stukje water met rotsen en golfslag.

Buiten ligt een verblijf met enkele roze en Australische pelikanen, die tweemaal per dag een wandeling door het park maken.
Afbeelding

Hierachter ligt het orkabassin. Een maand voor de opening van het park in 1970 kwamen de eerste twee orka's aan en daarmee was Kamogawa het eerste park in Japan dat orka's huisvestte. In 1998 waren ze eveneens het eerst Japanse park waar deze soort succesvol geboren werd. In het showbassin zaten tijdens ons bezoek 0.3 dieren, waarvan de jongste hier in juli 2012 geboren is. In het zijbassin zat een mannetje, dat hier in 2008 geboren is. Bij de orkashows heeft waterwerk een belangrijk aandeel in de show.
Afbeelding

Hiernaast liggen een aantal verblijven met kunstrotsen voor vinpotigen. Ze zijn zowel van bovenaf als van beneden te zien. Het eerste verblijf was een gemengd verblijf, met tien zeehonden (largha en gewone) en 1.1.2 Californische zeeleeuwen. Tot een tijd terug zat hier ook een Australische zeeleeuw, maar dit oude vrouwtje die hier in 1988 geboren is werd opgejaagd door de mannelijke Californ, dus kreeg de Australische zeeleeuw een plekje achter de schermen. Dit is een buitenverblijf waar ze gezelschap heeft van een vrouwelijke Californ.
Afbeelding

Het verblijf aan de andere kant huisvestte vijf walrussen. Het oogt heel klein voor zo veel dieren, maar er zaten wel ook jongere dieren tussen (van 1 jaar en 3 jaar), want hier wordt regelmatig gefokt met deze soort! In 1994 heeft Kamogawa, als eerste dierentuin in Japan, succesvol gefokt. Alle dieren hadden hun slagtanden nog, een gaaf gezicht. Het water van de walrussen wordt gekoeld en bij iedere sessie wordt het landdeel weer nat gemaakt met het water uit hun eigen verblijf om te koelen. Ook kregen de walrussen, net als de andere vinpotigen, veel ijs.
Afbeelding

In het laatste vinpotigenverblijf van dit stukje zaten zeven Stellerzeeleeuwen. Meestal worden ze vanaf een rots (dus veilig op afstand) gevoerd, maar ze kunnen er wel bij in om één op één te voeren. Ze worden niet (echt) getraind.
Afbeelding

Hiernaast ligt een dolfijnenverblijf met acht tuimelaars, waarvan drie vorig jaar geboren, en twee witgestreepte dolfijnen. Tussen die tuimelaars zwom ook een 48-jarig oud vrouwtje, de oudste tuimelaar die op dat moment in Japan leefde. Ze was al ziek sinds begin september en enkele weken na ons bezoek is ze gestorven. Ze heeft sinds de eerste jaren van Kamogawa in het park geleefd en in die tijd acht jongen op de wereld gezet. In 2003 bracht ze voor het eerst in Japan een jong ter wereld dat via KI verwekt was (twee jaar eerder dan het eerste KI-kalf in Europa). De dieren waren over twee delen verdeeld; het oude vrouwtje had gezelschap van één andere tuimelaar.
Afbeelding

Hier tegenover was een verblijf met enkele Humboldtpinguïns.
Afbeelding

Hiernaast lag een zeeleeuwenshowverblijf. Bij ons bezoek deden er 2.2 Californische zeeleeuwen mee aan de show.
Afbeelding

Je kunt hier in de buurt dus ook nog naar beneden, waar je een rondje loopt. Eerst kom je bij een pinguïnverblijf, voor konings-, ezels en zuidelijke rotspinguïns.
Afbeelding

Daarnaast was een verblijf met 1.1 Kaspische zeehonden.
Afbeelding

In het volgende verblijf zaten tijdens ons bezoek kuifpapegaaiduikers. Het schijnt dat zij hun verblijf met zeeotters hebben gedeeld, maar daarvan is de laatste (elders in gevangenschap geboren) eerder dit jaar overleden.
Afbeelding

Aan de andere kant van de gang tref je achtereenvolgens ramen bij het dolfijnenverblijf, de Stellerzeeleeuwen en het gemengde vinpotigenverblijf. Het walrussenverblijf ligt in de binnenbocht van dit rondje.
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Er was hier wat educatie te vinden, evenals deze narwaltand.
Afbeelding

In de buitenbocht was na het raam bij het gemengde vinpotigenverblijf nog een klein verblijf, waar tijdens ons bezoek een jonge larghazeehond en een jonge ringelrob zaten, die beide dit voorjaar geboren waren. Net als het verblijf van de Kaspische zeehonden is dit een beetje een wisselverblijf. Achter de schermen bleken namelijk nog eens vier ringelrobben (de ouders van dat jong moesten immers ergens zitten) samen met twee baardrobben te zitten. In de zomer is het te warm buiten voor deze dieren, dus dan worden ze binnen in het verblijf van de Kaspische zeehonden, dit kleine verblijf of achter de schermen gehuisvest. Ongeveer een maand na ons bezoek, zouden er weer zeehonden naar buiten gebracht worden, in het gemengde vinpotigenverblijf.
Afbeelding

Een park met een boeiende collectie. De aquaria vonden we leuk aangelegd, maar de zeezoogdierverblijven zijn (erg) klein. Het was voor ons een park met een zeer bekende naam, waardoor we het erg leuk vonden om nu eens in het echt gezien te hebben.
In the end we will conserve only what we love.
We will love only what we understand.
We will understand only what we are taught.

