Pagina 1 van 1

[fotoverslag] Zoo Bizar 21-04-2013

BerichtGeplaatst: za mei 11, 2013 9:28 am
door Kaartje
jtb schreef:zijn jullie ook even naar de "ZOO BIZAR" geweest in Orvelte vindt ik eigenlijk leuker
Ja dus. ;)

Ik weet dat er al een redelijk recent verslag van dit parkje op het forum staat, maar voor de liefhebbers bij deze wat overzichtsfoto's.

21-04-2013 Zoo Bizar

Zoo Bizar ligt in Orvelte, een museumdorpje in Drenthe, en zal daardoor op dagen met mooi weer als deze, altijd wel een leuke toestroom van bezoekers hebben. Er zijn twee parkeerplaatsen aan de rand van het dorp, in het dorp zelf mag je tijdens het seizoen niet met de auto komen. Geen probleem, want alles is alsnog zeer dichtbij en op loopafstand. Zoo Bizar ligt in het midden van één van de vier straten. ;) Wij kwamen precies achter een groep aan en eerst leek dat ons onhandig, dan loop je elkaar maar in de weg, maar achteraf gezien was dat juist de perfecte timing. Die groep kreeg namelijk een vrije rondleiding van een medewerker en zo konden wij die ook meemaken. De rondleiding was deels op de kinderen gericht, maar zeker ook voor volwassenen zeer leerzaam.

Afbeelding

Zoo Bizar is gehuisvest in een boerderij. Na de ruimte met de kassa en souvernirshop, volgt een tweede ruimte en dat is de gehele zoo. In het eerste verblijf wonen muizen, al zaten die eerst nog in een aparte kooi.
Afbeelding

Daarna volgt een verblijf voor een baardagaam.
Afbeelding

Aan de andere kant ben je dan al langs een verblijf voor tupaia's gelopen.
Afbeelding

Een stap verder loop je onder de hangende plankjes voor tamme ratten door. Een soort gestreepte boomeekhoorns hebben aan deze kant twee zuilen en in de winkel nog een derde. Via gangetjes die bovenlangs lopen kunnen ze van de ene naar de andere kooi.
Afbeelding

Vervolgens zijn er zowel links als rechts terraria voor Afrikaanse reuzenslakken, melkslangen, rozenkevers en vogelspinnen, krekels en wandelende takken.
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Als je het volgende hoekje omgaat (lees: de volgende stap zet), is er een bak met stro op de grond voor een bruinbehaard gordeldier en daarboven zijn twee verblijven voor een egeltenrec (links) en een egel (rechts).
Afbeelding

Tegen de volgende muur zijn een brandslang ( ;) ), streepstaartslang en witgezichtuil te vinden. Aan de andere kant is een trappetje naar een vlierinkje, waar enkel een paar opgezette dieren achter een raam te zien zijn.
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Daaronder bevindt zich de volgende bak met stro. Hierin leeft een 'geholpen' stinkdier, Pepe. Hij kan via een opening zo overal heenlopen, maar hij gaat nooit echt weg, vertelde de medewerker. Hij ging verder met zijn verhaal: "Pepe is echt een 'huisdier' en komt ook bij je op de bank zitten. Hij is al tien jaar oud, heel oud voor een stinkdier. Er zijn twee nieuwe stinkdieren in bestelling bij een andere dierentuin. Deze zullen wel even anders opgevoed moeten worden, want tegenwoordig mogen de stinkklieren niet meer verwijderd worden."
Afbeelding

Dan is er daar tegenover nog een bak, dit keer voor een kogelgordeldier ("ter waarde van een nieuwe mercedes", aldus de medewerker). Daarboven woont een vleerhond.
Afbeelding

Naast het stinkdier is een verblijfje met een muisje.
Afbeelding

Er is ook nog een hoog, leegstaand verblijf.
Afbeelding

Naast de uitgang bevinden zich een aquarium en daarboven een rustplekje voor de ratten.
Afbeelding

Afbeelding


Het gaat hier niet om het kijken naar dieren alleen, maar ze willen hier de kinderen iets meegeven door ze te laten voelen en beleven. Ik denk dat er heel vaak (of altijd) iemand in het dierengedeelte staat om één en ander te vertellen, anders ben je er in vijf of tien minuten uitgekeken. Nu is die groep mensen, en wij ook, er ongeveer drie kwartier geweest. Er werd een koningsslang van achter gehaald, die door de kinderen vast mocht worden gehouden. Beide gordeldieren konden geaaid worden (niet vastgehouden, daar zijn ze volgens de medewerker te duur voor en hebben ze te scherpe klauwen voor), net als de egeltenrec en het stinkdier.

