ZooSite Forum


Welkom op het grootste Nederlandstalige dierentuinforum

[Fotoverslag] Apenheul rondleiding augustus 2014

[Fotoverslag] Apenheul rondleiding augustus 2014

Berichtdoor Frans » di aug 12, 2014 11:35 am

Afbeelding

In mei bood de Apenheul een serie rondleidingen aan voor seizoenkaarthouders. Snel ingeschreven en ja, prijs! Vandaag vertellen medewerkers van de technische dienst van Apenheul een en ander over de technische achtergronden en het groenbeheer in het dierenpark.

Dit bericht is geen volledig verslag van de rondleiding; ik heb een aantal 'krenten uit de pap' gehaald en hoop dat ik me alles goed heb herinnerd. Daarbij ben ik een leek op het vakgebied. Voor de goede orde: noch Apenheul noch ikzelf zijn op de inhoud van dit bericht op welke manier dan ook aanspreekbaar.

Op een regenachtige middag verzamelt een groepje van rond de twintig belangstellenden bij de ingang. Het is zeer druk in de Apenheul; bijna weer een recorddag, zo hoor ik even later, met bijna 7000 bezoekers. Na het voorstellen begint de wandeling door het park.

Omdat Apenheul zo weinig mogelijk met hekken en tralies wil werken, speelt groenbeheer een belangrijke rol bij het tot stand brengen van scheidingen tussen de verschillende dierenverblijven. Waterscheidingen, springafstanden van de verschillende apensoorten, overhangende takken - over alles is nagedacht. Ieder jaar wordt in september een inventarisatie gemaakt, waarbij alle bomen in het park (meer dan 1000!) de revue passeren. In de winter, als de Apenheul gesloten is, wordt dan aan de hand van die inventarisatie gesnoeid.

Afbeelding

Een belangrijk aspect bij het scheiden van de dierenverblijven vormen de bruggen. Die kunnen onder (zwak)stroom worden gezet, waardoor de apen de makkelijkste weg 'naar buiten' wordt afgesneden.

Afbeelding

Het leuke van een rondleiding is niet alleen dat je veel nieuws hoort, maar ook dat je op plekken komt die anders verboden terrein voor bezoekers zijn of delen van het park vanuit een geheel nieuwe hoek bekijkt.

Afbeelding

Het buitenverblijf van de bonobo's. De klimpalen zijn gemaakt van duurzaam kastanjehout uit Frankrijk en uit eikenhout. De grote opstelling van kastanjehout staat er al vijftien jaar. Wie goed kijkt, ziet dat om de bomen achter de klimpalen snoeren zitten en constructies om te verhinderen dat de dieren in de bomen klimmen. Zouden de bonobo's ongehinderd toegang krijgen tot de bomen, dan zou er al snel niet veel meer van over zijn. De verblijven in de Apenheul zijn ruim, maar toch te klein voor zo'n 'natuurlijk gebruik'. Snoeren en constructies staan net als de bruggen onder stroom - een schrikdraadeffect dus.

Afbeelding

Harm liken deze post.
Avatar gebruiker
Frans
Zoo Bezoeker
Zoo Bezoeker
 
Berichten: 34
Likes: 0 post
Liked in: 35 posts
Geregistreerd: vr feb 24, 2012 5:37 pm

Re: [Fotoverslag] Apenheul rondleiding augustus 2014

Berichtdoor Frans » di aug 12, 2014 11:36 am

Onze rondleider vertelt, dat de dieren het als het ware ruiken als er een storing in het systeem is. Dan worden de bomen natuurlijk meteen beklommen! Gelukkig komt dat niet vaak voor.

Een verhaal apart vormt het waterbeheer in de Apenheul. Het twaalf hectare grote park kent een verschil in waterhoogten van maar liefst veertien meter. Met behulp van vele schutsluizen wordt het, letterlijk, in goede banen geleid. Dat het systeem werkt, bleek afgelopen week bij de uitzonderlijke regenval. De enige plek met wat wateroverlast was de werkruimte van de Technische dienst - op het laagste punt van het park. Bij de dierenverblijven ontstonden - gelukkig - geen problemen.