11 mensen liken deze post.
Avatar gebruiker
Kaartje
BBB Controleur
BBB Controleur
 
Berichten: 794
Likes: 304 posts
Liked in: 823 posts
Geregistreerd: di apr 03, 2007 8:50 pm

Re: [fotoverslag] 16-09-2014 Kamogawa Seaworld - Japan

Berichtdoor stick » di nov 18, 2014 8:59 pm

Leuke verslag van een leuke park heb ik de indruk. Maar mij lijken de zeezoogdier verblijven ook wel aan de kleine kant.
stick
Zoo Freak!
Zoo Freak!
 
Berichten: 1555
Likes: 252 posts
Liked in: 200 posts
Geregistreerd: ma dec 22, 2008 8:56 pm
Woonplaats: Kalmthout

Re: [fotoverslag] 16-09-2014 Kamogawa Seaworld - Japan

Berichtdoor ralph » wo nov 19, 2014 12:58 am

Dat zijn wel erg veel anemoonvissen voor 1 aquarium.... dat zijn absoluut geen scholenvissen.
En arme walrussen, met z'n allen op zo'n klein stukje.
ralph
Zoo Freak!
Zoo Freak!
 
Berichten: 2987
Likes: 107 posts
Liked in: 820 posts
Geregistreerd: di apr 03, 2007 9:02 pm
Woonplaats: Tilburg

Re: [fotoverslag] 16-09-2014 Kamogawa Seaworld - Japan

Berichtdoor Svenneke » wo nov 19, 2014 8:30 am

ralph schreef:Dat zijn wel erg veel anemoonvissen voor 1 aquarium.... dat zijn absoluut geen scholenvissen.


jonge vissen. vermoedelijk uit 1 nest
Avatar gebruiker
Svenneke
Administrator
Administrator
 
Berichten: 10213
Likes: 313 posts
Liked in: 751 posts
Geregistreerd: ma apr 02, 2007 5:54 pm
Woonplaats: Kalmthout Zoo

Re: [fotoverslag] 16-09-2014 Kamogawa Seaworld - Japan

Berichtdoor sharkmember » wo nov 19, 2014 8:23 pm

Mooi verslag, vind die aquarium's wel de moeite en proper :)

Sommige zijn ruim en sommige zijn wat krap. Voor die maanvis, is dat soms niet wat te klein.
Avatar gebruiker
sharkmember
Zoo Fanatiekeling
Zoo Fanatiekeling
 
Berichten: 833
Likes: 228 posts
Liked in: 79 posts
Geregistreerd: wo apr 04, 2007 11:17 pm
Woonplaats: rumst

Re: [fotoverslag] 16-09-2014 Kamogawa Seaworld - Japan

Berichtdoor Will » do nov 20, 2014 2:36 pm

Leuk om te zien. Op de foto's komt het mij al wat ruimer over dan de voorgaande aquaria. (afgezien van de walrussen dan ;))
Avatar gebruiker
Will
Zoo Freak!
Zoo Freak!
 
Berichten: 2949
Likes: 9 posts
Liked in: 593 posts
Geregistreerd: di apr 03, 2007 12:01 pm
Woonplaats: Madrid

Re: [fotoverslag] 16-09-2014 Kamogawa Seaworld - Japan

Berichtdoor arnoldbalk » do nov 20, 2014 6:42 pm

Prachtig zoveel soorten vinpotigen te hebben gezien in één Seaworld. De verblijven daargelaten.
arnoldbalk
Zoo Liefhebber
Zoo Liefhebber
 
Berichten: 136
Likes: 0 post
Liked in: 24 posts
Geregistreerd: wo jan 23, 2008 10:09 pm
Woonplaats: sneek

Re: [fotoverslag] 16-09-2014 Kamogawa Seaworld - Japan

Berichtdoor kuine » za jan 02, 2016 6:14 pm

Mooi aantal bijzondere soorten zie je daar.
Mooi verslag!
kuine
Zoo Freak!
Zoo Freak!
 
Berichten: 1062
Likes: 129 posts
Liked in: 302 posts
Geregistreerd: di jul 21, 2009 4:41 pm


Keer terug naar Verslagen over de Wereld

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 5 gasten

cron