De bruinbehaarde gordeldieren hadden twee jongen, van tien dagen oud. Ze zaten achter de schermen. Omdat de moeder geen melk geeft, worden ze met de hand groot gebracht. (Volgens een artikel op internet waren het er eerst drie, en is er eentje doodgebeten.) Volgens de medewerker ging het om een wereldprimeur en zijn er in gevangenschap nog nooit bruinbehaarde gordeldieren gekweekt. Nou was het absoluut een man met passie en kennis in huis, maar dit trekken wij toch in twijfel. Volgens ons wordt er wel gefokt met bruinbehaarde gordeldieren in gevangenschap.

Het was leuk om zo'n klein initiatief, waar kennismaken met alles wat leeft voorop staat, bezocht te hebben. We zijn benieuwd of en wanneer ze een dierentuinvergunning gaan krijgen, want volgens ons hebben ze die wel nodig...

Re: [fotoverslag] Zoo Bizar 20-04-2013

BerichtGeplaatst: za mei 11, 2013 9:59 am
door meubilaie
bedankt voor je verslag!
een leuk iniatief maar helaas erg klein

Re: [fotoverslag] Zoo Bizar 21-04-2013

BerichtGeplaatst: za mei 11, 2013 10:08 am
door Abcw
En alweer zo'n mooi verslag. Over een van de kleine dieren bezienswaardigheden. Ik zou zeggen ga vooral zo door.
Is wel erg leuk om ook hierover te lezen en te zien op dit forum.
Dus namens mij bedankt voor ditverslag.

Re: [fotoverslag] Zoo Bizar 21-04-2013

BerichtGeplaatst: za mei 11, 2013 10:46 am
door jwer
Grappig om te lezen, deze staat al lang op ons "misschien eens langs gaan" lijstje. :)

Volgens Zootierliste zouden ze gestreepte tenrecs hebben, enig idee wat daar van waar is?

Re: [fotoverslag] Zoo Bizar 21-04-2013

BerichtGeplaatst: za mei 11, 2013 12:32 pm
door Kaartje
Wow, als dat waar is, wil ik er nog een keer heen! ;) Wij hebben ze niet gezien, ook geen geschikt, leeg lijkend verblijf (er stonden niet overal bordjes bij), maar misschien hebben ze ze gehad of achter de schermen ofzo.

Re: [fotoverslag] Zoo Bizar 21-04-2013

BerichtGeplaatst: za mei 11, 2013 1:31 pm
door ralph
Leuk initiatief, maar ik hoop niet dat door parkjes als deze de bezoekers het idee krijgen dat een stinkdier of gordeldier wel een leuk huisdier voor hen zal zijn.

Re: [fotoverslag] Zoo Bizar 21-04-2013

BerichtGeplaatst: za mei 11, 2013 2:22 pm
door ZOOgr
Een kogelgordeldier ter waarde van een nieuwe Mercedes?
Krijgt hij zn gordeldieren zo duur of zn Mercedes zo goedkoop?

Zo duur zijn ze nou toch ook weer niet?

Re: [fotoverslag] Zoo Bizar 21-04-2013

BerichtGeplaatst: zo mei 12, 2013 6:24 pm
door jtb
dien gestreepte zijn er zeker op zijn minst geweest erg appart moet ik zeggen maar niet echt zichtbaar dus misschien is er een lternatief in de planning

Re: [fotoverslag] Zoo Bizar 21-04-2013

BerichtGeplaatst: zo mei 12, 2013 6:26 pm
door jtb
n teveel a te weinig sorry, dat krijg je met snel reageren hahaha

Re: [fotoverslag] Zoo Bizar 21-04-2013

BerichtGeplaatst: ma mei 13, 2013 7:57 am
door Svenneke
ze hebben ze zeker gehad, maar gestreepte tenrecs zijn gewoon erg lastig om in leven te houden. al weet ik niet of dat aan onze gebrekkige kennis over hun verzorging ligt of het feit dat ze niet heel oud worden. ik heb beide verhalen al gehoord.

sowieso loopt de fok ook niet erg lekker en is bijna al wat in europa zit/zat wildvang.