Alle waterwegen en vijvers in de Apenheul hebben een bodem van folie. Het grondwater zit onder Natuurpark Berg en Bos op een diepte van 23 meter. Zonder voorzieningen zou - behalve bij een regenbui - in de Apenheul geen druppel water te bekennen zijn. Het ziet er allemaal heel natuurlijk uit, maar vraagt een zeer uitgebreid beheer.

Afbeelding

In de beginjaren van Apenheul ontwikkelde oprichter Wim Mager (1940-2008) een diervriendelijk hek dat door de jaren heen z'n waarde heeft bewezen. Slechts zelden weet een dier er overheen te komen.

Afbeelding

Een blik op een deel van de technische ruimten, die in Apenheul ongeveer twee van de twaalf hectare beslaan.

Afbeelding

Hierboven het pad naar het orang huis, nu eens vanuit een heel andere hoek gezien! En hieronder de dienstingang tot het orang huis.

Afbeelding

Afbeelding

Kratten met wilgentakken, voedsel voor de orang oetans. Deze wilgentakken komen uit de wijde omgeving van de Apenheul en worden, met hulp van natuurorganisaties en vrijwilligers, gesnoeid, verzameld en naar de Apenheul getransporteerd. Het is nog een hele puzzel uit te vinden welke wilgensoort de dieren lekker vinden en welke niet. In de loop der jaren is op dat gebied bij de Apenheul grote expertise ontstaan.

Afbeelding

We krijgen enig inzicht in de technische installaties van het orang huis. Alle schuiven tussen de verschillende verblijven worden hydraulisch bediend door de dierverzorgers. Uiteraard gebeurt dat met zicht op de schuif en de dieren in de buurt; niet vanuit de centrale ruimte ... We zien indrukwekkende systemen en schakelkasten. Als bezoeker zou je zoveel geavanceerde techniek op het eerste gezicht niet verwachten.

Afbeelding

We vangen door de deur een glimp op van de kantoren en werkruimten onder het orang huis. Er hangen vele foto's van orangs, vaak in opvallende poses!

Een doorkijkje naar de orang eilanden. Je kunt goed zien hoe druk het is op deze bijna-record-bezoekersdag in de Apenheul. Op sommige paden kun je bijna over de hoofden van de bezoekers lopen ... Onwillekeurig vraag ik me af of Apenheul zo langzamerhand niet een grens aan het aantal bezoekers zou moeten stellen. Onmiddelijk doemt dan echter de volgende vraag op: hoe organiseer je dat ...?

Afbeelding

De orangs leven in hun binnenverblijven op een natuurbodem. Die moet natuurlijk regelmatig ververst worden. Hier ligt een nieuwe voorraad te wachten.

2 mensen liken deze post.
Avatar gebruiker
Frans
Zoo Bezoeker
Zoo Bezoeker
 
Berichten: 34
Likes: 0 post
Liked in: 35 posts
Geregistreerd: vr feb 24, 2012 5:37 pm

Re: [Fotoverslag] Apenheul rondleiding augustus 2014

Berichtdoor Frans » di aug 12, 2014 11:37 am

Afbeelding

Een doorkijkje onder de vlonder langs de orang eilanden tussen orang huis en <i>Sandy's Corner</i>.

Afbeelding

We wandelen verder over een 'dienstpad' tussen de orang eilanden en het eiland van de neusapen. Daar horen we een en ander over de vele soorten - 26! - bamboe die in de Apenheul groeien en de specifieke problemen ervan bij het groenbeheer. Orang Sandy kijkt verbaasd toe. Vreemdelingen op het personeelspad! Neusaap Bagik neemt het zwaarder op. Hij dreigt ons van bovenaf te bespringen! Hij is duidelijk boos over onze aanwezigheid 'op een plek waar we niet horen'.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Neusaap Jeff heeft ons ook gezien. Maar hij heeft meer belangstelling voor lekkere bladeren dan voor onverwachte vreemde bezoekers.

Afbeelding

We staan nog even stil bij de brug, die het mogelijk maakt dat de langoeren zich naar &eacute;&eacute;n van de orang eilanden verplaatsen. Uit verhalen begrijp ik dat het een prachtig gezicht moet zijn, de orangs met de langoeren te zien spelen. De huidige groepsamenstelling van de langoeren laat op dit moment een samenbrenging helaas niet toe. Maar wie weet wat de toekomst nog brengt.

Afbeelding

Vergis je niet: de vindingrijkheid van de apen is bijna onuitputtelijk. Het is vaak echt een strijd tussen wie de slimste is: de apen of de technische dienst! Bij de wanderoes zijn al verschillende systemen uitgeprobeerd om de dieren door de tunnel te leiden - en ze de tunnel (aan de buitenkant) niet als ontsnappingsroute te laten gebruiken. De huidige oplossing op de foto hieronder lijkt goed te werken. Zolang het duurt tenminste ...

Afbeelding

We kijken bij het gorilla eiland, terwijl verderop in de <i>Bongo Bonde</i> de voedering plaatsvindt. Volle bak ...

Afbeelding

Net als bij de bonobo's zou er ook bij de gorilla's weinig van de bomen op het eiland overblijven als ze daar ongehinderd in zouden kunnen klimmen. Ze zouden ze kapot maken voor hun nestbouw. De oplossing is iets anders als bij de bonobo's: hier worden weliswaar ook de 'spiralen' gebruikt, maar we zien ook hekjes met schrikdraad om de bomen. Het werkt - meestal. E&eacute;n van de rondleiders vertelt dat kort geleden een gorilla een grote tak recht overeind zette en zo toch in een boom kon klimmen ...

Afbeelding

Links achter de spiralen; midden voor een hekje.

2 mensen liken deze post.
Avatar gebruiker
Frans
Zoo Bezoeker
Zoo Bezoeker
 
Berichten: 34
Likes: 0 post
Liked in: 35 posts
Geregistreerd: vr feb 24, 2012 5:37 pm

Re: [Fotoverslag] Apenheul rondleiding augustus 2014

Berichtdoor Frans » di aug 12, 2014 11:38 am

Links van het gorilla eiland ligt het verblijf van de hoornraven. Daar vindt net een voedering plaats. Mooi gezicht!

Afbeelding

Maar er gebeurt nog meer. De verzorger laat de hoornraaf een vlucht maken, laag over het publiek dat even verderop de gorillavoedering bijwoont. We horen de mensen in de Bongo Bonde tot hier roepen! Ik had nog niet eerder gezien dat de hoornraven vrije vluchten mogen en kunnen maken.

Afbeelding

Afbeelding

Terugvlucht ...

Afbeelding

Gelukt!

Afbeelding

We nemen een kijkje in 'Jambo's Wereld', een buiten-tentoonstelling annex speelplek, die dit jaar gebouwd is. Daar zien we ook een display met informatie over 'Gorilla's in the Cloud', een project dat TNO en Apenheul samen uitvoeren. Ik citeer uit het bericht over het project op de [url="https://www.tno.nl/content.cfm?context=kennis&content=etp_case&laag1=1&item_id=1787&Taal=1"]TNO-website[/url] (zonder de 'reclame-boodschappen' over beide organisaties): "Waar Apenheul mensen laat kennismaken met apen en de natuur, zorgt dit initiatief voor verdieping door met actuele sensor- en webtechnologie een andere kijk te bieden op het leven en samenleven van gorilla's. Uiteraard worden de gorilla's met rust gelaten en staat liefde voor de apen en de natuur centraal.

Afbeelding

Voor Apenheul is Gorilla's in the Cloud een project waarmee in eerste instantie de bezoekersbeleving in het park wordt verbeterd. In tweede instantie biedt het project ongekende mogelijkheden voor internationaal wetenschappelijk onderzoek, zonder dat de gorilla's daar hinder van ondervinden. Voor TNO is Gorilla's in the Cloud een inspirerende omgeving waarin de mogelijkheden van sensortechnologie (elektronische ogen, oren en neus) in de praktijk verder ontwikkeld kunnen worden in nauwe samenwerking met (inter)nationale partners. Het gorilla eiland is een veilige omgeving waar niet direct beperkingen vanuit commerci&euml;le belangen of de wettelijke kaders van de privacy wetgeving gelden. De onderzoeksvraag van TNO is hoe sensortechnologie echt dienstbaar kan worden gemaakt voor de samenleving.

Afbeelding

Er zal niet alleen beeld en geluid worden aangeboden, maar ook allerlei resultaten van automatische data-analyses. Denk aan de hi&euml;rarchie in de groep die is af te lezen uit de afstand van de apen tot de leider, of de gezondheid van een gorilla die misschien is af te leiden uit zijn activiteit en slaapritme. Innovatieve industrie, onderzoek en onderwijs worden uitgenodigd deze functies te ontwikkelen, toe te voegen, en van elkaar te leren. Uiteindelijk zou je zelfs gorilla's hun status kunnen laten twitteren, of mensen zelf geselecteerde videofragmentjes met elkaar laten delen op social media. Zowel enthousiastelingen als professionals wereldwijd, kunnen op hun eigen manier verbonden zijn met onze gorilla's in the cloud. De ene persoon wil alles van moeder-kindrelatie weten, een ander wil de veranderingen in de hi&euml;rarchie op de voet volgen. 24/7 persoonlijke 'infomatiestreams' op desktop, laptop, iPad of smartphone. Iedereen kan leren observeren!"

Afbeelding

Die informatiestreams zijn er nog niet. Voorlopig staat het enige display dat je kunt bekijken in de Apenheul. Maar wat niet is, kan nog komen. Ik ben benieuwd naar de verdere ontwikkelingen, die niet alleen antwoorden zullen geven op de onderzoeksvraag van TNO, maar misschien ook grote gevolgen kunnen hebben voor hoe dierentuinen er in de toekomst uit gaan zien.

Afbeelding

De rondleiding gaat verder naar de grote ruimten van de technische dienst. Daar wordt nog eens bevestigd dat er heel wat komt kijken bij het beheren van een dierenpark!

Afbeelding

Bij natuurhuis 'De Staart' nemen we onder dankzegging afscheid van onze rondleiders. Het was een geweldig interessant middagje Apenheul, waarbij dit keer eens niet het dier maar het werk achter de schermen centraal stond. Echt een aanrader! En: complimenten aan Apenheul voor haar openheid. Daar kunnen dierentuinen in binnen- en buitenland een voorbeeld aan nemen.

9 mensen liken deze post.
Avatar gebruiker
Frans
Zoo Bezoeker
Zoo Bezoeker
 
Berichten: 34
Likes: 0 post
Liked in: 35 posts
Geregistreerd: vr feb 24, 2012 5:37 pm

Re: [Fotoverslag] Apenheul rondleiding augustus 2014

Berichtdoor Kaartje » vr aug 15, 2014 4:02 pm

Interessant om te lezen, bedankt voor het plaatsen. :)
In the end we will conserve only what we love.
We will love only what we understand.
We will understand only what we are taught.
Avatar gebruiker
Kaartje
BBB Controleur
BBB Controleur
 
Berichten: 785
Likes: 304 posts
Liked in: 823 posts
Geregistreerd: di apr 03, 2007 8:50 pm

Re: [Fotoverslag] Apenheul rondleiding augustus 2014

Berichtdoor Abcw » vr aug 15, 2014 5:55 pm

Wat leuk dat je dit met ons deelt.
Leuk om op deze manier ook een kijkje achter de schermen te krijgen.
Abcw
 
Likes: 0 post
Liked in: 0 post

Re: [Fotoverslag] Apenheul rondleiding augustus 2014

Berichtdoor pimzeewolde » vr aug 15, 2014 8:37 pm

Leuk verslag zeg! Ik heb zelf ook een abbo van de apenheul en ze doen dit soort dingen vaak voor abonnementhouders.
Afgelopen winter ook een rondleiding gehad. Dat is dan ook weer een leuke ervaring als het park gesloten is.
pimzeewolde
Zoo Liefhebber
Zoo Liefhebber
 
Berichten: 410
Likes: 17 posts
Liked in: 90 posts
Geregistreerd: zo okt 04, 2009 8:01 am
Woonplaats: Zeewolde

Re: [Fotoverslag] Apenheul rondleiding augustus 2014

Berichtdoor Frans » vr aug 15, 2014 9:44 pm

Kaartje, Abcw en Pimzeewolde,

Dank voor jullie kommentaar. :)

Ja, de rondleidingen voor seizoenkaarthouders en de speciale openstellingen zijn interessant. Ik was ook eens in Apenheul in de winter - bijzonder om de apen in de sneeuw te zien!

Frans

liken deze post.
Avatar gebruiker
Frans
Zoo Bezoeker
Zoo Bezoeker
 
Berichten: 34
Likes: 0 post
Liked in: 35 posts
Geregistreerd: vr feb 24, 2012 5:37 pm


Keer terug naar Verslagen over de BeNeLux

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 4 gasten

cron